Sihastri romani pe Muntele Maslinilor


Sihastri romani pe Muntele Maslinilor

Muntele Maslinilor este locul cunoscut din Sfanta Evanghelie ca fiind atat de iubit de Mantuitorul Hristos, dar si locul unde a fost prins Domnul. Pentru imporanta lui in viata crestina, Muntele Maslinilor a fost totdeauna cautat de calugari si de pelerini.

In acest spatiu sfant, inca din secolul al IV-lea s-au intemeiat schituri si manastiri, fiind un loc de inalta nevointa duhovniceasca.

Marturii despre primii calugari romani care s-au nevoit pe Muntele Maslinilor avem abia in secolul al XV-lea. Este vorba despre un grup de pustnici care au sihastrit in pesterile si manastirile din Gradina Ghetsimani si pe Muntele Eleonului.

Dupa ce au trait mai multi ani in aceste locuri, o parte dintre ei s-au intors in tara si au intemeiat o vestita sihastrie in Oltenia, pe vatra careia s-a ridicat mai tarziu manastirea Arnota. Acestui loc i s-a zis, pana la Matei Basarab, Muntele Eleonului, fiind foarte asemanator cu Muntele Maslinilor, iar sihastria s-a numit sihastria Eleonului.

In secolele urmatoare nu se mai cunosc prezente monahale romanesti in aceste manastiri. Abia in vremurile noastre sunt atestate cateva calugarite in manastirile rusesti. In anul 1974, de pilda, la manastirea ruseasca de pe Eleon se nevoiau zece calugarite romance.

Carti Ortodoxe

Cuprins