Talisoara


Talisoara

Satul Talisoara apartine comunei Bradut si este situat pe o terasa de pe malul stang al paraului Cormos, la o altitudine de 495 m si la 4 km nord de Baraolt.

Vestigii arheologice. Pe teritoriul satului, in urma sapaturilor arheologice, s-au descoperit fragmente ceramice, probabil apartinand perioadei eneolitice. In 1858, in padurea de langa sat, s-a descoperit un mare depozit de bronz, format din doua caldaruse cu toarte cruciforme, dintre care una goala, iar in cealalta s-au gasit sase topoare (dintre care doua celturi), fragmentul unei sabii, doua inele de bronz, 25 inele de aur de la un lant de podoaba, turte de bronz si doua seceri. Obiectele dateaza din Hallstatt B1. In Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca se pastreaza o gema de iaspis rosu, reprezentand pe Bacchus, descoperita tot in vatra satului Talisoara.

Prima atestare documentara: 1332, sacerdos de Olasztelek.

Denumiri istorice romanesti: 1787, Oloszu [Olosu]; 1850, Olasztyelik [Olastelic]; 1854, Olostelic.

Un document din 1590 mentioneaza in Talisoara un Petru Barbat (Borbat). Documente din 1600 amintesc de Comsa Romanul (Walachum) si de pastorul lui Petru Barbat din Talisoara.

In lustra din 1614, ordonata de principele Gabriel Bethlen, sunt consemnati si romanii: Borbat .amas, Borbat Janos si Borbat Peter.

Nobilii din familia Barbat (Borbat) si anume: Toma Borbat si Petru Borbat (Borbath), figureaza si in alte documente din sec. XVIII, reprezentand descendentii unei familii de origine romana. In 1662 este pomenit in Talisoara romanul Mihai Albu (Feher), iar un proces de judecata din 1663 aminteste de un roman ucis, victima a unei silnicii intamplate in Talisoara.

In perioada interbelica, credinciosii romani din Talisora au participat la construirea bisericii din Filia (biserica neterminata, distrusa in 1940), care urma sa deserveasca si satul lor. Preotul paroh Octavian Stoian primeste, in 1937, darul dat de Scoala normala de invatatoare "Despina Doamna" din Botosani, si anume: troita din lemn de stejar, clopot, obiecte de cult, vesminte, carti, icoane.

In anul 1937 la scoala primara din localitate era invatatoare Gheorghina Dinescu.

In lipsa bisericii, in contextul istoric cunoscut, credinciosii romani trecuti in 1940 la cultele maghiare nu au mai revenit la credinta stramoseasca. Credinciosii romani apartin astazi parohiei ortodoxe Baraolt.

Carti Ortodoxe

Cuprins