Comandau


Comandau

Comuna situata la cea mai inalta altitudine din judet, localitatea Comandau este totodata cea mai estica asezare a Transilvaniei (pe teritoriul careia se afla Varful Lacauti - 1017 m). Se intinde in largul vaii paraului Basca Mare si se ajunge in localitate pe drumul de la Covasna, spre Muntii Vrancei.

Prima atestare documentara: 1913, Komandó [Comandau].

Principala ocupatie a locuitorilor o reprezinta prelucrarea lemnului. In prima jumatate a sec. XX exista aici o retea intreaga de cale ferata ingusta care ajungea pana la indepartatele

ocoale silvice din judetul Vrancea. Suprafetele intinse de pasuni alpine, ce se continua in tara Vrancei, au oferit si ofera loc bogat de pasunat pentru oierii romani din curbura interioara a Carpatilor.

Despre perioada infloritoare a industriei forestiere locale de odinioara aminteste astazi Planul inclinat, monument tehnic, aproape unic in Europa, care asigura transportul ecologic si economic al materialului lemnos de la Comandau la Covasna. Fabrica de cherestea a fost infiintata in anii 1888-1889, trecand apoi in proprietatea Societatii Anonime pentru industria forestiera, ale carei pachete de actiuni erau in mana membrilor familiei baronului Groedel. In 1931, SA Ardeleana este preluata de Societeatea Holding Internationale des Bois din Monaco, o parte din actiuni trecand in posesia catorva capitalisti elvetieni. Intre anii 1929-1933, exploatarea padurilor devine acerba, se dezvolta prelucrarea, lemnul si cheresteaua Comandaului gasind piete bune de desfacere in Anglia, Franta, Egipt si tarile Orientului Apropiat. Valul de crestere a preturilor, inrautatirea conditiilor de munca si viata, lacomia societatii, inghetarea salariilor, au produs nemultumiri in randul muncitorilor, care au culminat, cu greva din vara anului 1936, ce a durat mai bine de o luna.

Ca fosta comuna suburbana a orasului Covasna, locuitorii Comandaului graviteaza spre acest oras, avand legaturi traditionale si cu Zagonul si cu localitatile din Depresiunea Intorsurii Buzaului.

La 13 septembrie 1936 are loc in Comandau ceremonia sfintirii clopotului si troitei donate de Scoala normala de fete "Dr. C. Angelescu" din Buzau, institutie care a adoptat comunitatea romaneasca din aceasta comuna. Din partea scolii buzoiene a fost de fata o delegatie de profesori si 40 de eleve.

In iulie 1937, in Comandau s-a organizat o luna de vacanta pentru elevii de la Liceul comercial "Nicolae Balcescu" din Bucuresti. Directorul liceului, Lacaitan, a adus un dar de 15.000 de lei pentru terminarea bisericii. In perioada interbelica, pentru cei peste 500 de credinciosi romani s-a construit o capela, distrusa in toamna anului 1940. Functiona, tot in perioada interbelica, o scoala mixta cu sectie in limba romana. In prezent, credinciosii si-au construit o biserica proprie, a carei constructie a inceput in 1999, cu binecuvantarea P.S. Ioan Selejan si cu sprijinul romanilor din Covasna, de care au apartinut ca filie. Pe 12 noiembrie 2000 s-a savarsit sfintirea bisericii de catre P.S. Ioan Selejan, impreuna cu un sobor numeros de preoti din imprejurimi, in prezenta unei multimi mari de credinciosi, a prefectului judetului Gheorghe Tatu si a altor personalitati ale judetului.

Biserica, situata intr-un cadru natural deosebit, poarta hramul "Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul" si este construita din lemn, fiind ridicata intr-un timp foarte scurt. Sfantul lacas s-a ridicat prin contributia unei familii din Buzau, tata si fiu, Simion Dumitru si Simion Costel. Intre ceilalti ctitori ai acestei biserici se numara: familia preotului

Ioan Maciuca, Maria Torcea si multi alti credinciosi din Covasna si alte locuri. Si-au mai adus contributia cu bani sau alte materiale binefacatorii: Dan Costea, Sorin Popica, Dorel Lungu, Constantin Micu, Jano Imbre, Dorin Botez si alti credinciosi, inscris sus, la Dumnezeu, pentru faptele lor. Credinciosii romani sunt pastoriti de preotul Ioan Oliviu Maciuca din Covasna, care a sprijinit nemijlocit si construirea noii biserici.

Printre intelectualii romani (medici, profesori, ingineri silvici, etc.) care au functionat in Comandau se afla si medicul scriitor Cornel Dimovici, stabilit in Germania.

Carti Ortodoxe

Cuprins