DESPRE CUM SE CITESTE EVANGHELIA SI TALCUIREA ACESTEIA

Capitolul  12 

DESPRE   CUM   SE   CITESTE   EVANGHELIA   SI  TALCUIREA ACESTEIA


De retinut: In Sfanta si Marea Duminica a Pastilor se incepe Sfanta Evanghelie a Sfantului Ioan si se citeste pana la Cincizecime. Iar Talcuirea Evangheliei acestuia al Sfantului Ioan Gura de Aur se citeste la Utrenii, pentru aceste zile iar  de  la  Duminica  Cincizecimii  pana  la  luna  lui  septembrie se  citeste Sfanta Evanghelie  a  Sfantului Matei iar Talcuirea aceluiasi Sfant Ioan Gura de Aur care este la aceeasi Evanghelie care se citeste la Utrenii. Iara de la Anul Nou, de la Duminica Inaltarii Sfintei Cruci si pana la Duminica branzei se citeste Sfanta Evanghelie a Sfantului Luca iara la Utrenii, se citesc Talcuirile Sfantului Simion Metafrastul Logofatul.

Si Talcurile trimiterilor Sfantului Apostol Pavel care s-au talcuit de Sfantul Ioan Hrisostomul. Iar din Duminica cea dintai a Postului Mare sambata  si  duminica  se  citeste  Sfanta  Evanghelie  a  Sfantului  Marcu.  Iar  la  Utrenii,  se  citesc  in  cele  sase  zile Talcuirile Sfantului Ioan Hrisostomul. Iar intru celelalte zile ale Patruzecimii (Postului  Mare) la toata Utrenia, se citesc patru Citiri, doua dintre cele ale Sfantului Efrem si doua din  Lavsaicon. Iar pe Sfantul Ioan Scararul il citim la Ceasuri iar la masa se citesc in tot timpul anului Vietile Sfintilor si Patericul.

De retinut: In Duminicile Sfantului si Marelui Post si la Vecerniile Praznicelor celor Imparatesti, adica al Nasterii lui Hristos si la Ajunul Dumnezeiestii Aratari si in Sfanta si Marea Joi si in Sfanta si Marea Sambata se canta Liturghia marelui Vasile. De asemenea aceasta se canta si la pomenirea Sfantului Vasile. Iara Liturghia cea mai inainte Sfintita se canta  numai in Sfintele patruzeci  de zile, adica in zilele de rand, iar intru celelalte zile de peste tot anul se savarseste Liturghia Sfantului Ioan Hrisostomul.

Carti Ortodoxe

Cuprins