Vizita patriarhului Justinian la Locurile Sfinte


Vizita patriarhului Justinian la Locurile Sfinte

Raspunzand invitatiei patriarhului Benedict al Ierusalimului, care a vizitat Biserica Ortodoxa Romana in anul 1968, o delegatie e Bisericii Ortodoxe Romane, condusa de patriarhul Justinian, a facut o vizita la Ierusalim intre 20-30 mai 1975.

Din delegatie au facut parte: I.P.S, mitropolit Iustin al Moldovei si Sucevei; I.P.S. mitropolit Teoctist al Olteniei; I.P.S. arhiepiscop Teofil al Clujului; P.S. episcop Vasile al Oradiei; P.S. episcop Antonie Ploiesteanul, vicar patriarhal; P.C. Pr. Constantin Parvu, consilier patriarhal; PP. CC. arhidiaconi, Evghenie Dascalu, Nicanor Motorga si Constantin Dumitrescu, carora la Ierusalim li s-au adaugat P.S. episcop-vicar Lucian Fagarasanul al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane pentru Europa Centrala si Occidentala si P.C. arhimandrit Vasile Costin, superiorul bisericii romane din Ierusalim. In aceasta calatorie, delegatia oficiala a fost insotita de un grup de 8 preoti romani, ca pelerini la Locurile Sfinte.

In intampinarea delegatiei, pe aeroportul Lod (Ben-Urion) din Tel-Aviv au fost prezenti delegatii Patriarhiei Ierusalimului: I.P.S. mitropolit Isidor al Nazaretului; I.P.S. arhiepiscop Artemios al Neopoleusului; I.P.S. arhiepiscop Stefanos al Gazei; I.P.S. arhiepiscop Hrisantos al Elefteriopoleusului; I.P.S. Arhiepiscop Iacob al Diocezareei; delegatii ale autoritatilor de stat. Au fost prezenti: P.S. episcop-vicar Lucian Fagarasanul, P.C. arhimandrit Vasile Costin si P.C. diacon Emilian Cornitescu, aflat la studii la Ierusalim.

In salonul oficial al aeroportului, I.P.S. mitropolit Isidor al Nazaretului a rostit un scurt cuvant de intampinare in numele patriarhului Benedict, exprimandu-si bucuria pentru aceasta vizita.

Raspunzand, Prea Fericitul patriarh Justinian a precizat dintru inceput scopul intreit al vizitei delegatiei Bisericii Ortodoxe Romane la Ierusalim, adica: de inchinare la Locurile Sfinte, de a intoarce vizita Prea Fericitului patriarh Benedict si de a sfinti biserica ortodoxa romana din Ierusalim.

Dupa protocolul primirii, delegatia a fost condusa la Ierusalim si gazduita la hotelul "Intercontinental", iar grupul preotilor pelerini, la caminul asezamantului romanesc din Ierusalim.

Presa locala, prin ziarul Maaryv, a relatat in ziua de 21 mai stiri referitoare la primirea delegatiei pe aeroportul Lod, a publicat portretul Prea Fericitului Patriarh Justinian si a aratat cele trei scopuri ale vizitei Prea Fericirii Sale la Locurile Sfinte, intre care si acela de a sfinti biserica ortodoxa romana din Ierusalim.

Miercuri, 21 mal, la orele 11,30, Prea Fericitul patriarh Justinian, impreuna cu membrii delegatiei au fost intampinati in piata Jaffa din Ierusalim de catre Prea Fericitul patriarh Benedict, de membrii Sfantului Sinod al Patriarhiei Ierusalimului, conducatori si reprezentanti ai cultelor religioase crestine din Ierusalim, reprezentanti ai autoritatilor de stat din Ministerul cultelor, Ministerul de externe si Ministerul politiei, cler si credinciosi din Patriarhia Ierusalimului.

De aici, intreaga asistenta a pornit in procesiune, strabatand strazile inguste din vechea cetate a Ierusalimului, pana la biserica Sfantului Mormant.

La intrarea in biserica Sfantului Mormant, in sunetul clopotelor si al cantarilor bisericesti, cei doi patriarhi au sarutat Piatra Ungerii si s-au indreptat apoi spre capela (cuvucliul) care adaposteste Sfantul Mormant, situata sub marea cupola a bisericii Sfantului Mormant, dimpreuna cu altarele celorlalte confesiuni crestine de la Mormantul Domnului, dintre care ortodocsii greci detin altarul invierii (partea centrala a intregului edificiu) si altarul de pe Golgota.

In fata capelei Sfantului Mormant, Prea Fericitul patriarh Justinian a citit pericopa care relateaza Invierea Domnului, din Sfanta Evanghelie de la Marcu (cap. XVI, 1-8), si apoi s-a rostit ectenia intreita, pomenindu-se numele celor doi patriarhi.

Dupa aceasta ectenie, Prea Fericitul patriarh Benedict, exprimandu-si bucuria de a intampina la Mormantul Sfant pe Prea Fericitul patriarh Justinian si delegatia Bisericii Ortodoxe Romane, a rostit urmatoarea cuvantare:

Ridica ochii tai, Sioane, imprejur si vezi, ca iata, au venit la tine..., ca niste faclii dumnezeiesti stralucitoare, fiii tai, intru tine binecuvantand pe Hristos in veci!

Se bucura Sionul cel Sfant si se veseleste astazi cu bucurie negraita vazand implinit acest imn pascal, la privirea pelerinajului Prea Fericirii Voastre venerabile si cinstitoare de Dumnezeu, cu suita cinstita a Inalt Prea Sfintitilor arhierei din jurul ei si a insotitorilor ei iubiti.

Sionul, Maica Bisericilor, inalta dintru adancuri imn de multumire si lauda de preamarire lui Hristos Mantuitorul nostru, Celui Care a inviat din morti intru slava, Celui Care a indreptat picioarele voastre aici in chip fericit si v-a invrednicit sa stati in fata Prea Sfantului si de viata datatorului Mormant, in care imparatul si Domnul nostru, cu trupul adormind ca un muritor, a treia zi ca un Dumnezeu a inviat, luminand toata lumea cu lumina cea neinserata a slavitei Sale Invieri.

Veniti, asadar, Prea Fericite, intrati in el si plecati-va genunchii sufletului si ai trupului, rugati-va Stapanului pacii ca sa impace lumea, si anume aceasta Tara Sfanta, in care pentru prima data a fost auzit mesajul pacii, al dragostei si al buneivoiri intre oameni, sa promoveze relatiile fratesti ale Sfintelor Sale Biserici si sa restabileasca impacarea si unirea tuturor!

Luati, Prea Fericite, din Prea Sfantul si izvoratorul vietii Mormant al Domnului, binecuvantare si har bogat, pe care, revenind acasa, transmiteti-l poporului ales credincios al Prea Sfintei Biserici romane!

Domnul Dumnezeu sa binecuvinteze intrarile si iesirile acestui pelerinaj evlavios al vostru in Tara Sfanta, Amin!

A raspuns Prea Fericitul patriarh Justinian, spunand:

Socotim ca dorinta oricarui crestin evlavios este sa se inchine la Locurile Sfinte, sa vada cu ochii si sa calce cu picioarele pamantul despre care Evanghelistul Matei zicea: "si strabatea Iisus orasele si satele, propovaduind Evanghelia imparatiei si tamaduind orice boala si neputinta in popor" (IV,23). Ierusalim, Bethleem, Nazaret, Capernaum, Betania, Ghetsimani, Golgota, - iata nume scumpe oricarui crestin, pe care le vede cu ochii mintii cand aude sau citeste cuvantul Evangheliei.

Am trait ziua cand Bunul Dumnezeu ne-a ajutat sa infaptuim acest gand ce ne framanta de multa vreme. Ne plecam astazi genunchii si toata fiinta noastra la Sfantul Mormant datator de viata al Domnului si Mantuitorului Iisus Hristos, locul unde de aproape doua milenii, crestini din diferite natii, de aproape si de departe, ierarhi, clerici si simpli pelerini si-au implinit aceasta pioasa dorinta. In siruri nesfarsite, atrasi ca de un urias magnet spiritual, vin sa se inchine si sa prinda puteri sufletesti de la Cel Ce a zis: "Eu Sunt Invierea si Viata!" (Ioan XI, 25).

In urma cu 50 de ani, inaintasul nostru fericit in pomenire, patriarhul Miron Cristea, a calcat si el pe aceste Locuri Sfinte. A statornicit atunci un asezamant romanesc in apropierea Sfantului Mormant al Mantuitorului, pe care noi, prin bunavointa Prea Fericitului patriarh Benedict al Bisericii apostolice a Ierusalimului, l-am restaurat, pictat si inzestrat cu cele necesare pentru folosul sufletesc al inchinatorilor ortodocsi romani la Locurile Sfinte.

-ne astazi la locul patimirii, mortii si Invierii Domnului, loc sfant al rascumpararii neamului omenesc. Aici, femeile mironosite au strigat, vazand mormantul gol, "Hristos a inviat!". De aici, Sfintii Apostoli, dupa ce s-au convins simtual, vazand, auzind si pipaind pe Domnul Cel Inviat, au plecat in toata lumea si, asistati de Cel Ce le zisese: "Voi fi cu voi in toate zilele pana la sfarsitul veacurilor!" (Matei XXVIII,20), au cucerit Atena filozofilor, Roma cezarilor si multe popoare care, devenind crestine, din generatie in generatie si pana la sfarsitul veacurilor, vor adora pe Iisus Hristos ca Fiu al lui Dumnezeu si Mantuitorul lumii.

Ne implinim un pios si vechi gand de pelerin la Sfantul Mormant, ca sa ne rugam pentru noi, pentru pastoritii nostri si pentru toti dreptmaritorii crestini de pretutindeni, pentru sanatatea si bunul spor al tuturor, dar mai ales pentru pacea si unirea tuturor, potrivit Sfintelor Sale cuvinte din marea rugaciune arhiereasca: "Ma rog ca toti sa fie una, cum Tu, Tata, esti in Mine si Eu in Tine, ca si ei sa fie una in Noi, pentru ca lumea sa creada ca Tu M-ai trimis!" (Ioan XVII.21).

Multumind din inima Prea Fericitului Patriarh Benedict, care ne-a prilejuit acest eveniment istoric al inchinarii noastre la Locurile Sfinte, impreuna cu insotitorii nostri, precum si sfintilor ierarhi din Fratia Sfantului Mormant, aducem cantari de lauda Mantuitorului Cel Inviat, cu obisnuita cantare din timpul Penticostarului: "Hristos anesti ek necron".

Dupa rostirea cuvantarilor de intampinare, cei doi intaistatatori de Biserici si membrii delegatiei Bisericii Ortodoxe Romane s-au inchinat la Mormantul Domnului, in timp ce corul preotilor canta "Hristos a inviat".

A urmat apoi oficierea unui Te-Deum in Biserica Invierii din fata Sfantului Mormant, dupa care delegatia Bisericii Ortodoxe Romane a urcat treptele la altarul Golgota, inchinandu-se la locul rastignirii Mantuitorului. Apoi intreaga asistenta a pornit, in procesiune, catre resedinta Prea Fericitului patriarh Benedict.

