Pustnic in Muntii Sihlei-Neamt



Pustnic in Muntii Sihlei-Neamt

Multa vreme nu s-a mai stiut nimic despre acest episcop sfant. Dupa cativa ani, adica prin anul 1926, se vorbea in taina despre prezenta unui mare sihastru rus in Muntii Sihlei. Acesta nu era altul decat fericitul Episcop loan. Se mai vorbea si despre un padurar care se indeletnicea cu ocrotirea animalelor salbatice din partea locului si care se ingrijea de acest sihastru sfant, ducandu-i la bordei cele necesare.

Prin anii 1928-1930, fericitul episcop loan era deja cunoscut pustnicilor din Muntii Sihlei si ai Sihastriei. Ba se stia ca era episcop si unii parinti batrani il cautau pentru binecuvantare, pentru sfatuire si chiar pentru spovedanie.

Din anul 1929, Ieroschimonahul Vasian Scripca din Manastirea Secu, un mare nevoitor, se retrage ca pustnic la Schitul Sihla. Cu acest prilej, episcopul loan si-l alege de duhovnic. De aceea, ori de cate ori simtea nevoia, mergea pe culmea Muntilor Sihlei pana la chilia Parintelui Vasian si se marturisea la el. Acest mare episcop era insotit uneori de un diacon basarabean, care era translatorul sau. In unele sarbatori, diaconul il ajuta si la savarsirea Sfintei Liturghii.