SFANTUL MUCENIC EFREM


SFANTUL MUCENIC EFREM -
episcop al Tomisului

(secolul IV)

Al doilea episcop cunoscut al Eparhiei Tomisului, care a ocupat un timp scaunul de pastor al Daciei Pontice, dupa atestarea sinaxarelor grecesti si latine, a fost Sfantul Mucenic Efrem. El s-a nascut in sudul Dunarii din parinti crestini, care l-au crescut de mic in frica de Dumnezeu. Mergand sa se inchine la Sfintele Locuri, a ramas aici si a fost facut preot si slujitor la una din biserici. La vremea aceea in Imperiul Roman se slujea in limbile greaca, latina, siriana, si traca (besa).

Ajungand apoi ucenic al patriarhului Hermon al Ierusalimului (300- 314), a fost pregatit din tinerete sa propovaduiasca Evanghelia lui Hristos la popoarele "barbare" de la Gurile Dunarii si din jurul Pontului Euxin (Marii Negre). La inceputul secolului IV a fost trimis de patriarhul Hermon sa pastoreasca pe credinciosii daco-romani din Episcopia Tomisului, convertind la crestinism numerosi daci, romani, goti si sciti si rascumparand de la moarte multi sclavi, pe care apoi ii crestina.

In timpul pastoriei acestui fericit episcop, au fost martirizati pentru credinta in Hristos zeci de crestini daco-romani, sciti, besi, traci, greci si capadocieni surghiuniti in Dacia Pontica, ale caror sfinte moaste episcopul Efrem le rascumpara, le ingropa in locuri tainuite, inalta biserici de lemn sau de piatra peste ele si randuia preoti sa slujeasca noaptea Sfanta Liturghie.

In marea persecutie a lui Diocletian din anii 304-305, fericitul episcop Efrem a fost prins, intemnitat si chinuit cumplit la Herson (Crimeea), pentru a se lepada de adevaratul Dumnezeu si a se inchina idolilor. Insa, marturisind ca este gata sa-si dea viata pentru Iisus Hristos, Mantuitorul lumii, i s-a taiat capul in anul 304 si i se face pomenirea la 7 martie.

In "Synaxarium Ecclesiae Constantinopolitanae", col. 517, la 7 martie, cand se sarbatoreste Sfantul Mucenic si episcop Efrem, se spun urmatoarele: "7 martie, in timpul imparatiei lui Diocletian, Hermon, episcopul Ierusalimului, a trimis episcopi in Scythia pe Efrem, iar la Chersones pe Vasile". Desi sunt pareri ca Efrem ar fi fost episcop in Scitia Mare, ele nu sunt intemeiate, caci in Viata Sfintilor Epictet si Astion, se mentioneaza la Tomis, in Scitia Mica, un episcop Efrem.

Carti Ortodoxe

Cuprins