LUNA NOIEMBRIE

LUNA NOIEMBRIE ARE TREIZECI DE ZILE. ZIUA ARE 10 CEASURI IAR NOAPTEA 14 CEASURI



1) IN ZIUA INTAI POMENIREA SFINTILOR SI DE MINUNI FACATORII FARA DE ARGINTI COSMA
SI DAMIAN CEI DIN ASIA

Seara la Vecernie,  se pune obisnuita Catisma. La: Doamne strigat-am... se pun Stihirile pe sase, glas 6, Podobia: Toata nadejdea punandu-si..., Slava... Samoglasnica glas 6: Fara de sfarsit este darul Sfintilo...; Si acum... a Nascatoarei sau a Nascatoarei Crucii. Stihoavna Octoihului, iar daca voieste cel mai mare se pun si Stihurile acestea, pe glas 2: Izvorul tamaduirilor..., Stihul intai: Minunat este Dumnezeu intre Sfintii Sai...; Cu dragoste dumnezeiasca si cu dorul celor ce vor sa vie..., cu Stihul al doilea: Sfintilor celor ce sunt pe pamantul lui...; De mari daruri invrednicindu-va prealaudatilor..., apoi Slava... glas 6: Totdeauna avand pe Hristos..., Si acum... a Nascatoarei sau a Nascatoarei Crucii. Acum slobozeste... Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru...Troparul Sfintilor, glas 8: Sfintilor fara de arginti si de minuni facatori...; Slava... Si acum... al Nascatoarei sau al Nascatoarei Crucii. Ecteniile si Otpustul .

La Utrenie, la: Dumnezeu este Domnul...se pune Troparul Sfintilor (de doua ori), Slava... Si acum... al Nascatoarei sau al Nascatoarei Crucii. Obisnuitele Catisme , Sedelnele Octoihului , Citirile si Psalmul 50. Se pun amandoua Canoanele Octoihului fara de Mucenicine, pe opt si al Sfantului, pe sase. Dupa Cantarea a treia, Sedealna Sfintilor, glas 8, Podobia:Pe intelepciunea si cuvantul lui Dumnezeu... (de doua ori); Slava... Si acum...a Nascatoarei sau a Nascatoarei Crucii. Dupa Cantarea a sasea, Condacul, glas 2 ,Podobia: Pe propovaduitorii cei tari...; Dar de tamaduiri pe voi am dobandit..., Icosul si citim Sinaxarul. Dupa Cantarea a noua, Luminanda Octoihului, Slava... a Sfintilor, Si acum...a Nascatoarei sau a Nascatoarei Crucii. La Laude punem Stihirile Sfintilor,cele Samoglasnice pe patru, glas 1, Slava... glas 4: Izvorul tamaduirilor..., Si acum... a Nascatoarei sau a Nascatoarei Crucii. Stihoavna Octoihului si Stihira Sfintilor cu Stihurile ei, glas 6: Iata acum ce este bine sau ce este frumos..., Luminat si prealuminat...apoi Slava... glas 8: Cine nu se va minuna..., Si acum... a Nascatoarei sau a Nascatoarei Crucii. Apoi Bine este a ne marturisi Domnului... Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru...Troparul Sfintilor, Slava... Si acum... al Nascatoarei. Ecteniile si Otpustul si Ceasurile dupa randuiala, la care zicem Troparul si Condacul Sfintilor.

La Liturghie se pun Fericirile Octoihului pe patru si ale Sfintilor din Canonul Cantarii a treia, pe patru. Prochimenul, glas 4:Sfintilor care sunt pe pamantul lui..., cu Stihul: Mai inainte vedeam pe Domnul inaintea mea pururea..., apoi Apostolul din Cartea cea catre Corinteni: Fratilor voi sunteti trupul lui Hristos... Aliluia glas 2: Iata acum ce este bun sau ce este frumos... Evanghelia de la Matei: In vremea aceea chemand Iisus pe cei doisprezece... si Priceasna: Bucurati-va dreptilor intru Domnul...


2) IN ZIUA A DOUA POMENIREA SFINTILOR MUCENICI ACHINDIN, PIGASIE, AFTONIE, ELPIDIFORE SI ANEMPIDIST

La Vecernie, se pun trei Stihiri ale Octoihului si trei ale Sfintilor, glas 4, Podobia: Ca pe un viteaz..., Slava... a Sfintilor glas 6: Astazi adunarea Mucenicilor cea de cinci stralucitoare..., Si acum... a Nascatoarei. Stihoavna Octoihului si Stihira Sfintilor cu Stihurile ei, glas 1: Minunat este Dumnezeu intru Sfintii Sai...; Raze in cinci stralucitoare de Mucenici care au stralucit..., Slava... glas 2: Veniti sa ne bucuram Domnului..., Si acum...a Nascatoarei. Acum slobozeste... Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru... Troparul Sfintilor, glas 2: Rabdatorilor de chinuri ai Domnului fericit este pamantul..., Slava... Si acum...al Nascatoarei. Ecteniile si Otpustul.

La Utrenie, la: Dumnezeu este Domnul... punem Troparul Sfintilor (de doua ori)..., Slava... Si acum... al Nascatoarei. Obisnuitele Catisme, Sedelnele Octoihului, Citirea si Psalmul 50. Se pun amandoua Canoanele Octoihului si Canonul Sfintilor, pe patru. Dupa Cantarea a treia, Sedealna Sfintilor, glas 8, Podobia: Pe intelepciunea si cuvantul lui Dumnezeu..., Slava... Si acum... a Nascatoarei. Dupa Cantarea a sasea, Condacul, glas 2, Podobia: Pe propovaduitorii cei tari...; Pe Mucenicii cei binecredinciosi si de Dumnezeu purtatori... ,si Icosul. Dupa Cantarea a noua, Luminanda Octoihului, Slava... a Sfintilor, Si acum... a Nascatoarei. Stihoavna Octoihului si Stihira Sfintilor, glas 2, cu Stihul: Minunat este Dumnezeu intre Sfintii Sai...; Cu curgerile sangiuirilor Tale, trupul vopsindu-ti..., Slava... glas 4: Pe faclia patimitorilor cea in cinci stralucitoare..., Si acum... a Nascatoarei. Apoi: Bine este a ne marturisi Domnului... Sfinte Dumnezeule...si dupa Tatal nostru...;Troparul Sfintilor, Slava... Si acum... al Nascatoarei ,apoi Ecteniile si Otpustul. Ceasurile cele dupa randuiala.

La Liturghie, punem Prochimenul, glas 4:Sfintilor care sunt pe pamantul lui..., cu Stihul: Mai inainte vedeam pe Domnul inaintea mea pururea... Apostolul din Cartea cea catre Efeseni: Fratilor intariti-va intru Domnul... Aliluia glas 4: Strigat-au dreptii..., cu Stihul: Multe sunt patimirile dreptilor... Evanghelia de la Matei: Zis-a Domnul Ucenicilor Sai: Iata Eu va trimit pe voi... Priceasna: Bucurati-va Dreptilor intru Domnul...

3) IN ZIUA A TREIA POMENIREA SFINTILOR MUCENICI ACHEPSIMA EPISCOPUL SI A LUI IOSIF PREZBITERUL SI AITALA DIACONUL SI INNOIREA BISERICII SFANTULUI MARELUI MUCENIC GHEORGHE CELEI DIN LIDA UNDE ESTE PUS CINSTITUL SAU TRUP

La Vecernie, se pun trei Stihiri ale Mucenicilor,glas 8, Podobia: O preaslavita minune..., si trei ale Sfantului Gheorghe, glas 4, Podobia: Ca pe un viteaz... , Slava... a Sfantului Gheorghe, glas 6: Dupa vrednicia numelui ai vietuit ostasule Gheorghe..., Si acum...a Nascatoarei. Apoi Stihoavna Octoihului, Slava...a Mucenicilor, glas 6: Mai inainte insemnand cu inchipuire a unirii voastre intr-un gand celei intreit stralucitoare...; Si acum... a Nascatoarei. Acum slobozeste... Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru..., Troparul Sfintilor: Mucenicii tai Doamne..., Slava... al Sfantului Gheorghe: Ca un izbavitor al celor robiti..., Si acum... al Nascatoarei. Ecteniile si Otpustul.

La Utrenie, la: Dumnezeu este Domnul..., Troparul Sfintilor Mucenici (de doua ori),Slava... al Sfantului Gheorghe, Si acum... al Nascatoarei. Obisnuitele Catisme si Sedelnele Octoihului , Citirea si Psalmul 50. Apoi Canonul Octoihului, cu Irmosul, pe sase, apoi Canonul Mucenicilor cu Irmosul, pe patru ,glas 4 si al Sfantului Gheorghe pe patru ,glas 4. Dupa Cantarea a treia, Condacul Mucenicilor glas 2, Podobia: Cele de sus cautand...; Intelepte intru cele dumnezeiesti..., Icosul si Sedealna Mucenicilor,glas 8, Podobia: Pe intelepciunea si cuvantul lui Dumnezeu..., apoi Slava... a Sfantului Gheorghe, glas 8; Si acum... a Nascatoarei. Dupa Cantarea a sasea, Condacul Sfantului Gheorghe, glas 8, Podobia: Aparatoare Doamna...; Catre apararea si fierbintea ta sprijinire...,si Icosul. Dupa Cantarea a noua, Luminanda Octoihului, apoi a Mucenicilor , Slava... a Sfantului Gheorghe, Si acum...a Nascatoarei. Stihoavna Octoihului si Stihira Mucenicilor, cu Stihurile ei, glas 2: O sfinti binecredinciosi..., Slava... a Sfantului Gheorghe, glas 4, insusi glasul: Diamantul cel gandit al rabdarii, duhovniceste sa-l laudam fratilor..., Si acum...a Nascatoarei. Apoi: Bine este a ne marturisi Domnului..., Sfinte Dumnezeule..., si dupa Tatal nostru..., Troparele Sfintilor Mucenici; Slava... al Sfantului Gheorghe, Si acum... al Nascatoarei. Ecteniile si Otpustul si Ceasurile dupa randuiala.

La Liturghie, Prochimenul, glas 4: Sfintilor care sunt pe pamantul lui...; cu Stihul: Mai inainte vedeam pe Domnul inaintea mea pururea... Apostolul din Cartea cea catre Efeseni: Fratilor intariti-va intru Domnul... Aliluia, glas 4: Strigat-au dreptii..., cu Stihul: Multe sunt supararile dreptilor... Evanghelia de la Luca: Zis-a Domnul ucenicilor Sai: Paziti-va de oameni ca isi vor pune mainile peste voi..., si Priceasna: Bucurati-va dreptilor...


4) IN ZIUA A PATRA POMENIREA CUVIOSULUI PARINTELUI NOSTRU IOANICHIE CEL MARE SI AL SFANTULUI MUCENIC NICANDRU EPISCOPUL MIRELOR LICHIEI SI A PREOTULUI ERMEU

La Vecernie se pun trei Stihiri ale Cuviosului, glas 4, Podobia: Cel ce de sus esti chemat..., si trei ale Mucenicului, glas 2, Podobia: Cand de pe lemn..., Slava... glas 2: Cu cuget viteaz savarsind nevointa pustnniceasca..., Si acum... a Nascatoarei. Stihoavna Octoihului, Slava... glas 8: Multimile monahilor... Si acum... a Nascatoarei. Acum slobozeste..., Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru...,Troparul glas 8: Cu, curgerile lacrimilor tale...; Slava... al Mucenicului glas 4: Mucenicul Tau, Doamne..., Si acum... al Nascatoarei. Ecteniile si Otpustul.

La Utrenie, la: Dumnezeu este Domnul... punem Troparul Cuviosului (de doua ori), Slava... al Mucenicului, Si acum... al Nascatoarei. Obisnuitele Catisme si Sedelnele Octoihului , Citirea si Psalmul 50. Un Canon al Octoihului, cu Irmosul, pe sase , apoi unul al Cuviosului, pe patru, glas 4 si unul al Mucenicului pe patru, glas 4. Dupa Cantarea a treia, Sedealna Cuviosului, glas 8, Podobia: Pe intelepciunea si cuvantul lui Dumnezeu..., Slava... a Mucenicului, glas 8, Si acum... a Nascatoarei, sau a Crucii Nascatoarei. Dupa Cantarea a sasea, Condacul Cuviosului, glas 8, Podobia: Aparatoare Doamna...; Stea prealuminoasa, te-ai aratat pe pamant... si Icosul. Dupa Cantarea a noua, Luminanda Octoihului, Slava...a Sfantului, Si acum... a Nascatoarei. Stihoavna Octoihului, Slava... a Cuviosului glas 6, insusi glasul: Pe cel dupa chip pazindu-l..., Si acum... a Nascatoarei. Apoi: Bine este a ne marturisi Domnului... Sfinte Dumnezeule..., si dupa Tatal nostru..., Troparul Cuviosului, Slava... al Mucenicului, Si acum... al Nascatoarei. Ecteniile si Otpustul. Ceasurile se fac dupa randuiala obisnuita.

La Liturghie, Prochimenul glas 7: Scumpa este inaintea Domnului moartea Cuviosului lui..., cu Stihul: Ce voi raspati Domnului... Apostolul din Cartea cea catre Galateni: Fratilor, roada duhului... Aliluia glas 6: Fericit barbatul care se teme de Domnul..., cu Stihul: Puternica pe pamant va fi samanta lui... Evanghelia de la Matei: In vremea aceea mergea dupa Iisus popor mult..., Priceasna: Intru pomenire vesnica...



5) IN ZIUA A CINCEA POMENIREA SFINTILOR MUCENICI GALITION SI EPISTIMIA

La Vecernie punem trei Stihiri ale Octoihului si trei ale Mucenicilor, glas 8, Podobia: O, preaslavita minune..., Stihoavna Octoihului, Acum slobozeste..., Sfinte Dumnezeule..., si dupa Tatal nostru..., Troparul Mucenicilor, glas 4: Mucenicii Tai, Doamne..., Slava... Si acum... al Nascatoarei; apoi Ecteniile si Otpustul.

La Utrenie, la: Dumnezeu este Domnul..., punem Troparul Sfintilor Mucenici (de doua ori), Slava... Si acum... al Nascatoarei. Apoi Catismele si Sedelnele Octoihului, Citirea si Psalmul 50. Amandoua Canoanele Octoihului, si Canonul Mucenicilor pe patru, glas 8. Dupa Cantarea a treia, Sedealna Octoihului, glas 4, Podobia: Degrab ne intampina pe noi..., Slava... Si acum... a Nascatoarei. Dupa Cantarea a sasea, Condacul glas 2, Podobia: Cele de sus cautand...; Mucenici ai lui Hristos, intre popoare v-ati numarat..., si Icosul. Dupa Cantarea a noua, Luminanda Octoihului, Slava... a Sfintilor, Si acum... a Nascatoarei. Stihoavna Octoihului,apoi Bine este a ne marturisi Domnului..., Sfinte Dumnezeule...; si dupa Tatal nostru...; Troparul Sfintilor, Slava... Si acum... al Nascatoarei, apoi Ecteniile si Otpustul.

Ceasurile si Liturghia se fac dupa randuiala obisnuita.

Intr-aceasta zi pomenim si Adormirea celui intru Sfinti Parintelui nostru Ioan, arhiepiscopul Novogorodului, Facatorul de minuni . Se savarseste Soborul lui, acolo unde sunt Moastele lui sau la Bisericile care-i poarta Hramul.


