DESPRE APRINDEREA LUMANARILOR, CUM SE CUVINE SA APRINDEM LUMINARILE IN BISERICA DUMINICA, LA PRAZNICELE DOMNULUI IISUS HRISTOS SI ALE NASCATOAREI DE DUMNEZEU SI ALE SFINTILOR SI IN CELELALTE ZILE

Capitolul 26

DESPRE APRINDEREA LUMANARILOR, CUM SE CUVINE SA APRINDEM LUMINARILE IN BISERICA DUMINICA, LA PRAZNICELE DOMNULUI IISUS HRISTOS SI ALE NASCATOAREI DE DUMNEZEU SI ALE SFINTILOR SI IN CELELALTE ZILE

La Vecernia cea mica, dupa Binecuvintarea preotului, paraclisierul este dator sa aprinda luminare inaintea Icoanei Mintuitorului Hristos si al Sfantului al carui Hram este, care este in partea dreapta Mintuitorului si inaintea Icoanei Prea Sfintei Nascatoarei de Dumnezeu care este in partea stinga si la Iconostas. Si pe acestea sa le stinga la Otpustul Vecerniei. Iar la Vecernia cea mare, mai inainte de cadirea preotului este bine sa se aprinda luminarile asa cum s-a aratat la Vecernia cea mica. Si inaintea Icoanei celei Imparatesti care este imbracata in tabla. Si de are Sfantul Priveghere, dupa intiia Slava... a Catismei, la inceputul lui Doamne, strigat-am... dator este sa aprinda si celelalte luminari.

Si pe acestea trebuie sa le stinga la Sfinte Dumnezeule, cel mai de pe urma. La Utrenie, La Dumnezeu este Domnul, se cuvine a aprinde luminarile dupa cum s-a aratat mai inainte iar la inceputul Miezonopticii, se cuvine a aprinde toate luminarile si acestea ramin aprinse pina la sfirsitultul Cintarii a treia. Si atunci trebuie sa le stinga iar la Cintarea a opta, iarasi le aprinde si le lasa sa arda pina la sfirsitul Doxologiei celei mari. Si apoi le stingem.

La Liturghie, mai inainte de inceputul ei, in Altar trebuie sa fe aprinsa o luminare la Proscomidie si dupa ce preotul se va imbraca in vesminte si dupa ce s-a apropiat vremea de toaca, mai inainte trebuie sa aprinda paraclisierul luminare la Sfanta Masa , apoi in biserica dupa cum s-a aratat mai inainte. Iar la inceputul Sfintei Evanghelii se cuvine sa fie aprinse toate luminarile si sa fie lasate sa arda pina la Rugaciunea Amvonului.

Carti Ortodoxe

Cuprins