In sala sinodala de la resedinta patriarhala, Prea Fericitul patriarh Benedict si membrii Sfantului Sinod al Patriarhiei Ierusalimului au primit pe Prea Fericitul patriarh Justinian si membrii delegatiei Bisericii noastre, in prezenta conducatorilor cultelor religioase crestine din Ierusalim, a delegatilor Ministerului cultelor si a clerului Fratiei Sfantului Mormant.

In cuvantul de intampinare rostit in sala sinodala, Prea Fericitul patriarh Benedict a subliniat comuniunea frateasca si dragostea care leaga cele doua Biserici ortodoxe surori, grija si lupta Patriarhiei Ierusalimului de a pastra Locurile Sfinte pentru intreaga Ortodoxie, precum si grija pe care a manifestat-o alaturi de Prea Fericitul patriarh Justinian pentru biserica asezamantului romanesc din Ierusalim, pe care Prea Fericitul patriarh Justinian a venit sa o sfinteasca si sa o inaugureze.

A raspuns Prea Fericitul patriarh Justinian astfel:

A fost dat smereniei mele ca, dupa aproape 50 de ani de la ultima vizita a unui patriarh roman la Locurile Sfinte, sa vin in fruntea unei delegatii de ierarhi si preoti ortodocsi romani, spre a intoarce vizita pe care P.F. patriarh Benedict a facut-o in anul 1968 Patriarhiei noastre.

Departe de noi gandul ca, daca conducerea Bisericii noastre n-a putut sa se deplaseze mai des la Biserica-Mama apostolica a Ierusalimului, legaturile spirituale si fratesti dintre Bisericile noastre, precum si dragostea noastra, a credinciosilor nostri pentru locurile pe unde au umblat picioarele Mantuitorului Hristos si unde El a patimit pentru pacatele noastre, au slabit vreodata! Dimpotriva. Istoria este martora ca noi suntem legati de Tara Sfanta inca de la nasterea noastra ca popor crestin. Stramosii nostri geto-daci au primit credinta crestina prin soldatii din legiunea a V-a Macedonica, pe care imparatul Traian a adus-o in Dacia din Palestina. Eusebiu din Cezareea afirma ca, inainte de aceasta, Sfantul Apostol Andrei a predicat prin partile tarii noastre, iar Sfantul Pavel cu ucenicii sai au strabatut Peninsula Balcanica pana in Iliric. Infloritoarele cetati de pe malul Marii Negre: Tomis, Callatis si Histria isi aveau din primele veacuri crestine episcopii lor, care au participat la sinoade ecumenice si locale, iar Sfantul Vasile cel Mare il considera prieten personal pe guvernatorul Dobrogei, caruia-i cere moastele Sfantului Sava Gotul.

Poate tocmai interesul ce-l purta Sfantul Vasile cel Mare crestinilor din partile noastre a facut ca la titulatura intaistatatorului Bisericii Ortodoxe Romane sa se adauge si aceea de "loctiitor al Scaunului Cezareei Capadociei".

Mai tarziu, legaturile Maicii Bisericilor - Patriarhia sfantului oras al Ierusalimului - cu Biserica noastra devin intr-adevar tot mai stranse. Pe de o parte, au trecut prin Tarile Romane, ca oaspeti, o seama de patriarhi ai Sfintei Cetati a Ierusalimului, cum au fost in secolele al XVII-lea si al XVIII-lea: Teofan al III-lea (1608-1644), Paisie (1645-1660), Nectarie (1661-1669), Dositei al II-lea Nottara (1669-1707), Hrisant Nottara (1707-1766), Avramie al II-lea (1775-1787), Antim (1788-1808), iar in secolul nostru Damian (1897-1931).

Pe de alta parte, se cunoaste evlavia domnitorilor romani care, ctitorind pe tot cuprinsul tarii noastre frumoase manastiri, n-au uitat nici Locurile Sfinte, Patriarhul Dositei al II-lea Nottara al Ierusalimului (1699-1707) numeste pe domnitorul roman Serban Cantacuzino "chivernisitor al Sfantului Mormant", iar despre stralucitul voievod al Moldovei, Vasile Lupu, ctitorul frumoasei biserici "Trei ierarhi" din Iasi, spune "ca nimeni n-a facut atata bine scaunului patriarhal de Ierusalim de la caderea Constantinopolului (1453), ca acest voievod care a platit o apasatoare datorie a Sfantului Mormant".

Mai amintim de evlaviosul domnitor al Tarii Romanesti, Neagoe Basarab, din secolul al XVI-lea, ctitorul manastirii Curtea de Arges, care "au daruit si au imbogatit Biserica Sionului dimpreuna cu toate bisericile din jurul ei".

Avand in vedere veacurile de relatii stranse intre Biserica Ortodoxa Romana si Patriarhia Ierusalimului si tinand seama ca, mai ales dupa primul razboi mondial (1914-1918), numarul fiilor nostri sufletesti de la Locurile Sfinte a crescut simtitor si totodata inmultindu-se si pelerinajele credinciosilor si clericilor din Romania la Sfantul si de viata datatorul Mormant al Mantuitorului, Sfanta Patriarhie a Bisericii Ortodoxe Romane a gasit de bine ca in anul 1935 sa cladeasca la Ierusalim si la raul Iordan cate un sfant locas de inchinare si adapost pentru cei ce vin aici din tara ori sunt statorniciti aici.

Gasind toata intelegerea Prea Fericitului patriarh Benedict, aceste asezaminte romanesti au fost restaurate, pictate si inzestrate cu cele necesare cultului si cu personalul care sa asigure buna functionare a slujbelor divine.

Mergand pe firul bunelor relatii dintre Bisericile noastre, in 1965, readucerea moastelor Sfantului Sava cel Sfintit de la Venetia la Ierusalim a prilejuit Prea Fericitului Patriarh Benedict sa ne trimita tuturor intaistatatorilor de Biserici ortodoxe medalia comemorativa a acestui insemnat eveniment.

Vizita Prea Fericitului patriarh Benedict al Ierusalimului in tara noastra in anul 1968, cu ocazia implinirii a 20 de ani de patriarhat al smereniei mele, a facut ca legaturile noastre sa se stranga si mai mult. Cu acest prilej am avut cinstea si bucuria sa fiu proclamat de Prea Fericitul patriarh Benedict "marele purtator al Crucii Sfantului Mormant", precum si sa mi se daruiasca "Crucea de aur", in care se afla asezata o bucata din Sfantul lemn al Crucii pe care a fost rastignit Domnul si Mantuitorul Hristos. Iata dar ca aceste legaturi dintre Bisericile noastre, asa cum ati afirmat cand ne-ati vizitat, sunt "vechi, multe si de nezdruncinat"/ imi permit sa citez din cuvantarea Prea Fericirii Voastre cu acest prilej: "Sirul venerabil al vrednicilor de pomenire inaintasi ai nostri, incepand cu Teofan si Paisie, al prea sfintilor nostri ierarhi si parinti de la Sfantul Mormant, au intarit legaturile fratesti ale Sfintei noastre Biserici, au lucrat apostolic si au creat o lunga traditie de dragoste si pretuire din partea Sfintei Biserici Ortodoxe Romane si a domnitorilor din Moldova si Tara Romaneasca fata de Locurile Sfinte, fata de prea venerabila Mama a Bisericilor, fata de vechiul nostru Patriarhat si fata de venerabila fratietate a Sfantului Mormant, fata de aceasta pazitoare neadormita a prea venerabilelor locuri de inchinaciune din pamantul sfant sl fata de farul cel stralucitor de-a lungul veacurilor al neprihanitei noastre credinte ortodoxe". Aceste cuvinte pun in lumina legaturile stranse, in decurs de veacuri, dintre Bisericile noastre.

Vizita Prea Fericirii Voastre in tara noastra a facut sa cunoasteti si o parte din stradaniile noastre pentru propasirea Bisericii Mantuitorului Hristos, precum si evlavia credinciosilor ortodocsi romani.

Dorinta noastra este ca Bisericile noastre sa continue sa creasca si sa se intareasca in duhul sobornicitatii si fratiei interortodoxe. Venirea delegatiei noastre pe pamantul sfant are acest mare rol.

In numele delegatiei si al nostru personal, aducem vii multumiri Prea Fericirii Voastre si intregii Biserici a Patriarhiei apostolice a Ierusalimului pe care cu cinste o reprezentati, pentru toata intelegerea aratata reprezentantei Patriarhiei Romane in Tara Sfanta.

Domnul si Mantuitorul nostru Iisus Hristos, Caruia ii slujim si I-am incredintat viata noastra, sa ne miluiasca cu al Sau har si a Sa iubire de oameni!

A urmat apoi masa de pranz, care a avut loc la resedinta Prea Fericitului patriarh Benedict, situata pe Muntele Maslinilor, intr-un cadru restrans, cu membrii Sfantului Sinod al Patriarhiei Ierusalimului.

In aceeasi zi, la orele 17, delegatia Bisericii Ortodoxe Romane a facut o vizita lui Itzak Raphael, ministrul cultelor.

In timpul convorbirilor care au avut loc, ministrul Itzak Raphael si-a exprimat bucuria pentru cinstea de a primi la sediul sau de lucru pe Prea Fericitul patriarh Justinian, caruia i-a oferit in dar o copie a hrisovului de punere a pietrei fundamentale a schitului romanesc "Sfantul Ioan Botezatorul" de la Iordan, cu semnaturile celor circa 150 de pelerini romani prezenti la sfintirea locului in anul 1935.

Multumind pentru darul primit, Prea Fericitul patriarh Justinian a oferit ministrului Itzak Raphael medalia sfintirii bisericii romane din Ierusalim, obiecte de artizanat lucrate in manastirile romanesti si albumul "Biserica Ortodoxa Romana".

Joi, 22 mai, dimineata, intre orele 7-9,30, s-a oficiat Sfanta Liturghie la biserica Mormantului Maicii Domnului, de catre I.P.S. mitropolit Iustin al Moldovei si Sucevei, P.S. episcop Vasile al Oradei, I.P.S. arhiepiscop Iacobos al Diocezareei, preoti si diaconi din Patriarhia Romana si Patriarhia Ierusalimului, raspunsurile fiind date de preotii romani aflati in pelerinaj la Locurile Sfinte.

Incepand cu orele 11, Prea Fericitul patriarh Justinian si membrii delegatiei au facut vizite celor doi sefi rabini ai Ierusalimului, Goren, reprezentantul grupei askenazinilor, si Ovadia Iosef, reprezentantul grupei sefardimilor, prilej cu care au avut loc convorbiri. Au fost de fata ierarhi din Patriarhia Ierusalimului, reprezentanti ai Ministerului cultelor, rabini, reporteri de la radio si de la televiziunea israeliana.