6) IN ZIUA A SASEA POMENIREA CELUI INTRU SFINTI PARINTELUI NOSTRU PAVEL MARTURISITORUL, EPISCOPUL CETATII CONSTANTINOPOL

La Vecernie, la: Doamne strigat-am... punem Stihirile Sfantului pe sase, glas 4, Podobia: Dat-ai semn...; Slava... glas 1: Cu arhiereasca podoaba te-ai imbracat..., Si acum... a Nascatoarei sau a Crucii Nascatoarei. Stihoavna Octoihului si Stihira Sfantului, glas 1, cu Stihurile ei: Preotii Tai se vor imbraca intru dreptate...; Preacuvioase parinte Pavel, cu fapte bune te-ai imbracat de la Hristos Dumnezeu..., Slava... glas 2: Noianul pustniciei inotandu-l...; Si acum... a Nascatoarei. Acum slobozeste..., Sfinte Dumnezeule..., si dupa Tatal nostru... Troparul Sfantului glas 3: Prin marturisirea dumnezeiestii credinte alt Pavel..., Slava... Si acum... a Nascatoarei. Ecteniile si Otpustul.

La Utrenie, la: Dumnezeu este Domnul..., punem Troparul Sfantului (de doua ori), Slava... Si acum... al Nascatoarei. Apoi obisnuitele Catisme si Sedelnele Octoihului, Citirea si Psalmul 50. Se pun amandoua Canoanele Octoihului, fara de Mucenicine, pe opt si Canonul Sfantului, pe sase, glas 4. Dupa Cantarea a treia, Sedealna Sfantului, glas 3, Slava... alta Sedealna, glas 8, Podobia: Pe intelepciunea si cuvantul lui Dumnezeu..., Si acum... a Nascatoarei. Dupa Cantarea a sasea, Condacul glas 2, Podobia: Cele de sus cautand...; Stralucind pe pamant ca o stea lumina cereasca...si Icosul. Dupa Cantarea a noua, Luminanda Octoihului, Slava... a Sfantului Si acum... a Nascatoarei. Stihoavna Octoihului, Slava... Sfantului glas 7: Plecatu-te-ai intru adancurile duhului..., Si acum... a Nascatoarei sau a Crucii Nascatoare. Apoi: Bine este a ne marturisi Domnului..., Sfinte Dumnezeule..., si dupa Tatal nostru...Troparul Sfantului, Slava... Si acum...a Nascatoarei. Ecteniile si Otpustul.

Ceasurile se fac dupa randuiala obisnuita.

La Liturghie, punem Fericirile Octoihului pe patru si din Canonul Sfantului de la Cantarea a treia pe patru. Prochimenul glas 7: Lauda-se-vor Cuviosii intru Slava...; cu Stihul: Cantati Domnului cantare noua... Apoi, Apostolul din Cartea cea catre Evrei: Fratilor, Arhiereu ca acesta se cuvenea sa avem... Aliluia glas 2: Preotii Tai se vor imbraca intru dreptate...; Evanghelia de la Luca: Tot cel ce Ma va marturisi pe Mine... Priceasna: Intru pomenire vesnica...

Tot intru aceasta zi pomenirea PreaCuviosului Parintelui nostru Varlaam al Hotinului de la Novogorod, Facatorul de minuni. Se savarseste Soborul lui unde sunt Moastele lui si la Bisericile care-i poarta Hramul.


7) IN ZIUA A SAPTEA POMENIREA SFINTILOR TREIZECI SI TREI DE MUCENICI, CEI DIN MELITINA SI A PREA CUVIOSULUI PARINTELUI NOSTRU SI FACATORUL DE MINUNI LAZAR, CEL CE IN MUNTELE GALISIULUI A PUSNICIT

La Vecernie se pun trei Stihiri ale Mucenicilor, glas 4, Podobia: Ca pe un viteaz..., si trei ale Cuviosului, glas 6, Podobia: Toata nadejdea punandu-si..., Slava... a Cuviosului glas 6: Cuvioase parinte, in tot pamantul..., Si acum... a Nascatoarei. Se pune Stihoavna Octoihului, Slava...a Cuviosului, glas 6: Cuvioase parinte, in tot pamantul ai iesit..., Si acum... a Nascatoarei sau a Crucii Nascatoare. Acum slobozeste.. Sfinte Dumnezeule..., si dupa Tatal nostru..., Troparul Mucenicilor,glas 4: Mucenicii Tai,Doamne..., Slava... al Cuviosului glas 8: Cu rugaciunile cele cu privegheri si cu raurile lacrimilor stalpul ti-ai udat... Si acum... a Nascatoarei. Ecteniile si Otpustul.

La Utrenie, la: Dumnezeu este Domnul..., Troparul Mucenicilor (de doua ori), Slava... a Cuviosilor, Si acum...a Nascatoarei. Obisnuitele Catisme, Sedelnele Octoihului si Psalmul 50. Se pune un Canon al Octoihului cu Irmosul, pe sase si unul al Mucenicilor, glas 8, cu Irmosul, pe patru si unul al Cuviosului glas 2, pe patru. Dupa Cantarea a treia, Condacul Cuviosului glas 4, Podobia: Aratatu-te-ai astazi...; Ca pe un luminator prea mare... , Sedealna Mucenicilor glas 8, Podobia: Pe intelepciunea si cuvantul..., Slava... a Cuviosului ,glas 3, Si acum...a Nascatoarei. Dupa Cantarea a sasea, Condacul Mucenicilor glas 8, Podobia: Ca niste parga a firii...; Ceata de mucenici stralucita si de lumina purtatoare..., si Icosul. Dupa Cantarea a noua, Luminanda Octoihului, apoi a Mucenicilor, Slava...a Cuviosului, Si acum...a Nascatoarei. Stihoavna Octoihului, Slava...a Cuviosului glas 5: Cuvioase Parinte, n-ai dat somn ochilor tai..., Si acum... a Nascatoarei. Apoi: Bine este a ne marturisi Domnului..., Sfinte Dumnezeule..., si dupa Tatal nostru..., Troparul Mucenicilor, Slava... al Cuviosului, Si acum... al Nascatoarei. Ecteniile si Otpustul.

Ceasurile se fac dupa randuiala obisnuita.

La Liturghie punem Prochimenul glas 7: Scumpa este inaintea Domnului... , cu Stihul: Ce vom rasplati Domnului... Apostolul din Cartea cea catre Galateni: Fratilor, roada duhului... Aliluia glas 6: Fericit barbatul care se teme de Domnul..., cu Stihul: Puternica pe pamant va fi samanta lui... Evanghelia de la Matei: In vremea aceea mergea dupa Iisus popor mult... Priceasna: Intru pomenire vesnica...


8) IN ZIUA A OPTA SOBORUL SFANTULUI ARHANGHEL MIHAIL SI AL CELORLALTE FARA DE TRUPURI PUTERI

Daca este Hramul Arhanghelului Mihail sau daca va voi cel mai mare facem Priveghere.

Seara la Vecernia cea mica, la: Doamne strigat-am..., punem Stihirile pe patru, glas 1, Podobia: Prea laudatilor mucenici...; Slava...glas 4: Incepatorule al randuielilor si al cetelor ingeresti...,Si acum ... a Nascatoarei. La Stihoavna punem Stihirile glas 6, Podobia: A treia zi ai inviat...,Slava... Si acum... a Nascatoarei. Acum slobozeste..., Sfinte Dumnezeule..., si dupa Tatal nostru...Troparul glas 4: Mai marilor voievozi..., Slava... Si acum... a Nascatoarei Invierii. Ectenia cea mica si Otpustul.

La Vecernia cea mare cantam: Fericit barbatul..., prima Slava.... La: Doamne strigat-am... se pun Stihirile pe opt, Podobia: Ca pe un viteaz..., apoi alte Stihuri, acelasi glas, Podobia: Dat-ai semn... , Slava..., glas 6: Bucurati-va impreuna cu noi..., Si acum... a Nascatoarei, acelasi glas: Bucurati-va impreuna cu noi toate cetele fecioarelor... Vohodul, Prochimenul zilei si trei Citiri, prima: de la Isus Navi: Fost-a cand era Isus in Ierihon...; a doua de la Judecatori: Fost-a in zilele acelea, cand s-a intarit Madian...; si a treia din Proorocia Isaiei: Asa graieste Domnul "tot pamantul sa strige "... La Litie punem Stihirile glas 1, Slava... glas 4: Cu guri de foc te lauda pe tine..., Si acum... glas 4: Astazi biserica ceea ce a incaput pe Dumnezeu.... La Stihoavna punem Stihirile glas 1, Podobia: Ceea ce esti bucuria cetelor ceresti...,Ingereste cei din lume praznuind..., Slava... Si acum... glas 8: Pe cela ce esti mai mare al cetelor si aparator... Acum slobozeste..., Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru..., iar daca se face Binecuvantarea painilor punem Troparul Sfintilor (de doua ori) si: Nascatoare de Dumnezeu Fecioara... (o data); daca nu, atunci punem Troparul Sfintilor, Slava... Si acum...a Nascatoarei. Ecteniile si Otpustul.

La Utrenie, la: Dumnezeu este Domnul..., punem Troparul Sfintilor (de doua ori), Slava... Si acum... a Nascatoarei Invierii. Obisnuitele Catisme si Sedelnele Sfintilor Ingeri, cu Stihira Nascatoarei lor. Apoi citim Cuvantul Sfantului Ioan Gura de Aur, pentru Serafimi. Polieleul, cu Stihirile Marimurilor lui si Sedealna (de doua ori), Slava... Si acum... a Nascatoarei ei si Citirile. Antifonul intai glas 4, Prochimenul glas 4: Cel ce faci pe ingerii tai duhuri..., Evanghelia de la Matei: Zis-a Domnul: Vedeti sa nu dispretuiti pe vreunul dintre cei mai mici ai Mei... Psalmul 50 si Stihira glas 6, apoi: Invierea lui Hristos vazand... Canonul Nascatoarei de Dumnezeu, glas 8, cu Irmosul, pe sase, si doua canoane ale Ingerilor celor fara de trupuri, primul cu Irmosul, pe opt si al doilea tot pe opt. Catavasiile: Deschide-voi gura mea... Dupa Cantarea a treia, Sedealna glas 8, Podobia: Porunca cea cu taina...(de doua ori), Slava...Si acum... a Nascatoarei. Dupa Cantarea a sasea, Condacul, glas 2: Mai marilor voievozi ai lui Dumnezeu, slujitorii Dumnezeiestii slave..., Icosul si Sinaxarul. Dupa Cantarea a noua, Luminanda: Cu dumnezeiestile straluciri ale prealuminatei Treimi, negrait fiind luminat..., Slava...: Peste stapaniri si peste puteri..., Si acum...a Nascatoarei. La, Laude punem Stihirile pe patru, glas 1, Podobia: Ceea ce esti bucuria cetelor ceresti...,Slava... glas 5: Unde umbreste darul Arhanghelului..., Si acum... a Nascatoarei: Fericimu-te pe Tine... Doxologia mare, iar dupa Sfinte Dumnezeule..., Troparul Sfintilor, Slava...Si acum... a Nascatoarei: Taina cea din veac ascunsa... Ecteniile si Otpustul. Ceasurile merg dupa randuiala obisnuita.

La Liturghie punem Fericirile din Canonul cel dintai, de la Cantarea a treia pe patru si din Canonul al doilea, de la Cantarea a sasea pe patru. Prochimenul glas 4: Cel ce faci pe ingerii Tai duhuri..., cu Stihul: Binecuvanteaza, suflete al meu, pe Domnul.... Apostolul din Cartea cea catre Evrei: Fratilor, daca, cuvantul cel prin ingeri grait a fost adevarat..., Aliluia, glas 2: Laudati-l pe Domnul toti ingerii lui..., cu Stihul: El a zis si s-a facut... Evanghelia de la Luca: Zis-a Domnul Uceniclor Sai: Cel ce va asculta pe voi pe Mine ma asculta... Priceasna: Cel ce faci pe ingerii Tai duhuri...


9) IN ZIUA A NOUA POMENIREA SFINTILOR MUCENICI ONISIFOR SI PORFIRIE SI A CUVIOASELOR MAICILOR NOASTRE MATRONIA SI TEOCTISTA

La Vecernie punem trei Stihiri ale Mucenicilor glas 8, Podobia: O, preaslavita minune... si trei ale Cuvioasei glas 4, Podobia: Ca pe un viteaz..., Slava...Si acum... a Nascatoarei. Stihoavna Octoihului, Slava... Si acum... a Nascatoarei. Acum slobozeste..., Sfinte Dumnezeule..., si dupa Tatal nostru...,Troparul Mucenicilor glas 4: Mucenicii Tai ,Doamne..., Slava... al Cuvioasei glas 8: Intru tine, maica...,Si acum... a Nascatoarei. Ecteniile si Otpustul.

Slujba Cuvioasei Teoctista se va canta la Pavecernita.

La Utrenie, la: Dumnezeu este Domnul..., TroparulMucenicilor (de doua ori), Slava... a Cuvioasei, Si acum... a Nascatoarei. Obisnuitele Catisme, Sedelnele Octoihului si Psalmul 50. Punem apoi un Canon al Octoihului, cu Irmosul, pe sase,apoi unul al Mucenicilor glas 4 ,cu Irmosul, pe patru, si unul al Cuvioasei glas 8 cu Irmosul, pe patru. Dupa Cantarea a treia, Condacul Cuvioasei glas 2, Podobia: Cel ce ai primit darul...,Pentru dragostea Domnului Cuvioasa Matrona... Icosul si Sedealna Mucenicilor glas 1, Podobia: Mormantul Tau...; Slava...a Cuvioasei glas 8, Podobia: Pe intelepciunea si cuvantul lui Dumnezeu..., Si acum... a Nascatoarei. Dupa Cantarea a sasea, Condacul Mucenicilor, glas 2, Podobia: Cele de sus cautand...; Doimea Mucenicilor tare patimind... si Icosul. Dupa Cantarea a noua, Luminanda Octoihului si apoi a Mucenicilor, Slava... Cuvioasei, Si acum...a Nascatoarei. Stihoavna Octoihului, apoi Bine este a ne marturisi Domnului..., Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru... Troparul Mucenicilor, Slava...al Cuvioasei, Si acum... al Nascatoarei. Ecteniile si Otpustul.

Ceasurile si Liturghia se fac dupa randuiala obisnuita.



10) IN ZIUA A ZECEA POMENIREA SFINTILOR APOSTOLI ERAST, OLIMP, RODION, SOSIPATRU, HELTIE SI CUART

La Vecernie punem trei Stihiri ale Octoihului si trei ale Apostolilor glas 1, Podobia: Prealaudatilor Mucenici..., Slava...Si acum... a Nascatoarei. Apoi Stihoavna Octoihului. Acum slobozeste..., Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru...Troparul Apostolilor glas 3: Sfintilor Apostoli, rugati pe milostivul Dumnezeu... Slava... Si acum ... a Nascatoarei . Ecteniile si Otpustul.

