Saciova


Saciova

Satul Saciova apartine comunei Reci, fiind situat pe valea superioara a paraului Saciova, intre Muntii Buzaului, la o altitudine de 565 m, la 3 km de Aninoasa, pe drumul comunal 25.

Vestigii arheologice. In cuprinsul localitatii au fost descoperite, pe locul numit "Ses", produse de piatra, un nucleu de obsidiana lung de 15 cm, un topor in forma de calapod si un topor cu muchea arcuita apartinand probabil culturii Cotofeni. Fara precizarea locului de descoperire, se cunoaste un ac de aur rupt in bucati ce dateaza probabil din epoca bronzului. Pe un varf de deal, situat intre paraiele "Izvorul pietros" si "Valea cetatii", se afla o incinta de piatra, fara mortar, numita "Cetatea Saciovei". Al. Ferenczi o socotea dacica, iar altii o considera medievala. In hotarul satului se afla o asezare apartinand culturii Ariusd-Cucuteni.

Prima atestare documentara: 1567, Zachwa.

Denumiri istorice romanesti: 1750, Szacsova [Saciova]; 1787, Szatska [Sacica]; 1850, Száska [Sasca]; 1854, Sacifa. Denumirea Saciova este de origine slavo-romana. In conscriptia din 1820, sunt mentionati urmatorii romani in Saciova: Bába István, Bokor Gyorgy, Joannes Karátson, Michael Ohlá, Johannes Isán, Simion Isán etc. La 3 mai 1936, Scoala normala din Oradea adopta comunitatea romaneasca din Saciova si ii doneaza o troita si un clopot. Din delegatie au facut parte 50 de eleve conduse de protopopul Simion Sacan.

Carti Ortodoxe

Cuprins