Prototracii in epoca metalelor


Prototracii in epoca metalelor

Perioada ce a urmat culturii Bodrogkeresztúr cuprinde, dupa datele 14C calibrate, a doua jumatate a mil. IV si prima jumatate a mil. III i. Hr., iar dupa cronologia traditionala, a doua jumatate a mil. III i. Hr. . Pentru teritoriul Romaniei, aceasta perioada este definita de specialisti in mod diferit: in timp ce majoritatea autorilor o definesc ca o perioada distincta - cea de tranzitie de la eneolitic la epoca bronzului , alti cercetatori o incadreaza in eneoliticul tarziu, sau o considera drept prima faza a epocii bronzului.

Majoritatea specialistilor, indiferent de modul in care definesc aceasta epoca, sunt constienti insa, ca, in linii mari, aceasta se deosebeste substantial de cea eneolitica clasica si este mult mai apropiata epocii bronzului, printr-o serie de elemente majore: habitat, tehnici de subzistenta, tipuri de asezari si locuinte, manifestari artistice, practici funerare.

Elementele comune intre aceasta perioada si eneolitic sunt mai putine: metalurgia cuprului si unele mici asemanari in domeniul plasticii zoo- si antropomorfe. Disputa cu privire la definirea acestei epoci este, pana la urma, artificiala. Ea reflecta, in primul rand, insuficienta periodizarii arheologice, al carei criteriu de baza ramane - din sec. al. XIX-lea - materialul din care se confectionau uneltele, si nu totalitatea manifestarilor culturale. Problema fundamentala insa este cea de ordin cronologic si genetic: cu ce viteza s-au produs schimbarile si daca ele s-au datorat exclusiv unor procese etno-demografice sau au reprezentat o transformare determinata de necesitatea adaptarii la noile conditii naturale. Un raspuns categoric la aceste intrebari, atat timp cat asupra noilor metode de datare planeaza un grad de incertitudine, ar fi prematur.

Carti Ortodoxe

Cuprins