La Utrenie, la: Dumnezeu este Domnul..., punem Troparul Apostolilor (de doua ori), Slava...Si acum... a Nascatoarei. Apoi obisnuitele Catisme, Sedelnele Octoihului si Psalmul 50. Punem amandoua Canoanele Octoihului si un Canon al Sfintilor Apostoli, pe patru, glas 1. Dupa Cantarea a treia, Condacul glas 4, Podobia: Aratatu-te-ai astazi..., Aratatu-s-a astazi cinstita praznuire a Apostolilor..., Sedealna glas 1, Podobia: Mormantul tau..., Slava...Si acum ... a Nascatoarei. Dupa Cantarea a sasea, Condacul glas 2, Podobia: Cele de sus cautand...; Cu dumnezeiasca lumina mintea luminandu-se... si Icosul. Dupa Cantarea a noua, Luminanda Octoihului, Slava...a Sfintilor Si acum... a Nascatoarei. Stihoavna Octoihului, apoi Bine este a ne marturisi Domnului... Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru...Troparul Sfintilor, Slava... Si acum... a Nascatoarei. Ecteniile si Otpustul. Ceasurile si Liturghia se fac dupa randuiala obisnuita.



11) IN ZIUA A UNSPREZECEA POMENIREA SFINTILOR MUCENICI MINA, VICTOR SI VICHENTIE SI A SFINTEI MUCENITE STEFANIDA SI A CUVIOSULUI PARINTELUI NOSTRU TEODOR STUDITUL SI MARTURISITORUL

La Vecernie punem trei Stihiri ale Mucenicilor glas 4, Podobia: Ca pe un viteaz... si trei ale Cuviosului glas 8, Podobia: O, preaslavita minune..., Slava... a Mucenicilor glas 6: Iarasi ne-ai rasarit noua Pomenirea cea de peste an a luminatorului lumii...,Si acum... a Nascatoarei. Stihoavna Octoihului, apoi Stihira Mucenicilor cu Stihurile ei: Multe sunt supararile dreptilor..., Veniti, iubitorilor de patimiri..., Slava... a Cuviosului glas 6: Cuvioase parinte, in tot pamantul...; Si acum... a Nascatoarei. Acum slobozeste..., Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru...Troparul Mucenicilor glas 4: Mucenicii Tai,Doamne..., Slava... al Cuviosului glas 8: Al dreptei credinte, indreptatorule..., Si acum... a Nascatoarei. Ecteniile si Otpustul.

La Utrenie, la: Dumnezeu este Domnul... se pune Troparul Mucenicilor (de doua ori), Slava... a Cuviosului Si acum... a Nascatoarei. Obisnuitele Catisme , Sedelnele Octoihului, Citirea si Psalmul 50. Apoi un Canon al Octoihului cu Irmosul, pe sase si unul al Mucenicilor glas 4, pe patru, si al Cuviosului glas 8, pe patru. Dupa Cantarea a treia, Condacul Cuviosului glas 2, Podobia: Cele de sus cautand...; Pustniceasca si intocmai cu a ingerilor viata ta... si Icosul. Sedealna Mucenicilor glas 8, Podobia: Pe intelepciunea si cuvantul lui Dumnezeu..., Slava... a Cuviosului glas 3, Si acum... a Nascatoarei. Dupa Cantarea a sasea, Condacul Mucenicilor glas 4, Podobia: Aratatu-te-ai astazi..., De la oastea cea vremelnica te-a rapit pe tine...si Icosul. Dupa Cantarea a noua, Luminanda Octoihului si a Mucenicilor, Slava... a Cuviosului, Si acum... a Nascatoarei. Stihoavna Octoihului, apoi Stihira Mucenicilor glas 2, cu Stihurile ei: Strigat-au dreptii si Domnul i-a auzit pe dansii..., Veniti, credinciosilor, sa cinstim pe rabdatorul de chinuri Mina..., Slava...a Cuviosului, glas 8: Multimile monahilor..., Si acum... a Nascatoarei. Apoi Bine este a ne marturisi Domnului... Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru...Troparul Mucenicilor, Slava...a Cuviosului, Si acum... a Nascatoarei. Ecteniile si Otpustul. Ceasurile merg dupa randuiala obisnuita.

La Liturghie punem Prochimenul glas 4: Sfintilor care sunt pe pamantul lui..., cu Stihul: Mai inainte vedeam pe Domnul inaintea mea pururea... Apostolul din Cartea cea catre Efeseni: Fratilor, intariti-va intru Domnul..., si apoi al Cuviosului din Cartea cea catre Evrei: Fratilor, spuneti-va mai marilor vostri.... Aliluia, glas 4: Strigat-au dreptii.., cu Stihul: Fericit barbatul care se teme de Domnul... Evanghelia de la Matei: Zis-a Domnul: Tot cel ce Ma va marturisi pe Mine..., apoi a Cuviosului tot de la Matei: In vremea aceea mergea dupa Iisus popor mult... Priceasna: Bucurati-va dreptilor, intru Domnul... Tot intr-aceasta zi pomenim Adormirea Sfantului si Fericitului Maxim al Moscovei, cel nebun pentru Hristos, Facatorul de minuni. Soborul lui se savarseste unde sunt Moastele sale si la Bisericile care-i poarta Hramul.


12) IN ZIUA A DOISPREZECEA POMENIREA CELUI INTRE SFINTI, PARINTELUI NOSTRU IOAN CEL MILOSTIV PATRIARHUL ALEXANDRIEI SI A PREA CUVIOSULUI PARINTELUI NOSTRU NIL SINAITUL

Seara la Doamne strigat-am... se pun trei Stihiri ale Sfantului Ioan glas 4, Podobia: Dat-ai semn... si trei ale Cuviosului glas 8, Podobia: Ce va vom numi pe voi..., Slava... a Sfantului Ioan glas 2: Izvorul milosteniei il daruieste celor lipsiti..., Si acum...a Nascatoarei. Stihoavna Octoihului,Slava... a Sfantului Nil Sinaitul glas 8: Multimile monahilor..., Si acum... a Nascatoarei. Apoi, Acum slobozeste... Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru...Troparul Sfantului Ioan, glas 8: Intru rabdarea ta ti-ai agonisit plata Cuvioase Parinte...,Slava... al Cuviosului, acelasi glas: Cu curgerile lacrimilor tale..., Si acum... al Nascatoarei. Ecteniile si Otpustul.

La Utrenie, la: Dumnezeu este Domnul..., Troparul Ierarhului (de doua ori), Slava...al Cuviosului Si acum... al Nascatoarei. Obisnuitele Catisme, Sedelnele Octoihului si Psalmul 50. Un Canon al Octoihului cu Irmosul, pe 6 si doua ale Sfintilor, unul al Sfantului Ioan, glas 8, pe patru si unul al Cuviosului, glas 8, pe patru. Dupa Cantarea a treia, Condacul Sfantului Nil Sinaitul glas 8, Podobia: Aparatoare Doamna..., Zburdarile patimilor celor razvratitoare de la trup le-ai taiat Nile fericite..., apoi Icosul si Sedealna Sfantului Ioan glas 8, Podobia:Pe intelepciunea si cuvantul lui Dumnezeu..., Slava... a Cuviosului Si acum... a Nascatoarei. Dupa Cantarea a sasea, Condacul Sfantului Ioan glas 2, Podobia: Cele de sus cautand..., Bogatia ta ai impartit saracilor..., apoi Icosul. Dupa Cantarea a noua, Luminanda Octoihului si a Sfantului Ioan. Apoi Slava...a Cuviosului, Si acum... a Nascatoarei. Stihoavna Octoihului, Slava... a Cuviosului glas 6: Cuvioase parinte in tot pamantul a iesit..., Si acum... a Nascatoarei. Apoi Bine este a ne marturisi Domnului..., Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru... Troparul Sfantului Ioan, Slava...al Cuviosului, Si acum ... al Nascatoarei . Ecteniile si Otpustul.

La Liturghie se pun Fericirile Octoihului pe patru si ale Arhiereului de la Cantarea a treia, pe patru. Prochimenul glas 7: Scumpa este inaintea Domnului..., cu Stihul: Ce vom rasplati Domnului... Apoi Apostolul din Cartea cea catre Evrei: Fratilor, avand un Arhiereu mare ca acesta..., Aliluia glas 2: Gura dreptului se va invata intelepciune..., cu Stihul: Legea Dumnezeului lui in inina lui... Evanghelia de la Luca: In vremea aceea statea Iisus la loc ses.... Apoi Priceasna: Intru pomenire vesnica....


13) IN ZIUA A TREISPREZECEA POMENIREA CELUI INTRU SFINTI PARINTELUI NOSTRU IOAN HRISOSTOMUL ARHIEPISCOPUL CONSTANTINOPOLULUI

In aceasta zi se face Priveghere.

La Vecernia cea mica punem Stihirile glas 1, Podobia: Ceea ce esti bucuria cetelor ceresti..., Cu Botezatorul asemenea numindu-te l-ai urmat cu infranarea parinte..., Slava... glas 4: Organ ai fost insuflat de Dumnezeu Crisostoame... Si acum... a Nascatoarei: Izbaveste-ne pe noi de nevoile noastre... La Stihoavna punem Stihirile glas 2, Podobia: Casa Efratului..., Trambita cea cu chip de aur..., cu Stihurile lor, Stihul 1: Gura mea va grai intelepciune...,Stihul al doilea: Preotii Tai se vor imbraca intru dreptate...,Slava... aceeasi Podobie; apoi: Intru o stapanie a cinstitei Treimi ne-ai invatat drepte..., Si acum... a Nascatoarei: Fecioara roaga pe Dumnezeu Cuvantul Cel ce S-a nascut din Tine... Acum slobozeste... Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru...Troparul glas 8: Darul gurii ca niste lumina de foc stralucind lumea a luminat, visteriile neiubirii de arginti in lume le-au asezat. Inaltimea smeritei cugetari noua ne-ai aratat, cea din cuvintele tale invatandu-ne parinte Ioane Crisostoame, roaga pe cuvantul Hristos Dumnezeu sa ne mantuiasca sufletele noastre..., Slava... Si acum... a Nascatoarei apoi Ectenia cea mica si Otpustul.

La Vecernia cea mare cantam: Fericit barbatul..., prima Slava...La: Doamne strigat-am... se pun Stihirile pe opt, glas 4, Podobia:Ca pe un viteaz...; Trambita cea cu aur ferecata organul cel de Dumnezeu insuflat..., Slava... glas 6: Cuvioase de trei ori fericite Prea Sfinte Parinte.., Si acum... a Nascatoarei: Cine nu te va ferici pe tine..., Vohodul si Prochimenul zilei si trei Citiri cele Arhieresti. La Litie punem Stihira Hramului si Samoglasnicele Sfantului, glas 1: Luminatorule Ioane... si celelalte, Slava... glas 4, insusi glasul: Cu cuviita era imparateasa inteleptita, pe Ioan a-l avea arhiereu..., Si acum... a Nascatoarei: Pe Tine zid te avem Nascatoare de Dumnezeu.... La Stihoavna se pun Stihirile glas 5, Podobia:Bucura-te camara pustnicilor...; Bucura-te organul cel cu aur stralucit si veselitor si de Dumnezeu insuflat al Bisericii...; cu Stihurile lor, Slava... glas 6: Trambita cu glas de aur te-ai aratat Graitorule de Aur Crisostoame..., Si acum... a Nascatoarei: Facatorul si izbavitorul meu... Acum slobozeste... Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru... la Binecuvantarea panilor punem Troparul Sfantului, glas 8: Darul gurii tale ca niste lumina de foc..., (de doua ori) si al Nascatoarei (o data): Nascatoare de Dumnezeu Fecioara... si Citirea. Iar unde nu se face Priveghere de toata noaptea, dupa Tropar se pune :Slava... Si acum... a Nascatoarei si Otpustul.

La Utrenie, la: Dumnezeu este Domnul... punem Troparul Sfantului (de doua ori),Slava...Si acum...al Nascatoarei: Cela ce pentru noi Te-ai nascut din Fecioara... Obisnuitele Catisme si Sedelnele Sfantului, cu Stihira Nascatoarei lor. Apoi facem Citire din viata Sfantului, dupa care se pune Polieleul cu Stihirile Marimurilor lui si Sedealna glas 8, Podobia: Pe intelepciunea si cuvantul lui Dumnezeu...(de doua ori), Slava... Si acum... a Nascatoarei. Apoi Citire si dupa aceea Antifonul intai, glas 4 si Prochimenul glas 4: Gura mea va grai intelepciune..., cu Stihul: Auziti acestea toate neamurile.... Apoi: Toata suflarea sa laude pe Domnul... si Evanghelia de la Ioan: Zis-a Domnul, cel ce nu intra pe usa..., Psalmul 50 si Stihira glas 6: Varsa-tu-ti-s-a darul pe buzele tale Cuvioase Parinte... Canonul Nascatoarei de Dumnezeu cu Irnosul pe sase, glas 6 si Canonul Sfantului pe patru, acelasi glas. Catavasile: Deschide-voi gura mea... Dupa Cantarea a treia, Sedealna Sfantului, glas 8: Pe intelepciunea si Cuvantul lui Dumnezeu... (de doua ori), Slava..., acelati glas, Si acum... a Nascatoarei. Dupa Cantarea a sasea, Condacul glas 6, Podobia: Implinind randuiala cea pentru noi..., Din cer ai luat darul cel Dumnezeiesc..., apoi Icosul si Sinaxarul. Dupa Cantarea a noua, Luminanda, apoi Slava..., cealalta Stihira, Si acum... a Nascatoarei.

La Laude punem Stihirile glas 4, Podobia: Dat-ai semn...., Vas preacinstit al Sfantului Duh...; Slava... glas 8: Cu cuvinte de aur si invataturi de Dumnezeu graitoare..., Si acum... a Nascatoarei: Stapana primeste... Apoi Doxologia cea mare, iar dupa Sfinte Dumnezeule...si celelalte, Troparul Sfantului, Slava... Si acum... a Nascatoarei: Cel ce pentru noi Te-ai nascut din Fecioara... Ecteniile si Otpustul, si se miruiesc fratii cu undelemn din candela Sfantului. Apoi Ceasul 1 si Otpustul cel final. Celelalte Ceasuri se fac dupa randuiala obisnuita.

La Liturghie punem Fericirile din Canonul Sfantului, de la Cantarea a treia si a sasea. Dupa Vohod, se pune Troparul Hramului Domnului Hristos sau al Nascatoarei de Dumnezeu si apoi al Sfantului, Slava... Condacul Sfantului, Si acum... al Hramului Nascatoarei de Dumnezeu, sau: Ceea ce esti partinitoare a crestinilor... Prochimenul glas 1: Gura mea va grai intelepciune..., cu Stihul: Auziti acestea toate neamurile... Apostolul din Cartea cea catre Evrei: Fratilor, Arhiereu ca acesta se cuvenea sa avem..., Aliluia glas 2: Gura dreptului va grai intelepciune...Evanghelia din Cartea cea catre Ioan: Zis-a Doamnul: Eu sunt usa... Priceasna: Intru pomenire vesnica...

Se cuvine sa stim: La masa se face fratilor mare mingaiere.

In ziua a paisprezecea se lasa sec de carne in afara de doua zile si anume daca s-ar intampla miercurea sau vinerea Pomenirea Sfantului Apostol Filip, atunci facem lasat de sec de carne in ziua 13, in ziua pomenirii Sfantului Ioan Gura de Aur, pentru ca in zilele de miercuri si vineri nu indraznim nicidecum sa lasam sec de carne, pentru ca acest lucru este oprit de Sfintele carti.(Ziua cand se lasa sec este ultima zi cand se mananca de dulce sau de frupt)


14) IN ZIUA A PAISPREZECEA POMENIREA SFANTULUI INTRU TOT LAUDATULUI APOSTOL FILIP

La Vecernie la: Doamne strigat-am... punem Stihirile Apostolului pe sase, glas 6, Podobia: Toata nadejdea punandu-si..., Slava... glas 6: Cu fulgerele luminii celei mari Filipe infocandu-te..., Si acum... Cine nu te va ferici pe tine... La Stihoavna se pun Stihirile glas 8, Podobia: O preaslavita minune... Slava... glas 2: Lasand cele de pe pamant... Si acum...a Nascatoarei Invierii. Acum slobozeste..., Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru..., Troparul glas 3: Apostole Sfinte Filipe.., Slava... Si acum... al Nascatoarei, apoi Ecteniile si Otpustul.

