Ortodoxia in lumina Bethleemului. Intrunire panortodoxa si pelerinaj in Tara Sfanta

 

Ortodoxia in lumina Bethleemului. Intrunire panortodoxa si pelerinaj in Tara Sfanta

La initiativa Prea Fericitului Parinte Diodor I, Patriarhul Ierusalimului, s-au intrunit la Ierusalim, intre 4-8 ianuarie 2000, intaistatatori ai Bisericilor Ortodoxe si sefi de state din tari majoritar ortodoxe, pentru a se inchina la pestera din Bethleem si pentru a serba impreuna aniversarea a 2000 de ani de la Nasterea Domnului nostru Iisus Hristos - Mantuitorul lumii. Delegatia Bisericii Ortodoxe Romane a fost condusa de P. F. Patriarh Teoctist si a fost compusa din: I. P. S. Mitropolit Daniel al Moldovei si Bucovinei, I. P. S. Mitropolit Nicolae al Banatului si P. S. Episcop-vicar patriarhal Teofan Sinaitul. Insotitori ai delegatiei oficiale au fost: P. C. Pr. dr. Ioan Chivu, traducator, P. Cuv. arhim. Rafael Ghita si P. C. arhidiacon Vasile Ioana. Paralel cu delegatia oficiala, au mai participat la sarbatorile Bethleemului, ca pelerini romani, un grup mare de ierarhi, protopopi, preoti, profesori si, credinciosi mireni. Ierarhii romani din acest grup au fost: I. P. S. Arhiepiscop Andrei de Alba-Iulia, P.S. Episcop Epifanie al Buzaului, P. S. Timotei al Aradului, P. S. Episcop Casian al Dunarii de Jos, P. S. Laurentiu al Caransebesului.

Marti, 4 ianuarie 2000, inaltii oaspeti din toate tarile ortodoxe s-au inchinat la Sfantul Mormant al Domnului nostru Iisus Hristos si la Crucea Golgotei, si apoi au fost primiti la resedinta Patriarhiei Ortodoxe din Ierusalim. Un dineu oficial a fost oferit oaspetilor de catre comunitatea ortodoxa palestiniana, la Hotel "Christmas" din Ierusalimul de Est.

Miercuri, 5 ianuarie, a avut loc sinaxa sau intalnirea intaistatatorilor Bisericilor Ortodoxe si a delegatiilor oficiale pe care le-au condus. Au adresat cuvinte de bun venit P. F. Diodor I si Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic de Constantinopol. Cu acest prilej, a fost adresat lumii intregi un mesaj spiritual solemn, prilejuit de aniversarea a 2000 de ani de la Nasterea Domnului. In mesajul intaistatatorilor se arata ca Nasterea Domnului nostru Iisus Hristos este mai intai de toate aratarea iubirii nesfarsite a lui Dumnezeu pentru lume. Intruparea sau inomenirea Fiului vesnic al lui Dumnezeu da sens istoriei si creatiei: Hristos Domnul ne descopera ca lumea este chemata nu la moarte si stricaciune, ci la viata vesnica, la sfintire si transfigurare.

Mesajul deplange dezbinarea dintre crestini si afirma datoria de a lucra pentru refacerea unitatii crestine.

Mesajul este, de asemenea, un apel in favoarea pacii si a demnitatii umane a persoanelor si popoarelor, pentru apararea unitatii familiei, a darului sacru al vietii si a integritatii creatiei.

In incheierea mesajului se spune ca: "acest loc sfant al Bethleemului straluceste astazi, ca un punct de referinta, de interes spiritual mondial, in lumina harului Dumnezeului nostru - Sfanta Treime, si trimite prin noi mesajul unitatii, al iubirii, al pacii si buneivoiri catre lumea intreaga. Este datoria fiecarui crestin sa-si insuseasca acest mesaj ceresc, ca un bun inceput pentru noul mileniu, prin curatia inimii, smerenie si pocainta".