La orele 12, delegatia Bisericii Ortodoxe Romane a facut o vizita la Primaria orasului Ierusalim, unde au avut loc convorbiri cu primul vice-primar, Zwi Rosen, in sala de sedinte a consiliului primariei. Convorbirile s-au purtat in limba romana, viceprimarul fiind originar din Bucuresti.

A urmat o vizita protocolara a delegatiei la Prefectura orasului Ierusalim, unde Prea Fericitul patriarh Justinian a avut o scurta convorbire cu Levi Raphael, prefectul regiunii Ierusalimului.

Dupa incheierea acestor vizite, in jurul orei 13,30 a avut loc la sediul Reprezentantei Patriarhiei Romane primirea oficiala a Prea Fericitului patriarh Justinian si intalnirea delegatiei cu personalul reprezentantei.

S-a oficiat un polihroniu, urmat de vizitarea asezamantului. Masa de pranz a fost servita la trapeza asezamantului.

Dupa-amiaza, incepand cu orele 17,30, a avut loc vizita delegatiei la Bethleern, insotita de ierarhii din Patriarhia Ierusalimului.

Inca de la intrarea in piata Bethleemului, delegatia a fost intampinata de credinciosi apartinand cultelor crestine din Bethleem. In sunetele fanfarei, delegatia a ajuns in piata Betleemului, unde era asteptata de multime mare de credinciosi si localnici, preoti si diaconi din Patriarhia Ierusalimului si preoti romani, toti invesmantati si intonand pe rand "Hristos a inviat" in limbile greaca, romana si araba. Erau de fata reprezentanti ai Ministerului cultelor, primarul orasului Bethleem, alte oficialitati si reprezentanti ai cultelor religioase din regiunea Bethleemului. Au avut loc prezentarile si cuvantarile de intampinare din partea arhimandritului Grigorios, superiorul bisericii greco-ortodoxe din Bethleem. Apoi, in procesiune, intreaga asistenta a intrat in biserica ce adaposteste Pestera Nasterii Domnului.

Dupa inchinarea la sfantul altar, s-a coborat la subsolul bisericii, unde membrii delegatiei au vizitat Sfanta Pestera si s-au inchinat la locul Nasterii Domnului. S-a oficiat un polihroniu la altarul din Sfanta Pestera, pomenindu-se numele celor doi intaistatatori de Biserici, apoi, iesindu-se in biserica mare, Prea Fericitul patriarh Justinian a rostit cuvantul de raspuns, in care, in numele delegatiei, si-a exprimat bucuria pentru prilejul de a se inchina la locul Nasterii Domnului. A multumit tuturor participantilor la aceasta festivitate si oficialitatilor prezente, spunand:

Cu ajutorul lui Dumnezeu, astazi ne implinim o sfanta dorinta a sufletelor noastre: sa ne inchinam plecand genunchii la Sfanta Pestera unde, acum aproape 2000 de ani, S-a nascut dupa trup, din Sfanta Fecioara Maria, in saracie si smerenie, Fiul sau cel iubit, Domnul nostru Iisus Hristos si unde pentru prima oara s-a auzit cantarea ingereasca: "Slava intru cei de sus lui Dumnezeu si pe pamant pace, intre oameni buna invoire!" (Luca 11,14).

Impreuna cu delegatia de ierarhi, preoti si diaconi slujitori ai Bisericii Ortodoxe Romane si insotiti de rugaciunile dreptcredinciosilor nostri, poposim aici, pe acest pamant sfant, aducand cu noi, ca si pastorii si magii de demult, aurul credintei, smirna rugaciunii si tamaia smereniei noastre. Avem in gandul si rugaciunile noastre pe cei ce sunt in scumpa noastra patrie.

Tara noastra se afla departe de aici, la gurile batranului Danubiu, dar este locuita de un popor vrednic, iar credinciosii nostri au primit vestea Evangheliei de la Sfintii Apostoli Pavel si Andrei si de la ucenicii acestora, dupa marturia Sfintei Scripturi si a vestitului istoric Eusebiu de Cezareea.

Calcam in acest loc sfant, in Bethleem, - Casa Painii, - unde S-a intrupat "Painea vietii", aceea din care, "de va gusta cineva, va trai in veac" (Ioan VI,51). Intoarcem gandul nostru cu 2000 ani in urma, ne infioram de iubirea aratata noua, oamenilor, de Dumnezeu: "Asa de mult a iubit Dumnezeu lumea, incat a dat pe unicul Sau Fiu, pentru ca cine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica" (Ioan III,16). S-a intrupat ca sa ne arate calea pe care mergem toti cei ce credem in El, iar aceasta cale este calea iubirii.

"Porunca noua dau voua: sa va iubiti unii pe altii, cum v-am iubit Eu!" (Ioan XIII,34), este comandamentul tuturor vremurilor, dar mai ales al celor de acum, cand omenirea este insetata de pace, liniste si fratietate, cand responsabilii de soarta popoarelor, indiferent de conceptiile lor politice, cauta solutii si arunca punti pentru inlaturarea disensiunilor dintre natiuni.

Ca slujitori ai Pruncului Iisus, Noi suntem mesagerii aceleiasi paci si infratiri, cantata de ingeri la nasterea Lui. Ne-am rugat si ne rugam totdeauna pentru pacea, unirea si infratirea intregii omeniri.

Adanc miscati sufleteste de intampinarea ce ne-ati facut cu acest prilej, va multumim tuturor participantilor la aceasta festivitate, oficialitatilor de aici si indeosebi Prea Cuviosului arhimandrit Grigorie, reprezentantul Prea Fericitului patriarh Benedict la acest sfant asezamant.

Intorsi in patrie, vom impartasi clerului si credinciosilor nostri cele vazute si auzite aici, pentru ca si ei sa guste din bucuria de care Dumnezeu ne-a invrednicit.

Multumim inca o data si pe aceasta cale Prea Fericitului patriarh Benedict, care vegheaza neadormit la buna pastrare a acestui sfant locas unde S-a nascut Mantuitorul si care ne-a prilejuit venirea si gazduirea in Tara Sfanta. Chemand binecuvantarea Domnului asupra tuturor si dorindu-va sanatate si mult spor in indeletnicirile Dumneavoastra, va spunem "La buna vedere!", facandu-va poftire in tara noastra frumoasa.

Seara, delegatia Bisericii Ortodoxe Romane s-a intors la Ierusalim.

Vineri, 23 mai, dimineata, intre orele 7,30-9,30, s-a oficiat Sfanta Liturghie la altarul din Pestera Nasterii Domnului de la Bethleem, de catre I.P.S. mitropolit Teoctist al Olteniei si I.P.S. arhiepiscop Artemios, impreuna cu preoti si diaconi din Patriarhia Romana si din Patriarhia Ierusalimului, raspunsurile fiind date de catre grupul preotilor romani. Ceilalti membri ai delegatiei, impreuna cu alti ierarhi greci, au asistat la Liturghie.

La orele 10,30, sosind la Bethleem si Prea Fericitul patriarh Justinian, intreaga delegatie insotita de ierarhi din Patriarhia Ierusalimului, de reprezentanti ai Ministerului cultelor, a plecat sa viziteze manastirile: Sfantul Sava, Sfantul Teodosie si Sfantul Ilie.

In fiecare dintre manastirile vizitate s-au dat explicatiile cuvenite de catre ierarhii greci si insotitori sau de superiorii acestor asezaminte. De remarcat ca manastirile respective sunt restaurate si in stare de functionare.

Prea Fericitul patriarh Justinian a oferit superiorului fiecarui asezamant cate o cruce patriarhala, cate o cruce de binecuvantare si cate un epitrahil.

In jurul orei 15, delegatia s-a intors la Ierusalim. Dupa-amiaza, in afara programului, membrii delegatiei au vizitat si alte locuri biblice aflate in Ierusalim.

Sambata, 24 mai, potrivit programului, intre orele 8-10 dimineata membrii delegatiei au participat la Sfanta Liturghie in biserica de pe Golgota, oficiata de catre I.P.S. arhiepiscop Teofil al Clujului, P.S. episcop Vasile al Oradiei, I.P.S. arhiepiscop Hrisantos, impreuna cu preoti si diaconi din Patriarhia Romana si din Patriarhia Ierusalimului, raspunsurile fiind date de corul preotilor romani.

La orele 11, Prea Fericitul patriarh Justinian si membrii delegatiei, insotiti de ierarhii delegati ai Prea Fericitului patriarh Benedict, au facut o vizita la custodele catolic al Tarii Sfinte, Maurillio Sacchi.

in cuvantul de intampinare, custodele a aratat ca socoteste aceasta vizita ca un "gest fratesc si parintesc" din partea P.F. patriarh Justinian si a Bisericii din Romania. Manifestandu-si bucuria pentru aceasta vizita, custodele Marillio Sacchi a oferit Prea Fericitului patriarh Justinian Crucea de aur a pelerinilor care viziteaza Tara Sfanta, iar celorlalti membri ai delegatiei, medalia care reprezinta Buna-vestire din Nazaret, instituita de Papa Leon al XIII-lea.

Raspunzand la cuvantul de intampinare, Prea Fericitul patriarh Justinian a facut o trecere in revista a contactelor Bisericii Ortodoxe Romane cu unele Biserici Catolice nationale, ca cele din Austria, Belgia, Germania si cu unele personalitati catolice, amintind de intalnirea cu cardinalul Willebrands, prilejuri cu care s-au discutat probleme care privesc unitatea crestina.

In timpul convorbirilor, Prea Fericirea Sa a precizat ca vizita are un caracter de cunoastere reciproca. Cu acest prilej, a prezentat pe noul superior al Reprezentantei Patriarhiei Romane la Ierusalim, arhimandritul Vasile Costin. La sfarsitul convorbirilor, a oferit custodelui Crucea patriarhala, medalia sfintirii Bisericii Ortodoxe romane din Ierusalim si volumul „De la Théologie orthodoxe roumaine".

In continuarea programului, la orele 11,30, delegatia a vizitat la resedinta sa pe patriarhul latin Joseph Baltritti.

In cuvantul sau, patriarhul Baltritti si-a exprimat bucuria pentru onoarea de a fi vizitat de P.F. patriarh Justinian si pentru cinstea de a fi participat la primirea P.F. Sale si la procesiunea din biserica Sfantului Mormant din ziua de 21 mai. A relevat originea comuna de limba si de credinta a patriarhatului latin din Ierusalim, care este roman, si a Bisericii Ortodoxe Romane, care este Patriarhat roman, si a amintit de bunele relatii pe care !e-a avut cu P.S. episcop-vicar Lucian Fagarasanul in timpul cat a fost superior al Reprezentantei Patriarhiei Romane la Ierusalim.

In cuvantul de raspuns, Prea Fericitul patriarh Justinian s-a referit pe scurt la relatiile Bisericii Ortodoxe Romane cu Bisericile catolice din unele tari europene, ca si la contactele cu diferite personalitati catolice. A amintit despre schimbul de scrisori irenice cu Papa Paul VI la sarbatorile Nasterii si Invierii Domnului, prilej cu care, pe langa urarile cuvenite, Prea Fericirea Sa si-a exprimat regretul ca Bisericile crestine n-au ajuns sa serbeze Pastele la o data comuna.

