Cuvant introductiv

Insemnatatea lucrarii

Am ales aceasta lucrare a Sfantului Sava cel Sfintit deoarece am constatat ca in cei noua ani de teologie pe care, cu ajutorul lui Dumnezeu, i-am petrecut in Seminarul Teologic de la Manastirea Neamt si apoi in Facultatea de  Teologie  Ortodoxa  de  la  Iasi,  ca  aproape  peste  tot  in  bisericile  noastre  ortodoxe  prea  putin  se  mai  stie  de randuiala  ce trebuie respectata  la  fiecare slujba.  Despre randuiala  slujbei  atunci  cand  sunt  mai  multi  Sfinti  si  se intampla si o sarbatoare in aceeasi zi , se stie prea putin si se pune in practica si mai putin. Pentru ca daca parintele, adica preotul sau viitorul preot nu stie si nu are unde, de unde si cum sa se documenteze si sa se informeze la timp, atunci cu atat mai putin dascalul sau cantaretul va sti si va putea pune in practica ceea ce stie. Daca preotul lasa de la  sine  atunci  cantaretul  cu  atat  mai  mult  si  astfel  frumusetea  slujbelor  va  fi  stirbita  iar  credinciosii  vor  pleca nemangaiati  sufleteste  sau  mangaiati  prea  putin  de  la  Sfintele  slujbe  fara  sa  stie  de  ce.  Si  atunci, prioritatea raspunderii va cadea tot in grija si pe umerii preotilor care nu vor putea da raspuns atunci cand vor fi intrebati.

Preotul are, asadar, datoria sa invete si sa aplice randuiala cuvenita a fiecarei slujbe, iar crestinii trebuie sa stie si  sa  urmeze  pe pastorii  lor intru  cele Sfinte  si  astfel  toate cele  catre  Domnul  fiind indeplinite se  vor  putea bucura si de odihna si fericirea cea pururea viitoare de care s-au bucurat Sfintii si toti cei care au primit cele Sfinte. Preotul este pastorul sufletesc care prin grija si osardia sa isi pastoreste turma spre mantuire dar pentru ca pastoratia sa fie incununata de succes el trebuie sa cunoasca, sa fie bine informat, sa stie toate cele randuite de Biserica si sa le urmeze intocmai pentru ca astfel munca sa va primi ajutorul Divin si mijlocirea Sfintilor putand astfel raspunde ca si apostolul: Nu am facut decat ceea ce eram dator sa fac.

Dar aceasta carte nu se adreseaza numai preotilor si slujitorilor Bisericii ci si tuturor crestinilor ortodocsi si neortodocsi care vor putea observa frumusetea slujbelor ce sunt descrise pentru fiecare zi si mergand la biserica vor putea urmari slujbele in intreaga lor frumusete impartasindu-se de harul Dumnezeiesc si primind ajutorul Divin in sufletele lor.

Inchei  aceasta  parte  introductiva  multumind  lui  Dumnezeu  pentru  tot  ajutorul  dat  mie  pacatosului  si rugindu-L sa  ma intareasca sa  duc la  bun sfarsit  ceea  ce  am inceput,  sau  cu alte cuvinte,  sa pun inceput  bun  in implinirea lucrarii ce urmeaza sa o indeplinesc. Amin !

Carti Ortodoxe

Cuprins