La sfarsitul intrunirii de la Ierusalim, P. F. Parinte Diodor I, Patriarhul Ierusalimului, a conferit ordinul "Cavalerii Sfantului Mormant" intaistatatorilor Bisericilor Ortodoxe prezenti acolo. De asemenea, cruci si engolpioane jubiliare, care au in centrul lor icoana Nasterii Domnului la Bethleem, au fost oferite membrilor delegatiilor oficiale.

Fotografia memorabila a intrunirii a fost realizata pe scarile centrale ale resedintei patriarhale din Ierusalim. Masa de pranz a fost oferita de primarul orasului Ierusalim, dl. Ehud Olmert, la restaurantul din "Hotel Dan Pearl".

In dupa-amiaza aceleiasi zile, a fost oferita invitatilor ocazia de a vizita o expozitie de icoane ortodoxe si de a participa la un concert de muzica ortodoxa greaca, araba si rusa in edificiul "Jerusalem International Convention Center".

Delegatia Bisericii Ortodoxe Romane a vizitat expozitia si a participat la concert dupa ce in prealabil a facut o vizita in orasul Ierihon, unde Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist, in prezenta d-lui Emil Constantinescu, Presedintele Romaniei, a sfintit placa memoriala a noului Asezamant romanesc pentru pelerini, care se construieste acum la Ierihon pe un teren oferit de un bun credincios roman din Moldova, fratele Dumitru Samoila, trecut nu de mult la locasurile ceresti vesnice. Sfintirea placii a fost un moment de evlavie, bucurie si demnitate Romaneasca.

In seara zilei de 5 ianuarie, Presedintele Romaniei si delegatia Bisericii Ortodoxe Romane, condusa de Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist, au participat la dineul oficial oferit in onoarea invitatilor, sefilor de state si de Biserici, la Palatul prezidential, de catre presedintele Israelului, dl. Ezer Welzman.

Joi, 6 ianuarie, la Palatul Patriarhiei Ierusalimului, Prea Fericitul Parinte Patriarh Diodor I a conferit ordinul "Cavalerii Sfantului Mormant" sefilor de state majoritar ortodoxe (Grecia, Rusia, Romania, Ucraina, Belarus, Georgia, Republica Moldova). Apoi delegatiile oficiale ale sefilor de state si de Biserici au mers in procesiune la Bethleem, cu o scurta oprire la Manastirea "Sfantul Iile".

Ajunsi in biserica Nasterii Domnului din Bethleem, inaltii oaspeti s-au inchinat ca pelerini in Sfanta Pestera unde S-a nascut din Fecioara Maria Domnul nostru Iisus Hristos cu 2000 de ani in urma, acolo unde s-a intalnit cerul cu pamantul, unde Cel fara de inceput S-a aratat Prunc infasat in scutece, din nemarginita Sa iubire pentru oameni.

Dupa inchinarea in Sfanta Pestera a Bethleemului, distinsii pelerini au asistat la slujba de Vecernie si la Sfanta Liturghie a Sfantului Vasile cel Mare, care au fost celebrate in biserica Nasterii Domului din Bethleem in acea zi de ajun al Craciunului, dupa calendarul vechi, si zi de Boboteaza, dupa calendarul ortodox indreptat.

Dupa ceremonia religioasa din biserica Nasterii Domnului din Bethleem, in onoarea inaltilor oaspeti a fost oferita o receptie de catre primarul Bethieemului, dl. Hanna Nasser. In aceeasi zi, spre casa, Presedintele Autoritatii Palestiniene, dl. Yasser Arafat, a oferit sefilor de state si de biserici un dineu la restaurantul hotelului "Paradise" din Bethleem.

Seara tarziu, la Bethleem a avut loc un concert de muzica religioasa dedicat "Jubileului 2000".