Prea Fericirea Sa a mai precizat ca Biserica Ortodoxa Romana a considerat totdeauna Biserica Romano-Catolica drept "Biserica sora" si socoteste ca a venit vremea ca si Biserica Romano-Catolica sa considere la fel Biserica Ortodoxa Romana.

A prezentat apoi pe noul superior al Reprezentantei Patriarhiei Romane, arhimandritul Vasile Costin, si si-a exprimat nadejdea continuarii de catre acesta a relatiilor de dragoste si prietenie cu Patriarhatul latin, promovate de inaintasul sau, episcopul Lucian Fagarasanul.

Patriarhul Beltritti s-a pronuntat a fi un adept al ideii serbarii Pastelui la o data comuna de catre toti crestinii si al promovarii colaborarii cu Reprezentanta Patriarhiei Romane din Ierusalim.

Prea Fericirea Sa i-a oferit in dar medalia sfintirii bisericii romane din Ierusalim si volumul "Studii de muzica bizantina" de preotul Visarion Petrescu.

La orele 12,00 a urmat vizita delegatiei Bisericii Ortodoxe Romane la patriarhul Bisericii armene, Yeghishe Derderian. Intampinata cu un fast deosebit de clerul armean si de elevii seminarului, delegatia a fost condusa in salonul oficial de la resedinta patriarhala.

In cuvantul sau, patriarhul Derderian a scos in evidenta dragostea cu care credinciosii armeni au fost primiti in Romania si posibilitatile de organizare si de manifestare pe care le au. A adus elogii P.F. patriarh Justinian, subliniind ca in ultimele decenii a ridicat Biserica Ortodoxa Romana pe noi culmi de organizare si dezvoltare a vietii religioase, datorita faptului ca aceasta are treaza constiinta sentimentului patriotic si ca are la carma ei un neobosit conducator.

P.F. patriarh Justinian a multumit pentru aprecierile adresate Bisericii Ortodoxe Romane. A relevat prietenia care leaga Biserica Ortodoxa Romana si Biserica Armeana si pe intaistatatorii lor inca din timpul cand Sanctitatea Sa patriarhul Catolicos Vazken se afla ca episcop la Bucuresti.

Prea Fericirea Sa a manifestat increderea ca si la Ierusalim noul superior al Reprezentantei Patriarhiei Romane va continua bunele relatii statornicite aici de inaintasul sau cu Patriarhia Bisericii Armene de aici.

Intalnirea a purtat caracterul unei atmosfere de dragoste si fratietate crestina.

La orele 13 a avut loc intalnirea P.F. Patriarh Justinian si a membrilor delegatiei cu o parte dintre credinciosii romani, la sediul Reprezentantei Patriarhiei Romane.

Primit cu Imnul patriarhal de preotii romani si de circa 200 romani si familiile lor, multi imbracati in pitoresti costume nationale, P.F. patriarh Justinian, membrii delegatiei si ierarhii Patriarhiei Ierusalimului, ca si reprezentantii oficialitatilor locale, au fost condusi in biserica.

S-a oficiat un polihroniu. P.S. episcop-vicar Lucian Fagarasanu a rostit un cuvant de intampinare, multumind Prea Fericirii Sale pentru dragostea de a cerceta pe credinciosii romani din Israel la asezamantul si biserica lor din Ierusalim.

A raspuns Prea Fericirea Sa, adresandu-le indemnul de a iubi asezamantul pe care il au in Ierusalim si pentru care Patriarhia Romana a contribuit cu tot ce i-a stat in putinta. Le-a adresat apoi invitatia de a fi prezenti la slujba sfintirii bisericii si la inaugurarea asezamantului, in ziua de 28 mai.

La sfarsitul acestei intalniri, P.F. Sa a oferit daruri credinciosilor ortodocsi romani si s-a intretinut parinteste cu ei in holul asezamantului.

Intalnirea a fost urmata de masa de pranz, la trapeza asezamantului.

Dupa-amiaza, incepand cu orele 17,30, o parte dintre membrii delegatiei au facut vizite protocolare unor reprezentante de biserici crestine cu sediul la Ierusalim.

Astfel I.P.S. arhiepiscop Teofil al Clujului, impreuna cu P.S. episcop Antonie Ploiesteanul si P.C. Pr. Constantin Parvu, consilier patriarhal, au facut o vizita la Misiunea Bisericii Anglicane, avand convorbiri cu episcopul Kubain si clerici ai misiunii.

I.P.S. mitropolit Teoctist al Olteniei, P.S. episcop Vasile al Oradiei, P.S. episcop-vicar Lucian Fagarasanul si arhidiacon Const. Dumitrescu au vizitat misiunile din Ierusalim ale Bisericilor: copta, siriana, etiopiana si luterana, purtand discutii protocolare cu conducatorii si clericii acestora. La fiecare dintre misiunile vizitate au fost inmanate daruri din partea Prea Fericitului patriarh Justinian: engolpioane pentru ierarhi, crucea patriarhala pentru clerici, medalia sfintirii bisericii romane din Ierusalim, albumul Bisericii Ortodoxe, portretul Prea Fericitului patriarh Justinian.

Duminica, 25 mai, incepand cu orele 8,30 dimineata, intreaga delegatie, in frunte cu Prea Fericitul patriarh Justinian, a oficiat Sfanta Liturghie la biserica Invierii de la Sfantul Mormant, impreuna cu preotii ortodocsi romani, cu ierarhi, preoti si diaconi din Patriarhia Ierusalimului. Delegatia a fost condusa la biserica cu o procesiune similara celei care a avut loc la Bethleem. Raspunsurile au fost date de corul seminarului Patriarhiei Ierusalimului, alternand cu preotii romani de la altar.

Dupa oficierea Sfintei Liturghii, intreaga delegatie a fost condusa la resedinta Prea Fericitului patriarh Benedict.

In cadrul intalnirii cu Prea Fericirea Sa, a avut loc schimbul de daruri oferite de Patriarhia Ierusalimului si, reciproc, de Prea Fericitul patriarh Justinian. Prea Fericitul patriarh Benedict a distins pe membrii ierarhi si preoti din delegatie cu Crucea de aur a Sfantului Mormant, corespunzator rangului membrilor delegatiei, iar diaconilor din delegatie si preotilor din grupul coral ie-a oferit medalia Sfantului Mormant. Prea Fericitul patriarh Justinian a oferit in dar tuturor membrilor Sfantului Sinod din Patriarhia Ierusalimului engolpioane si cruci pectorale, carja arhiereasca, epitrahil si omofor, albume si portretul Prea Fericirii Sale. Intre cei doi intaistatatori de Biserici a avut loc un schimb de engolpioane. De asemenea, P.F. Patriarh Justinian a oferit daruri arhimandritilor si diaconilor din Fratia Sfantului Mormant, precum si unor superiori din manastiri.

La orele 15 a avut loc masa oficiala la hotelul "Intercontinental", oferita de P.F. patriarh Benedict in onoarea P.F. patriarh Justinian. Au participat circa 110 persoane, oficialitati de stat si bisericesti, din partea Ministerului cultelor, Ministerului de externe, Ministerului de justitie, conducatori si reprezentanti ai misiunilor crestine si ai cultelor religioase din Ierusalim, clerici din Fratia Sfantului Mormant.

A luat cuvantul, in calitate de gazda, P.F. patriarh Benedict, care, exprimandu-si bucuria de a fi impreuna cu P.F. patriarh Justinian, a rostit urmatoarea cuvantare:

Cum sa nu laudam pe Domnul? Cum sa nu binecuvantam numele Lui, pentru cate lucruri minunate ne-a daruit noua? Ca iata, patriarh frate noua, impreuna cu suita sa prea cinstita, iata frati iubiti, iata grupare de fii adunati in numele Stapanului comun, pentru care, multumind Domnului, Biserica Sionului da masa de bucurie si veselie generala!

Biserica Ierusalimului, traind aici in mijlocul neamurilor, al popoarelor si limbilor, se simte chemata sa marturiseasca nadejdea din noi, prin dragoste catre toti, pentru ca in aceasta sa cunoasca toti ca ea se afla in Hristos.

Sirul lung al veacurilor ei de existenta aici a dovedit cu prisosinta ca, atunci cand nu a gasit raspuns la dragostea ei, s-a intristat, dar nu s-a infricosat, caci tuturor le-a fost greu sa loveasca cu piciorul in tepusa (Fapte XXVI, 14).

In toata lumea se revarsa dragostea ei si cu atat mai mult in petrecerea cu fratii. Dragostea ei este nefatarnica, credinta comuna si fierbinte, nadejdea sigura si plina de bucurie.

Biserica Ortodoxa Romana, traind ca si noi in aceeasi dragoste, ne ofera din belsug comuniunea dragostei nu numai in cele divine si ceresti, ci si in cele omenesti si pamantesti, in lupte si intristari, in bucurii si la masa, pentru aceasta si bucuria noastra este deplina.

In fruntea acestei Biserici, bogata in opere stralucitore, sta Prea Fericirea voastra, prea vrednica de iubire.

In rodnica ei slujire, Prea Fericirea Voastra nu uita nici pe fratii sai de departe, ci luand cu sine suita prea cinstita, porneste la drum lung si soseste aici in vremuri fericite ca sa vorbim fata catre fata si sa ia putere de la "Domnul Puterii", Care ne-a daruit taina mantuirii.

Plecand de aici cu taria puterii, in lume vestiti peste tot si tuturor "ceea ce au vazut ochii vostri, ce ati privit si ati pipait cu mainile voastre!" (I Ioan 1,1).

Si acum deci, inaltand paharul, iar mintea si inima smerindu-le in fata Domnului, inchinam pentru sanatatea Prea Fericirii Voastre prea iubite si a insotitorilor ei prea cinstiti, a Prea Fericitilor patriarhi ai cinstitelor Biserici Catolice si Armene, a custodelui Tarii Sfinte, a Inalt Prea Sfintitilor arhierei si reprezentanti ai Bisericilor crestine aici, a excelentelor lor primarul si prefectul Orasului Sfant, a Excelentei sale ambasadorului Romaniei, a ilustrului Consul general al Greciei, a functionarilor superiori ai Statului Israel si a tuturor comesenilor iubiti, pentru pacea a toata lumea si unirea tuturor Sfintelor Biserici.

A raspuns Prea Fericitul patriarh Justinian prin urmatorul cuvant:

Venim in Tara Sfanta ca adevarati soli ai Bisericii Ortodoxe Romane, insotiti de rugaciunile fiilor nostri sufletesti, va aducem salutul fratesc al Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, al clerului si credinciosilor nostri, care ne asteapta sa le ducem tarana din pamantul sfant pe care au calcat picioarele Mantuitorului Hristos.

