Aninoasa


Aninoasa

Satul Aninoasa apartine comunei Reci, fiind situat la poalele Muntilor Buzaului, pe valea paraului Saciova, la o altitudine de 538 m, pe DJ 121 Sfantu Gheorghe-Covasna.

Vestigii arheologice. Pe teritoriul satului s-au descoperit fragmente de vase si o fusaiola din neolitic sau din epoca bronzului. De pe locul numit "Dupa mesteacan" provine un celt de bronz de la sfarsitul epocii bronzului. In cuprinsul localitatii, fara alte precizari topografice, se mentioneaza celturi de bronz de tip transilvan din locul numit "Salasul romanilor" (sau "Asezarea valaha"), intre "Valea Saciovei" si paraul "Curta", pe un damb a fost identificata o asezare apartinand culturilor Ariusd-Cucuteni si Cotofeni.

Prima atestare documentara: 1567, Egerpathak. Denumiri istorice romanesti: 1787, Egerpataku [Egerpatacu]; 1854, Egerpatac.

Lustra din 1614, ordonata de principele Gabriel Bethlen, inregistreaza in Aninoasa si pe urmatorii capi de familie: Mark Miklos - nobil, Mark Mathei, Mark Janos si Mark Jstuan - primpili, Mark Mihalj - drabant, foarte probabil de origine romana. In conscriptia romanilor din Aninoasa din 1699, figureaza urmatorii capi de familie: Todor Molduvan, Sztan Barczan, Ignat Rosnyovan, Juon Barczan, Dragamer Muntyan, Bisziok Zernyesti. Conform patronimelor, ei sunt originari din Tara Barsei, din Zarnesti, din Rasnov, din Moldova si din Muntenia, ori poate reveniti din cele doua tari romanesti.

Conscriptia confesionala ortodoxa din 1829 mentioneaza 45 de suflete, printre care familiile: Oprea, Ioga, Isan, Bolog, Baba, Radu.

Austriacul Ignat Lenk von Treuenfeld mentiona in Lexikonul sau, aparut la Viena in 1839, ca Aninoasa era locuita de "graniceri secui si de romani". In anul 1936 are loc sfintirea troitei si clopotului aduse de Scoala Normala "Principele Carol" din Ramnicu Valcea, scoala ce s-a infratit cu comunitatea romaneasca din Aninoasa.

Delegatia scolii, formata din profesori si 60 de elevi, a fost primita intr-o atmosfera de sarbatoare. Despre acest eveniment a relatat ziarul Oituzul in 1936.

In 1937, in Aninoasa erau 16 credinciosi greco-catolici. Pe terenul din raza localitatii, in 1947, protopopiatul ortodox Sfantu Gheorghe avea 18,4 ha.

Astazi credinciosii romani apartin parohiei Valea Mare.

Carti Ortodoxe

Cuprins