In noaptea de 6 spre 7 ianuarie, a fost oficiata in biserica Nasterii Domnului din Bethleem Sfanta Liturghie, de catre un sobor de ierarhi ortodocsi, dintre care cei mai multi au fost romani: i. P. S. Arhiepiscop, Andrei de Alba-Iulia, P. S. Episcop Epifanie al Buzaului, P. S. Timotei al Aradului, P. S. Episcop Casian al Dunarii de Jos, P. S. Laurentiu al Caransebesului.

Vineri, 7 ianuarie, intaistatatorii Bisericilor Ortodoxe si ierarhii care i-au insotit au savarsit in biserica Nasterii Domnului din Bethleem Sfanta Liturghie a Sfantului Ioan Gura de Aur, in prezenta sefilor de state din tarile cu populatie majoritar ortodoxa. Liturghia a fost prezidata de Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului. Acesta a fost momentul culminant al sarbatorii, incarcat de multa solemnitate, pace si bucurie sfanta.

Pranzul festiv a fost oferit de P. F. Patriarh Diodor I al Ierusalimului la restaurantul "Nissan" din Bethleem. La sfarsitul pranzului, sefii delegatiilor au primit daruri simbolizand lumina Bethleemului. Cu aceasta, programul oficial al solemnitatilor de la Ierusalim si Bethleem a luat sfarsit.

Delegatia oficiala a Bisericii Ortodoxe Romane si ceilalti ierarhi ai Bisericii noastre au continuat pelerinajul lor in Tara Sfanta pana in data de 12 ianuarie.

Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist si ceilalti ierarhi romani au fost insotiti de multi pelerini din Romania in acest pelerinaj de mare intensitate si bogatie spirituala. Un cor de muzica psaltica, condus de P. C. arhid. prof. Sebastian Barbu Bucur din Bucuresti, a infrumusetat cele mai deosebite momente ale pelerinajului.

Sambata, 8 ianuarie, Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist, inconjurat de un sobor de ierarhi, preoti si diaconi, a savarsit sfintirea altarului noii biserici de la Asezamantul romanesc de la Ierihon, cu hramul Nasterea Domnului si Sfintii Romani, iar P. S. Episcop vicar Teofan a savarsit sfintirea altarului unui mic paraclis din acelasi asezamant.

Apoi a fost celebrata Sfanta Liturghie in acea zi calda si insorita, plina de frumusete si semnificatie pentru pelerini si pentru muncitorii romani ortodocsi care se afla in Tara Sfanta si care contribuie cu munca lor la ridicarea acestui asezamant nou. P. Cuv. Arhim. Ieronim Cretu, Superiorul Asezamintelor romanesti de la Ierusalim, Ierihon si Iordan, a prezentat numele ctitorilor si binefacatorilor acestui nou edificiu, iar Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist, dupa cuvantul de invatatura, le-a oferit "Crucea patriarhala" ca semn de pretuire si binecuvantare.

Pranzul festiv a fost oferit de P. Cuv. arhim. Ieronim Cretu, la un restaurant din Ierihon.

Apoi a fost vizitat Asezamantul romanesc de la Iordan, care, din nefericire, este pustiu, ca urmare a faptului ca in zona aceea se afla terenul minat ce desparte Israelul de Iordania.

Seara tarziu a fost vizitata biserica "Sf. Gheorghe" din Hozeva, unde pelerinii romani, in frunte cu Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist, s-au inchinat la moastele sfantului roman, Cuv. Ioan Iacob de la Neamt (Hozevitul). Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist a tinut un cuvant de invatatura despre nevointele sfintilor, iar I. P. S. Daniel a citit rugaciunea din Acatistul Sfantului Ioan Hozevitul, intocmit si publicat de catre Mitropolia Moldovei si Bucovinei.

