SCHIMONAHUL IONA BALASESCU


SCHIMONAHUL IONA BALASESCU - Sihastria Capsocalivia - Muntele Athos

(1885-1955)

Cuviosul schimonah Iona s-a nascut in comuna Bailesti-Gorj in anul 1885. Dupa ce termina o scoala de meserii, la virsta de 18 ani s-a dus in Sfintul Munte sa slujeasca lui Hristos. Anii de ucenicie i-a petrecut la chilia romaneasca Colciu. Aici a primit tunderea in monahism si a invatat mestesugul nevointei duhovnicesti de la cei mai alesi duhovnici romani.

A mai sihastrit inca trei ani la o alta chilie romaneasca din apropierea Minastirii Pantocrator. Iar in anul 1911 se stabileste definitiv la schitul Sfintului Vasile din Sihastria Capsocalivia, in partea de sud-est a Muntelui Athos. Aici se nevoiau calugarii atoniti cei mai iubitori de liniste si de osteneala. Printre acestia erau nu putini sihastri romani. Ei traiau numai din lucrul miinilor si din mila minastirilor de obste. Hrana o aduceau cu barca din cauza locului foarte stincos si pustiu, iar apa adunau iarna din ploi.

Parintele Iona s-a nevoit aici mai mult de 40 de ani, la o mica chilie romaneasca cu hramul Sfintului Macarie. Deci, primind ingerescul chip al schivniciei si adunind in jurul sau patru ucenici, toti cu numele de Macarie, se osteneau impreuna in neadormita rugaciune, in priveghere si in nestiute bucurii ale Duhului Sfint.

Mai tirziu, deprinzind bine limba greaca, schimonahul Iona a dorit sa imbogateasca literatura patristica romaneasca cu citeva opere ale Sfintilor Parinti.

Una din cele mai importante traduceri ale cuviosului Iona este Hristoitia, pe care reuseste sa o tipareasca la Bucuresti in anul 1937. Desi este singura lui traducere care vede lumina tiparului, folosul duhovnicesc-al acestei carti este foarte mare. Prin jertfa sa, smeritul atonii roman pune la indemina credinciosilor un pretios tratat de morala practica ortodoxa, care calauzeste si astazi multe suflete catre Hristos.

Asa s-a ostenit cuviosul Iona schimonahul in Muntele Athos timp de 52 de ani, in lipsa, in smerenie, in post si in neincetata rugaciune.

Carti Ortodoxe

Cuprins