La Utrenie, la: Dumnezeu este Doamnul... se pune Troparul Apostolului (de doua ori), Slava... Si acum...al Nascatoarei Invierii. Obisnuitele Catisme, apoi Sedelnele Apostolului, cu Stihira Nascatoarei lor si citim Viata Apostolului. Iar partea cea ramasa din Citirea Sfantului Ioan Gura de Aur se cuvine sa se citesca la Masa. Apoi Psalmul 50. La Canoane punem Canonul Nascatoarei de Dumnezeu, glas 5, cu Irmosul, pe sase si apoi al Apostolului glas 6, cu Irmosul, tot pe sase. Dupa Cantarea a treia, punem Sedealna glas 8: Pe intelepciunea si cuvantul lui Dumnezeu..., Slava... alta Sedealna, Si acum... a Nascatoarei. Dupa Cantarea a sasea, punem Condacul glas 8: Ucenicul si prietenul Tau..., apoi Icosul si Sinaxarul. Dupa Cantarea a noua, punem Luminanda Apostolului (de doua ori), Slava... Si acum... a Nascatoarei. La Laude punem Stihirile Apostolului pe patru, glas 1, Podobia: Ceea ce esti bucuria cetelor ceresti..., Slava... glas 3: Pescuirea pestilor intru vanarea oamenilor schimband-o..., Si acum... a Nascatoarei: Nascatoare de Dumnezeu folositoarea tuturor... Doxologia cea mare, iar dupa Sfinte Dumnezeule... si celelalte, Troparul Apostolului, Slava... Si acum...al Nascatoarei: Pe Tine ceea ce ai grabit mantuirea..., apoi Ecteniile si Otpustul si Ceasul 1.

La Liturghie punem Fericirile Apostolului, din Canonul Apostolului ,de la Cantarea a treia si a sasea pe opt. Prochimenul glas 8: In tot pamantul... cu Stihul: Cerurile spun slava lui Dumnezeu... Apoi Apostolul din Cartea cea catre Corinteni: F-ratilor, Dumnezeu pe noi Apostolii cei mai de pe urma... Aliluia glas 8: Marturisi-vor cerurile minunile Tale Doamne... apoi Evanghelia de la Ioan: In vremea aceea a voit Iisus sa mearga in Galileea... Apoi pricesna: In tot pamantul....

La masa se face iarasi mangaiere fratilor.

Se cuvine sa stim: Ca maine dimineata adica in ziua a 15-a a lunii Noiembrie se incepe Postul Nasterii Domnului Hristos, deci Sfinta Patruzecime. Deci suntem datori in aceste 40 de zile sa pazim in fiecare saptamana, trei zile postindu-le fara untdelemn si vin: Luni, Miercuri si Vineri. Iar daca se va intampla vreun Sfant mare in aceste zile intru Pomenirea lui dezlegam si facem Praznic pentru dragostea Sfantului. Adica in ziua a 16-a, a 23-a si a 30-a ale lunii Noiembrie. Si in zilele 4,5,6, 9, 17 si 20 ale lunii Decembrie. Daca aceste zile se vor intampla Marti sau Joi atunci mancam peste iar daca va fi Luni, Miercuri sau Vineri dezlegam numai la untdelemn si vin, iar peste nu mancam in afara de faptul daca se va intampla sa fie Hramul Bisericii. Deci daca se va intampla Hramul vreunui Sfant dintre acestia in manastire atunci dezlegam la peste si la vin in orice zi ar cadea. Iar la Sarbatoarea Intrarii Nascatoarei de Dumnezeu in Biserica, in orice zi se va itampla, chiar daca va fi Miercuri sau Vineri dezlegam si la peste. Iar unele Tipice de la ziua a 9-a a lunii Decembrie poruncesc sa postim si la peste, sa nu mai facem nici un fel de dezlegari, in afara de Sambata si Duminica si de va fi Hramul vreunui Sfant (cand se dezleaga) Iar din ziua a 20-a pana in ziua a 25-a lunii Decembrie chiar de va fi vreun Sfant , in ziua de Sambata si Duminica nu mancam peste.

Se cuvine sa stim si acestea: De se va intampla inceputul Postului acestuia Sambata sau Duminica, in aceste doua zile cantam la: Dumnezeu este Domnul..., Troparul Sfintilor Marturisitori, iar dupa Cantarea a sasea se pune Condacul lor si Stihirile lor cele Samoglasnice, la randul lor. Iar de se va intampla in vreuna din zilele saptamanii care este de Luni pana Vineri, nu ni se cuvine noua sa le cantam Troparul, ci doar Aliluia, pentru cinstea celor 40 de zile si pentru inceputul lor. Iar Condacul Sfintilor Marturisitori, il zicem dupa Cantarea a sasea, in locul Mucenicinei. In zilele acestea in care se canta Aliluia..., mancam o singura data in zi si cantam toata Slujba cu Metanii precum o cantam in Postul cel Mare (al Sfintelor Pasti). Iar Ceasurile le cantam cu Jumatatile de Ceasuri, fara de Psaltire si fara Citiri, si toata Slujba o cantam cu Metanii ca si in Postul cel Mare si atunci mancam o singura data in zi mancare uscata.

Se cuvine sa stim si acestea: Ca in prima zi a acestui Post la inceputul Vecerniei nu spunem nici Sfinte Dumnezeule... si nici Metanii nu facem. Nu cantam nici Aliluia..., ci cantam Prochimenul zilei. Si de la: Invredniceste-ne Doamne... incepem Metaniile si facem trei Metanii. Dupa: Acum slobozeste...la Sfinte Dumnezeule... facem trei Metanii si dupa Tatal nostru...zicem Troparul: Nascatoare de Dumnezeu Fecioara, bucura-te... si facem o Metanie, si celelalte Tropare,le zicem dupa randuiala Sfintei Patruzecimi. Apoi: Doamne miluieste... (de 40 de ori), spunem cu glas lin si toti odata, apoi: Ceea ce esti mai cinstita... iar preotul spune: Cel ce este binecuvantat..., iar strana zice Rugaciunea: Imparate ceresc... si facem trei Metanii mari cu Rugaciunea Sfantului Efrem: Doamne si Stapanul vietii mele... Apoi preotul zice: Slava Tie Hristoase Dumnezeule, nadejdea noastra slava Tie... si Otpustul. La Pavecernita, cantam Pavecernita cea mica cu inceputul fara de Metanii. Numai la: Slava intru cei de sus lui Dumnezeu... facem trei Metanii. La: Sfinte Dumnezeule... facem trei Inchinaciuni. Dupa Rugaciunea: Cela ce-n toata vremea si-n tot ceasul..., si dupa: Ceea ce esti mai cinstita..., facem trei Metanii mari, cu Rugaciunea Sfantului Efrem si celelalte 12 Inchinaciuni. Si pe urma spunem toata Rugaciunea :Doamne si Stapanul vietii mele... (o singura data) cu o Metanie mare. Iar la sfarsit, dupa Sfinte Dumnezeule..., facem trei Inchinaciuni si Otpustul.

La Miezonoptica, dupa obisnuitul inceput, citetul zice: Slava Tie Dumnezeul nostru slava Tie... si Imparate ceresc... si cantam Miezonoptica toata, dintru inceput cu Metanii precum s-a scris mai inainte pentru Slujba cea din toate zilele. (.....pag. 18,.... unde este randuiala Slujbelor din cursul saptamanii in toate zilele) si dupa sfarsitul Miezonopticii intrand in Biserica, preotul face inceputul dupa obicei. Iar citetul incepe cu: Sfinte Dumnezeule... fara sa faca Metanii si celelalte, precum s-a scris mai inainte, pentru Slujba cea de toate zilele, in Capitolul 11.

La Utrenie, dupa cei sase Psalmi, in locul lui: Dumnezeu este Domnul..., cantam Aliluia..., pe glasul Octoihului si Troparele glasului. Apoi obisnuitele Catisme si dupa fiecare Slava... facem trei Inchinaciuni. Se pun Sedelnele Octoihului, cu Stihira Nascatoarei lor , Citirea si Psalmul 50. Primul Canon al Octoihului cu Irmosul, pe sase si al doilea cu Irmosul, pe patru si Canonul Sfantului din Minei, cu Irmosul, pe patru. Dupa Cantarea a treia, Sedealna Octoihului si a Nascatoarei ei. Dupa Cantarea a sasea, Condacul Sfantului, daca are, iar daca nu are zicem Mucenicina din Octoih. Dupa Cantarea a noua, Luminanda glasului -Treimica (de trei ori). La: Slava intru cei de sus..., facem trei Inchinaciuni, apoi Stihoavna Octoihului, apoi: Bine este a ne marturisi Domnului...(o data) si Sfinte Dumnezeule..., cu trei Inchinaciuni. Dupa Tatal nostru... punem Troparul: In Biserica slavei Tale stand...,Doamne miluieste..., (de 40 de ori) Slava... Si acum..., Ceea ce esti mai cinstita.... Preotul spune: Cel ce este bineuvantat..., apoi: Imparate ceresc... si se fac trei Metanii mari si celelalte doisprezece Inchinaciuni si pe urma o Metanie mare, cu Rugaciunea Sfantului Efrem. La fel si Ceasul 1, il zicem cu Metanii, cum se savarseste el in Sfanta Patruzecimea cea Mare (adica in Postul cel Mare.), numai fara de Catisme. Iar: Dimineata auzi glas meu Imparatul meu si Dumnezeul meu..., o zicem repede si fara de cantare. Asemeni le citim si pe celelalte la Ceasuri.

In aceasta perioada a Postului Nasterii Domnului, la Ceasuri si la Pavecelnita nu cantam Stihirile, nici nu cantam Troparele, cu cantare, ci toate Troparele, si ale Nascatoarei, si Cu noi este Dumnezeu..., le spunem repede si fara de cantare. Si punem acum si Jumatatile de Ceasuri, la Ceasul 1, la Ceasul 3, la Ceasul 6 si la Ceasul 9. Iar dupa Otpust cei ce voiesc sa se mantuiasca, sa nu iasa din chiliile lor pana la toaca Bisericii pentru Ceasuri. Ci unii adica sa se indeletniceasca cu Cantarea de Psalmi, altii cu Citirile sa se indeletniceasca iar altii cu lucrul mainilor. Si toate acestea sa le faca dupa cum socoteste ca este mai bine Cel mai mare. Iar Slujitorii sa fie cu luare aminte la slujbele lor iar la al treilea ceas sa toace in toaca cea mica si adunandu-se in Biserica preotul sa binecuvanteze. Iar Intai Statatorul sau Citetul zice: Slava Tie Dumnezeul nostru slava Tie..., si Imparate ceresc..., Sfinte Dumnezeule...(de trei ori) facand Metanii si celelalte. Dupa Tatal nostru...,Doamne miluieste (de doisprezece ori), Slava... Si acum..., Veniti sa ne inchinam..., cu trei Metanii si apoi Psalmii cei obisnuiti ai Ceasului 3. Apoi Slava... Si acum... Aliluia (de trei ori) si se fac trei Inchinaciuni. Apoi Troparul glas 6, care se zice din mijlocul Bisericii, de catre preot sau de catre Canonarh si care este:Doamne cel ce pe Prea Sfantul Tau Duh..., se spune tot pana la sfarsit. Apoi strana cea dintai, zice (de doua ori), si a doua strana (o data). Iar preotul spune Stihurile:Stihul intai: Inima curata zideste intru mine Dumnezeule..., Stihul al doilea: Nu ma lepada pe mine de la fata Ta..., apoi Slava... si dupa aceasrta Citetul cel randuit zice:Si acum... Nascatoare de Dumnezeu tu esti vita cea adevarata...,apoi se spune: Domnul Dumnezeu bine este binecuvantat..., Sfinte Dumnezeule... si se fac trei Inchinaciuni. Dupa Tatal nostru...Troparele glas 8: Bine este binecuvantat Hristos Dumnezeul nostru..., Slava... Grabnica si statornica mancare da robilor Tai Iisuse..., Si acum...Nadejdea si partinirea si scaparea crestinilor..., apoi Doamne miluieste... (de 40 de ori) si Rugaciunea: Cel ce in toata vremea..., apoi Doamne miluieste... (de trei ori), Slava...Si acum... Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii... Preotul zice: Dumnezeule milostiveste-Te spre noi si ne binecuvanteaza... si se fac trei Metanii cu Rugaciunea: Doamne si Stapanul vietii mele... Apoi celelalte doisprezece Inchinaciuni si pe urma o Metanie mare cu Rugaciunea spunandu-se intreaga. Apoi se spune Rugaciunea: Stapane Dumnezeule Parinte Atottiitorule, si dupa aceasta se incepe: Veniti sa ne inchinam... (de trei ori) si se fac trei Metanii si citim Mijloceasul Ceasului 3. Psalmul 29: Inalta-te-voi Doamne ca mai ridicat pe mine..., Psalmul 31: Fericiti cei carora li s-au iertat faradelegile..., Psalmul 60: Auzi Dumnezeule rugaciunea mea... Dupa acesta urmeaza Slava... Si acum... Sfinte Dumnezeule..., la care se fac trei Metanii. Dupa Tatal nostru... punem Troparele glas 4: Dumnezeul Parintilor nostri..., Slava...:Mucenicii tai Doamne...,Si acum...: Zid nebiurit esti al nostru al credinciosilor...,Doamne miluieste...(de 40 de ori), Slava... Ceea ce esti mai cinstita..., iar preotul spune: Pentru rugaciunile Sfintilor Parintilor nostrii..., si face trei Metanii mari. Dupa aceasta Rugaciunea marelui Vasile:Doamne Dumnezeul nostru cel ce ai dat pacea Ta ucenicilor Tai..., si punem in continuare si Ceasul 6 cu Metaniile, dupa cum s-a aratat mai inainte. Dupa cele 16 metanii si dupa Rugaciunea: Stapane Dumnezeule Parinte Atottiitorule..., spunem: Veniti sa ne inchinam... (de trei ori) si se fac trei Metanii, si citim Mijloceasul Ceasului 6, Psalmul 55: Miluieste-ma Dumnezeule ca m-a necajit omul..., Psalmul 56: Miluieste-ma Dumnezeule miluieste-ma..., si Psalmul 64: Dumnezeule spre ajutorul meu ia aminte..., Slava..., Si acum... iar dupa aceea Sfinte Dumnezeule..., cu trei Metanii. Dupa: Tatal nostru... punem Troparele glas 1: MantuiesteDoamne poporul Tau..., Slava... Pentru rugaciunile Sfintilor Tai..., Si acum... Pentru rugaciunile tuturor Sfintilor... Apoi: Doamne miluieste... (de 40 de ori), Slava... Si acum...Ceea ce esti mai cinstita..., Preotul spune: Pentru rugaciunile Sfintilor Parintilor nostri...si se fac trei Metanii mari cu Rugaciunea Sfantului Efrem Sirul. Dupa aceasta se spune: Rugaciunea marelui Vasile: Dumnezeule si Doamne al puterilor..., si punem apoi si Ceasul 9 cu Metanii, dupa cum s-a aratat mai inainte. Si dupa cele cincisprezece (saisprezece) Metanii si dupa Rugaciunea cea obisnuita, zicem: Veniti sa ne inchinam... (de trei ori) si facem trei Metanii. Apoi citim Mijloceasul Ceasului 9 si Psalmii: Psalmul 121: Laudati tineri pe Domnul...; Psalmul 137: Marturisi-ma-voi Tie,Doamne, cu toata inima mea..., si Psalmul 139: Scoate-ma Doamne, de la omul viclean..., Slava..., Si acum..., Sfinte Dumnezeule... (de trei ori), cu trei Metanii. Dupa: Tatal nostru... punem Troparul glas 8: Cel ce ai luminat cele pamantesti prin crucea Ta..., Slava...: Ca talharul marturisindu-ma strig Tie bunule..., Si acum...: Pe cel ce S-a rastignit pentru noi... Doamne miluieste... (de 40 de ori), Slava...Si acum... Ceea ce esti mai cinstita..., iar preotul spune: Pentru rugaciunile Sfintilor Parintilor nostri..., si se fac trei Metanii mari. Dupa aceasta Rugaciunea marelui Vasile: StapaneDoamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru..., apoi: Binecuvanteaza suflete al meu pe Domnul...,Slava...: Lauda suflete al meu pe Domnul...,Si acum...: Unule Nascut, Fiule... Apoi: Intru imparatia Ta, pomeneste-ne pe noi,Doamne... si Fericirile glasului. Apostolul si Evanghelia cea de rand si apoi: Pomeneste-ne pe noi,Doamne..., se spune simplu, fara de cantare si se fac trei Metanii. Apoi: Ceata cereasca..., Crezul: Cred Intr-Unul Dumnezeu...,apoi: Slabeste, lasa, iarta Dumnezeule..., si dupa Tatal nostru... punem Condacul Hramului si al zilei si apoi al Sfantului care este de rand. Apoi Slava..., Cu Sfintii odihneste..., Si acum... al Hramului Nascatoarei de Dumnezeu sau: Ceea ce esti partinitoare a crestinilor..., Doamne miluieste... (de 40 de ori), Slava...Si acum...: Ceea ce esti mai cinstita..., iar Preotul spune: Dumnezeule milostiveste-te spre noi si ne binecuvinteaza..., si se fac trei Metanii mari, si apoi celelalte doisprezece Metanii si pe urma se face o Metanie mare. Apoi Sfinte Dumnezeule... cu trei Metanii mari si dupa: Tatal nostru..., Doamne Miluieste..., (de doisprezece ori) si Rugaciunea: Preasfanta Treime... La: Fie numele Domnului binecuvantat... se fac trei Inchinaciuni, apoi se pune Psalmul 33: Bine voi cuvanta pe Domnul in toata vremea... si Otpustul. Dupa aceea se intra la masa si se mananca mancare uscata si mergem fiecare la chilia sa.