In noaptea de sambata, 8 januarie, spre duminica, 9 ianuarie, Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist, I. P. S, Mitropolit Aristarh, delegatul Prea Fericitului Diodor I si toti ierarhii romani au slujit Sfanta Liturghie in "Paraclisul ingerului" din Sfantul Mormant din Ierusalim. Proscomidia a fost facuta pe insasi piatra Sfantului Mormant, iar Sfanta Masa este in locul unde a stat ingerul care a vestit invierea Domnului catre femeile mironosite.

Momentul a fost nespus de solemn si emotionant, pentru ca, de fapt, am trait acolo taina Sfintelor Pasti, pacea si bucuria daruite de Hristos Cel Inviat. In inimile noastre s-a unit atunci lumina Bethleemului cu lumina Invierii, taina smereniei pruncului Iisus cu taina slavei Biruitorului mortii. O binecuvantare pe care n-am sperat-o vreodata! Ea ne-a venit, desigur, din dragostea lui Hristos pentru poporul nostru roman, purtator de Cruce si iubitor de Inviere.

Duminica, 9 ianuarie, ierarhii si pelerinii romani au asistat la Sfanta Liturghie celebrata la biserica din Asezamantul romanesc de la Ierusalim, ctitorit de Patriarhul Miron Cristea. La sfarsitul Sfintei Liturghii, Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist a vorbit despre semnificatia evenimentelor solemne de la Ierusalim si Bethleem, prilejuite de aniversarea a 2000 de ani de la Nasterea Mantuitorului Iisus Hristos.

Apoi, in incinta Asezamantului romanesc de la Ierusalim a fost pusa piatra de temelie pentru un nou camin de pelerini, in prelungirea actualului camin devenit neincapator. Acesta a fost, de asemenea, un moment de mare insemnatate si evlavie spirituala.

Seara, P. F. Parinte Patriarh Teoctist si ceilalti ierarhi romani au fost primiti de catre P. F. Patriarh Diodor I la resedinta sa din Ierusalim. In timpul receptiei, Prea Fericirea Sa a aratat o deosebita pretuire fata de evlavia poporului roman si o mare bucurie pentru ca Patriarhul Romaniei si Presedintele Romaniei au raspuns invitatiei Patriarhiei Ierusalimului de a participa la marele Jubileu de la Bethleem.

Luni, 10 ianuarie, pelerinajul a continuat in Galileea: Netanya, langa Marea Mediterana, apoi locul de pelerinaj la Iordan (Hayarden), inaltimile Golanului, tinutul Gadarei, localitatea Kuirsi, Muntele Fericirilor, ruinele casei Sfantului Petru si ruinele sinagogii din Capernaum, biserica ortodoxa greaca din apropiere si localitatea Tiberias.

Marti, 11 ianuarie, pelerinii romani au vizitat alte locuri Sfinte, si anume: biserica ortodoxa de pe muntele Taborului, construita de Arhimandritul roman isihast Irinarh Rosetti, al carui mormant se afla langa biserica pe care a ctitorit-o; biserica romano-catolica de pe Tabor, biserica ortodoxa de la Cana Galileii si biserica Izvorul Maicii Domnului din Nazaret, biserica pictata de pictori romani - fratii Morosanu, cu binecuvantarea Patriarhului Romaniei, Justinian Marina. La Nazaret, pelerinii romani au fost intampinati de I. P. S. Mitropolit Kyriac al Nazaretului si a toata Galileea, care a oferit si un pranz festiv la resedinta mitropolitana din Nazaret.

Seara, pelerinii romani au vizitat Carmelul si apoi orasul Tel-Aviv, unde au luat cina impreuna. La sfarsitul cinei, Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist a vorbit celor prezenti despre bucuria si semnificatia acestui pelerinaj romanesc in Tara Sfanta. In timpul acestui pelerinaj, P. Cuv. Arhim. Ieronim Cretu si fratele David Pristavu de la Asezamantul romanesc din Ierusalim au oferit ample explicatii pentru fiecare loc sfant, legand istoria cu evlavia, Sfanta Scriptura cu simtirea romaneasca crestina.

