Icafalau


Icafalau

Satul Icafalau apartine comunei Cernat si este situat in partea estica a Muntilor Bodoc, la marginea bazinului Trei Scaune, pe malurile paraului Martineni, la o altitudine de 636
m, lateral de DJ 121.

Vestigii arheologice. Pe movila "Izvor" din perimetrul localitatii s-a descoperit o asezare dacica. Inspre satul Cernatu de Jos s-a scos la lumina in 1889 o moneda mare de bronz de la Traian. In sat, de la biserica aflata in stare de ruina, se mai pastreaza nava romanica. Fara alte precizari topografice au mai fost identificate: vase si fragmente ceramice hallstattiene, precum si o farfurie de lut din epoca romana.

Prima atestare documentara: 1332, sacerdos de villa Ika.

Denumiri istorice romanesti: 1787, Ikfalo [Icfalau]; 1850, Ikfaleu [Icfalau]; 1854, Icfalau.

In lustra din 1614, ordonata de principele Gabriel Bethlen, figureaza urmatorii capi de familie romani: Olah Jstuan - jeler, Olah Miklos hauaselui fi - din Muntenia, slujitor; Savul Gabor. Conscriptia romanilor din 1699 mentioneaza in Icafalau urmatorii capi de familie: Socs Todor, Molduvai Vaszil, Molduvai Pal, Kopacz Peter, Szocs .amas, Santa Opre, Olah Demeter, Olah Miklos, Kovacs Laszlo, Pentele Andras, Molduvai Janos. Asadar in sat erau doi blanari (szocs) si un fierar (kovacs) romani. Un iobag pe nume Ioan Romanul (Olah) din Icafalau este pomenit intr-un document din 1721.

Conscriptia urbariala de la 1820 pomeneste si pe juratul satului Urszui Simon. Venita din surse romanesti, conscriptia confesionala ortodoxa din 1829 inregistreaza in Icafalau 5 familii cu 13 suflete: Simion Ursul, Maria Soare, Moise Stirbu, Gheorghe Matei, Morari, Ilinca, fata lui Stan Suciu.

Statisticile demografice atesta convietuirea, in secolele XVII-XIX, a unei comunitati distincte de romani alaturi de secui, care treptat s-a pierdut in masa secuiasca.

Din registrele parohiale de stare civila rezulta ca, in anul 1794, la biserica cu hramul "Sfantul Ioan" era preot "popa Gheorghe". Pe parcursul anilor ce au urmat, botezurile, cununiile si inmormantarile din sat au fost facute de preotii din

Preotul Stefan Ciutac, pastor al credinciosilor ortodocsi din parohia Cernat si filiile acesteia, intre anii 1930-1938 (colectia Ana Rafiroiu) Cernatul de Jos, iar intr-un an, de preotul reformat din localitate.

Din seria preotilor slujitori fac parte: Gheorghe Popovici (1797); Gheorghe Baciu (1800); Mihail Hosu (1804-1805); Dumitru Popescu (1868); Niculau Pop (1891); Augustin Micu (1893-1894); Kodoli Sandor (reformat, 1905, probabil in lipsa preotului local); In 1910 este trecut ca preot Ioan Rafiroiu.

In matricolele bisericesti din perioada 1794-1910 sunt inregistrati printre altii, credinciosii romani: Arpad Florea, Ioan Kadaru, Gabor Laslo, Mihail Chirciu, Draghici Laslo, Gheorghe Orsea, Ioan Mirce s.a.

In perioada interbelica a functionat in Icafalau scoala mixta cu sectie in limba romana.

Carti Ortodoxe

Cuprins