Tomesti


Tomesti

Satul Tomesti apartine comunei Carta si este situat pe malurile Oltului, la 26 km de Miercurea Ciuc, pe DJ 125.

Vestigii arheologice. Pe teritoriul satului s-a descoperit un topor de piatra neperforat, silexuri si ceramica neolitica, un topor de bronz, ceramica hallstattiana si dacica, precum si bucati de zgura. S-au identificat si urmele unei asezari dacice de unde provin fragmente ceramice, cantitati mari de zgura de fier, fragmente de vase modelate cu mana (unele cu angoba neagra lustruita) si o roata (sec. II i. Hr. - I d. Hr.).

Pe o terasa mai inalta a Oltului, din apropierea satului, s-au descoperit fragmente de vase dacice, urme de reducere a minereului si ceramica dacica. Din acest loc provin fragmente de vase modelate cu mana si roata si zgura de fier (sec. I i. Hr.-I d. Hr.).

Prima atestare documentara: 1333, sacerdos de Sancto Toma.

Denumiri istorice romanesti: 1787 si 1830, .oma [Toma]; 1850, Szint Toma [San Toma]; 1854, San-Tomas.

Intr-un document din 1526 sunt mentionati: Oprea Romanul, Pavel Opra si Ciura Mihok, locuitori in Tomesti. Lustra generalului Giorgio Basta din 1602 inscrie urmatoarele antroponime romanesti: Mark Janos, Guzoran Gyorgy, Guzoran Janos, Gurzo Gyorgy, Gurzo Istvan.

In lustra din 1614 figureaza urmatoarele nume de romani: Guzuran Andras, Guzuran Ferencz, Gurzo Istvan, Gurzo Janos, Olah Balas, Guzuran Istvan, Guzuran Imre, Guzuran Gergi, Kriste Istvan, Olah Balas, Guzuran Andras iar in lustra scaunului Ciuc din 1658, mentioneaza urmatorii locuitori cu antroponime romanesti: Guzoran Janos, Guzoran Matyas, Guzoran Mate, Gurzo Istvan, Mark Balazs.

In dictionarul geografic al lui Ignaz Lenk von Treuenfeld de la 1839, localitatea Tomesti este mentionata drept "sat locuit de graniceri secui si de romani".

Traditia a pastrat amintirea unei biserici de lemn, din vremuri stravechi. In secolul al XV-lea, in locul ei a fost construita biserica de zid, distrusa de tatari, ale carei ruine continua sa dainuie pe dambul ramas in afara satului. Se remarca donjonul, in decros pe latura de vest. Pe crucile cimitirului din preajma sunt frecvente numele de Olah (Romanul) si Boer, straveche familie romaneasca ce a dat in secolele XVIII-XIX numerosi preoti in zona.

In 1725, biserica a fost parasita, materialul recuperat in vederea ridicarii unei noi biserici romano-catolice. In 1733, in sat erau 18 familii de romani, cu o biserica in care slujea preotul Gligorie.

Noua biserica, construita in stil baroc, dateaza din 1778. Are un clopot datat in 1495, luat de la biserica distrusa. Biserica are arhitectura de zid romaneasca si era asezata la hotarul cu satul Sandominic.

Conscriptia romanilor din 1750 inscria la Tomesti 73 de suflete, iar la Sandominic 258, cu biserica, preot, cantor si ajutor, iar conscriptia efectuata peste un deceniu inregistra numai 20 de familii unite, in prima asezare, iar in cea de a doua 36 (tot unite), biserica si doi preoti.

In 1835 au fost inregistrate, la Tomesti, 207 suflete romani, cu toate acestea, patru ani mai tarziu satul este inscris in randul localitatilor unguresti. In 1900 se constata insa cel mai mare numar de locuitori de confesiune romana, in raport cu alte sate.

In 1932, romanii, in numar de 345 suflete, erau afiliati la biserica din Sindominic.

Asa cum consemneaza cronica protopopului Boian, astazi, "zidul singuratic", "Zidul Plangerii" mai este "strajuit doar de crucile ce marcheaza mormantul si locul de veci al romanilor ingropati in jurul maicutei lor, biserica, si care vorbesc cu glas stins "... ca am fost si cum am fost pe aceste meleaguri " (citat din Nicolae Iorga).

Comunitatea romaneasca din Tomesti a fost sprijinita, in 1932, de prof. Stefan Pop, directorul Liceului "Sfantul Sava" din Bucuresti. Invatatorul din Tomesti, din 1932, Adam Iamandi (era si membru al comitetului Asociatiei Invatatorilor din Judetul Ciuc), a publicat in revista Scoala Noastra din

Miercurea-Ciuc articolul Cum putem preda mai cu succes limba romana intr-o regiune minoritara.

Credinciosii romani apartin astazi parohiei Sandominic.

Carti Ortodoxe

Cuprins