INVATATURA DESPRE CIND TREBUIE SA SE TRAGA DVERA ALTARULUI SI CIND NU

Capitolul 25

INVATATURA DESPRE CIND TREBUIE SA SE TRAGA DVERA ALTARULUI SI CIND NU

Se deschide dvera la inceputul Vecerniei, si sta deschisa pina la Otpust. La Utrenie, sta de asemeni deschisa de la inceput si pina la sfirsit, iar la Ceasuri, cind se citesc fara de Liturghie, se deschide la citirea Apostolului si sta deschisa pina la Otpustul slujbei, iar dupa Otpust se inchide. Iarasi la inceputul Sfintei Liturghii, se deschide dvera si sta deschisa pina la Vohodul cel mare.

Si dupa Vohod iarasi se inchide cind preotul sau diaconul striga: Usile! Usile! Cu intelepciune sa luam aminte!, atunci se deschide si sta deschisa pina la Ecfonisul: Darul Domnului nostru Iisus Hristos..., si atunci se inchide si sta inchisa pina cind striga preotul: Mai ales este Prea Sfanta Nascatoare... si sta deschisa pina cind zice preotul: Si sa fie milele marelui Dumnezeu... si atunci se inchide si sta inchisa pina cind zice preotul: Cu frica de Dumnezeu cu credinta ..., si sta deschisa pina in sfirsitul Sfintei Liturghii. Iar dupa sfirsitul Sfintei Liturghii, se inchide de tot. Iar cind se cinta vreun Paraclis de Rugaciune, de la inceput si pina la sfirsit dvera sta deschisa.

De retinut: ca Sfintele Usi niciodata nu se deschid numai la inceputul Vecerniei celei mari, cand se face priveghere si cadeste preotul si la toate Vohoadele, adica ale Vecerniei si ale Sfintei Liturghii si ale Sfintei Evanghelii. De asemeni se deschid si la aratarea Sfintelor Taine si stau deschise pina la implinirea Dumnezeiestii Liturghii.

Carti Ortodoxe

Cuprins