Trebuie sa se stie si acestea: ca in zillele cand se canta Aliluia si cand citim Mijloceasurile si facem Metanii si este Post, atunci nu se face Liturghie in Bisericile cele dreptmaritoare dupa cum spun Tipicurile.

In celelalte zile dupa Liturghie, odihnindu-ne putin, atunci cand auzim toaca cea mica tocandu-se ne adunam in Biserica cea drept maritoare si citim Ceasurile cu Mijloceasurile lor dupa cum s-a aratat mai sus. Si daca va fi: Dumnezeu este Domnul..., atunci se face Slujba Sfantului dupa cum s-a aratat in zilele cele de rand. Iar daca este Aliluia... toata Vecernia se face cu Metanii de la inceput, de asemenea si Pavecernita cea mare, de la cuvintele: Cand am strigat eu catre Domnul..., atunci se incepe sa se faca Metanii si fara de schimbare toate se fac cu Metanii. Aceasta randuiala se face si Sambata, atat in Postul Nasterii Domnului Hristos, cat si in Postul Sfintilor Apostoli, si se va urma intocmai atunci cand se va intampla sa se cante Aliluia....


15) IN ZIUA A CINCISPREZECEA POMENIREA SFINTILOR MUCENICI SI MARTURISITORI GURIE, SAMONA SI AVIV

La Vecernie se pune Aliluia... La: Doamne strigat-am... punem trei Stihiri ale Nascatoarei de Dumnezeu, glas 4, Podobia: Dat-ai semn... si trei Stihiri ale Mucenicilor acelasi glas si aceeasi Podobie.( La fel se face in toate zilele in care cantam Aliluia...,adica intai obisnuim a canta Stihirile Nascatoarei de Dumnezeu, apoi ale Sfantului. Aceasta pentru ca asa gasim insemnarile in toate Mineile cele grecesti). Slava... glas 2: Edesa se veseleste...,Si acum... a Nascatoarei sau a Crucii Nascatoarei. Stihoavna Octoihului, Slava... glas 2: Veniti toti iubitorii de Mucenici..., Si acum... a Nascatoarei. Acum slobozeste... Sfinte Dumnezeule... dupa Tatal nostru...,daca este: Dumnezeu este Domnul..., se pune Troparul Sfintilor, glas 5: Minunile Sfintilor Mucenici..., Slava... Si acum... a Nascatoarei sau a Crucii Nascatoare. Ecteniile si Otpustul.

La Utrenie, la: Dumnezeu este Domnul... punem Troparul Sfintilor (de doua ori),Slava... Si acum... al Nascatoarei. Dupa obisnuitele Catisme, Sedelnele Octoihului, Citirea si Psalmul 50. Apoi punem amandoua Canoanele Octoihului si Canonul Mucenicilor, pe patru, glas 4. Dupa Cantarea a treia, punem Sedealna Sfintilor (de doua ori) glas 8, Podobia: Pe intelepciunea si cuvantul lui Dumnezeu..., Slava... Si acum... a Nascatoarei sau a Crucii Nascatoare. Dupa Cantarea a sasea, Condacul Sfintilor glas 2, Podobia: Cele de sus cautand... si Podobia: De sus inteleptilor primind darul... si Icosul. Dupa Cantarea a noua, Luminanda cea a Treimii, iar de este: Dumnezeu este Domnul..., punem Luminanda Octoihului, Slava... a Sfintilor, Si acum...a Nascatoarei. Urmeaza Stihoavna Octoihului,apoi Bine este a ne marturisi Domnului..., Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru..., daca nu s-a cantat: Aliluia..., punem Troparul Sfintilor, Slava... Si acum... al Nascatoarei. Ecteniile si Otpustul si Ceasurile dupa obicei.

La Liturghie punem Prochimenul glas 4: Sfintilor care sunt pe pamantul lui..., cu Stihul: Mai inainte vedeam pe Domnul... Apoi Apostolul din Cartea catre Efeseni: Fratilor, intariti-va intru Domnul..., apoi Aliluia... glas 4: Strigat-au dreptii..., cu Stihul: Multe sunt supararile dreptilor... Evanghelia de la Luca: Zis-a Domnul: Tot cel ce Ma va marturisi pe Mine... Urmeaza Priceasna: Bucurati-va dreptilor intru Domnul...


16) IN ZIUA A SAISPREZECEA POMENIREA SFANTULUI APOSTOL SI EVANGHELIST MATEI

Seara la Vecernie, dupa obisnuita Catisma, la: Doamne strigat-am... punem Stihirile Octoihului pe sase, glas 4, Podobia: Cel ce esti chemat de sus..., Slava... acelasi glas, insusi, glasul: Lui Hristos Celui ce te-a chemat la ucenicia cea cereasca...,Si acum...:Proorocul David care pentru tine... La Stihoavna punem Stihirile Apostolului glas 4, Podobia: Ca pe un viteaz..., cu Stihurile ei, Slava... glas 6: Dintr-adancul ratutatii celei mai de jos...,Si acum...: Facatorul si Izbavitorul meu... Acum slobozeste... Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru... Troparul glas 3: Apostole Sfinte si Evangheliste..., Slava...Si acum... al Nascatoarei: Pe Tine ceea ce ai mijlocit mantuirea neamului omenesc... Ecteniile si Otpustul.

La Utrenie, la: Dumnezeu este Domnul... punem Troparul Apostolului (de doua ori), Slava... Si acum... al Nascatoarei. Dupa obisnuitele Catisme, Sedelnele Apostolului, cu Stihirile Nascatoarei lor, Citirea si Psalmul 50. Apoi amandoua Canoanele Octoihului pe opt si al Apostolului pe sase, glas 4. Catavasiile: Deschide-voi gura mea... Dupa Cantarea a treia, Sedealna Apostolului glas 8, Podobia: Pe intelepciunea...,Slava..., alta Sedealna, acelasi glas si aceeasi Podobie, Si acum...a Nascatoarei. Dupa Cantarea a sasea, Condacul glas 4, Podobia: Cel ce Te-ai inaltat pe cruce...; Jugul vamii lepadandu-l in jugul dreptatii te-ai injugat..., Icosul si Sinaxarul. Dupa Cantarea a noua, Luminanda Apostolului, Slava... alta Luminanda, Si acum... a Nascatoarei. La Laude punem Stihirile Apostolului, pe patru, glas 4, Podobia: Dat-ai semn..., Slava... glas 2: Jugul nedreptatii lasandu-l..., Si acum...: Mantuieste din nevoi pe robii Tai.... Doxologia cea mare, iar dupa Sfinte Dumnezeule...punem Troparul Apostolului, Slava...Si acum...Troparul Invierii. Ecteniile si Otpustul. Ceasul 1 si celelalte Ceasuri dupa randuiala obisnuita.

La Liturghie punem Fericirile Apostolului din Canonul lui, de la Cantarea a treia si a sasea, pe opt. Prochimenul glas 8: In tot pamantul..., cu Stihul: Cerurile vestesc slava lui Dumnezeu... Apostolul din Cartea cea catre Corinteni: Fratilor, Dumnezeu pe noi Apostolii cei mai de pe urma..., Aliluia... glas 1: Marturisi-vor cerurile minunile Tale,Doamne..., Evanghelia de la Matei: In vremea aceea, trecand Iisus a vazut un om stand la vama... Priceasna: In tot pamantul...


17) IN ZIUA A SAPTESPREZECEA POMENIREA CELUI INTRU SFINTI PARINTELUI NOSTRU GRIGORIE, EPISCOPUL NEOCEZAREI FACATORUL DE MINUNI

Seara la Doamne strigat-am... punem Stihirile Sfantului pe sase, glas 8, Podobia: Ce va vom numi pe voi..., Slava... glas 6:Intru adancul vederii pogorandu-te..., Si acum... a Nascatoarei . Stihoavna Octoihului, Slava... a Sfantului glas 6: Privegherea lui Dumnezeu s-a dat tie...; Si acum... a Nascatoarei. Acum slobozeste..., Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru...,Troparul Sfantului glas 8: Intru rugaciuni priveghind la lucrarile minunilor rabdand..., Slava... Si acum... a Nascatoarei, apoi Ecteniile si Otpustul.

La Utrenie, la: Dumnezeu este Domnul... punem Troparul Sfantului (de doua ori) Slava... Si acum... a Nascatoarei. Obisnuitele Catisme, Sedelnele Octoihului, Citirea si Psalmul 50. Se pun amandoua Canoanele Octoihului si Canonul Sfantului pe sase, glas 8. Dupa Cantarea a treia, Sedealna Octoihului glas 3, Podobia: Dumnezeiestii credinte...,Slava...Si acum...a Nascatoarei. Dupa Cantarea a sasea, Condacul Sfantului glas 2, Podobia: Cele de sus cautand...; Lucrare de multe minuni primind... si Icosul . Dupa Cantarea a noua, Luminanda Octoihului, Slava... a Sfantului, Si acum... a Nascatoarei. Stihoavna Octoihului, apoi Stihira Sfantului glas 4, cu Stihul: Preotii Tai se vor imbraca intru dreptate...; Alegerea arhieriei de la Dumnezeu primind..., Slava... glas 8: De ierarhul cel prea vestit intru minuni..., Si acum... a Nascatoarei. Apoi Bine este a ne marturisi Domnului... se pune o data, Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru..., Troparul Sfantului, Slava... Si acum... al Nascatoarei. Ecteniile si Otpustul. Si Ceasurile dupa obicei.

La Liturghie punem Fericirile Octoihului pe patru si ale Sfantului de la Cantarea a treia, pe patru. Prochimenul glas 7: Scumpa este inaintea Domnului..., cu Stihul: Ce vom rasplati Domnului... Apostolul din Cartea cea catre Corinteni: Fratilor, fiecaruia se da aratarea Duhului..., Aliluia... glas 2: Preotii Tai,Doamne, se vor imbraca intru dreptate... Apoi Evanghelia de la Matei: In vremea aceea chemandu-i Iisus pe cei doisprezece..., Priceasna: Intru pomenire vesnica...

Tot intr-aceasta zi pomenirea Prea Cuviosului Parintele nostru Nicon, Facatorul de minuni, Ucenicul Sfantului Serghie. Se sarbatoreste Soborul lui in Biserica lui si la Bisericile care-i poarta Hramul.


18) IN ZIUA A OPTSPREZECEA POMENIREA SFINTILOR MUCENICI PLATON SI ROMAN

La Vecernie, punem trei Stihiri ale Sfantului Platon, glas 8, Podobia: O, preaslavita minune... apoi trei ale Sfantului Roman, glas 4, Podobia: Ca pe un viteaz..., Slava... glas 6: Infricosate si preaslavite sunt biruintele Mucenicilor..., Si acum... a Nascatoarei. Stihoavna Octoihului. Acum slobozeste... Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru...punem Troparul Sfintilor, glas 4: Mucenicii Tai,Doamne..., Slava... Si acum... al Nascatoarei, Ecteniile si Otpustul.

La Utrenie, la Dumnezeu este Domnul... punem Troparul Mucenicilor (de doua ori), Slava...Si acum... al Nascatoarei. Obisnuitele Catisme, Sedelnele Octoihului si Psalmul 50. Apoi un Canon al Octoihului, cu Irmosul, pe sase si doua ale Sfintilor cu Irmoasele pe opt, al Sfantului Platon glas 8 si al Sfantului Roman glas 4. Dupa Cantarea a treia, Sedealna Sfantului Platon glas 8, Podobia: Pe intelepciunea si Cuvantul lui Dumnezeu..., Slava..... Sedealna Sfantului Roman, glas 1, Podobia: Mormantul Tau..., Si acum... a Nascatoarei. Dupa Cantarea a sasea, Condacul Sfantului Platon glas 3, Podobia: Fecioara astazi...; Sfanta Pomenirea Ta toata lumea o veseleste..., apoi Icosul. Dupa Cantarea a noua, Luminanda Octoihului, Slava... a Sfantului Platon, Si acum...a Nascatoarei. Stihoavna Octoihului, apoi Bine este a ne marturisi Domnului... Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru...Troparul Sfintilor, daca nu este Aliluia..., Slava... Si acum... al Nascatoarei. apoi Ecteniile si Otpustul. Ceasurile si Liturghia merg dupa randuiala obisnuita.


