CASNICIA


CASNICIA

416. - Biserica n-a fixat sotilor un program de convietuire, caci nu poate intra in amanuntele zilnice, ci a lasat totul la constiinta lor si la posibilitatea de a se iconomisi unul pe altul, potrivit cu natura, mijloacele si idealul fiecaruia. In general, sotii au datoria de a se ajuta unul pe altul si la voie buna si la necaz, si, mai ales, la greutati de boala si de viata sociala. Credinciosia unuia fata de altul trebuie sa fie sfanta, copiii sa fie bine crescuti, gospodaria bine chibzuita si, demnitatea morala si sociala cu grija pastrata. "Casatoria sa fie pazita in toata cinstea si patul sa fie nespurcat, caci Dumnezeu va judeca pe curvari si pe preacurvari" (Ev. 13,4).

417. -"Iar, cei ce sunt legati prin casatorie, trebuie sa fie lorusi judecatori; fiindca au auzit pe Pavel, care scrie ca este lucru cuviincios a se indeparta unul de altul, la un timp prin consimtamant, pentru ca sa staruiasca in rugaciune si apoi sa se aproprie" (I Cor. 7,4). -Dionisie 3.-

418. -"Celor casatoriti legal, apostolul le zice: "Sa nu va lipsiti unul de altul, decat numai prin intelegere, pe un anumit timp, ca sa va indeletniciti cu rugaciunea si apoi iar sa va impreunati, ca sa nu va ispiteasca satana pentru neinfranarea voastra" (I Cor. 7, 5). Insa, este de trebuinta de a se feri de impreunare sambata si duminica, pentru ca in aceste zile, se aduce Domnului jertfa cea duhovniceasca". Timotei 13.

419. -"Preotii si diaconii nu se opresc de la amestecare cu femeile lor, fara numai la zile ce vor sa slujeasca liturghie, atunci trebuie sa se stapaneasca... Drept aceea, trebuie intr-acea zi sa se fereasca de pofta trupeasca". ILT, 99.

420. -"Nu s-a oprit barbatul si femeia de la impreunarea trupeasca, decat numai cand vor sa se pregateasca pentru rugaciune si sfanta impartasanie". -ILT, I70.

421. -"Trebuie sa stim, ca cei ce se insotesc prin nunta, s-au legat de la Dumnezeu si sunt curati cu chemarea Celui curat. Deci, trebuie sa pazeasca unul fata de altul nunta nespurcata si sa vietuiasca in pace si evlavie. Cei ce s-au unit de la Dumnezeu cu cinste, curatie si dragoste, sa pazeasca insotirile intr-un cuget cu pace ca un mare dar, pentru ca vor raspunde de ea alaturi de celelalte indatoriri dumnezeiesti..., ingrijindu-se nu numai de trupul si de sufletul lor, caci numai asa Dumnezeu va fi cu ei. Sa-si creasca copiii cu frica lui Dumnezeu (Efes. 6,4), sa faca milostenie ca sa se mantuiasca". Sim. Tes. V, 282.

422. -"Barbatul si muierea sa nu se afle in pofta trupeasca nici sambata, nici dumineca, ca intr-aceste doua zile mai mult se face dumnezeiasca Liturghie; insa: sambata pentru sufletele pristavitilor nostri, iar dumineca pentru invierea Mantuitorului nostru Iisus Hristos si aceasta, sa fie cu intocmirea amandurora, adica sa fie si voia barbatului si a femeii" -ILT, 171.

423. "...Pazeasca-se pe sine, cei hirotoniti de legatura cu sotiile lor cand vor sa slujeasca liturghie si dupa liturghie intr-acea zi ca cei ce sunt cinstiti cu cuminecatura... Deci, daca nu mai mult, cel putin in ziua si in noaptea aceea dinaintea liturghiei si in cea dupa liturghie trebuie neaparat a se feri".- Sf. Sim. Tes. IX, 14-15.

Carti Ortodoxe

Cuprins