Valea Seaca


Valea Seaca

Satul Valea Seaca apartine comunei Sanzaieni si este situat intr-o vale pe malul drept al Casinului, la o altitudine de 622 m pe DN 11 B, la 8 km de Sanzieni Vestigii arheologice. Pe teritoriul satului s-a descoperit o asezare apartinand culturii Ariusd-Cucuteni. In apropiere de Valea Seaca, pe malul unui paraias denumit "Paraul cetatii", pe promontoriul stancos "Muchia cetatii", se afla o cetate dacica. Pe alocuri s-a profilat si un strat de cultura din epoca bronzului, cultura Wietenberg. Alaturi de vasele dacice au fost descoperite si trei fragmente de factura romana precum si o statueta de bronz reprezentandu-l pe Osiris.

Specialistii apreciaza ca cetatea a fost construita in vremea lui Burebista si a functionat pana la cucerirea romana.

Asezarea este contemporana cu cetatea si se incadreaza tot intre a doua parte sau sfarsitul secolului al II-lea i. Hr. si secolul I d. Hr.

Prima atestare documentara: 1311, terra Zarazpatak. Denumiri istorice romanesti: 1787, Szárpatak [Sarpatac]; 1854, Sarozpatac.

Istoricul Ion I. Russu identifica in Valea Seaca antroponimele romanesti: Baczo, Csurulya, Glicor, Martin, Matei, Opra, Popa etc.

Credinciosii romani din Valea Seaca apartin astazi parohiei ortodoxe din Targu Secuiesc.

Carti Ortodoxe

Cuprins