BETIA


BETIA

144. - Crestinii sint membrii ai imparatiei lui Dumnezeu, neam sfint (I Petru 2, 9). Ei pot folosi vinul, dar cu masura si rar, caci betivii nu vor vedea imparatia lui Dumnezeu (I Cor. 6,10, Gal. 5,21). Clericii se socotesc a fi floarea crestinatatii, tot ceea ce lumea crestina are mai bun, mai moral, mai sfint si mai devotat intru a trai in adincime viata lui Hristos, dupa exemplul lui Iisus. Deci, oricare om sa se fereasca de betie, caci si legea veche opreste de la betie (Lev., 10, 9) si cea noua la fel (I Tim. 3,3-8; Tit l, 7), pentru ca este pacat de moarte sufleteasca pentru orice om si-l duce la ticalosie trupeasca si familiala - si in plus, rodeste sminteala ucigasa de aproapele (Matei 18,6; Marcu 9,4547).

145. -"Episcopul, prezbiteiul sau diaconul obisnuindu-se cu jocul de table sau cu betia, ori sa inceteze, ori sa se cateriseasca" -Apost. 42.

146. -"Ipodiaconul, citetul sau cintaretul, asemenea facind (adica sau joaca table, sau bea), ori sa inceteze, ori sa se afuriseasca; asemenea si mireanul' -Apost. 43.

147. -"Preotul care va bea la circiuma, sau va juca, sau va cinta mireneste, sa se goneasca din preotie" -PBG, 35. "Daca vreun cleric ar fi gasit ospatindu-se (cu desfatare) in circiuma, sa se afuriseasca, afara de imprejurarea drumetiei, cind de nevoie va fi silit sa manince in ospatarie" Apost. 54.

148. -"Clericilor nu li se cuvine a minca si a bea in circiuma, afara numai daca sint impinsi de nevoia strainatatii" - Cartag. 40.

149. -"Femeia betiva sa nu se pricestuiasca pina ce nu va lasa sa nu mai bea" -PBG 88.

150. -"Omul mirean de se va imbata si va varsa, sa se pocaiasca 60 de zile, iar de se va pricestui cu Sf. Taine si dupa aceea va varsa, sa nu se pricestuiasca nici in postul mare si nici la Sf. Petru si peste toate sfintele posturi sa se pocaiasca; iar, de va fi facut aceasta intru acele sfinte posturi mari, sa nu se pricestuiasca peste tot anul, pina in 200 de zile si metanii 12 pe zi" -PBG, 88.

151. -"Cade-se preotului sa saza la masa in frica lui Dumnezeu, sa manince si sa bea cite putintel si sa se socoteasca a fi sluga, caci Scriptura graieste: preotul care se imbata, cum va judeca drept acest pacat la altii; nu zic Scripturile sa nu bei vin, ci sa bei, dar sa nu te imbeti, caci tot betivul saraceste si pierde mintea si mult rau face si, pe sine se sugruma si sufletul lui si-l da diavolului" -PBG, 140.

Carti Ortodoxe

Cuprins