DESPRE BUNURILE PROVENITE DIN OSTENELI STRAINE

Capitolul 47

DESPRE BUNURILE PROVENITE DIN OSTENELI STRAINE

Castigarea  bunurilor  straine  in  orice  chip  s-ar  face  aceasta,  ori  in afara  manastirii  ori  inauntrul  aducand ceva, nu ne este noua de nici un folos; ci mai degraba ne face pe noi patimasi si cu sufletul neputinciosi. Ci ca de otrava purtatoare de moarte trebuie sa fugim si sa le alungam de la noi, asa dupa cum Dumnezeiestile Scripturi ne invata si ne-au aratat sa intelegem invatatura celui pe care L-am iubit. Ca sa intarim astfel invatatura acelor care de
la  Dumnezeu  au aceasta  intelegere,  pentru  aceasta  ne-am  adunat  intr-o singura  adunare  obsteasca  toti  fratii. 

Iar capitolele legilor celor cuprinzatoare, dar care nu au fost luate aminte sau au fost luate aminte doar in parte, iar cele in parte nu au fost luate aminte cu deamanuntul si din oarecare cauza au fost modificate nu se cuvine sa le primim in  marturisirea  cea  cuprinzatoare.  De  aceea,  pe  cele  care  sunt  in  parte,  dar  amanuntit  au  fost  luate  aminte,  pe acestea  nu  le-am  insotit  cu  acelea.  Si  pe  acestea  din  urma  in  scris  le-am  alaturat  intru  Domnul  la  acest  Tipic Bisericesc si le-am asezat si le-am pus in ordine neschimbata. La acestea cu luare aminte a privit cel mai mare al obstestii fratii, privind astfel si  la incepatorul bisericesc de multe ori  in aceasta  carte cuprinzatoare,  dupa aceasta intelegere directa, totdeauna se aseaza si se infrumuseteaza plinirea Bisericii.

Sa adaugam si aceasta spre invatatura: Si vietuirea mirenilor se supune poruncilor Domnului dar vietuirea monahilor  este  mult  mai  presus  decat  aceasta.  Si  ce  inseamna  aceasta,  adica  (...)  dupa  cum  spune  porunca  cea cuprinzatoare si invatatura monahilor. De aceea si noi acestea marturisim si intelegem.

Carti Ortodoxe

Cuprins