IERODIACONUL


IERODIACONUL

933. -Ierodiaconul, adica diaconul, monahul si ieromonahul, adica preotul monah, se hirotonisesc numai pe seama manastirii de care apartin si au datoria de a sluji pentru monahi. Numai exceptional, cu delegatia episcopului, ei pot sluji la parohie. Pe cei mai varstnici si care se disting printr-o inalta tinuta morala specifica lor, si au pregatirea culturala, biserica poate sa-i foloseasca in misiunea ei pastorala. Ca orice monah, ei nu pot fi nasi la botez si cununie, dar cu invoirea episcopului pot sluji botezul si cununia.

934. -"Prostii mireni daca se fac calugari si ieromonahi, aceia n-au iertaciune nici cum sa se afle vreunul de la bisericile lumesti, ci numai sa saza in manastire unde s-au tuns. Pentru ca bisericile si enoriile care sunt in lume s-au dat ca sa le tie preotii mireni care sunt ai lumii. Iar ieromonahii care sunt in lume si slujesc pe la biserici (fara invoirea episcopului) aceia sunt fara de lege si afara de dreptate. Drept aceea, poruncim sa se goneasca, din lume. Iar cei ce-i primesc si cati vor lua de la dansii blagoslovenie sau sfintenie sa fie afurisiti pana ce se vor parasi". -ILT, 121.

935. -"Arhiereul ca obladuitor, ce se zice ca un purtator de grija a mantuirii oamenilor si va sti in vreo manastire sau chilie pe vreun imbunatatit ca duhovnic, care va putea sa foloseasca si sa mantuiasca sufletele oamenilor, de unul ca acesta nu este nici o piedica a iesi din manastire si sa mearga in lume; asijderea si cei ce-i primesc n-au nici-o greutate a afurisirii. De aceea arhiereii mei au putere, dupa socoteala dumnezeiestii pravile ca sa aiba pe la bisericile lor, adica pe la mitropolii si episcopii ieromonahi si calugari piosi ca sa slujeasca arhiereilor cum se cade si cum este cinstea arhiereasca". -ILT, 121.

Carti Ortodoxe

Cuprins