DESPRE CANOANELE A TOATA SAPTAMANA, CUM SE CANTA CANOANELE OCTOIHULUI CU ALE MINEIULUI

Capitolul   13  

DESPRE  CANOANELE  A TOATA SAPTAMANA, CUM SE CANTA CANOANELE OCTOIHULUI CU ALE MINEIULUI


Luni la Utrenie: Canonul de pocainta il punem cu Irmosul pe sase si al celor fara de trupuri, cu Irmosul pe patru.  Si  in  Minei  al  Sfantului  tot  pe  patru.  Iar  daca  se  canta  al  Sfantului  pe  sase,  atunci  se  lasa  din  Octoih amandoua  Mucenicinele. Si se canta al Sfantului pe sase. Iar  de se canta Polieleul, Sfantului atuncea nu se canta Octoihul ci cantam Canonul Nascatoarei de Dumnezeu iar de este Inaintepraznuire sau dupa Praznuire, cu Irmosul pe sase Irmosul se pune (de doua ori), si Troparele de patru si al Sfantului pe opt. In acest fel in toata saptamana cantam Canonul Sfantului celui ce are Polieleu dupa cum se arata aceasta luni. Iar daca se intampla doi Sfinti, se lasa Canonul celor fara de trupuri si cantam Canonul pocaintei cu Irmosul pe sase si ale Sfintilor pe patru.

Marti la Utrenie: Canonul de pocainta il punem cu Irmosul pe sase si al Mergatorului Inainte pe patru. Si din  Minei  al  Sfantului  tot  pe  patru.  Iar  daca  se  canta  al  Sfantului  pe  sase,  atunci  se  lasa  din  Octoih  amandoua Mucenicinile. Si se canta al Sfantului pe sase. Iar de se canta Polieleul Sfantului, cantam dupa cum s-a spus mai sus. Iar daca se intampla doi Sfinti cantam Canoanele lor fiecare pe patru.

Miercuri la Utrenie: Canonul Crucii il punem cu Irmosul pe sase si al Nascatoarei de Dumnezeu pe patru si al  Sfantului  din  Minei  tot  pe  patru.  Iar  daca  se  canta  al  Sfantului  pe  sase,  atunci  se  lasa  din  Octoih  amandoua Muceniciile. Si se canta Canonul crucii cu Irmosul pe patru si al Nascatoarei de Dumnezeu si al Sfantului pe sase. Iar daca se intampla doi Sfinti la fel se canta.

Joi la Utrenie: Canonul Sfintilor Apostoli il punem cu Irmosul pe sase si al Sfantului Nicolae cu Irmosul pe patru si din Minei al Sfantului tot pe patru. Iar daca se canta al Sfantului pe sase, atunci se canta Canonul Sfintilor Apostoli  cu Irmosul  si cu:  Slava... Nascatoarei pe cinci. Si se canta, al  Sfantului  Nicolae pe trei si din Minei pe sase. Iar daca se intampla, doi Sfinti se canta Canonul Sfintilor cu Irmosul pe opt.

Vineri la Utrenie: Canonul Crucii il punem cu Irmosul pe sase si al Nascatoarei de Dumnezeu pe patru si al Sfantului  din  Minei  tot  pe  patru.  Iar  daca  se  canta  al  Sfantului  pe  sase,  atunci  se  lasa  din  Octoih  amandoua Mucenicinele.  Si  se  canta  Canonul  Crucii  cu Irmosul  pe patru si  al  Nascatoarei  de Dumnezeu si  al  Sfantului  pe sase. Iar daca se intampla doi Sfinti la fel se canta.

Sambata dimineata: Totdeauna o iau inainte Sfintii din Minei. Si cantam Canonul Sfantului din Minei cu Irmosul pe sase apoi al Sfantului Hramului pe patru si din Octoih Canonul Mucenicilor tot pe patru, iara de sunt doi Sfinti  cantam  un Canon  din  Minei  cu  Irmosul  pe  sase  si  al  celuilalt  Sfant  pe  patru  si  Canonul  Mucenicilor  din Octoih tot pe patru , iar Canonul Hramului se lasa. Iar daca este Hramul Domnului Iisus Hristos sau al Nascatoarei de Dumnezeu, cantam mai inainte Canonul Hramului cu Irmosul pe sase Irmosul de cate doua ori, si Troparele pe patru, si al Sfantului tot pe patru. Si din Octoih Canonul Mucenicilor tot pe patru. Iar de este Sfantul pe sase cantam al Hramului, cu Irmosul pe patru si al Sfantului pe sase iar din Octoih pe patru.
 
De retinut: In oricare sambata,  Doxologie mare la  Utrenie,  Canonul  Hramului  de este Hramul Domnului Hristos sau al Nascatoarei de Dumnezeu cu Irmosul pe sase, Irmosul punandu-se de doua ori si Troparele pe patru si al Sfantului pe opt. Iar de este al vreunui Sfant sau al vreunei Sfinte cantam Canonul Nascatoarei de Dumnezeu, al  Utreniei  duminicii  celei  trecute  cu Irmosul pe sase, si al Sfantului pe  opt,  si  Canonul Hramului se lasa.  Dupa Cantarea a noua se  canta Luminanda Sfantului (de doua ori), Slava... Si acum... a Nascatoarei.

 

Carti Ortodoxe

Cuprins