Lunca Ozunului


Lunca Ozunului

Satul Lunca Ozunului apartine comunei Ozun si este situat la 1 km distanta de DN 11, ce face legatura intre Brasov si Moldova.

Pana in 1956, localitatea a fost un catun component al satului Ozun, apoi figurand ca o localitate distincta.

In timpul administratiei sovietice, in fapt maghiare (noiembrie 1944-martie 1945), in ziua de 31 ianuarie 1945, garda ungureasca din comuna Lunca Ozunului a amenintat cu mitralierele mai multe familii romanesti, silindu-le sa paraseasca satul.

Credinciosii ortodocsi au apartinut, pana la construirea bisericii proprii, de parohia ortodoxa din Ozun. In anul 1990 au inceput primele demersuri si s-au efectuat colecte de bani in vederea ridicarii unui lacas de cult propriu. Biserica s-a ridicat din contributia credinciosilor din sat, a celor din imprejurimi, precum si din partea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei si Harghitei, sub supravegherea si cu contributia deosebita a preotului paroh Vasile Nedelea, care, cu ocazia sfintirii, a primit distinctia de "iconom stavrofor". Terenul pentru inaltarea bisericii a fost donat de familia Alexa si Elena Manu. Constructia locasului de cult a durat sapte ani. Proiectul bisericii apartine arhitectului Virgil Florea. Pictura a fost realizata de profesorul Sorin Apan si sotia acestuia, Mihaela Apan.

Slujba de sfintire a noii biserici, cu hramul "Sfantul Vasile cel Mare", a fost savarsita in ziua de 3 noiembrie 1997, de catre Prea Sfintitul Ioan Selejan impreuna cu un sobor de preoti din parohiile invecinate. La marea sarbatoare au participat sute de credinciosi, prefectul judetului Gheorghe Tatu, ziaristi, alte personalitati locale. In 2001 s-a reusit ridicarea unei troite in mijlocul cimitirului, iar prin donatia credincioasei Elena Negrea, parohia a obtinut teren si alte bunuri imobiliare.

In fiecare an, cu ocazia sarbatorii Nasterii Mantuitorului Iisus Hristos, parohia este colindata de un grup de colindatori condusi de profesorul Sorin Apan, pictorul acestei biserici. De asemenea, in parohie s-a constituit o ceata a colindatorilor indrumata de Emilian Gurzau. In anul scolar 1999/2000 au fost inscrisi la scoala (cu predare in limba romana) 14 copii, din care 10 in ciclul prescolar, iar 4 in cel primar.

Carti Ortodoxe

Cuprins