19) IN ZIUA A NOUASPREZECEA POMENIREA SFANTULUI PROOROC AVDIE SI A SFANTULUI MUCENIC VARLAAM

La Vecernie punem Stihirile Proorocului glas 1, Podobia: Prea laudatilor Mucenici... Apoi Stihirile Mucenicilor glas 4, Podobia: Ca pe un viteaz... Stihoavna Octoihului, Acum slobozeste... Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru...daca nu este Aliluia..., punem Troparul Proorocului, glas 2: A Proorocului tau Avdie..., Slava...al Mucenicului, glas 4: Mucenicul tau,Doamne..., Si acum... al Nascatoarei. Apoi Ecteniile si Otpustul.

La Utrenie, la: Dumnezeu este Domnul... punem Troparul Proorocului (de doua ori) Slava... al Mucenicului, Si acum... al Nascatoarei. Apoi obisnuitele Catisme si Sedelnele Octoihului, Citirea si Psalmul 50. Punem un Canon al Octoihului, cu Irmosul, pe sase si doua ale Sfintilor, pe opt: al Proorocului glas 5 si al Mucenicului glas 4. Dupa Cantarea a treia, Sedealna Proorocului glas 1, Podobia: Mormantul Tau..., Slava...a Mucenicului glas 4, Podobia: Cel ce Te-ai inaltat pe cruce..., Si acum... a Nascatoarei. Dupa Cantarea a sasea, Condacul Mucenicului glas 4, Podobia: Aratatu-te-ai astazi...; Aratatu-te-ai preaminunat cu taria... Dupa Cantarea a noua, Luminanda Octoihului, Slava... Si acum... a Nascatoarei. Apoi Stihoavna Octoihului; Bine este a ne marturisi Domnului..., Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru..., daca nu este Aliluia..., se pune Troparul Proorocului, Slava... al Mucenicului, Si acum... al Nascatoarei. Ecteniile si Otpustul. Iar Ceasurile si Liturghia merg dupa randuiala obisnuita.

Tot in aceasta zi pomenirea Preacuviosilor Parintilor nostri Varlaam si Ioasaf imparatul Indiei celei mari. Se face Praznic acolo unde este Hramul lor.

20) IN ZIUA A DOUAZECEA INAINTE PRAZNUIREA INTRARII IN BISERICA A PREASFINTEI NASCATOAREI DE DUMNEZEU SI POMENIREA PREACUVIOSULUI PARINTELUI NOSTRU GRIGORIE DECAPOLITUL SI A CELUI INTRU SFINTI PARINTELUI NOSTRU PROCLU ARHIEPISCOPUL CONSTANTINOPOLULUI

La Vecernie punem trei Stihiri ale Inaintepraznuirii glas 1, Podobia: Ceea ce esti bucuria cetelor ceresti...; Fecioare purtatoare de faclii, pe cea de-a pururea Fecioara luminat petreceti-o..., si ale Sfantului Grigorie acelasi glas si aceeasi Podobie, Slava... Si acum... a Inaintepraznuirii, glas 4: Astazi biserica ceea ce a incaput pe Dumnezeu... Iar daca este Vineri seara, Slava...a Inaintepraznuirii, Si acum... Dogmatica glasului. La Stihoavna punem Stihirile Sfantului Proclu glas 4, Podobia: Dat-ai semn... cu Stihurile ei, primul Stih: Cinstita este inaintea Domnului moartea Cuviosului lui..., Stihul al doilea: Preotii Tai se vor imbraca intru dreptate..., apoi Slava...Si acum... a Inaintepraznuirii glas 4: Veniti toti credinciosii... Acum slobozeste... Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru...Troparul Sfintilor glas 4: Dumnezeul Parintilor nostri care faci pururea cu noi..., Slava... Si acum... Troparul Inaintepraznuirii acelasi glas: Bucurie mai inainte ne vesteste noua, Ana, astazi... Ecteniile si Otpustul.

La Pavecernita dupa Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru...punem Condacul Inaintepraznuirii, unul singur.

La Utrenie, la Dumnezeu este Domnul... punem Troparul Inaintepraznuirii (de doua ori), Slava... al Sfintilor, Si acum... al Inaintepraznuirii. Obisnuitele Catisme, Sedelnele Inaintepraznuirii si Psalmul 50. Apoi Canonul Inaintepraznuirii, cu Irmosul, pe sase, glas 4 si apoi doua Canoane ale Sfintilor, pe opt: al Sfantului Grigore, glas 8 si al Sfantului Proclu, glas 1. Dupa Cantarea a treia, Condacul Sfantului Grigorie glas 3: Soare luminos, biserica te-a cunoscut pe tine..., si Condacul Sfantului Proclu glas 4, Podobia: Aratatu-te-ai astazi...; Dupa vrednicie praznuieste astazi cea mai cinstita cu adevarat decat toate cetatile... Apoi Sedealna Sfantului Grigorie glas 4, Podobia: Degrab ne-ntampina..., Slava... a Sfantului Proclu, glas 3, Podobia: Aratatu-te-ai astazi..., Si acum... a Inaintepraznuirii, glas 1. Dupa Cantarea a sasea, Condacul Inaintepraznuirii glas 4, Podobia: Aratatu-te-ai astazi...; De veselie astazi toata lumea s-a umplut..., apoi Icosul si Sinaxarul. Dupa Cantarea a noua, Luminanda Sfantului Grigorie, Slava...Si acum... a Inaintepraznuirii. La Stihoavna punem Stihirile Inaintepraznuirii glas 1, Podobia: Ceea ce esti bucuria cetelor ceresti..., cu Stihurile ei: primul Stih: Aduce-se-vor fecioare imparatului..., Stihul al doilea: Aduce-se-vor intru veselie si bucurie..., Slava...Si acum... acelasi glas, insusi glasul: Sa se bucure astazi cerul de sus.... Apoi Bine este a ne marturisi Domnului..., Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru...Troparul Sfintilor, Slava...Si acum... al Inaintepraznuirii. Ecteniile si Otpustul. Ceasurile se pun dupa randuiala obisnuita, la care zicem mai intai Troparul Inaintepraznuirii, Slava... al Sfintilor, Si acum... a Nascatoarei Ceasurilor. Dupa Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru... zicem la toate Ceasurile Condacul Inaintepraznuirii.

La Liturghie punem Fericirile Inaitepraznuirii pe opt, de la Cantarea a treia si a sasea. Dupa Vohod zicem Troparul Hramului Domnului Hristos, unde ii este Hramul si Troparul Inaintepraznuirii, apoi Troparul Sfintilor, Condacul Hramului Domnului Hristos, acolo unde-i este Hramul si al Sfantului Grigorie, Slava... al Sfantului Proclu, Si acum... al Inaintepraznuirii. Prochimenul glas 1: Gura mea va grai intelepciune..., cu Stihul: Auziti acestea toate neamurile.... Apostolul zilei si cel de maine sunt incepute, apoi al Sfantului Proclu din Cartea cea catre Evrei: Fratilor, un Arhiereu ca acesta se cuvenea noua..., Aliluia..., glas 2: Gura dreptului va grai intelepciune..., cu Stihul: Legea Dumnezeului lui intru inima lui... De asemenea si Evanghelia se pune a zilei, si a zilei de maine si apoi a Sfantului, de la Ioan: Zis-a Domnul: Eu sunt usa..., Priceasna:Intru pomenire vesnica...

INSEMNARE: se cuvine sa stim: ca daca se va intampla Inaintepraznuirea Intrarii in Biserica a PreaSfintei Nascatoarei de Dumnezeu Duminica, atunci:

Sambata seara la Vecernia cea mica punem Stihirile Invierii si ale Nascatoarei de Dumnezeu din Octoih.

La Vecernia cea mare punem Catisma din Octoih. Si la: Doamne strigat-am... punem trei Stihiri ale Invierii si una a lui Anatolie si apoi trei Stihiri ale Inaintepraznuirii si trei ale Cuviosului Grigorie, Slava... Inaintepraznuirii, Si acum... a Nascatoarei glasului. Litia se face dupa obicei. La Stihoavna punem Stihirile Invierii Slava...Si acum... a Inaintepraznuirii. Apoi Acum slobozeste... Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru...la Binecuvantarea painilor punem Troparul: Nascatoare de Dumnezeu Fecioara, bucura-te... (de trei ori). Iar daca nu este Priveghere , dupa Tatal nostru...punem Troparul Invierii (de doua ori), Slava..., Troparul Cuviosului Grigorie: Chip al infranarii te-ai facut..., Si acum... a Inaintepraznuirii si Otpustul.

La Utrenie, la Dumnezeu este Domnul... Troparul Invierii (de doua ori), Slava... al Sfantului Grigorie, Si acum... al Inaintepraznuirii. Dupa obisnuitele Catisme punem Sedelnele Invierii, cu Stihira Nascatoarei lor, Polieleul si Troparele Invierii: Soborul ingeresc.... Apoi Ectenia si Ipacoiul glasului, Antifoanele glasului, Prochimenul si Evanghelia Invierii. UrmeazaInvierea lui Hristos vazand..., Psalmul 50 si Stihira Invierii. Canonul Invierii, cu Irmosul, pe patru si al Nascatoarei de Dumnezeu cu Irmosul, pe doi , al Inaintepraznuirii cu Irmosul, pe patru si al Sfantului Grigorie, cu Irmosul, tot pe patru. Catavasia: Deschide-voi gura mea. Dupa Cantarea a treia, Condacul si Icosul Inaintepraznuirii si apoi Condacul Sfantului Grigorie, Slava... Sedealna Sfantului Grigorie, Si acum... a Inaintepraznuirii. Dupa Cantarea a sasea, Condacul si Icosul Inaintepraznuirii, iar dupa Cantarea a noua, cantam: Ceea ce esti mai cinstita... si apoi Luminanda Invierii, Slava... a Sfantului Grigorie, Si acum...a Inaintepraznuirii. La Laude punem patru Stihiri ale Invierii si trei Podobnice ale Inaintepraznuirii , cele de la Stihoavna, cu Samoglasnica si cu Stihurile lor, Slava... Stihira Evangheliei, Si acum...: Preabinecuvantata esti... Apoi Doxologia cea mare. Dupa Sfinte Dumnezeule... punem doar Troparul Invierii. Ecteniile si Otpustul, si Ceasul 1, la care zicem Troparul Invierii, Slava... al Inaintepraznuirii, Si acum... al Nascatoarei Ceasului. Dupa Tatal nostru...punem Condacul Inaintepraznuirii. La Ceasul 3 punem Troparul Invierii, Slava... al Sfantului Grigorie, Si acum... al Nascatoarei Ceasului. Dupa Tatal nostru...punem Condacul Invierii. De asemeni si la celelalte Ceasuri, Condacul Invierii si Inaintepraznuirii le zicem schimbandu-le.

La Liturghie ,punem Fericirile glasului pe sase si ale Inaintepraznuirii de la Cantarea a treia, pe patru. Dupa Vohod punem Troparul Invierii si al Inaintepraznuirii si al Hramului Sfantului, apoi Troparul Sfantului Grigorie, Condacul Invierii si al Hramului, Slava... al Sfantului Grigorie, Si acum... al Inaintepraznuirii. Prochimenul: Apostolul, Aliluia , Evanghelia si Priceasna: mai intai ale Invierii, apoi ale Sfantului. Slujba Cuviosilor si Slujba Sfantului Proclu se va canta cand va socoti cel mai mare.


21) IN ZIUA A DOUAZECI SI UNA INTRAREA IN BISERICA A PREASFINTEI STAPANEI NOASTRE NASCATOAREI DE DUMNEZEU SI PURUREA FECIOARA MARIA

Se face Priveghere ca si la celelalte Praznice Imparatesti.

La Vecernia cea mica punem Stihirile Praznicului, pe patru, glas 1, Podobia: Ceea ce esti bucuria cetelor ceresti...; De la Domnul primind rodul fagaduintei..., Slava...Si acum... glas 8: David mai inainte a vorbit despre tine Curata... La Stihoavna punem Stihirile Praznicului glas 2, Podobia: Casa Efratului...;Usile cerurilor..., cu Stihurile lor, primul Stih: Aduce-se-vor fecioare imparatului...,Stihul al doilea: Aduce-se-vor intru veselie si bucurie..., Slava...Si acum... aceeasi glas si Podobie; Lumina cea intreit stralucitoare... Acum slobozeste... Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru...Troparul glas 4: Astazi incepatura bunei vointe a lui Dumnezeu... Ectenia cea mica si Otpustul.

La Vecernia cea mare dupa obisnuitul Psalm, cantam Fericit barbatul..., prima Slava... La: Doamne strigat- am..., punem Stihirile Praznicului, pe opt, glas 1, Podobia: O, preaslavita minune...; Astazi credinciosii sa dantuim... si alte Stihuri glas 4, Podobia: Ca pe un viteaz...; Intru Sfanta Sfintelor, Sfanta si cea fara prihana..., Slava...Si acum...: Dupa ce te-ai nascut tu, Dumnezeiasca Mireasa Stapana..., apoi Vohodul si Prochimenul zilei, si punem trei citiri, prima de la Iesire: Grait-a Domnul catre Moise...; a doua din Cartea a treia a Regilor: Fost-a daca a savarsit Solomon...; a treia din Proorocia lui Iezechiel: Asa zice Domnul: Fi-va din ziua a opta.... La Litie punem Stihirile glas 1, cele Samoglasnice: Sa se bucure astazi cerul de sus..., Slava...Si acum... glas 5: Stralucita astazi zi de bucurie... La Stihoavna punem Stihirile Praznicului, glas 5, Podobia: Bucura-te camara pustnicilor...; Sa se bucure cerul si pamantul..., cu Stihurile lor, Slava...Si acum... glas 6: Astazi adunarile credinciosilor... Acum slobozeste... Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru...la Binecuvantarea painilor punem Troparul Praznicului (de trei ori) si Citirile. Iar de nu este Priveghere atunci Slujba se pune asa dupa cum s-a pus in ziua a opta a lunii Septembrie.(De vazut Miezonoptica din ziua a opta a lunii Septembrie )

La Utrenie dupa cei sase Psalmi, la: Dumnezeu este Domnul... punem Troparul Praznicului (de trei ori) si obisnuitele Catisme si Sedelnele Praznicului, apoi Citirea din Talcuirea Evangheliei, Polieleul si Stihirile Marimurilor Praznicului. Iar dupa aceea se dau lumini fratilor si apoi punem Sedealna glas 8, Podobia: Porunca cea cu taina..., Slava...Si acum...tot aceasta, si Citire. Apoi primul Antifon, glas 4, Prochimenul Praznicului glas 4:Asculta, fiica, si vezi si pleaca urechea ta..., cu Stihul: Raspuns-a inima mea cuvant bun....Urmeaza: Toata suflarea sa laude pe Domnul..., Evanghelia de la Luca: In zilele acelea sculandu-se Maria a mers la munte cu grabire... Dupa Psalmul 50 se zice:Pentru rugaciunile Nascatoarei de Dumnezeu..., Slava... glas 2: Astazi biserica cea insufletita..., Si acum...tot aceasta. Apoi punem Miluieste-ma Dumnezeule... si Stihira glas 4: Astazi biserica ceea ce a incaput pe Dumnezeu... si celelalte. Punem doua Canoane, unul glas 4 si altul glas 1, Irmoasele celor doua Canoane se pun de cate doua ori si Troparele le punem pe doisprezece incat sa fie in numar de saisprezece impreuna cu Irmoasele. Catavasiile: Hristos se naste, slaviti-L..., pe care le canta impreuna ambele strani.

