INVATATURA DESPRE CAND TREBUIE SA CADEASCA PREOTUL

Capitolul 24

INVATATURA DESPRE CAND TREBUIE SA CADEASCA PREOTUL

Preotul cadeste seara la Stihurile de la Doamne, strigat-am... si la incepurul Utreniei, si la inceputul Cantarii a noua a Utreniei. Cadeste si la cantarea: Cei fara prihana... sambata si duminica. Cadeste inca si la Praznicele Domnesti si la inceputul Vecerniei celei mari. Si preotul sau diaconul cadeste in felul urmator: intai stind inaintea Sfintei Mese si facind cruce cu cadelnita si asa incepe dinspre partea de miazazi unde face iarasi cruce, apoi merge spre partea dinspre rasarit si apoi in partea cea spre miazanoapte si cadeste Sfanta Masa in chipul crucii.

Si cadand apoi intreg Sfantul Altar si Jertfelnicul si iese apoi prin usa cea dispre miazanoapte si mergand inaintea Usilor Imparatesti si acolo face cruce cu cadelnita si merge si cadeste Sfintele Icoane cele din partea de miazazi, Icoana Mantuitorului Iisus Hristos si a Hramului si pe celelalte ale aceleiasi parti asemeni le cadeste si pe cele din partea stanga, Icoana Prea Sfintei Nascatoarei de Dumnezeu, apoi pe cel mai mare, daca este de fata iar daca nu este cadeste Icoana cea din locul lui. Si asa cadeste pe toti fratii lui din dreapta de cite doua ori ridicand inaintea lor cadelnita, in linie dreapta si apoi dea curmezisul, facind cruce. Si dupa ce a cadit pe toti fratii, sta in dreptul lor in mijloc si asteapta pana cind stranile termina de cantat Stihul. Iar cind prima strana termina de cantat atunci face cruce cu cadelnita catre toti fratii si se inclina catre ei cu cucernicie, si ei toti se inclina catre preot.

La fel cadeste si strana stinga si pe toti fratii care stau in biserica. Si apoi iese in pridvor si acolo cadeste dupa randuiala. Face cruce cu cadelnita, face cruce inaintea Usilor Celor Frumoase, apoi cadeste Sfintele Icoane din amandoua partile, apoi pe toti fratii, dupa randuiala lor. Si pe urma intorcindu-se catre Usile Cele Frumoase se indreapta spre apus si cadeste pe toti fratii in chipul crucii. Si dupa ce intra in biserica din pridvor sta in mijlocul bisericii si face cruce cu cadelnita inaintea Usilor Imparatesti. Si de aici cadeste pe cel mai mare apoi Iconostasul, apoi Icoana Mintuitorului Hristos apoi si pe cea din stinga a Nascatoarei de Dumnezeu si intra in Altar pe usa cea din miazazi si face cruce inaintea Sfintei Mese si da apoi cadelnita.

Carti Ortodoxe

Cuprins