PUSTNICUL GHERASIM CEL NEBUN PENTRU HRISTOS


PUSTNICUL GHERASIM CEL NEBUN PENTRU HRISTOS - Manastirea Neamt

(secolul XIX)

Acest cuvios parinte a trait in obstea Manastirii Neamt in a doua jumatate a secolului trecut. Dupa ce s-a ostenit multi ani in ascultarile cele mai de jos ale manastirii, a inceput a se preface ca este nebun, pentru dragostea lui Hristos. Se imbraca rau, vorbea fara randuiala, umbla fara incaltaminte. Si toate acestea le facea pentru a-si ascunde petrecerea sa cea de taina. Inainte de sfarsitul sau, a zis unui parinte aceasta proorocie: "In vremea de apoi Manastirea Neamt se va pustii, Agapia se va scufunda si Varatecul va arde".

Vazand viata lui, staretul manastirii i-a randuit sa locuiasca intr-o chilie parasita din marginea padurii, mai sus de Schitul Vovidenia. Acolo a petrecut monahul Gherasim singur, mai mult de 20 de ani, in lipsa, in smerenie si in ascunsa nevointa duhovniceasca. Ziua citea la Psaltire in chilie, iar noaptea se ducea in padure si acolo se ruga cu lacrimi si rugaciuni fierbinti catre Dumnezeu. n zorii zilei se intorcea la chilie si dormea putin, apoi iar isi continua nevointa sa. Mancarea o primea de la obste. Zilnic venea cu o cofa de lemn la trapeza, isi lua hrana pe o zi si se intorcea.

Intr-o zi a observat egumenul ca parintele Gherasim de la Vovidenia n-a venit sa-si ia de mancare. La fel, nici in ziua urmatoare. Atunci s-au dus doi calugari la el si, intrand pe fereastra inauntru, caci usa era incuiata, au gasit pe pustnicul Gherasim, care se prefacea ca este nebun, adormit in mijlocul chiliei. Apoi, cautand sa-l ridice de jos, au observat ca avea o hartie in mana sa. Pe hartie erau scrise cu creionul aceste cuvinte:

"Iertati-ma, parintilor si fratilor, pe mine pacatosul pentru toate sminte- lile pe care vi le-am facut si nu incetati a va ruga pentru mine ca n-am putut si lui Hristos sa plac, si pe oameni sa nu-i smintesc. Gherasim pacatosul".

Auzind toate acestea, staretul manastirii a zis: "Slava Tie, Doamne, ca ne-ai descoperit taina vietii parintelui Gherasim!" Atunci au inteles cu totii ca pustnicul Gherasim s-a prefacut bolnav de minte, pentru a fi defaimat de oameni si a slavi mai mult pe Dumnezeu. Deci, fiind petrecut de tot soborul, a fost ingropat cu cinste in cimitirul manastirii.

Carti Ortodoxe

Cuprins