Tamasfalau


Tamasfalau

Satul Tamasfalau apartine comunei Zabala si este situat pe paraul Zabala, la 5 km de Zabala si la 3 km de Surcea, mergand pe drumul comunal 10, la o altitudine de 541 m.

Vestigii arheologice. Din puncte neprecizate de pe teritoriul satului se semnaleaza: un depozit de bronz, din epoca bronzului tarziu, descoperit in 1871, un fragment de strachina de lut, nedatata, fragmente ceramice de factura dacica (sec I i. Hr.-I d. Hr.), patru monede romane de bronz, dintre care una de la Hadrian, una de la Constantius, iar doua n-au putut fi determinate.

Prima atestare documentara: 1591, Tamasfalva.

Denumiri istorice romanesti: 1787, Tumasu; 1750, Tamasfalu; 1850, Tamasfaleu (Tamasfalau); 1854, Tamasfalau.

In lustra din 1614, ordonata de principele Transilvaniei Gabriel Bethlen, sunt mentionati urmatorii capi de familie romani in Tamasfalau: Toma Romanul (Olahomas hauaselui fi) si Matei Stoica (Sztoika Mate hauaseluj fi) - originari din Muntenia, iobagi, Mihai Romanul (Olah Mihalj) - iobag stramosesc, Chionka Vernika - jeler, Mihai Romanul (Olah Mate fogarasi fi) - din Fagaras, slujitor, pastor.

Conscriptia romanilor din Trei Scaune, din 1699, inregistreaza in Tamasfalau pe urmatorii capi de familie: Szorcsei Raduly, Nykita, Todor, Hidvegi Janos. In 1823 este mentionat preotul Mihai Kerekes si credinciosul roman Bokor Laslo.

La 26 aprilie 1936 are loc, in Tamasfalau, ceremonia sfintirii troitei si clopotului donate de Scoala normala de invatatori "Spiru Haret" din Targu Jiu, scoala care a adoptat comunitatea romaneasca din Tamasfalau. A fost prezenta si o delegatie a acestei institutii protectoare a romanismului din aceasta zona. Slujba de sfintire a fost oficiata de protopopul Ioan Rafiroiu.

Romanii din Tamasfalau apartin azi parohiei Zabala.

Carti Ortodoxe

Cuprins