Cultura Ariusd


Cultura  Ariusd

Cultura Ariusd-Cucuteni are trei mari etape de evolutie: A, AB si B, evolutie petrecuta si pe teritoriul Transilvaniei, cu un usor specific local, dar care zone au contribuit la geneza si cunoasterea dezvoltarii generale. Etapele timpurii (ceramica neagra lustruita, pictura cu alb pe negru, alb pe rosu, bicromie) specifica fazelor A1 si A2, au numeroase descoperiri in sud-estul Transilvaniei si in spatiul Carpatilor Rasariteni, ceea ce ar motiva pastrarea denumirii de Ariusd-Cucuteni atat pentru geneza, dar si un specific local, din pacate mai mult afirmat decat demonstrat, pe care deocamdata il acceptam.

In etapele timpurii (A1-A2) este cunoscuta o ceramica neagra, bine lustruita, de certa origine sudica, cunoscuta pe spatii intinse din Transilvania (Targu Mures - materiale la Cluj; Bod - "Pristel Hugel" - materiale Brasov si la Naturhistorisches Museum - Viena; Pauleni; Ciucsangiorz).

Etapele 3 si 4 au o evolutie aproape identica cu cea din Moldova. Ceramica uzuala este decorata cu barbotina organizata, ceramica semifina si fina este pictata, canelata sau incizata cu variate motive, care permit o incadrare etno-culturala mai fina, strans legata de evolutia din spatiul est carpatic.

Asezarile culturii Ariusd sunt situate pe promontorii (Ariusd, Cernat, Doboseni) sau pe platouri mai ridicate (Let, Moacsa, Olteni, Sinzieni). Cele mai multe dintre asezarile cercetate aveau sant de aparare. Descoperiri din fazele AB exista la Cristurul Secuiesc, intr-un bordei cu materiale Tiszapolgár tarziu sau Bodrogkeresztúr timpuriu, cu ceramica pictata de faza Ariusd- Cucuteni AB sau B. In alt bordei s-au gasit, pe langa materiale ceramice, si 3 obiecte de cupru: un ac un nasture si probabil o bucata de cupru nativ. La Lisnau a fost descoperit, in 1934, un fragment de vas binoclu, datat in faza AB.

Descoperiri din fazele B exista la Cernatul de Sus - "Dambul bisericii" - materiale pictate cu brun pe fond alb; Doboseni - intr-o groapa a fost descoperit un fragment de vas pictat cu negru pe fond alb; Let - materiale de faza B cu elemente Cucuteni C; Reci - intr-o locuinta rectangulara au fost descoperite doua vase pictate si un topor de arama socotit Cucuteni A2; Malnas-Bai - din descoperirile vechi sunt materiale de faza B; cercetarile recente au demonstrat existenta unor etape mai timpurii.

Viata spirituala a comunitatilor eneolitice este foarte bogata, dovada fiind numeroase figurine antropomorfe, feminine mai ales, masculine sau zoomorfe, legate de cultul Marii Zeite Mare, cultul fecunditatii, fertilitatii si alte ritualuri sau practici magico-religioase neolitice.

Stilizarea acestor figurine indica faptul ca existau, inca de pe atunci, anumite concepte sau poate canoane magico-artistice privind redarea divinitatii. Statuetele imita statuile monumentale din unele sanctuare. Pe figurine sunt o serie de semne sacre, legate de mesaje, de o "scriere" sacra. Unele figurine indica pozitii sacrale, cazul cu pozitia de invocare (oranta).

Carti Ortodoxe

Cuprins