Tara noastra, care se intinde la gurile batranului Danubiu, a fost locuita inainte de era crestina de stramosii nostri geto-daci, despre care istoricul Herodot spunea ca sunt "cei mai viteji si drepti dintre traci". Erau monoteisti si credeau in nemurirea sufletului, astfel incat, dupa cucerirea Daciei de romani la anul 105 al erei crestine, usor le-a fost misionarilor crestini sa castige pe daci la noua credinta. Istoricii romani afirma ca patrunderea crestinismului in tara noastra se datoreste ostasilor adusi de Traian din Palestina (legiunea a V-a Macedonica) si din Asia Mica, precum si predicarii Sfantului Apostol Pavel in Peninsula Balcanica si a Sfantului Apostol Andrei in Scitia.

Din Epistola catre Romani (XV, 19), scrisa in Corint in anul 58, se vede ca Sfantul Pavel predicase Evanghelia pana in Iliric, deci in Peninsula Balcanica, iar in Epistola catre Coloseni (III,1), el afirma ca in fata lui Dumnezeu "nu este deosebire de grec, iudeu, barbar sau scit"; ori se stie ca scitii locuiau prin partile noastre.

Marturiile lui Tertulian. si ale lui Origen ne arata ca crestinismul patrunsese in Dacia inainte de anul 275. Crestinarea in masa se face mai ales prin misionari veniti din dreapta Dunarii. Amintim dintre acestia pe Sfantul Niceta de Remesiana (secolul al IV-lea), prieten cu Sfantul Paulin de Nola (Italia), care il numea "invatator si parinte" (magister et pater), misionar incercat si pasionat, care a convertit popoarele de pe ambele maluri ale Dunarii.

Pe malul Marii Negre, cu mult inainte de crestinism, infloreau cetati ce aveau puternice legaturi comerciale cu intregul Orient si ai caror locuitori devin crestini din primul si al doilea secol de viata crestina. Se cunoaste un sir de episcopi si martiri din cetatile: Tomis, Callatis, Histria, Axiopolis, Durostorum, Ratiaria, Neissus. Unii dintre ei au luat parte la sinoadele ecumenice si locale, iar calugari de seama ca Ioan Cassian si Dionisie Exiguul, originari tot din tara noastra, au intrat in istoria Bisericii Universale.

Popor de limba latina, romanii, precum se vede, primesc credinta crestina din Orient.

V-am spus toate acestea ca sa cunoasteti ce legaturi puternice avem cu Tara Sfanta, cu Maica Bisericilor si cu Ortodoxia rasariteana prin care am primit marturisirea adevaratei credinte in care au trait si pe care au aparat-o parintii si stramosii nostri, iar noi o sustinem straduindu-ne s-o facem cat mai infloritoare.

In decursul secolelor, desi - cum spune cronicarul Ureche - "poporul nostru a fost mereu in calea rautatilor", Biserica din tara noastra s-a organizat in mitropolii si episcopii, viata monahala s-a dezvoltat astfel incat in anul 1885 Biserica Ortodoxa Romana isi castiga autocefalia, iar in anul 1925 este ridicata la rangul de Patriarhie. Anul acesta se implineste semicentenarul Patriarhatului roman.

Prea Fericirea Voastra,

Ne-ati cinstit Tara si Biserica prin vizita ce ne-ati facut in urma cu sapte ani, la implinirea a 20 de ani de patriarhat al smereniei Noastre.

In scurtul rastimp petrecut printre noi, v-ati putut da seama de evlavia si de vrednicia tuturor credinciosilor nostri. Ingaduiti-mi sa aduc la cunostinta oaspetilor aici de fata, ca Biserica Ortodoxa Romana are organizare sinodala si e formata din 5 mitropolii, cu 3 arhiepiscopii si 6 episcopii. Avem multe manastiri si schituri de calugari si calugarite. Pentru formarea clerului, Biserica dispune de 7 seminarii teologice si doua Institute teologice de grad universitar. In ceea ce priveste activitatea Bisericii noastre, tinem sa va informam ca ea si-o impleteste cu viata poporului si ca are raporturi de pasnica convietuire cu toate cultele si confesiunile din tara noastra. Precum a putut constata Prea Fericirea Voastra insiva, manastirile sunt restaurate si bine intretinute, iar bisericile sunt mult cercetate de credinciosi. Avem, de asemenea, legaturi si relatii nu numai cu toate Bisericile ortodoxe, ci si cu toate cultele crestine si necrestine, prin vizite reciproce, conferinte la nivel inalt, cu scopul de a ne apropia, a ne cunoaste si a lega prietenii cerute atat de comandamentele Evangheliei, cat si de dorinta popoarelor pentru infratire si pace generala.

Firul conducator al intregii noastre istorii si nazuinta sincera si de nezdruncinat a Bisericii Ortodoxe Romane a fost pastrarea unitatii de credinta si slujire apostolica cu intreaga Ortodoxie.

Cu aceste succinte relatii despre viata religioasa din Biserica noastra, ne exprimam inca o data bucuria sfanta de a ne gasi in Biserica Mama a Ierusalimului, ca oaspeti ai Prea Fericirii Voastre, precum si gratitudinea pentru dragostea cu care ne-ati primit. Ridic paharul pentru inmultirea anilor Prea Fericirii Voastre, pentru sanatatea robusta in conducerea Patriarhiei ecumenice a Sfantului Sion si pentru sanatatea onoratilor oaspeti aici de fata.

Luni, 26 mai, incepand de dimineata, de la orele 8, intreaga zi a fost rezervata exclusiv vizitarii unor localitati si tinuturi legate de activitatea Mantuitorului in Samaria si Galileea. Au fost vizitate: Sihemul, cu biserica zidita la Fantana lui Iacov, Sebastia, Muntele Taborului, cu biserica "Sfantul Prooroc Ilie" zidita aici, raul Iordan, Marea Tiberiadei, cu orasele Tiberia, Magdala si Capernaumul, iar la ora pranzului, dupa ce a vizitat si Cana Galileei, delegatia a ajuns la Nazaret. Pe intregul itinerar, delegatia in frunte cu Prea Fericitul patriarh Justinian a fost insotita de ierarhi din Patriarhia Ierusalimului si reprezentanti ai Ministerului cultelor. La fiecare dintre locurile vizitate s-au primit explicatiile cuvenite.

Masa de pranz a fost oferita de presedintele comunitatii crestine din Nazaret, Adib Hallak, participand si membri ai cultelor crestine din Nazaret, si membri ai comitetului comunitatii.

La masa, delegatia a fost salutata de I.P.S, mitropolit Isidor al Nazaretului, in calitate de chiriarh al locului.

A luat apoi cuvantul presedintele comunitatii, multumind Prea Fericitului patriarh Justinian pentru cinstea de a-i fi binecuvantat casa cu prilejul participarii la aceasta masa.

A raspuns I.P.S. mitropolit Iustin al Moldovei si Sucevei, in numele Prea Fericitului patriarh Justinian.

Prea Fericitul patriarh Justinian a oferit in semn de distinctie D-nei si D-lui Adib Hallak Crucea Patriarhala pentru mireni.

Dupa-amiaza, delegatia noastra a fost primita in piata orasului Nazaret de catre credinciosi si clerici apartinand cultelor crestine si de catre autoritatile locale, fiind condusa in procesiune in biserica greaca "Sfintii Arhanghel Gavriil" din Nazaret. Dupa inchinare la sfantul altar si la izvorul Maicii Domnului aflat in biserica, s-a oficiat un polihroniu.

I.P.S. mitropolit Isidor al Nazaretului a tinut un scurt cuvant de intampinare a delegatiei, la care a raspuns I.P.S. mitropolit Iustin al Moldovei si Sucevei.

S-a facut apoi un popas la resedinta I.P.S. mitropolit Isidor, unde a avut loc o intalnire cu membrii comunitatii crestine din Nazaret.

Dupa aceea, delegatia si-a continuat drumul, intorcandu-se la Ierusalim prin Haifa si Tel-Aviv.

Marti, 27 mai, la orele 9 dimineata, delegatia noastra, in frunte cu Prea Fericitul Patriarh Justinian, a fost primita de Presedintele statului Israel, Efraim Katzir. Au avut loc convorbiri la care au fost de fata ierarhi din Patriarhia Ierusalimului, reprezentanti ai Ministerului cultelor si din Ministerul de externe al Israelului, reporteri.

Presedintele Efraim Katzir a relevat ca stie locul si pozitia bisericii ortodoxe romane la Ierusalim si a sprijinit in calitatea sa acest asezamant.

Prea Fericitul Parinte patriarh Justinian a infatisat D-lui Presedinte scopurile vizitei delegatiei Bisericii Ortodoxe Romane la Ierusalim, a prezentat pe noul superior al asezamantului romanesc, arhimandritul Vasile Costin, si a multumit pentru sprijinul acordat de autoritatile din Ierusalim asezamantului romanesc.

La incheierea convorbirilor, care s-au desfasurat intr-o atmosfera de atentie deosebita, Prea Fericitul patriarh Justinian a inmanat presedintelui medalia sfintirii bisericii ortodoxe romane din Ierusalim, obiecte de artizanat lucrate in manastirile romanesti si albumul Bisericii Ortodoxe Romane.

La orele 10, delegatia a vizitat Memorialul Yad-Veshem din Ierusalim, ridicat in amintirea evreilor care au cazut victime pogromurilor din timpul celui de al doilea razboi mondial.

La orele 11, s-a facut o vizita la manastirea greaca "Sfanta Cruce" din Ierusalim.

in continuare s-au facut vizite la Zidul Plangerii, Moscheea Omar si Moscheea El-Acsa. Delegatia a primit ample explicatii de la reprezentantii Ministerului cultelor, care au insotit-o in aceste vizite.

La orele 12,30, delegatia a vizitat Knessetul (Parlamentul), fiind primita de presedintele Yeshayahu, in prezenta unor deputati si colaboratori ai sai. Presedintele Parlamentului din Israel a infatisat staruintele pe care le depun autoritatile israeliene pentru inflorirea orasului Ierusalim, precum si grija pentru institutiile religioase si culturale apartinand tuturor credintelor. Dl. Yeshayahu a oferit Prea Fericitului patriarh Justinian o copie dupa un vechi manuscris al Bibliei, adus din Yemen.

Raspunzand celor spuse de presedinte, Prea Fericirea Sa a remarcat faptul ca prin sfintirea bisericii ortodoxe romane din Ierusalim "se va adauga inca o piatra pretioasa pe coroana Ierusalimului". Si, a mai exprimat speranta ca in cetatea Ierusalimului vor domni pacea, dragostea si prietenia intre cultele religioase si natiunile carora apartin.

S-au vizitat apoi incinta Parlamentului si sala de sedinte.

Dupa-amiaza, intre orele 18-20, ministrul cultelor, Itzak Raphael, a oferit in holul teatrului national din Ierusalim un cocktail in onoarea Prea Fericitului patriarh Justinian, la care au participat circa 400 de persoane. Au fost reprezentate aici treizeci si noua de culte religioase. A fost de fata Prea Fericitul patriarh Benedict al Ierusalimului, insotit de membrii Sfantului Sinod. Au participat de asemenea reprezentanti ai misiunilor bisericilor: catolica, etiopiana, siriana, copta, armeana, protestanta, reprezentanti ai cultului mozaic, ai cultelor arabe. Din randul autoritatilor de frunte au fost prezenti: ministrul justitiei, ministrul muncii, ministrul turismului, membrii din Knesset si alte oficialitati locale, reprezentanti diplomatici ai diferitelor tari ca: Belgia, Grecia, Suedia, Franta, S.U.A.

