ALTARUL

 

ALTARUL

20. - Altarul este "Sfinta Sfintelor" din biserica crestina. Clericii cind intra in altar, fac doua metanii catre Sfinta Masa, care simbolizeaza mormintul Domnului, in cinstea prezentei lui Iisus prin Sf. Taine, apoi mai fac o metanie. Monahul si paradisierul mirean, cind intra in altar, fac trei metanii, fara a saruta Sf. Masa. In altar, se poate face numai o Sf. Liturghie pe zi.

21. -"Daca vreun prezbiter, dispretuind pe episcopul sau, ar tine deosebit alta adunare si ar ridica alt altar, nestiind nici o vina asupra episcopului sau cu privire la dreapta credinta si dreptate, sa se cateriseasca - ca un iubitor de stapinire - si ca un tiran. Asemenea si ceilalti clerici si toti cei ce se vor uni cu dinsul sa fie caterisiti, iar laicii sa se afuriseasca. Aceasta sa se faca dupa una si a doua si a treia dojana a episcopului" - Apost. 31.

22 ." Nimanui dintre mireni nu-i este ingaduit sa mtre in altar; insa, stapinirea imparateasca nu este oprita de la aceasta, cind ar voi sa aduca daruri Creatonrului dupa o traditie foarte veche" -VI, ec. 69.

23. -"Nu se cuvine femeilor sa intre in altar" Laod. 44

24. -"Se cuvine calugaritelor sa intre in altar, ca sa aprinda candele si luminari si sa faca curatenie si sa mature" - Sf. Nichifor, 15.

25. -"Este oprit ca monahul, fara hirotesie, sa indeplineasca de pe amvon slujbele citetului, dar socotesc ca pentru cinstea tagmei monahale, nu trebuie sa se opreasca monahul care nu s-ar fi facut vinovat de vreo abatere de a intra in altar ca sa aprinda luminari si candele" - Sf. Nicolae, 1.

26. -"In altar, mireni sau femei nu intra, iar calugarita poate intra sa curete" ILT, gl. 165.

27. -"Noi, cei ce sintem obligati sa purtam intotdeauna legiuitele arme ale statului - si nu putem sa nu avem arme cu noi- atunci cind avem nevoie sa intram in Biserica lui Dumnezeu, lasam armele in afara de biserica si luam de pe cap chiar si diadema demnitatii imperiale si astfel, intram in altar ca sa aducem daruri si apoi, dupa aceea, cind iesim, luam iarasi diadema si armele noastre" ( zice Teodosie cel Tinar (+ 450) - Actele Sinodului al IV - lea ec.)

Carti Ortodoxe

Cuprins