PROTOSINGHELUL IOACHIM SPATARU


PROTOSINGHELUL IOACHIM SPATARU - Manastirea Neamt

(1896-1976)

Parintele loachim a fost un duhovnic vestit in obstea Minastirii Neamt din ultimile decenii. Era din comuna Belcesti-Iasi. In anul 1921 a intrat in viata monahala, deprinzind buna nevointa si ascultarea de la cei mai alesi duhovnici din lavra.

Mai tirziu, invrednicindu-se de darul preotiei, a ajuns egumen la schitul Pocrov si duhovnic renumit pentru calugari si mireni. Caci poposeau la schit numerosi sateni si saraci din Pipirig, unii pentru slujba si altii pentru milostenie. Iar parintele loachim statea cu fata senina si cu inima deschisa inaintea tuturor, mingiind, spovedind si ospatind pe fiecare. El era un duhovnic al blindetii. Prin aceasta cistiga multe suflete pentru imparatia lui Dumnezeu. Dupa ce a coborit de la Pocrov in lavra, a continuat aceeasi ascultare de preot si duhovnic. Chilia lui din lavra minastirii era un adevarat paraclis si casa de oaspeti pentru credinciosi. Caci era cunoscut si cautat de multa lume de la munte si de la ses, din Bucovina si Tara de Jos. Toti stiau bunatatea batrinului, se foloseau de cuvintele lui si bateau cu incredere in usa chiliei sale.

Cincizeci de ani a slujit parintele loachim Sfinta Liturghie la altarul bisericii din Minastirea Neamt, savirsind cele sfinte cu multa rivna si dragoste. Si tot atitia ani a dezlegat sufletele oamenilor de legatura pacatelor, povatuind si crescind multi fii duhovnicesti. Miercuri, in saptamina Sfintelor Patimi, anul mintuirii 1976, pe cind mergea la biserica, parintele loachim s-a simtit chemat la Hristos. Deci, insemnindu-se cu sfinta Cruce, in clipa aceea si-a dat sufletul in miinile Domnului. Asa s-a savirsit un mare duhovnic al Minastirii Neamt.

Carti Ortodoxe

Cuprins