Lisnau Vale

 

Lisnau Vale

Satul Lisnau Vale apartine comunei Ozun si s-a format pe malul cursului superior al paraului Lisnau, prin roirea populatiei din Lisnau Prima atestare documentara: 1913, Lisznyópatak; 1965, Lisnau Vale.

Credinciosi sai apartin parohiei Lisnau, in sat exista cimitir si o clopotnita inaltata in perioada interbelica in cadrul actiunii de solidaritate a scolilor normale din intreaga tara cu romanii din aceasta parte de tara.

La 7 iunie 1936, in Lisnau Vale are loc solemnitatea sfintirii troitei, clopotului si Evangheliei donate de Scoala normala de fete din Magurele, scoala care a adoptat comunitatea romaneasca din Lisnau Vale. Delegatia a fost formata din 5 profesori si 50 de eleve. Slujba a fost oficiata de protopopul Aurel Nistor. Clopotnita respectiva se afla in curtea scolii din sat. In cimitirul satului se mai afla o clopotnita, ridicata tot in perioada interbelica.

O scoala mixta cu sectie in limba romana functiona in Lisnau Vale in aceeasi perioada. Azi functioneaza scoala in limba romana, cu un numar foarte mic de copii. Localitatea, una din cele mai mici din judet, are o populatie in continua scadere. La marginea ei se afla un izvor de apa minerala, care inainte de 1940 a fost amenajat ca baie termala in scop curativ, pentru boli reumatice. Peisajul pitoresc, atmosfera nepoluata si valentele curative ale mediului natural constituie tot atatea argumente pentru o viitoare revitalizare a localitatii.

Carti Ortodoxe

Cuprins