SARBATORILE


SARBATORILE

1722. -"Sarbatorile sunt zile inchinate pentru pomenirea evenimentelor iconomiei dumnezeiesti si a sfintilor Sai (Ps. 8,8; Ioan 15,14; Iacob 2,23). Ele sunt duminicile de peste an, sarbatorile imparatesti, si cele ale sfintilor mari si mici (Const. Ap. ) . Orice crestin este obligat sa respecte aceste sarbatori ai nelucrarea, ca sa aiba timp de a se ruga acasa si la biserica, a citi carti bisericesti, a face fapte bune, etc, iar nu ca sa se leneveasca si sa se dedea la pacate. Se ingaduie a se face anumite treburi gospodaresti pentru timp scurt ca: pregatirea hranei, ingrijirea bolnavilor, a vitelor, dar nu si acelea care rapesc tot timpul si mana sufletul omenesc la castigul de averi si lacomie, caci este pacat (Deut 28,1-6; EV. 16, 15-35; I Tim. 6,8-10). Distractiile tineretului sunt ingaduite dupa slujbele de dimineata, care aduc la destindere si buna dispozitie necesara vietii (V. Distractiile). Orice fel de sarbatoare lumeasca, care nu duce la pacat, nu este condamnata" (Apost. 6, 64; 70, 71).

1723. -"Robii sa lucreze cinci zile, iar sambata si duminica sa sarbatoreasca in biserica in vederea invataturii crestine, caci sambata am zis, ca se refera la creatiune, iar dumunica la inviere. Saptamana mare intreaga si cea care urmeaza dupa ea, sa nu lucreze nimic, pentru ca una este a patimilor si cealalta a invierii, si trebuie sa invete cine este Cel ce a patimit si a inviat, sau Cine a incuviintat sa patimeasca si L-a sculat din morti. La inaltare sa se odihneasca, pentru ca e sfarsitul planului de mantuire a lui Hristos. La ziua Cincizecimii sa se repauzeze din pricina pogorarii Sfantului Duh, daruit celor ce au crezut in Hristos. Sarbatoarea Nasterii sa o tina, pentru ca prin ea s-a impartasit oamenilor binefacerea neasteptata ca, Cuvantul lui Dumnezeu, Iisus Hristos, S-a nascut din Fecioara Maria spre mantuirea lumii. Sarbatoarea Epifaniei (Boboteaza), sa o tina pentru ca in ea s-a facut dovada dumnezeirii lui Hristos, Tatal marturisind pentru ca El l-a botezat si Mangaietorul, in chip de porumbel a aratat celor de fata pe Cel marturisit. Zilele Apostolilor sa le serbeze, caci ei au fost invatatorii nostri in Hristos si s-au invrednicit de Duhul Sfant. Ziua lui Stefan intaiul martir, si a celorlalti sfinti martiri, care au tinut mai mult la Hristos, ca la viata lor, sa o serbeze" -Const. Ap. VIII, 33.

1724. -"Nu se cuvine a primi daruri trimise la sarbatori de catre iudei si nici a serba impreuna cu ei" (Sarbatorile lor, dar daca ele vor coincide cu cele crestine sa nu se tina in seama) -Laod. 37.

1725. -"Nu se cuvine a primi azime de la iudei, sau a se impartasi de ratacirile cultului lor" -Laod. 38.

1726. -"Nu se cuvine a se tine sarbatorile cu paganii si a se face partasi la nelegiuirile cultului lor" -Laod. 39.

1727. -"Nu se cuvine a se lucra in saptamana luminata, nici in sambata cea libera (inainte de duminica Tomii) sau a se canta fericiti cei fara prihana (catisma 17), adica a se tine joile" (de dupa Pasti) Sf. Nichifor 42.

1728. -"Ia seama sa nu petreci sarbatorile in bauturi de vin, ci in innoirea mintii si curatia sufletului caci umplandu-ti pantecele si imbatandu-te de vin, mai degraba vei mania pe inainte Statatorul sarbatorii, Dumnezeu" -Filoc IV, p. 212,33.

Carti Ortodoxe

Cuprins