Miercuri, 28 mai. Potrivit programului, ziua de miercuri 28 mai a fost ziua inchinata sfintirii bisericii asezamantului romanesc din Ierusalim.

Slujba sfintirii a inceput la orele 8,30 dimineata si a fost oficiata de insusi Prea Fericitul patriarh Justinian, din sobor facand parte I.P.S. arhiepiscop Stefanos, delegatul Prea Fericitului patriarh Benedict, I.P.S. mitropolit Teoctist al Olteniei, P.S. episcop Vasile al Oradiei, preoti si diaconi din Patriarhia Romana si Patriarhia Ierusalimului. La vremea cuvenita, P.S. episcop-vicar patriarhal Antonie Ploiesteanul a dat citire urmatorului hrisov de sfintire a bisericii:

Cu vrerea Tatalui, cu ajutorul Fiului si cu savarsirea Sfantului Duh, s-a inaltat din temelie, pentru adapostirea pelerinilor ortodocsi romani sositi in Sfanta Cetate Ierusalim, acest asezamant si biserica lui, cu daniile unui mare numar de binecredinciosi crestini din tara, harazite in curs de multi ani,

S-a inceput zidirea la 15 August 1935, cand s-a pus piatra de temelie, si s-a sfarsit in anul 1938, in zilele in veci pomenitilor patriarhi Miron al Romaniei (1925-1939) si Timotei al Ierusalimului si a toata Palestina (1935-1956). Lucrarile, executate dupa planurile intocmite de arhitectul Patriarhiei Romane, Dimitrie Ionescu Berechet (+ 1969), de catre arhitectul Andoni Baramki, au fost cercetate si luate in primire in anul 1940 de o comisie formata din delegati ai patriarhiilor din Ierusalim si Bucuresti, randuita de patriarhul Timotei al Sfintei Cetati, la rugamintea patriarhului Nicodim al Romaniei (1939-1948).

Intamplarile vitrege ale vremii, pricinuite de cel de-al doilea razboi mondial din anii 1939-1945, cand si orasul Ierusalim, mama tuturor Bisericilor, a indurat crunte restristi, au facut insa ca biserica asezamantului ortodox romanesc de aici sa nu poata fi zugravita si nici sfintita, suferind in schimb, dimpreuna cu acesta, si grele stricaciuni.

Starea in care ajunsese acum asezamantul nostru s-a prelungit pana in anul 1963, cand, din indemnul si prin osardia Prea Fericitului Parinte patriarh Justinian, s-a purces la inlaturarea tuturor stricaciunilor ce-i pricinuise razboiul, la implinirea si a altor lipsuri, la inzestrarea lui cu toate cele necesare bunei gazduiri a pelerinilor ortodocsi romani si, in anul 1965, la zugravirea bisericii de catre pictorii prof. Gheorghe Popescu (+1975) si Niculina Dona din Bucuresti. Si s-a ispravit de tot lucrul in anul 1970, purtand grija savarsirii lui arhimandritul Lucian Florea, superiorul bisericii ortodoxe romane din Ierusalim.

Implinindu-se toate cele amintite, astazi, 28 mai, anul mantuirii 1975, s-a sfintit biserica asezamantului romanesc din Sfanta Cetate Ierusalim, cu hramul "Sfantul Mare Mucenic Gheorghe", de catre insusi Prea Fericitul Parinte patriarh Justinian, dimpreuna cu un marit sobor alcatuit din ierarhi, preoti si diaconi din Patriarhia Romana si din Patriarhia Ierusalimului, fiind prezent la slujba si un grup de preoti si inchinatori ortodocsi romani sositi la Locurile Sfinte.

A fost de fata si Prea Fericitul patriarh Benedict al Ierusalimului. Acest hrisov de sfintire s-a intocmit in doua exemplare, astazi, 28 mai 1975 si, dupa ce s-a semnat de toti cei prezenti, unul s-a asezat, dupa randuiala, in prestolul sfintei biserici, spre vesnica aducere aminte, iar al doilea a fost adus in tara, spre a fi pastrat in arhiva Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane.

"Binecuvinteaza, Doamne, pe cei ce iubesc podoaba Casei Tale!"

Hrisovul a fost semnat de Prea Fericitul Parinte patriarh Justinian si de ierarhii membri ai delegatiei, de mitropolitul Isidor al Nazaretului si arhiepiscopii: Stefanos, Iacobos, Hrisantos, Bartolomeu, din Patriarhia Ierusalimului; de catre reprezentantii misiunii bisericilor: catolica, armeana, etiopiana, siriana, luterana si de alti reprezentanti de culte crestine prezenti la slujba, de catre oficialitati si reprezentanti ai autoritatilor israeliene: viceprimarul Zwi Levi, reprezentanti ai Ministerului cultelor si de credinciosi ortodocsi romani participanti la slujba.

A urmat apoi oficierea Sfintei Liturghii de catre soborul amintit, Prea Fericitul patriarh Justinian luand loc in jetul patriarhal.

La sfarsitul Sfintei Liturghii a luat cuvantul P.S. episcop-vicar Lucian Fagarasanul, care a spus:

Vietuitorii asezamintelor ortodoxe romane din Tara Sfanta, impreuna cu dreptmaritorii lor crestini, multumesc lui Dumnezeu ca le-a harazit sa fie prezenti la aceasta sarbatoare inchinata venirii Prea Fericirii Voastre la Ierusalim si la Locurile Sfinte.

Sunteti cel de-al doilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane care veniti in Tara Sfanta - primul a fost fericitul intru pomenire patriarhul Miron Cristea - si sunteti cel dintai arhiereu roman care ati pasit pragul acestei biserici, de la fondarea ei si pana in prezent.

Prea Fericirea Voastra veniti sa desavarsiti opera inceputa de inaintasul Prea Fericirii Voastre, dandu-i acestei biserici podoaba harului Prea Sfantului si de viata facatorului Duh, care se va revarsa peste ea prin rugaciunile Prea Fericirii Voastre si ale membrilor Sfantului Sinod, care va insotesc in acest act istoric si de pelerinaj in tara lui Iisus Hristos.

Veniti in Tara Sfanta care are vechi legaturi cu tara noastra. De aici au fost aduse, la sudul si nordul Dunarii, primele marturii de credinta crestina de catre apostoli, de misionari si de catre unii soldati ai Legiunilor romane (V Macedonica) mutate din Palestina pe pamantul Daciei strabune.

Ca urmas al strabunilor nostri, care au aparat cu jertfa vietii pamantul si biserica lor, popositi in Tara Sfanta pentru a va pleca fruntea si genunchii la Mormantul Mantuitorului Hristos si pentru a inalta rugaciuni catre Dumnezeu Cel Atotputernic, ca sa dea mantuire binecredincosilor nostri si dreptmaritoarei noastre Biserici Ortodoxe Romane.

Pasiti pe urmele faclierilor ortodoxiei romane: arhierei, domnitori, preoti, calugari si credinciosi, veniti sa-si gaseasca sfintirea vietii si sa-si lase aici lacrima cristalina a fericirii si bucuriei pentru ca Ie-a fost harazit sa se impartaseasca de binefacerile izvorate din puterea mantuitoare a locurilor biblice pe care Ie-a sfintit, cu viata si Invierea Sa, Iisus Hristos.

Din ravna acestor zelosi crestini romani, care au purtat in afara hotarelor tarii credinta parintilor nostri, a purces intemeierea acestor asezaminte bisericesti din Tara Sfanta, in care ne invrednicim, din binecuvantarea Prea Fericirii Voastre, sa va facem astazi smerita urare de Bun sosit!

Biserica ortodoxa romana din Ierusalim si cea de pe malul raului Iordan sunt fructul jertfelniciei Patriarhiei Romane, sustinuta si de daruirea bogata a multor credinciosi din Romania. Fondarea lor, in anul 1935, a fost facuta din dorinta fierbinte ca pelerinii romani sa poata inalta rugaciuni in preajma Sfantului Mormant in limba neamului lor si sa aiba aici un adapost romanesc.

La istoricul act de fondare a bisericii si caminului de aici, a fost prezent delegatul patriarhului Miron, Lucian Triteanul, episcopul Romanului, si un numar insemnat de credinciosi romani.

Lucrarile incepute in 1935 si executate de arhitectul local Andoni Baramki, dupa planurile Serviciului tehnic al Patriarhiei Romane, au durat trei ani.

La sfarsitul lucrarilor, o delegatie bisericeasca condusa de preotul C. Dron, eforul Consiliului Central Bisericesc, delegatul patriarhului Nicodim, a incredintat pana la numirea unui preot, asezarile Patriarhiei Romane din Tara Sfanta monahului Inochentie Moisiu de la manastirea Neamt. Administratorul numit, fiind simplu monah, n-a putut organiza niciun fel de serviciu religios in biserica. Obligatia sa s-a marginit la cea de custode.

In urma evenimentelor petrecute in Europa si in Orientul Apropiat, incepand cu anul 1940, Patriarhia Romana a intrerupt vremelnic legatura cu bisericile sale de aici, pe care le administrase doar patru ani.

Incepand cu anul 1963, de cand am indeplinit ascultarea de superior al bisericii ortodoxe romane din Ierusalim, au fost pictate biserica de aici si cea de la Iordan. Catapeteasma de aici a fost complet reconditionata cu piese sculptate si icoane executate in atelierele Sfintei Patriarhii, de unde s-au primit stranile, usile de la intrare si candelabrul. S-a reparat cupola bisericii si s-a refacut clopotnita, distruse in timpul razboiului din 1948.

Paralel cu renovarile la biserica, s-au facut imbunatatiri si la camin, care s-a reparat si s-a zugravit. S-a introdus apa in camere si s-au executat diferite instalatii: de incalzire solara si sanitara. In cadrul caminului s-a asfaltat terasa, s-au amenajat bucataria, trapeza, instalatiile electrice si s-a aranjat gradina. Cu mobila primita din partea Sfintei Patriarhii si cu cea procurata aici, s-a mobilat o parte dintre camerele oficiale si cele de gazduire a pelerinilor.

Din cauza multor lucrari ce au trebuit executate, a ramas sa se execute in viitor instalatia incalzirii centrale.

In cadrul bisericii noastre din Ierusalim, care este si Reprezentanta Patriarhiei Romane la Locurile Sfinte, se afla in prezent un preot si patru maici, care intretin aici, cu binecuvantarea Prea Fericirii Voastre, viata monahala dupa traditiile manastirilor noastre din tara. Au loc slujbe zilnice, iar in duminici si sarbatori se oficiaza Sfanta Liturghie, la care participa credinciosi de aici si numerosi pelerini veniti din tara, mai ales la marile sarbatori crestine.

