VADUVIA


VADUVA

2020. -Vaduvie se numeste atunci cand unui sot i-a murit tovarasul de viata, legitim casatorit. Sotul vaduv care se hotaraste sa-si inchine viata fiii Dumnezeu, poate s-o faca, insa sa se cerceteze bine intr-un timp de incercare mai indelungat decat al celor necasatoriti ca nu candva aprinzandu-se poftele trupesti cultivate prin obisnuinta, sa-i faca sa se lepede mai tarziu de fagaduinta. Vaduvia este mai grea de pazit, decat fecioria. In vechime diaconitele dintre femeile vaduve, se hiroteseau la varsta de 60 de ani pe cand cele dintre fecioare se hiroteseau la 40 de ani. Femeia vaduva nu se mai poate casatori dupa varsta de 60 de ani. Nu poate fi luata in casatorie de un candidat la hirotonie (V. Hirotesia, Hirotonia)

2021.- "Vaduva nu se hirotoneste si, daca si-a pierdut barbatul de mult timp si a trait in infranare si nevinovatie, si daca si-a ingrijit foarte bine de cele ale casei ei, ca Iudit (8) si Ana (Luca 2, 36) cele cu adevarat sfinte, atunci sa se aseze in rindul vaduvelor. Daca si-a pierdut insa dupa putin timp sotul sa nu i se dea incredere, ci un timp indelungat sa i se puna la incercare tineretea, caci patimile uneori imbatranesc odata cu oamenii, daca nu sunt strunite cu frau puternic"-Const. Apost.VIII, 25.

2022.- "Apostolul a hotarat (ITim. 5, 3-5) ca vaduva care vrea sa se recasatoreasca sa aiba ingaduinta, chiar daca ea a fost recunoscuta in slujba bisericii ca diaconita. Cu privire la barbati nu s-a legiferat nimic, dar pentru ei este suficienta canonisirea celor ce se casatoresc a doua oara. Daca o vaduva trecuta de 60 de ani, vrea sa se recasatoreasca, ea va fi oprita de la impartasanie pana ce va renunta la casatorie. Daca noi o vom primi-o intre vaduve (diaconite) mai inainte de 60 de ani, greseala va fi mai mult a noastra, decat a ei". -Sf. Vasile 24.

2023.- "Insa cea lasata de barbatul sau, dupa socotinta mea, trebuie sa ramana asa. Caci daca a zis Domnul ca de va lasa cineva pe femeia sa afara de cuvant de desfranare, o face sa fie adultera (apoi) prin numirea ei de adultera a exclus-o pe dansa de la impreunarea cu altul. Caci cum poate fi barbatul vinovat ca pricinuitor de adulter, iar femeia care s-a numit adultera de Domnul, sa fie nevinovata pentru impreunarea cu alt barbat?". Sf. Vasile 48.

2024.- "Vaduva trebuie sa tina un an de jale dupa moartea barbatului ei fara a se marita, pentru ca daca se va marita, poate sa fie banuita de noul barbat ca este ingreunata de cel raposat, si apoi este datoria sa jeleasca pe barbatul raposat. Cea care nu umple anul de jale sa fie dojenita si canonisita". ILT.261.

Carti Ortodoxe

Cuprins