Parintele Teofil - o candela plina cu untdelemnul bucuriei


Parintele Teofil - o candela plina cu untdelemnul bucuriei

Iata-ne in fata unei noi carti a Parintelui Teofil. Am putea spune ca prin aceasta implinim o datorie, e un raspuns la dragostea cu care Parintele a fost in mijlocul tinerilor din Timisoara poate mai mult decat in orice alta parte, un semn al pretuirii noastre pentru pretuirea aratata de Parintele Teofil.

La prima Consfatuire Nationala a ASCOR-ului s-a hotarat ca aceasta organizatie sa urmeze si sa promoveze duhul filocalic redescoperit de Parintele Staniloae. Credem ca Parintele Teofil ne-a ajutat cel mai mult in acest demers, ca un cunoscator si traitor al Filocaliei si al scrierilor Sfintilor Parinti in general. Parintele este o Filocalie vie, care traieste in mijlocul nostru, un exemplu de traitor al Ortodoxiei autentice. Cu ocazia lansarii volumului "Lumini de gand" aparut la Cluj, I.P.S. Bartolomeu spunea ca Parintele ii corecteaza si pe Sfintii Parinti. Ii corecteaza ca unul care ii cunoaste si urmeaza invataturile lor, intemeiat pe Scriptura si avand o bogata experienta de viata. Daca marea opera a Parintelui Staniloae este traducerea Filocaliei, ceea ce a realizat Parintele Teofil, pe langa atatea suflete modelate dupa sufletul sau, ca parinte duhovnicesc, este aducerea Filocaliei in mijlocul credinciosilor. Parintele nu a scris o Filocalie, ci pornind de la aceasta, ne arata "cum se poate omul curati, lumina si desavarsi" prin participarea la viata liturgica a Bisericii dreptmaritoare. Prin accentuarea importantei vietii liturgice, Parintele Teofil continua opera Parintelui Staniloae si implineste cuvintele lasate ca testament de Parintele Arsenie la Manastirea Brancoveanu, "sa va tineti de Biserica".

Indraznesc sa fac o comparatie intre Moise si Parintele Teofil. Nu in sensul de oameni prin care se arata Dumnezeu - printr-unul ca Judecator, prin celalalt ca Tata al nostru - nu in sensul de oameni randuiti de Dumnezeu spre calauzirea fiilor Lui. Ci in lumina unei alcatuiri de la sfintele slujbe care spune asa: "Cu dumnezeiescul nor fiind acoperit gangavul, a spus legea cea scrisa de Dumnezeu; ca scuturand tina de pe ochiul mintii, vede pe Cel ce este si se invata cunostinta Duhului, cinstind cu dumnezeiesti cantari". Moise - gangavul - este acoperit de un nor in care Il vede pe Dumnezeu si primeste legea Lui, scrisa pe table de piatra, dupa ce prin credinta isi curata ochiul mintii ca sa poata primi cunostinta Duhului prin care apoi Il cinsteste pe Cel ce este. Parintele Teofil, gangav in cunoasterea lui Dumnezeu, a fost acoperit de norul dragostei dumnezeiesti, si-a limpezit mintea prin rugaciune, a ajuns sa-L vada, cu ochiul mintii, pe Cel ce este, a descoperit o alta lege, legea dragostei, scrisa in inima, iar apoi a inceput sa-L imite, indrumat de Duhul, spunand dumnezeiesti cantari spre cinstirea lui Dumnezeu. Aceasta este calea Parintelui: curatirea si luminarea interioara prin rugaciune, vederea lui Dumnezeu asa cum este El, modelarea propriei fiinte dupa Cel ce este si apoi, indrumat de Duhul, preamarirea lui Dumnezeu. Iata o cale pe care ne-o propune si noua, o cale a bucuriei, o cale luminata de certitudinea ca Dumnezeu este Tatal nostru si ne poarta pe fiecare ca pe fii ai Sai.

Parintele Teofil este o candela plina cu untdelemnul bucuriei. Asa cum o candela pune in lumina o icoana, Parintele Il pune in lumina pe Cel din icoana, pentru noi, pentru cei care avem nevoie de aceasta lumina spre intelegerea lucrurilor mai presus de intelegere. Cuvintele Parintelui trebuie aprofundate, la fel cum trebuie aprofundate cuvintele Scripturii sau ale Filocaliei. Pentru a le intelege si a se intrupa in noi, pentru a intra in componenta fiintei noastre ca interpretari ale cuvintelor vesnice din Scriptura sau ca izbucniri de preamarire a lui Dumnezeu, este nevoie de o anumita sensibilitate fata de astfel de lucruri, de modelarea sufletului prin ele pentru primirea lor, la fel cum pentru intelegerea unei icoane nu ajunge candela care o pune in lumina ci conteaza si starea interioara a celui care priveste.

Prin publicarea conferintelor Parintelui Teofil il putem avea cu totii in preajma noastra, il putem auzi spunand lucrurile lui Dumnezeu intru preamarirea lui Dumnezeu, ii putem multumi prin implinirea acestor cuvinte in viata noastra, ne putem face partasi la bucuria pe care o are si vrea sa o avem si noi. Sa culegem, deci roadele unei vieti traite in Hristos, sa ne lasam miruiti de untdelemnul bucuriei care se revarsa dintr-o inima care ne cuprinde pe toti si care nu se mai poate opri din a spune maretiile lui Dumnezeu, sa ne lasam luminati de lumina pe care o revarsa Dumnezeu peste noi si prin Parintele Teofil.

Sorin Maris