Ciumernic


Ciumernic

Satul Ciumernic apartine comunei suburbane Sita Buzaului (in prezent este inglobat in Sita Buzaului) si este situat in bazinul Buzaului Ardelean, in cotul Carpatilor, la trecatoarea si izvoarele raului Buzau, in partea de sud-vest a judetului Covasna.

Prima atestare documentara: 1729, Csemernek (loc). Locul a constituit un punct de trecere spre Transilvania, traditia consemnandu-l pe Mihai Viteazul, care s-a folosit de Coriolan Suciu la 1954, insa atestarea lui este mai veche. In 1947 se aproba infiintarea parohiei Ciumernic.

Credinciosii romani din Ciumernic au apartinut parohiei ortodoxe Intorsura Buzaului pana in anul 1947, cand Consiliul arhiepiscopesc Sibiu aproba infiintarea parohiei Intorsura Buzaului II Ciumernic, si s-a facut arondarea parohiei cu 247 de familii.

La dorinta credinciosilor, in 8 martie 1950, s-a sfintit o capela ortodoxa, in casa credinciosului Nicolae Tohanean, cu binecuvantarea protopopului Aurel Negoescu, delegat al Mitropolitului Nicolae Balan. In acelasi an, preot paroh este numit Nicolae Coman, car,e cu ajutorul credinciosilor pune temelia noii biserici pe terenul donat de credinciosul Andrei Tohanean. Sfintirea bisericii, cu hramul "Sfintii 40 de Mucenici", s-a facut in 8 septembrie 1956, in prezenta Mitropolitului Iustin Moisescu si a unui sobor numeros de preoti. Sfantul lacas este zidit in forma de cruce, cu o tinda la intrare avand o lungime de 2 m, iar latimea de 7 m. Pronaosul si naosul sunt la un loc intr-o singura incapere (lungime de 17 m, latime de 7 m si inaltime de 8 m), despartite prin trei strani intr-o parte si alta, iar naosul este inzestrat cu doua abside. Absidele au o lungime de 4 m si latimea de 4,5 m, format semipentagon, cu lungimea de 4 m si lata de 7 m. In mijlocul altarului este prestolul din ciment. Biserica este zidita cu temelie din piatra si ziduri din caramida. Boltile sunt din lemn, acoperisul din tigla, iar turnul acoperit cu tabla. In varf se gaseste crucea si paratrasnetul. Pictura bisericii este executata de pictorul Iosif Vasu din Bucuresti, in stil bizantin, in tehnica fresca, de inalt nivel tehnic, si se mentine foarte bine. Iconostasul este pictat de Gh. Dobrescu in stil bizantin si a fost montat la spitalul militar de la Sibiu, fiind donat de Arhiepiscopie parohiei Ciumernic.

Pictura din interior, in stil bizantin in fresca si pictura icoanelor de pe catapeteasma sunt de o reala valoare artistica. Dupa transferarea preotului Nicolae Coman in parohia ortodoxa de la Codlea, in Ciumernic este numit preot paroh Gheorghe Baila, in timpul caruia s-a fondat cimitirul parohial, asezat in preajma bisericii, si s-a construit casa parohiala.

Sirul slujitorilor altarului din Ciumernic este urmatorul: Radu Terente (1950); Nicolae Coman (1950-1958); Gheorghe Baila (1958-1968); Victor Boboc (1968-1987); Remus Lupu (1998 si pana in prezent; a primit distinctia de iconom din partea P.S. Ioan Selejan).

Cu sprijinul P.S. Ioan Selejan, in cursul anului 2000, biserica a fost reparata si acoperita cu tigla noua. La 8 octombrie 2000, un sobor de preoti, impreuna cu P.S. Ioan Selejan a facut slujba de resfintire a bisericii. La lucrarile de reconstructie si renovare a bisericii au contribuit material si unele firme (ICCCO SYSTEM din Brasov, VIANU SRL, ROVA SIT SRL etc.); precum si parohia Cetate din Brasov si alti generosi donatori. Cladirea scolii din localitate a fost ridicata in 1927, dar in 1938 se darama si scoala va functiona intr-o camera inchiriata, apoi in casa invatatorului director Octavian Jean. In anul scolar 1999/2000, au fost inscrisi la scoala (cu predare in limba romana) 181 de copii, dintre care 40 in ciclul prescolar, 75 in cel primar, iar 66 in cel gimnazial. In Ciumernic s-a nascut Vasile Muntean, pictor de biserici, ucenic al pictorului Iosif Vasu, cel care a realizat lucrari de pictura la mai multe biserici din judet si din tara.

Carti Ortodoxe

Cuprins