Seara tarziu, la aeroportul Ben-Gurion din Tel-Aviv, delegatia oficiala a Bisericii noastre si pelerinii romani au fost intampinati de catre I. P. S. Mitropolit Aristarh, din partea Patriarhiei Ierusalimului, de catre inalte autoritati ale statului Israel, mai ales din Ministerul Cultelor, intre care si dl. Dany Haimovici, nascut in Romania. Au fost, de asemenea, prezenti dl. dr. Gheorghe Popescu, ambasadorul Romaniei in Israel, si dl. dr. Marin Albu, reprezentantul Romaniei pe langa autoritatea Palestiniana, care de altfel au fost alaturi de Presedintele si de Patriarhul Romaniei la toate momentele solemne oficiale.

In dimineata zilei de miercuri, 12 ianuarie, la orele 4.00, pelerinii romani s-au reintors in Bucuresti, aducand cu ei in Romania binecuvantarea Bethleemului, a Ierusalimului si a celorlalte Locuri Sfinte.

Incercand sa evaluam pe scurt aceasta vizita, am putea spune ca intrunirea intaistatatorilor Bisericilor Ortodoxe si a sefilor de state din tari majoritar ortodoxe la Ierusalim si Bethleem, precum si pelerinajul romanilor in Tara Sfanta, au avut multiple semnificatii spirituale.

Ea a constituit un act de recunostinta fata de iubirea lui Dumnezeu pentru lume, aratata in Iisus Hristos, Care S-a nascut la Bethleem, a sfintit spatiul si timpul si ne-a deschis, prin Biserica, usile Imparatiei vesnice a iubirii Sfintei Treimi.

Totodata, aceasta intrunire, prin simbolismul si mesajul ei de recunostinta, pocainta si speranta, constituie o reafirmare a unitatii de credinta si a comuniunii panortodoxe.

3. Intalnirea la Ierusalim a reprezentantilor Ortodoxiei cu reprezentanti ai unor popoare si religii diferite, in special iudaismul si islamismul, este un indemn de convietuire pasnica si cooperare practica intr-o lume din ce in ce mai framantata si mai diversa, mai ales cooperare pentru apararea demnitatii umane a fiecarui om creat dupa chipul lui Dumnezeu.

Pelerinajul crestinilor ortodocsi romani, ierarhi, cler si popor, in Tara Sfanta a constituit o reimprospatare a evlaviei noastre romanesti, mai ales prin sfintirea temeliei noilor camine romanesti pentru pelerini la Ierihon si Ierusalim.

Pelerinajul romanesc in Tara Sfanta este si un prilej de pomenire a darniciei romanilor: voievozi, clerici si mireni, care de-a lungul istoriei au ajutat mult bisericile si manastirile ortodoxe din Tara Sfanta (a se vedea cartea: "Romanii si Tara Sfanta", editata de Biroul de pelerinaj al Patriarhiei Romane, Bucuresti, 1999).

Serbarile de la Ierusalim si Bethleem constituie un simbol si un apel pentru continuarea celebrarii "Jubileului anului 2000", ca o recunostinta si preamarire adusa Domnului nostru Iisus Hristos, Imparatul veacurilor, Capul Bisericii si Mantuitorul lumii. Pelerinajul la Locurile Sfinte sa fie pentru noi prilej de a cauta si mai mult sfintenia, pacea si bucuria, pe care Sfantul Duh le daruieste ca o arvuna inca din lumea aceasta celor care cauta mai intai de toate Imparatia lui Dumnezeu.

Prezenta tot mai mare a romanilor muncitori in Israel, precum si a pelerinilor romani la locurile sfinte, cere o atentie pastorala sporita a Bisericii noastre fata de ei.

DANIEL Mitropolitul Moldovei si Bucovinei

Carti Ortodoxe

Cuprins