DESPRE APRINDEREA LUMINILOR CELOR DIN TOATE ZILELE

Capitolul 27

DESPRE APRINDEREA LUMINILOR CELOR DIN TOATE ZILELE

In toate zilele inceputul Vecerniei, se cuvine sa aprindem luminarile mai inainte la Icoana Mintuitorului Iisus Hristos si a Sfantului a carui Hram este, din partea dreapta a stranei, apoi a Icoanei Prea Sfintei Nascatoarei de Dumnezeu din stinga stranei. Apoi inaintea Iconostasului si de este vreun Sfant care sa aiba: Fericit Barbatul..., atunci aprindem si inaintea Analogului si inaintea Icoanei Mintuitorului Hristos aceea din tabla. Si in Sfantul Altar la Sfanta Masa aprindem, iar daca Paraclisierul nu are atunci sa aprinda dupa Catisme si sa le stinga dupa Sfinte Dumnezeule... cel de la sfirsit. La Vecernie, dupa cum s-a aratat mai inainte, se aprinde luminare inaintea Mintuitorului si a Nascatoarei de Dumnezeu.

La Utrenie se cade sa se aprinda luminarile precum s-a aratat mai inainte la slujba Vecerniei. Si la: Dumnezeu este Domnul aprinde lumanare si inaintea Iconostasului. De are Sfantul Polieleu se cuvine sa aprindem toate luminarile si le lasam aprinse pina la Cintarea a treia, iar mai apoi le stingem. La Cintarea a opta le aprindem si le lasam aprinse pina la sfirsitul Doxologiei celei mari.

La inceputul Sfintei Liturghii se cuvine a aprinde luminarile dupa cum s-a aratat mai inainte duminica. Pentru Praznicele Nasterii Domnului si ale Botezului si la celelalte Praznice Domnesti si ale Nascatoarei de Dumnezeu si intru Sfanta Saptamina cea Luminata si a Sfintilor ce au Priveghere se aprind lumanarile dupa cum s-a aratat mai inainte.

Carti Ortodoxe

Cuprins