Miclosoara


Miclosoara

Satul Miclosoara apartine orasului Baraolt, fiind situata pe drumul Sfantu Gheorghe-Araci-Baraolt, este asezata pe marginea vestica a muntilor Baraoltului si in nord-vestul bazinului Barsei, pe malul drept al Oltului, la o altitudine de 487 m.

Vestigii arheologice. Cercetarile arheologice au scos la iveala, pe malul stang al paraului care curge prin sat, urmele unei asezari preistorice.

Prima atestare documentara: 1211, idagines Nicolai.

Denumiri istorice romanesti: 1750, Miclosoare [Miclosoara];
1854, Miclosvar.

Despre locurile romanesti din localitate amintesc cateva toponime pastrate de-a lungul vremii: " Nyikolaj háza" (casa lui Nicolae); " Román temeto" (cimitirul romanesc); " Dobramer
(de la Dobromir) lok (loc)".

Procesul de asimilare a romanilor din Miclosoara a avut loc masiv pana in secolul al XIX-lea. Despre puternica obste a credinciosilor romani de alta data vorbeste altarul semicircular, cu cornisa poligonala, de la vechea biserica romaneasca, in prezent inglobat in biserica romano-catolica din sat. Pe crucile din jur sunt scrise nume romanesti: Vaida, Dragus, Pintea, Raduli, Macovei. Desi putini la numar, credinciosii romani au mentinut legaturi cu fratii intru credinta si neam din apropiere sau mai de departe.

In 1807, romanii Petre Lab, Nicolae Lab, Simion Ioan si Mihai Maniu din Miclosoara fac o donatie pentru "scoala normaliceasca".

In 1936 Miclosoara este vizitata de marele istoric Nicolae Iorga.

Astazi, credinciosii romani apartin parohiei Baraolt.

Carti Ortodoxe

Cuprins