(INSEMNARE: incepand din aceasta zi se vor canta Catavasiile Nasterii pana in ziua intai a lunii Ianuarie). Dupa Cantarea a treia, Sedealna Praznicului glas 4, Podobia: Spaimantatu-s-au toate..., Striga Davide ce praznic este acesta..., Slava...Si acum...: Mieluseaua cea nespurcata si camara cea neinchinata... si Citirea. Dupa Cantarea a sasea, Condacul Praznicului glas 4, Podobia: Cela ce esti inaltat pe cruce...; Preacurata biserica Mantuitorului, camara cea de mult pret..., apoi Icosul si Sinaxarul. Dupa Cantarea a noua, fratii aprind lumanarile si nu se canta: Ceea ce esti mai cinstita... ci cantam Stihirile Marimurilor Praznicului: Ingerii intrarea celei preacurate vazand-o s-au spaimantat.. si Irmosul:Ca de un sicriu insufletit al lui Dumnezeu..., la fel si cealalta strana spune tot aceste Stihiri ale Marimurilor si Irmosul, si Troparele tot cu aceleasi Stihuri. Dupa aceea se spune Pripeala, celuilat Canon: Mareste, suflete al meu, pe Domnul pe ceea ce s-a adus in biserica Domnului... si Irmosul: Pe norul cel purtator de lumina... (de doua ori). La fel se face si la celelalte Tropare, la care se pune acelasi Stih (Pripeala). Apoi la sfarsitul cantarii amandoua stranele canta in mijlocul Bisericii Pripeala, adica Stihul Canonului, (de doua ori) si dupa aceea se pune prima Pripeala si Catavasia: Taina straina... si se fac metanii. Dupa care se pune Luminanda Praznicului (de trei ori). La Laude punem Stihirile Praznicului, pe patru, glas 1, Podobia:Ceea ce esti bucuria cetelor ceresti...; Fecioare purtatoare de faclii pe Pururea Fecioara luminat petrecand-o..., Slava...Si acum...glas 2: Astazi se aduce in Biserica Fecioara cea cu totul fara de prihana... si se pune Doxologie mare, iar dupa Sfinte Dumnezeule... punem Troparul Praznicului, Ecteniile si Otpustul, si apoi cantam o Stihire Samoglasnica a Praznicului, in timp ce fratii sunt miruiti cu untdelemn sfant din candela Praznicului, dupa cum s-a aratat in ziua a douazeci si sasea a lunii Septembrie (de vazut aceasta zi). Apoi Ceasul 1 la care zicem Troparul Praznicului, iar dupa Sfinte Dumnezeule... punem Condacul Praznicului si celelalte de asemenea. Si Otpustul cel final.

La Liturghie punem Fericirile din Canonul intai , glas 4,de la Cantarea a treia si din Canonul glasului 1, de la Cantarea a sasea, pe opt. Dupa Vohod punem Troparul Praznicului, Slava... Si acum... Condacul Praznicului. Apoi Prochimenul glas 3, Cantarea Nascatoarei de Dumnezeu: Mareste suflete al meu pe Domnul..., cu Stihul: Ca a cautat spre smerenia roabei sale... Apostolul din Cartea cea catre Evrei: Fratilor, cortul cel dintai avea..., apoi Aliluia... glas 8: Asculta, fiica, si vezi si pleaca urechea ta..., cu Stihul: Fetei Tale se vor ruga bogatii poporului... Evanghelia de la Luca: In vremea aceea intrat-a Iisus intr-un sat... Priceasna: Paharul mantuirii voi lua...

INSEMNARE: se cuvine sa se stie ca Praznicul acesta se praznuieste cinci zile. Trebuie sa se stie: ca de se va intampla Praznicul Intrarii in Biserica a Nascatoarei de Dumnezeu Duminica, atunci:

Sambata seara la Vecernia cea mica, la: Doamne strigat-am... punem Stihirile Invierii ale glasului de rand, Slava...Si acum... a Praznicului, cea de la: Doamne strigat-am... a Vecerniei celei mici. La Stihoavna punem Stihira Invierii, una singura, apoi Stihoavna Praznicului de La Vecernia cea mare, cu Stihurile Praznicului, Slava... Si acum... a Praznicului. Acum slobozeste... Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru...Troparul Invierii, Slava...Si acum... al Praznicului. Dupa aceea se pune Ectenia cea mica si Otpustul.

La Vecernia cea mare, la: Doamne strigat-am... punem trei Stihiri ale Invierii, o Stihira a lui Anatolie si sase Stihiri ale Praznicului, Slava...Si acum... a Praznicului. Vohodul, Prochimenul zilei si trei Citiri ale Praznicului. La Litie punem Stihirile Praznicului, Slava...Si acum... a Praznicului...: Stralucit-a noua zi de veselie si praznic prea cinstit... La Stihoavna punem Stihirile Invierii, Slava...Si acum...a Praznicului. Acum slobozeste..., Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru...la Binecuvantarea painilor punem Troparul Praznicului (de trei ori) si apoi Citirea din Faptele Apostolilor.

La Utrenie, la: Dumnezeu este Domnul... punem Troparul Invierii (de doua ori), Slava...Si acum... al Praznicului. Dupa obisnuitele Catisme punem Sedelnele Invierii cu Stihira Nascatoarei lor si Citire de la Talcuirea Evangheliei. Apoi Polieleul cu Stihirile Marimurilor Praznicului, Troparele Invierii: Soborul ingeresc..., apoi Ipacoiul glasului si toate Sedelnele Praznicului puse cate o singura data, Slava...Si acum... Sedealna Praznicului cea dupa Polieleu. Apoi Citirea Praznicului, Antifoanele Praznicului, Prochimenul si Evanghelia Praznicului. Urmeaza Invierea lui Hristos vazand..., Psalmul 50 si se face sarutarea Evangheliei dupa obicei, Slava...la care se zice Stihul (Pripeala Praznicului), Si acum... tot aceasta, si Stihira Praznicului. Se pune Canonul Invierii, cu Irmosul, pe patru si al Nascatoarei de Dumnezeu tot pe patru si ale Praznicului se pun amandoua Canoanele cu Irmoasele pe opt. Catavasiile: Hristos se napste, slaviti-L..., pe care le canta stranile impreuna. Dupa Cantarea a treia, Condacul si Icosul Invierii si Sedealna Praznicului (de doua ori) si Citirea Praznicului. Dupa Cantarea a sasea, Condacul si Icosul Praznicului si Citirea Sinaxarului. Dupa Cantarea a noua, Pripealele Praznicului nu le cantam ci cantam: Ceea ce esti mai cinstita... . Apoi se pune Luminanda Invierii, Slava...Si acum... a Praznicului... La Laude punem patru Stihiri ale Invierii si patru ale Praznicului, cu Stihirile Praznicului, Slava...Si acum...Prea binecuvantata esti Nascatoare de Dumnezeu Fecioara... Apoi Doxologia mare, iar dupa Sfinte Dumnezeule... punem numai Troparul Invierii. Urmeaza Ecteniile si Otpustul. Si se pune Stihira Evangheliei si Invatatura Sfantului Teodor Studitul si se face obisnuita iesire in pridvor pentru Ceasul 1. La Ceasuri punem Troparul Invierii, Slava... Troparul Praznicului, Si acum...a Nascatoarei Ceasurilor. Dupa Tatal nostru...punem Condacul Praznicului, si la toate Ceasurile zicem Condacele schimbandu-le.

La Liturghie punem Fericirile Invierii pe sase si ale Praznicului de la Cantarea a treia, pe patru. Dupa Vohod punem Troparele Invierii si Troparul Praznicului, Slava... Condacul Invierii, Si acum... al Praznicului. Prochimenul, Apostolul, Aliluia , Evanghelia si Priceasna mai intai ale zilei, apoi ale Praznicului.

Se cuvine sa stim: ca de se va intampla dupa Praznicul Intrarii in Biserica a Nascatoarei de Dumnezeu Duminica, sa fie vreun Sfant ce se praznuieste pe patru sau pe sase, atunci:

Sambata seara, la Vecernia cea mica punem Stihirile Invierii si ale Nascatoarei de Dumnezeu dupa obicei.

La Vecernia cea mare dupa obisnuita Catisma la: Doamne strigat-am... punem trei Stihiri ale Invierii si una a lui Anatolie si trei ale Praznicului, ale aceleiasi zile de rand, si trei ale Sfantului din Minei. Iar de se canta ale Sfantului pe sase sau Sfantul are si Polieleu atunci cantam trei ale Invierii, trei ale Praznicului si punem patru ale Sfantului, Slava... Sfantului, daca are, iar daca nu are, Slava... a Praznicului, Si acum...a Nascatoarei, Dogmatica glasului. Vohodul si Prochimenul zilei. La Litie punem Stihirile Praznicului, ale Stihoavnei zilei de rand si ale Sfantului daca are Polieleu. Apoi Slava...Si acum... a Praznicului. Iar daca Sfantul are Slava..., se pune Slava... a Sfantului, Si acum... a Praznicului. La Stihoavna punem Stihirile Invierii, Slava... Sfantului, daca are, iar daca nu are, Slava... Si acum... a Praznicului. Acum slobozeste... Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru...la Binecuvantarea painilor punem Troparul: Nascatoarei de Dumnezeu Fecioara, Bucura-te... (de doua ori) si Troparul Praznicului o data si Citirea.

La Utrenie, la Dumnezeu este Domnul... punem Troparul Invierii (de doua ori). Apoi obisnuitele Catisme, Sedelnele Invierii cu Stihira Nascatoarei lor si Citire din Talcuirea Evangheliei. Apoi Polieleul si Troparele Invierii: Soborul ingeresc..., apoi Ipacoiul, Antifoanele si Prochimenul glasului , Evanghelia Invierii si Invierea lui Hristos vazand... Psalmul 50 si Stihira Invierii si celelalte. Punem Canonul Invierii cu Irmosul, pe patru si al Nascatoarei de Dumnezeu cu Irmosul, pe doi si al Praznicului pe patru si al Sfantului pe patru. Iar daca Sfantul are Polieleu atunci punem Canonul Invierii cu Irmosul, pe patru si al Praznicului pe patru si al Sfantului pe sase. Catavasiile: Hristos se naste, slaviti-L... Dupa Cantarea a treia, punem Condacul si Icosul Praznicului si al Sfantului, daca are, si Sedealna Sfantului, Slava...Si acum... a Praznicului si Citirea. Dupa Cantarea a sasea, punem Condacul si Icosul Invierii si citim Sinaxarul. La Cantarea a noua, cantam Ceea ce esti mai cinstita... si punem Luminanda Invierii, Slava... a Sfantului, daca are, iar daca nu are Slava...Si acum...a Praznicului. La Laude punem patru Stihiri ale Invierii si patru ale Praznicului, cu cea de la Slava..., de la Stihoavna Utreniei zilei de rand, cu Stihurile Praznicului. Iar daca Sfantul are Stihiri la Laude, atunci cantam Stihirile Invierii pe patru si ale Sfantului cu cea de la Slava...tot pe patru, cu Stihurile lui, Slava... Stihira Evangheliei Si acum... Preabinecuvantata de esti Nascatoare de Dumnezeu Fecioara... Doxologia cea mare, iar dupa Sfinte Dumnezeule... punem numai Troparul Invierii. Ecteniile si Otpustul. Si se citeste Invatatura Sfantului Teodor Studitul, facandu-se obisnuita iesire in pridvor pentru Ceasul 1. La Ceasul 1 punem Troparul Invierii, Slava... Troparul Praznicului, Si acum... a Nascatoarei Ceasului. Dupa Tatal nostru... se pune Condacul Praznicului. La Ceasul 3 punem Troparul Invierii, Slava... al Sfantului, Si acum...al Nascatoarei Ceasului iar dupa Tatal nostru...punem Condacul Invierii. La fel facem si la celelalte Ceasuri zicand Troparele Invierii intotdeauna cu cele ale Praznicului si cu al Sfantului, schimband Troparele, daca avem si Troparul Sfantului. Iar Troparul Invierii si al Praznicului le zicem schimbandu-le. Si de este Polieleu punem si Condacul Sfantului.

La Liturghie punem Fericirile glasului, pe sase si ale Praznicului, de la Cantarea de rand, pe patru. Iar daca Sfantul are Cantare in Tipic atunci punem Fericirile Invierii pe patru si ale Praznicului, de la Cantarea cea de rand, pe patru si ale Sfantului de la Cantarea a sasea, pe patru. Dupa Vohod punem Troparul Invierii si al Praznicului si al Hramului Sfantului si al Sfantului, daca are. Apoi Condacul Invierii, Slava... al Sfantului, Si acum... al Praznicului. Iar daca Sfantul nu are Tropar si Condac, Slava... Condacul Invierii, Si acum...Condacul Praznicului. Prochimenul, Apostolul, Aliluia , Evanghelia si Priceasna zilei si a Sfantului daca are, iar daca nu are, una se pune a Duminicii celei de rand.


22) IN ZIUA A DOUAZECI SI DOUA POMENIREA SFANTULUI APOSTOL FILIMON SI A CELOR IMPREUNA CU EL

Seara, la Doamne strigat-am... se pun trei Stihiri ale Praznicului glas 8, Podobia: O, preaslavita minune... si trei ale Sfintilor, Podobia: Cand de pe lemn..., Slava...Si acum... a Praznicului... glas 1: Sa se bucure astazi cerul de sus.... La Stihoavna punem Stihirile Praznicului glas 2, Podobia: Casa Efratului..., cu Stihurile ei, apoi Slava...Si acum... acelasi glas, insusi glasul: Astazi se aduce in Biserica... Apoi Acum slobozeste... Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru...Troparul Apostolilor, glas 3: Sfintilor Apostoli rugati..., Slava...Si acum... al Praznicului. Apoi Ecteniile si Otpustul.

La Utrenie, la: Dumnezeu este Domnul... punem Troparul Praznicului (de doua ori), Slava... al Apostolilor, Si acum... al Praznicului. Obisnuitele Catisme, Sedelnele Praznicului si Psalmul 50. Canonul Praznicului glas 4, cu Irmosul, pe opt si al Sfintilor glas 2, pe patru . Dupa Cantarea a treia, Condacul Apostolilor glas 2, Podobia: Cele de sus cautand... ; Ca niste stele prealuminoase care lumineaza marginile..., apoi Sedealna Sfintilor, glas 8: Pe intelepciunea si cuvantul lui Dumnezeu..., Slava...Si acum...a Praznicului. Dupa Cantarea a sasea, Condacul si Icosul Praznicului . Dupa Cantarea a noua, Luminanda Praznicului Slava... Si acum...... tot aceasta. La Stihoavna punem Stihirile Praznicului glas 6, Podobia: A treia zi ai inviat..., cu Stihurile Praznicului, Slava...Si acum...a Praznicului, glas 4: Astazi Biserica ceea ce a incaput pe Dumnezeu... Si apoi Bine este a ne marturisi Domnului..., Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru... punem Troparul Sfintilor Slava...Si acum... al Praznicului. Ecteniile si Otpustul. Ceasurile se pun dupa randuiala obisnuita.

La Liturghie punem Fericirile Praznicului, de la Cantarea intai, pe sase. Dupa Vohod punem Troparul Hramului Domnului Hristos si al Praznicului, apoi al Sfintilor. Dupa aceea Condacul Hramului Domnului Hristos, Slava... Condacul Sfintilor, Si acum...al Praznicului. (Asa se spun Troparele si Condacele pana la Odovania Praznicului in afara de Duminica). Apoi Prochimenul, glas 8: In tot pamantul a iesit vestirea lor..., cu Stihul: Cerurile vestesc slava lui Dumnezeu... Apostolul din Epistola cea catre Filimon: Pavel, trimisul Domnului Iisus Hristos si Timotei fratele lui Filimon, iubitului.... Aliluia , glas 1: Marturisi-vor cerurile minunile Tale,Doamne... Evanghelia de la Luca: In vremea aceea aratat-a Domnul si alti saptezeci de Apostoli... Priceasna: In tot pamantul...

