Un mare sprijintor al locurilor sfinte - domnitorul Moldovei Vasile Lupu


 

Un mare sprijintor al locurilor sfinte -domnitorul Moldovei Vasile Lupu

In timpul stapanirii otomane, Patriarhia Ierusalimului s-a bucurat adeseori de sprijinul material al domnitorilor romani.

In cele ce urmeaza prezentam, in traducere, un fragment referitor la ajutorul masiv dat de domnitorul Vasile Lupu patriarhului Teofan al Ierusalimului, asa cum relateaza istoria greaca a Ierusalimului, cu titlul: "Patriarhii Ierusalimului de la Sinodul VI Ecumenic pana in anul 1810", scrisa de Maximos Simeu (cf. Cod. S. Crucis 56, p. 321- 439).

"Pentru aceasta, divinul Teofan s-a gandit sa alerge la inima milostiva a domnului cinstitor de Dumnezeu, Vasile, precum a si facut. Si fara sa dea mai dinainte stire, deodata, pe neasteptate, s-a aflat dimineata la palatul voievodului, care se afla la Iasi. Afland despre aceasta, acel prea credincios domn s-a mirat si a alergat descult intru intampinarea patriarhului, intrebandu-l despre cauza prezentei lui atat de neasteptata. Iar Prea Sfantul Parinte, plangand fara mangaiere si varsand rauri de lacrimi, a scos o funie din san si a dat-o lui Vasile, zicand: "Sugruma-ma tu, fiul meu, decat sa ma sugrume stapanitorii otomani! ". Acesta, miscat ca un prea milostiv cu inima, a mangaiat cum trebuia pe patriarh cu cuvinte de mangaiere. Astfel, sufletul sau imitator al lui Hristos a intins mana de ajutor si mantuire si, ca Hristos pe Petru, a ridicat din adancul marii Tronul Ierusalimului.

Intai, pentru ca barbatul acela prea puternic si prea credincios a daruit lui Teofan 12 mii de florini unguresti si s-a platit atat la Constantiopol, cat si la Ierusalim o mare datorie a Sfantului Mormant.

Dar au ramas 4 mii de grosi neplatiti, pentru ca acei bani n-au fost de ajuns. Din care cauza stapanitorii otomani au plecat din Ierusalim in Bogdania (Moldova) si i-au primit si pe acestia de la Prea Crestinul, Prea Fericitul si Prea inaltul Domn cu numele Vasile.

Astfel patriarhul, salvat de Dumnezeu prin minunatul Vasile, fiind liber, a plecat din Bogdania...".

Vasile, Arhiepiscopul Targovistei

Carti Ortodoxe

Cuprins