Capalnita


Capalnita

Comuna este situata in partea sud-vestica a masivului Harghita Central, la cumpana apelor Homorodul Mare si Mic, pe panta lina a vaii paraului Csonka si a vaii Homorodului Mic, la o altitudine de 875 m, la 22 km de Odorheiu Secuiesc.

Vestigii arheologice. In hotarul comunei s-a descoperit un topor de piatra, cenusiu, slefuit, cu gaura de inmanusare avand un singur tais, datand probabil din epoca bronzului.

Prima atestare documentara: 1567, Masijk Olahfalw, Masik Olahfalu.

Denumiri istorice romanesti: 1787, Rumunyeszk [Rumanesc]; 1830, Rumunyasze (Rumaneasa); 1850, Olafalu mik; 1854, Olafalau-Mic.

Dupa cum arata si denumirea (in traducere libera "Celalalt Sat Romanesc") - raportandu-se desigur la satul Vlahita din apropiere - localitatea trebuie sa fi fost initial infiintata de romani, asa cum trebuie sa fi fost infiintata si Vlahita, localitatea invecinata care, in traducere libera avea denumirea de "Sat Romanesc" ("Olahfalu").

In anul 1622 este mentionat in Capalnita locul numit "Obstea Romaneasca" ("Olah Keosege nevu helyen"), ceea ce atesta faptul ca pe teritoriul satului Capalnita a fost odinioara o asezare istorica romaneasca, despre existenta careia amintea nu numai un nume de loc din sat ci si chiar denumirea satului.

Tot la inceputul secolului al XVII-lea este amintit in Capalnita un pastor roman pe nume Oprea din Retisu (Resteny Oprea).

Despre populatia din satele scaunului Odorhei, Capalnita si Vlahita, Orban Balazs este nevoit sa recunoasca faptul ca este de origine romana, insa nu uita sa spuna ca azi s-a maghiarizat cu totul, contopindu-se in masa secuiasca.

Locuitorii din sat erau mesteri vestiti in prelucrarea lemnului. Se remarca indeosebi casa lui Benedec Gabor, construita din barne rotunde la inceputul secolului al XIX-lea.

Comuna se afla in sfera de influenta a municipiilor Odorheiu-Secuiesc si Miercurea-Ciuc, a oraselor Cristuru-Secuiesc si Vlahita, avand legaturi traditionale cu municipiile Targu Mures si Shighisoara.

Credinciosii romani din Capalnita apartin azi parohiei ortodoxe din Odorheiu Secuiesc. La inceputul sec. al XX-lea se mai vedeau urmele cimitirului romanesc, numit de localnicii maghiari "olahtemetö".

In 1931, gradinita din Capalnita era condusa de invatatoarea Elena Roman, urmata in 1934 de Melintina Gherasim si Elena Marian.

In anul 1934, la scoala primara din localitate era invatator Vasile Girleanu, iar in 1936, Ioan Georgescu, cel care la 16 februarie 1936, a prezentat cu elevii sai piesa La sezatoare, urmata de cantece.

In Capalnita s-a nascut Lorincz Erno (30 devembrie 1927). A publicat studii in culegerea Ecologia si protectia ecosistemelor (Pitesti, 1980; Constanta, 1986).

Carti Ortodoxe

Cuprins