Pustnic in muntele Ceahlau

 

Pustnic in muntele Ceahlau

Mai tarziu, ajungand fratii cu oile spre Sihla, au spus Parintelui Vasian despre intalnirea lor cu Episcopul loan. Atunci duhovnicul Vasian le-a zis: "Ei, fratilor, acela este un episcop sfant, care a fugit din Rusia. Dar nu mai locuieste pe aici. S-a dus in partile Ceahlaului!"

Cuvantul pustnicului Vasian trebuie sa fi fost adevarat, intrucat intre anii 1930-1945, episcopul sfant nu a mai fost vazut de nimeni in partea locului. Probabil acesti 15 ani de aspra pustnicie in Muntele Ceahlau l-au consacrat definitiv pe fericitul Episcop loan, ca unul dintre cei mai mari pustnici si nevoitori ai Ortodoxiei din prima jumatate a secolului XX, invrednicindu-l de mari daruri si vedenii dumnezeiesti.

Numai Dumnezeu stia marile sale nevointe si ii umplea inima de bucuriile Duhului Sfant. Cu el se implinea cuvantul Sfintei Scripturi, care zice: Minunat este Dumnezeu intru sfintii sai, Dumnezeul parintilor nostri! In primavara anului 1945, acest sfant ierarh s-a reintors de la Ceahlau in Muntii Sihlei si ai Sihastriei.