La camin se gazduiesc atat pelerini din tara, cat si din alte tari, care au nevoie de adapost in timpul pelerinajelor ce se fac pe pamantul Tarii Sfinte.

In felul acesta, dorinta ctitorilor acestui sfant locas, de a se oficia aici slujbe in limba romana si de a se oferi adapost pelerinilor in vremea poposirii lor in Tara Sfanta, s-a implinit. Este intr-adevar minunat si placut ca inchinatorii nostri sa aiba aici, in Tara Sfanta, asa cum au si alte popoare, propriile lor locasuri de inchinare si de gazduire.

Prea Fericite Parinte patriarh Justinian, astazi, la cea de-a 40-a aniversare de la fondarea ei, biserica noastra din Ierusalim aduce Prea Fericirii Voastre omagiu si prinos de recunostinta pentru ca ati vegheat continuu la propasirea si punerea lor in stare de functionare si ati venit personal, impreuna cu delegatia ce va insoteste, sa sfintiti aceasta biserica.

La limanul acestor realizari, care incheie o perioada de munca si e menit sa deschida o noua perioada de activitate, noi, carora ne-a fost incredintata ascultarea de pregatire pentru inaugurarea si sfintirea bisericii din Ierusalim, ne alaturam la numarul credinciosilor nostri din tara si de aici si, impreuna, unindu-ne glasurile, il rugam pe Milostivul Dumnezeu sa aiba pururea in Sfanta Sa paza biserica si caminul romanesc de la Ierusalim, poporul si tara noastra, iar Prea Fericirii Voastre sa va harazeasca puteri sporite spre noi infaptuiri in slujba de arhipastor al Bisericii Ortodoxe Romane.

Adresandu-se inaltilor ierarhi, reprezentantilor bisericesti si ai autoritatilor de stat, precum si credinciosilor romani prezenti la acest act important, la care au participat peste 250 persoane, Prea Fericitul patriarh Justinian a rostit urmatoarea cuvantare:

Cu ajutorul lui Dumnezeu, am pus astazi cununa unei lucrari incepute cu patru decenii in urma, sfintind una dintre cele doua asezaminte ale noastre de la Locurile Sfinte, si anume: Biserica si asezamantul din Ierusalim. Toti cei prezenti aici ne-am unit cugetele, avand in inimile si in mintea noastra pe toti cei care s-au ostenit si au dus la bun sfarsit aceasta sfanta lucrare.

De aceea, cu pioasa amintire, ne indreptam gandul catre fericitul intru pomenire patriarhul Damianos al Ierusalimului, care a ales si a binecuvantat locul pentru zidirea acestui asezamant in anul 1914 si catre fericitii intru pomenire Miron, patriarhul Romanei si Timotei, patriarhul Ierusalimului, in vremea carora s-a pus piatra de temelie a bisericii pe care am sfintit-o astazi si a asezamantului ortodox romanesc in care ne gasim cu totii.

Acelasi gand pios ne poarta cu recunostinta si catre binecredinciosii crestini din tara noastra, care au contribuit cu evlavie, prin daniile lor, la inaltarea acestor sfinte asezaminte in anii de zidire 1938-1940.

Am ascultat cu totii raportul P.S. episcop-vicar Lucian Fagarasanul asupra lucrarilor executate ia aceste asezaminte, in urma vremurilor de restriste care s-au abatut si asupra Tarii Sfinte, timp in care au avut de suferit si asezamintele noastre asezate in apropierea Mormantului datator de viata a! Mantuitorului nostru.

Pentru aducerea la indeplinire a acestor lucrari, multumim mai intai Bunului Dumnezeu, Care a revarsat harul Sau cu imbelsugare asupra celor ce s-au ostenit cu ducerea lor la bun sfarsit Multumiri aducem si P.S. episcop-vicar Lucian care, la indemnul nostru, de 12 ani s-a straduit, ca superior al asezamintelor noastre la Locurile Sfinte, sa repare si sa puna in buna stare de functionare atat caminul, cat si biserica. Pentru ravna si dragostea aratata, pentru stradania ce a avut in desavarsirea acestor lucrari si mai ales pentru modul cum a reprezentat Patriarhia Romana la Ierusalim si in Tara Sfanta, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane i-a cinstit si inaltat la treapta de arhiereu si i-a dat o insarcinare de mai mare raspundere, ca episcop-vicar al Arhiepiscopiei ortodoxe romane pentru Europa Centrala si Occidentala, post in care a fost ales din luna decembrie 1974.

In locul P.S. Sale, am randuit ca treburile asezamintelor noastre din Tara Sfanta sa fie preluat de P. C. arhimandrit Vasile Costin, doctor in teologie, cu studii la Bucuresti si Atena. Ne punem toate nadejdile in P.C. Sa si-i dorim sa continue lucrarea gospodareasca si duhovniceasca pe drumul deschis de P.S. episcop Lucian.

S-a vorbit aici de lucrarile de reparatii si de pictura si de sumele cheltuite. In adevar, una dintre grijile noastre inca de la intronizare a fost cea pentru sfintele locasuri, fie manastiri, fie biserici de parohii. Ne-a ajutat Bunul Dumnezeu ca in cei 27 de ani de patriarhat de pana acum, sa vedem toate manastirile si bisericile din tara noastra restaurate si impodobite, iar pe calugari si calugarite vietuind in chilii inzestrate cu lumina electrica, calorifer, parchet, canalizare, bai etc. Nu am uitat, precum vedeti, nici sfintele locasuri de peste hotare. Peste tot am trimis, cu mana larga, tot ce a fost de trebuinta pentru buna lor functionare si pentru ca enoriasii - frati romani - sa se simta aici ca intr-un colt din tara lor.

Iubiti credinciosi romani, sfintind aceasta biserica, ea devine de acum, dupa aceste stradanii, casa lui Dumnezeu, locul unde Domnul Hristos este in permanenta prezent, cum El Insusi a spus: "Acolo unde sunt doi sau trei adunati in numele Meu, sunt si Eu in mijlocul lor". Deci cand intrati in aceasta sfanta biserica sa stiti ca Domnul este de fata, e in mijlocul celor ce se roaga, iar cel care, dupa ce am sfintit-o, va cuteza sa o tulbure cu preocupari din afara sau cu necuviinta, savarseste pacat in fata lui Dumnezeu prezent aici. Cand pasim pragul sfintei biserici, cum spune cuvantarea Heruvicului, suntem indatorati ca "toata grija cea lumeasca sa o lepadam".

Cunoscand ca acest sfant asezamant, pe langa menirea lui de locas de inchinare, are si rolul de Reprezentanta a Patriarhiei Romane pe langa Patriarhia Ierusalimului, e de datoria noastra sa amintim superiorului ei actual ca are indatorirea sa respecte, cum s-au respectat intotdeauna, prevederile canonice privitoare la Scaunul Patriarhiei Ierusalimului si dispozitiile legale in vigoare in statul Israel, in activitatea pe care o va desfasura. Sa asigure asistenta spirituala si religioasa numai a credinciosilor ortodocsi romani aflati temporar in Israel si a personalului propriu al Reprezentantei, ingrijindu-se in acelasi timp de intretinerea si pastrarea intacta a bunurilor bisericii noastre de la Locurile Sfinte. Sa intretina si sa promoveze bunele relatii dintre Patriarhia Romana si Patriarhia Ierusalimului, fara a se amesteca in chestiunea Tronului Patriarhal al Ierusalimului si al Fratiei Sfantului Mormant. Sa implineasca permanent si dupa randuiala traditionala ortodoxa slujbele bisericesti, spre folosul si zidirea credinciosilor acestei biserici, pomenind totdeauna numele Prea Fericitului patriarh al Ierusalimului si numele patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane de care depinde Reprezentanta.

Suntem incredintati ca prezenta acestui asezamant ortodox romanesc la Ierusalim si a slujitorilor ei va fi si in viitor marturie vie a bunelor relatii de totdeauna dintre Patriarhia Romana si Patriarhia Ierusalimului.

Multumim Prea Fericirii Sale Parintelui patriarh Benedict pentru dragostea de a fi prezent la aceasta sfanta slujba, multumim inaltilor ierarhi si slujitori ai Patriarhiei Ierusalimului si tuturor celor care au tinut sa fie impreuna cu noi la aceasta sarbatoare a bisericii noastre din Ierusalim.

Harul Domnului nostru Iisus Hristos si dragostea lui Dumnezeu-Tatal si impartasirea Sfantului Duh sa fie cu noi cu toti!

Dupa oficierea slujbei religioase, Prea Fericitul patriarh Justinian a intretinut convorbiri parintesti cu credinciosii romani din Israel veniti sa asiste la sfintirea bisericii lor.

La orele 15, Prea Fericirea Sa a oferit un pranz in saloanele hotelului "King David", in onoarea Prea Fericitului patriarh Benedict al Ierusalimului, cu prilejul sfintirii bisericii noastre, la care Prea Fericitul patriarh Benedict a fost prezent cu membrii Sfantului Sinod, clerici din Fratia Sfantului Mormant si superiori de manastiri din Patriarhia Ierusalimului. Au participat oficialitati de stat in frunte cu ministrul cultelor, reprezentanti si conducatori ai cultelor religioase din Ierusalim, alti invitati.

Prea Fericitul patriarh Justinian a subliniat:

De fiecare data cand simtim nevoia rugaciunii catre Domnul nostru Iisus Hristos, pe noi, cei ce suntem departe de locurile Sale, ne poarta gandul pe urmele pasilor Sai si vedem cu ochii mintii minunata Sa lucrare pentru mantuirea lumii, lucrare pe care Mantuitorul a implinit-o in Tara Sfanta.

De aproape doua milenii, milioane si milioane de crestini implinesc gandul si dorul de a-si pleca genunchii la Mormantul Sfant si de a calca pe urmele Mantuitorului. Din acest dor si dragoste au rasarit pe pamantul intregii Tari Sfinte locasuri de inchinare, care aduna in jurul lor crestini de pe intreaga fata a pamantului.

Calauzit de aceste ganduri, mitropolitul primat al Romaniei, Konon, a obtinut la 28 aprilie 1914 aprobarea Sfantului Sinod al Patriarhiei Ierusalimului, in frunte cu fericitul intru pomenire patriarhul Damianos, de a zidi o biserica ortodoxa romana la Ierusalim. Izbucnirea primului razboi mondial si conditiile grele prin care a trecut Romania dupa acest razboi au impiedicat realizarea acesteia.

Abia la 15 august 1935, in vremea patriarhului Miron al Romaniei si a patriarhului Timotei al Ierusalimului, s-a pus piatra de temelie a bisericii si a asezamantului romanesc "Sfantul Ioan Botezatorul" de la raul Iordan.

