Zalan


Zalan

Satul Zalan apartine comunei Bodoc, fiind situat in partea estica a Muntilor Baraolt, la 1,6 km de Olteni si la o altitudine de 636 m la vest de DN 12, pe drumul comunal 48. Satul se afla la 1 km de intersectie.

Vestigii arheologice. Pe malul drept al Oltului, pe o terasa inalta si la aproximativ 500 m de paraul Zalan, in fata bisericii, se afla o asezare apartinand culturilor Starcevo-Cris si Boian A, unde s-au gasit si fragmente ceramice din prima epoca a fierului, vase cilindrice, cu picior in forma de cruce, fragmente ornamentate cu motivul "in spic" si o greutate de plasa de pescuit. Intr-un punct neprecizat de pe teritoriul satului s-au gasit doua monede romane.

Prima atestare documentara: 1332, sacerdos de Zalan.

Denumiri istorice romanesti: 1787, Zoláná [Zolana]; 1854, Zolan.

La 1694 este atestat pe teritoriul satului Zalan un loc numit "tabla lui Bogdan".

In conscriptia din anul 1699 sunt mentionati urmatorii capi de familie romani: Sztojka Funar, Bukur, Tzokany, Juaon Molduvany, Bogozi, Raduly, Koteacza Istvan, Sztan Mitan, Seta Bukur, Moldan Janos. Asa cum arata conscriptia, un roman era de meserie funar.

Conscriptia urbariala din 1820 consemneaza in Zalan si familiile romanesti: Andreas Sorbány, Josephus Sorbány, Joannes Bunya, Nika Tanászi, Dávid Boer, Moses Maruca, Michael Karáton, Stephanus Bunya, Georgius Bunya. Florian Dudas, in lucrarea Vechi carti romanesti calatoare, consemneaza faptul ca parohia din localitate avea o Cazanie a lui Varlaam in 1742.

Istoricul I. I. Russu mentioneaza numeroase antroponime romanesti in Zalan, printre care Olah Janos, Vantsa Gyorgy, Bokor Gyorgy, etc. In anul 1995, Societatea Comerciala ECO din Sfantu Gheorghe - patron Ioan Ciolan - a construit in Zalan o fabrica de spirt. Comunitatea romaneasca de iobagi din Zalan, atat de distincta in secolele XVII-XVIII, s-a contopit in masa populatiei secuiesti locale, procesul de asimilare luand amploare mai ales in timpul si in urma Revolutiei de la 1848-1849.

Credinciosii romani din Zalan apartin astazi parohiei Arcus.

Carti Ortodoxe

Cuprins