INVATATURA PENTRU CEI CE VOR SA SE DESPARTA DE MANASTIRE

Capitolul 42

INVATATURA PENTRU CEI CE VOR SA SE DESPARTA DE MANASTIRE

Cel dintai sfat ce i se cuvine unuia care doreste sa se desparta de manastire trebuie sa i-l dea Duhovnicul sau iar acesta sa-l primeasca. Iar daca nu va primi sfatuirea Duhovnicului atunci acesta sa-ti fie tie ca un pagan si vames, dupa cum si Domnul ne invata. Acesta trebuie sa se dezbrace, iar panza de la camilafca (cea de la culionul sau fesul calugaresc) sa-i desfaca cel mai mare si dupa aceea s-o ia si dupa aceea toata camilafca sa i-o ia ca si darul care i-a fost dat lui ticalosului sa o intoarca cel mai mare catre el, dupa cum Domnul a zis: "Pace casei acesteia sa ziceti, iar daca acea casa nu este vrednica de pace sa se intoarca pacea catre voi". Iar Sfantul Casian zice: "Cel ce acum se leapada si nu vine catre spovedanie sa se dezbrace de toate hainele cele ale monahilor si in haine lumesti sa fie imbracat pe care le-a avut cand a intrat in manastire si asa sa iasa din manastire".

DESPRE MUNTELE SFANTULUI AUXENTIE

Ne-am interesat despre acesta si pentru un alt oarecare lucru minunat si foarte des ce se savarseste in muntele Sfantului Auxentie, munte care este de cealalta parte a cetatii lui Constantin in Manastirea care se numeste a Sfantului Antonie si anume se spune ca in timpul Privegherilor celor din zi si in vremea citirilor toti monahii lucreaza, stand jos, acele numite gaitanuri, facandu-le cu mainile lor. Aceasta, in primul rand, pentru ca ei sa fie treji, pentru a nu dormi, si sa ia aminte apoi la citire pe de o parte, iar pe de alta parte, pentru ca sa fie binecuvantati prin acesta pentru ca in vremea adunarii obstei aceste se lucreaza. Si se fac astfel matanii pe care apoi acestia le cos la hainele fratilor dupa cum este obiceiul monahilor. Si daca ar fi vrut cineva dintre frati sa iasa candva din manastire, dupa ce acesta primea toate invataturile si sfaturile cele cuviincioase si daca totusi acesta nu ar fi ascultat si nu ar fi vrut sa se indrepteze atunci numai gaitanul desfacandu-l cel mai mare de la hainele lui il lua la sine si prin aceasta ii lua si Binecuvantarea de la dansul iar pe el ca pe un rau-credincios il despartea de manastire.

Deci in acest chip al invataturilor celor de demult ale Sfintilor Parinti si ale Evangheliilor se cuvine ca sa urmam si noi astazi. De asemenea, si mantia se cuvine sa i-o ia cel mai mare si sa-l imbrace in hainele cele cu care a venit si aceasta daca este facut monah, daca nu este facut monah atunci se cuvine sa-i ia doar culionul si-n locul lui sa puna ceva din cele lumesti sau macar fesul culionului ca sa aiba un acoperamant. Si asa sa-l scoata din manastire asa dupa cum s-a aratat in cuvintele de mai sus toate acestea trebuie facute cu randuiala si nu fara de randuiala asa dupa cum Povatuitorul cel din Pateric spune ca a fost luat tot chipul de pe acel frate dar cu multa pricepere Dumnezeiasca si cu socotinta duhovniceasca sau facut acestea pentru ca sa nu-l lase pe cel ce s-a lepadat de manastire si s-a indreptat spre lume sa plece nepovatuit sa lucreze lucruri diferite de cele pe care le-a facut in manastire. Iar numele pe care-l va purta sa fie un nume de rand. Dar daca acesta se foloseste de cele facute pentru mantuirea sufletului sau si este placut lui Dumnezeu pentru aceasta atunci sa faca aceasta spre slava lui Dumnezeu si nu spre hula. Iar daca nu, atunci lucrul care este inaintea lui Dumnezeu bun acela trebuie sa-l faca.

Carti Ortodoxe

Cuprins