In anul 1937, Patriarhia Ierusalimului a innoit aprobarea de zidire a asezamintelor noastre din Ierusalim, inaltarea lor fiind terminata in anul 1940, cand acestea au fost cercetate si luate in primire de o comisie formata din delegati ai patriarhiilor din Ierusalim si Bucuresti, randuita de patriarhul Timotei al Sfintei Cetati, la rugamintea patriarhului Nicodim al Romaniei.

In asezamantul ortodox de la Iordan, terminat in 1936, ca si in cel de la Ierusalim, terminat in 1940, s-a desfasurat o viata monahala continua, insa o inaugurare oficiala a lor nu a avut loc. Abia acum, aflandu-ne aici ca oaspeti ai Prea Fericitului patriarh Benedict, am sfintit biserica ortodoxa romana din Ierusalim si am inaugurat caminul care adaposteste si va adaposti pe inchinatorii ortodocsi romani.

In anul 1963, am trimis ca superior al acestor asezaminte pe P.C. arhimandrit Lucian Florea, in timpul caruia asezamintele au fost restaurate, biserica a fost pictata si a fost daruita de noi cu toate cele necesare cultului si gazduirii inchinatorilor ortodocsi romani.

Prin intreaga sa lucrare pe care a desfasurat-o aici, Prea Cuviosia Sa a contribuit si la promovarea bunelor relatii fratesti statornicite de-a lungul anilor intre Patriarhia Romana si Patriarhia Ierusalimului. De aceea, cunoscandu-i vrednicia si puterea sa de munca, Sfantul nostru Sinod l-a inaltat la treapta arhieriei, ca episcop-vicar al Arhiepiscopiei ortodoxe romane pentru Europa Centrala si Occidentala.

Prea Fericite Parinte patriarh Benedict, ne aflam aici de opt zile ca oaspeti ai Prea Fericirii Voastre, pentru a va intoarce vizita cu care ati avut dragostea sa ne onorati la Patriarhia Romana in anul 1968.

Cu acest prilej, ne-am implinit un gand pios care ne stapanea de mult, de a ne inchina la Locurile Sfinte si de a sfinti biserica asezamantului nostru din Sfanta Cetate a Ierusalimului.

Consideram data de astazi o sarbatoare pentru Biserica Ortodoxa Romana, pentru ca astazi este ziua in care s-au consfintit menirea si rosturile spirituale ale asezamantului nostru la Ierusalim. in acest sfant asezamant se vor inalta lui Dumnezeu rugaciuni de multumire pentru fiii Bisericii noastre care se invrednicesc sa ajunga la Locurile Sfinte.

Aducem multumiri Bunului Dumnezeu, Care a binecuvantat calatoria noastra si ne-a invrednicit sa sfintim biserica asezamantului ortodox roman cu hramul "Sfatul Mare Mucenic Gheorghe", si-L rugam sa reverse harul si binecuvantarea Sa peste toti cei ce s-au ostenit in acest sfant locas.

Suntem incredintati ca biserica si asezamantul pe care le-am sfintit astazi vor constitui si in viitor marturia relatiilor de dragoste frateasca dintre Patriarhia Romana si Patriarhia Ierusalimului.

Multumim din inima si cu acest prilej Prea Fericirii Voastre si membrilor Sfantului Sinod al Patriarhiei Ierusalimului, pentru dragostea si bunavointa cu care ati intampinat intreaga noastra delegatie, pentru tot ceea ce am putut vedea aici, pentru momentele de inalta bucurie duhovniceasca pe care le-am trait la fiecare dintre Locurile Sfinte si pentru tot ceea ce am putut realiza cu venirea noastra la Ierusalim. Multumim inaltilor oaspeti si tuturor celor care ne-au onorat cu prezenta la aceasta masa a dragostei.

ingaduiti sa inchin acest pahar pentru sanatatea si indelunga inzilire a Prea Fericirii Voastre si pentru intarirea si promovarea relatiilor noastre bisericesti.

A raspuns Prea Fericitul patriarh Benedict, exprimandu-si satisfactia ca prin vizita prilejuita delegatiei noastre s-a implinit dorinta de sfintire a bisericii romane din Ierusalim, contribuind astfel la intarirea relatiilor dintre cele doua Biserici ortodoxe surori.

Joi, 29 mai, fiind ultima zi inaintea plecarii de la Ierusalim a delegatiei noastre, Prea Fericitul Parinte patriarh Justinian a incredintat conducerea delegatiei I.P.S. mitropolit Iustin al Moldovei si Sucevei pentru programul vizitei la Ierihon, Marea Moarta, Qumran, Massada.

Plecand la ora 7 dimineata din Ierusalim, insotita de ierarhi din Patriarhia Ierusalimului si reprezentanti ai Ministerului cultelor, in drum spre Ierihon, delegatia a privit din apropiere manastirea "Sfantul Gheorghe Hozevitul". A trecut apoi prin Ierihon si, din partea de nord-est a orasului, a privit manastirea "Sfintii Ilie si Elisei", suspendata pe coasta muntelui Karantaniei. De aici a vizitat biserica din Ierihon si apoi s-a indreptat spre Marea Moarta. Parcurgand litoralul Marii Moarte catre est, a vizitat urmele asezarilor stravechi de la Qumran si apoi in continuare Massada, ultima fortareata iudaica cucerita de romani in anul 70.

La intoarcere, s-a vizitat biserica din Betania, satul lui Lazar cel inviat de Mantuitorul si al surorilor sale, ajungandu-se la Ierusalim la orele 15.

Dupa-amiaza, la orele 18, patriarhul armean Yegheshey Derderian a oferit o receptie in cinstea Prea Fericitului patriarh Justinian, la care au participat si ierarhi din Patriarhia Ierusalimului, conducatori si reprezentanti ai cultelor crestine din Ierusalim, reprezentanti ai Ministerului cultelor, oficialitati din partea autoritatilor israeliene, numerosi invitati.

Adresandu-se Prea Fericitului patriarh Justinian, patriarhul Derderian a spus:

Va zicem bun venit Prea Fericirii Voastre si fratilor cu care ati venit in acest loc istoric si sfant, din care crestinismul a fost raspandit vreme de veacuri peste tot.

Biserica Ortodoxa Romana isi are rolul si locul ei nu numai pentru poporul roman, ci pentru istoria crestina. Este o Biserica ce are marturisitori si martiri.

Suntem fericiti sa spunem aici ca Biserica Ortodoxa Romana, sub conducerea inteleapta a Prea Fericirii Voastre, s-a ridicat foarte mult si e foarte constienta de misiunea ei sfanta.

Ati devotat 50 de ani de efort nobil in slujba Bisericii si a poporului si stim ca intreaga lume crestina va iubeste.

Prezenta Prea Fericirii Voastre aici subliniaza raporturile cordiale dintre Biserica Ortodoxa Romana si Biserica Apostolica Armeana si dragostea si relatiile fratesti de azi.

Fie ca Atotputernicul Dumnezeu sa binecuvinteze fratia noastra spirituala si sa continuam cooperarea dintre cele doua Biserici surori ale noastre in anii ce vin!

Inimile noastre va sunt deschise. Transmitem dragostea si stima noastra Bisericii Ortodoxe Romane si conducatorului ei nobil, patriarhul Justinian, si salutam pe toti reprezentantii prezenti aici.

Ridic paharul pentru sanatatea si prosperitatea fratelui nostru iubit, Prea Fericirea Voastra, si pentru Dumneavoastra toti.

Dumnezeu sa tina Biserica Ortodoxa Romana puternica pentru totdeauna!

Prea Fericitul patriarh Justinian a raspuns:

Ne aflam aici a doua oara la resedinta Prea Fericirii Voastre, in decursul vizitei pe care delegatia Patriarhiei Romane o face la Locurile Sfinte, la invitatia Prea Fericitului patriarh Benedict al Ierusalimului. In acest rastimp, am avut prilejul sa ne intalnim de mai multe ori cu conducatori si reprezentanti ai cultelor religioase din Ierusalim si am putut constata spiritul de colaborare intercrestina si interreligioasa, de care sunt animate cultele religioase de aici.

V-ati referit in cuvantul Prea Fericirii Voastre la starea infloritoare a Bisericii Ortodoxe Romane, mai ales din ultimele decenii. Putem spune ca, daca Biserica Ortodoxa Romana a marcat in acest timp o situatie de progres, aceasta se datoreaza liniilor sale traditionale pe care le-a urmat totdeauna, de slujire a poporului roman in mijlocul caruia isi desfasoara activitatea, fiindca, potrivit invataturii Mantuitorului, Biserica trebuie sa fie slujitoare.

Dorim ca reprezentantii cultelor care sunt de fata aici sa stie ca in Romania credinciosii de origine armeana sunt organizati in mai multe comunitati parohiale, cu o episcopie la Bucuresti. Relatiile pe care acestea le au cu Patriarhia Romana sunt relatii fratesti, in spiritul dragostei crestine si al colaborarii.

Ne bucuram ca putem continua aici cu Dvs. bunele relatii statornicite in tara noastra, intre credinciosi ortodocsi romani si credinciosii armeni, ca si intre conducerile celor doua Biserici.

Multumindu-va pentru onoarea ce ne-ati facut, de a fi organizat aceasta receptie in cinstea noastra, va asiguram ca am fost foarte sensibili la acest lucru si as dori sa ridic paharul in sanatatea Prea Fericirii Voastre, Prea Fericite patriarh Yegheshey Derderian, si pentru prosperarea Bisericii armene pe care o conduceti, ca si in sanatatea tuturor colaboratorilor Prea Fericirii Voastre.

Dupa incheierea cuvantarilor, a avut loc un schimb de daruri intre cei doi patriarhi.

Cu aceasta, a luat sfarsit programul vizitei delegatiei Bisericii Ortodoxe Romane in Tara Sfanta.

Seara, la orele 20, Prea Fericitul patriarh Justinian, insotit de I.P.S. mitropolit Iustin al Moldovei si Sucevei, a primit la hotelui "Intercontinental" vizita I.P.S. arhiepiscop Vasilios al Iordanului. Au avut loc convorbiri fratesti privind relatiile dintre cei doi intaistatatori de Biserici, dintre Patriarhia Romana si Patriarhia Ierusalimului.

Vineri, 30 mai, la orele 10,30, delegatia Bisericii Ortodoxe Romane a parasit Ierusalimul, indreptandu-se spre Tel-Aviv, insotita de ierarhi din Patriarhia Ierusalimului sl de reprezentanti ai Ministerului cultelor.

Astfel s-a incheiat vizita la Locurile Sfinte a Prea Fericitului patriarh Justinian si a delegatiei Bisericii Ortodoxe Romane, care constituie un eveniment de seama in istoria relatiilor fratesti dintre Patriarhia Romana si Patriarhia Ierusalimului si care adauga o noua fila istoriei noastre bisericesti, inscriind la loc de cinste sfintirea bisericii ortodoxe romane din Ierusalim si inaugurarea oficiala a asezamantului nostru din Cetatea Sfanta.

Pr. Constantin Parvu

(Revista "Biserica Ortodoxa Romana", Anul. XCIII, nr.5-6, mai-iunie 1975)

Carti Ortodoxe

Cuprins