Tot intr-aceasta zi se face Pomenirea uciderii Sfantului binecredinciosului si marelui viteaz Mihail al Tferului. se savarseste Soborul lui in Tfer si la Bisericile care-i poarta Hramul.


23) IN ZIUA A DOUAZECI SI TREIA POMENIREA CELUI INTRU SFINTI PARINTELUI NOSTRU AMFILOHIE EPISCOPUL ICONIEI SI A LUI GRIGORIE EPISCOPUL ECRAGANDIEI

La Vecernie, punem trei Stihiri ale Sfantului Amfilohie, glas 4, Podobia: Dat-ai semn... si trei ale lui Grigorie glas 8, Podobia: O, preaslavita minune..., Slava...Si acum... a Praznicului, glas 4: Veniti toti credinciosii... La Stihoavna punem Stihirile Praznicului glas 1, Podobia: Ceea ce esti bucuria cetelor ceresti...cu Stihurile ei, Slava...Si acum... glas 5: Stralucit-a noua zi de bucurie... Acum slobozeste..., Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru...Troparul Sfintilor glas 4: Dumnezeul parintilor nostri..., Slava... Si acum... al Praznicului, Ecteniile si Otpustul.

La Utrenie, la: Dumnezeu este Domnul... punem Troparul Praznicului (de doua ori), Slava... al Sfintilor, Si acum... al Praznicului. Obisnuitele Catisme si Sedelnele Praznicului , Citirea si Psalmul 50. Canonul Praznicului, cu Irmosul, pe sase si doua Canoane ale Sfintilor, pe opt, al Sfantului Amfilohie, glas 4 si al Sfantului Grigorie, glas 8. Dupa Cantarea a treia, Condacul si Icosul Praznicului si Condacul Sfantului Grigorie, glas 4, Podobia:Aratatu-Te-ai astazi...; Cu luminatoarele straluciri ale Sfantului Duh... Apoi Sedealna Sfantului Amfilohie, glas 4, Podobia: Degrab ne intampina..., Slava...a Sfantului Grigorie, glas 8, Podobia: Pe intelepciunea si cuvantul lui Dumnezeu..., Si acum... a Praznicului acelasi glas, Podobia: Porunca cea cu taina... Dupa Cantarea a sasea, Condacul Sfantului Amfilohie glas 2, Podobia: Cele de sus cautand...; Dumnezeiescul tunet, trambita Duhului... si Icosul. Dupa Cantarea a noua, Luminanda Sfantului Amfilohie, Slava... a Sfantului Grigorie, Si acum... a Praznicului. La Stihoavna punem Stihirile Praznicului glas 2, Podobia: Casa Efratului..., Slava...Si acum... glas 6: Astazi adunarile credinciosilor... Bine este a ne marturisi Domnului..., Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru... punem Troparul Sfintilor, Slava...Si acum... al Praznicului, Ecteniile si Otpustul. Ceasurile dupa randuiala obisnuita.

La Liturghie punem Fericirile Praznicului, de la Cantarea a patra si a cincea, pe sase. Prochimenul glas 7: Scumpa este inaintea Domnului moartea Cuviosului lui..., cu Stihul: Ce vom rasplati Domnului pentru toate cate ne-a dat noua.... Apostolul din Cartea cea catre Evrei: Fratilor, aduceti-va aminte de povatuitorii vostri..., Aliluia, glas 2: Preotii Tai, Doamne, se vor imbraca intru dreptate...,cu Stihul: Legea Dumnezeului lui intru inima lui... Evanghelia de la Matei: Zis-a Domnul privegheati si va rugati... Si Priceasna: Bucurati-va dreptilor intru Domnul...

Tot intr-aceasta zi pomenim si Adormirea Sfantului binecredinciosului marelui viteaz Alexandru al Neviei si a toata Rusia Facatorul de minuni. Se praznuieste Soborul lui acolo unde ii este Hramul.


24) IN ZIUA A DOUAZECI SI PATRA POMENIREA SFINTEI MARE MUCENITE ECATERINA SI A SFANTULUI MARE MUCENIC MERCURIE

La Vecernie punem trei Stihiri ale Sfintei Ecaterina, glas 1, Podobia: Ceea ce esti bucuria cetelor ceresti..., si trei ale Sfantului Mercurie, glas 4, Podobia: Ca pe un viteaz...; Slava...a Sfintei Ecaterina, glas 2: Cu bucurie sa alergam impreuna, o iubitorilor de Mucenici la Praznic..., Si acum...a Praznicului, glas 8: Dupa ce te-ai nascut tu, dumnezeiasca mireasa... La Stihoavna punem Stihirile Praznicului glas 1, Podobia: Ceea ce esti bucuria cetelor ceresti..., Slava... a Sfintei Ecaterina, glas 2: Viata nematerialnica deprinzandu-te..., Si acum... a Praznicului glas 8: David mai-inainte a glasuit despre Tine Preacurata... Acum slobozeste..., Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru...Troparul Sfintei, glas 4: Mieluseaua Ta Hristoase..., sau Troparul acesta: Cu faptele bune ca si cu niste raze de soare ai luminat pe inteleptii cei necredinciosi..., Slava... a Sfantului Mercurie, acelasi glas: Mucenicul Tau Doamne..., Si acum... al Praznicului. Ecteniile si Otpustul.

La Utrenie, la: Dumnezeu este Domnul... punem Troparul Praznicului o data si al Sfintei Ecaterina o data, Slava... al Sfantului Mercurie, Si acum... al Praznicului. Obisnuitele Catisme, Sedelnele Praznicului si Psalmul 50. Canonul Praznicului, cu Irmosul, pe sase si doua Canoane ale Sfintilor, pe opt,al Sfintei Ecaterina glas 8 si al Sfantului Mercurie, acelasi glas. Dupa Cantarea a treia, Condacul si Icosul Praznicului, apoi Condacul Sfantului Mercurie, glas 4, Podobia: Aratatu-Te-ai astazi...; Pe ostasul cel nebiruit intru razboaie..., apoi Sedealna Sfintei Ecaterina glas 8, Podobia: Pe intelepciunea si cuvantul..., Slava... a Sfantului Mercurie glas 4, Podobia: Degrab ne intampina..., Si acum... a Praznicului, acelasi glas si aceeasi Podobie.Dupa Cantarea a sasea, Condacul Sfintei Ecaterina glas 2, Podobia: Cele de sus cautand...; Ceata cinstita iubitorilor de Mucenici dumnezeieste ridicati acum... si Icosul. Dupa Cantarea a noua, Luminanda Sfintei Ecaterina, Slava... a Sfantului Mercurie, Si acum... a Praznicului. La Laude Stihirile Sfintei Ecaterina glas 4, Podobia: Dat-ai semn... , Slava... glas 2: Cu viata nematerialnica deprinzandu-te..., Si acum... acelasi glas: Astazi Fecioara cea cu totul fara de prihana se aduce la Biserica... La Stihoavna punem Stihirile Praznicului glas 2, Podobia: Casa Efratului..., Slava...Si acum... acelasi glas si aceeasi Podobie: Usile cele ceresti...Apoi Bine este a ne marturisi Domnului..., Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru...Troparul Sfintei Ecaterina, Slava... al Sfantului Mercurie, Si acum... al Praznicului. Ecteniile si Otpustul. si Ceasurile dupa randuiala obisnuita.

La Liturghie punem Fericirile Praznicului, de la Cantarea a saptea si a opta, pe patru si a Sfintei de la Cantarea a sasea, pe patru. Prochimenul glas 4: Minunat este Dumnezeu intru Sfintii Sai..., cu Stihul: In Biserici binecuvantati pe Dumnezeu... Apostolul din Cartea cea catre Efeseni: Fratilor, intariti-va intru Domnul..., Aliluia, glas 1: Strigat-au dreptii si Domnul i-a auzit pre dansii... Apoi Evanghelia de la Luca: Zis-a Domnul Ucenicilor sai: Paziti-va de oameni caci vor pune mainile peste voi... Apoi Priceasna: Bucurati-va dreptii... ?Tot intr-aceasta zi pomenirea Sfantului Mucenic Mercurie al Smolenskului. Se savarseste Slujba lui in Biserica care-i poarta Hramul.


25) IN ZIUA A DOUAZECI SI CINCEA POMENIREA CELOR INTRU SFINTI PARINTILOR NOSTRI SI SFINTILOR MUCENICI CLEMENT PAPA AL ROMEI SI A LUI PETRU AL ALEXANDRIEI

In aceasta zi se Odovaieste Praznicul Intrarii in Biserica a Prea Sfintei Nascatoarei de Dumnezeu.

Seara, la Doamne strigat-am... punem trei Stihiri ale Praznicului, glas 1, Podobia: O, preaslavita minune... (Cele care s-au cantat in chiar ziua Praznicului) si apoi trei ale Sfantului Clement, glas 2, Podobia: Cand de pe lemn..., Slava...Si acum... a Praznicului, glas 8: Dupa ce te-ai nascut tu, Dumnezeiasca Mireasa... Apoi Stihoavna, cu Stihirile Praznicului glas 5, Podobia:Bucura-te camara pustnicilor...; Bucura-se-va cerul si pamantul...,cu Stihurile lor; Slava...Si acum... a Praznicului, glas 6: Astazi adunarile credinciosilor.... Apoi Acum slobozeste...,Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru...Troparul Sfintilor, glas 4: Dumnezeul Parintilor nostri..., Slava...Si acum... al Praznicului, Ecteniile si Otpustul.

La Utrenie, la Dumnezeu este Domnul... Troparul Praznicului (de doua ori) Slava... al Sfintilor, Si acum... al Praznicului. Apoi obisnuitele Catisme si Sedelnele Praznicului, Citirea si Psalmul 50. Canonul Praznicului se pune unul singur, cu Irmosul, pe sase si doua Canoane ale Sfintilor, cu Irmoasele pe opt, al Sfantului Clement, glas 8 si al Sfantului Petru, acelasi glas. Catavasiile: Hristos se naste, slaviti-L... Dupa Cantarea a treia, se pune Condacul Sfantului Clement si al lui Petru glas 4, Podobia: Aratatu-te-ai astazi...;Ca cei ce stand pe stalpii neclintiti ai Bisericii... si Icosul. Apoi Sedealna Sfantului Clement, glas 8, Podobia: Pe intelepciunea si Cuvantul lui Dumnezeu... apoi Slava... a Sfantului Petru, acelasi glas, Si acum... a Praznicului. Dupa Cantarea a sasea, Condacul si Icosul Praznicului. La Cantarea a noua, nu se pune: Ceea ce esti mai cinstita... , ci cantam Stihirile Marimurilor Praznicului dupa cum s-a aratat in ziua Praznicului. Iar la Troparele Canoanelor Sfintilor zicem Stihurile Cantarii a noua. Iar la sfarsitul Cantarii a noua canta prima strana, Stihira Marimurilor Praznicului, apoi Catavasia Praznicului: Taina straina vad... si se face o inchinaciune. Apoi Luminanda Sfintilor, Slava...Si acum... a Praznicului. La Laude punem Stihirile pe sase, trei ale Praznicului, glas 1, Podobia:Ceea ce esti bucuria cetelor ceresti...; Fecioarelor faclii purtand... Apoi punem trei Stihiri ale Sfantului Petru, acelasi glas si aceeasi Podobie; Pe Treimea cea mai presus de fiinta de o fiinta o ai aparat, preafericite..., Slava... glas 4: Cu mana lui Dumnezeu..., Si acum... glas 2: Astazi biserica ceea ce a incaput pe Dumnezeu..., apoi Doxologia cea mare. Dupa Sfinte Dumnezeule...si Tatal nostru... punem Troparul Sfintilor, Slava...Si acum... a Praznicului, Ecteniile si Otpustul si Ceasul 1 la care zicem Troparul Praznicului, Slava... al Sfintilor, Si acum... a Nascatoarei Ceasurilor. Dupa Sfinte Dumnezeule... se pune Condacul Praznicului neschimbat.

La Liturghie punem Fericirile Praznicului din amandoua Canoanele, de la Cantarea a noua, pe opt. Dupa Vohod punem Troparul Praznicului si al Sfintilor Slava... Condacul Sfintilor, Si acum... al Praznicului. Prochimenul, Cantarea Nascatoarei de Dumnezeu, glas 3: Mareste suflete al meu pe Domnul..., cu Stihul: Ca a cautat spre smerenia roabei sale... Prochimenul Sfintilor glas 7: Scumpa este inaintea Domnului..., cu Stihul: Ce vom rasplati Domnului.... Apostolul Praznicului din Cartea cea catre Evrei: Fratilor, cortul cel dintai avea indreptari...; si al Sfintilor din Cartea cea catre Filipeni: Fratilor, petrecerea noastra este in ceruri..., Aliluia, glas 8: Asculta fiica si vezi... Evanghelia Praznicului de la Luca: In vremea aceea intrat-a Iisus intr-un sat... si a Sfintilor de la Matei: Zis-a Domnul voi sunteti lumina lumii... Priceasna Praznicului: Paharul mantuirii... si apoi a Sfintilor: Intru pomenire vesnica...

Acum se Odovaieste Praznicul Intrarii in Biserica a Prea Sfintei Nascatoarei de Dumnezeu. INSEMNARE: se cuvine sa stim: ca de se va intampla Odovania Praznicului Intrarii in Biserica a Prea Sfintei Nascatoarei de Dumnezeu Duminica, se lasa Slujba Sfantului Petru si se canta cand va voi cel mai mare. Sambata la Vecernia cea mica se pun Stihirile Invierii si ale Nascatoarei de Dumnezeu din Octoih.

La Vecernia cea mare se pune obisnuita Catisma. La: Doamne strigat-am... se pun trei Stihiri ale Invierii, una a lui Anatolie, apoi trei ale Praznicului, glas 1, Podobia: O, preaslavita minune...; Astazi credinciosii..., si trei ale Sfantului Clement, Slava... a Praznicului glas 8: Dupa ce te-ai nascut tu, Dumnezeiasca Mireasa... Si acum... a Nascatoarei, pe glasul cel de rand. Vohodul si Prochimenul zilei. La Litie se pun Stihirile Praznicului Slava...Si acum... a Praznicului. La Stihoavna punem Stihirile Invierii, ale glasului de rand, Slava...Si acum... a Praznicului. Acum slobozeste..., Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru..., la Binecuvantarea painilor punem Troparul: Nascatoare de Dumnezeu Fecioara, bucura-te... (de trei ori) si Citire din Faptele Apostolilor. Iar unde nu se face Priveghere spunem Troparul Invierii, Slava... al Sfantului Clement, Si acum... al Praznicului.

La Utrenie, la: Dumnezeu este Domnul... punem Troparul Invierii (de doua ori), Slava... al Sfantului Clement, Si acum... al Praznicului. Dupa Catisme punem Sedelnele Invierii, cu Stihira Nascatoarei lor, apoi Citirea si Polieleul. Troparele Invierii: Soborul ingeresc..., Ipacoiul glasului, Antifoanele, Prochimenul glasului si Evanghelia Invierii. Apoi Invierea lui Hristos vazand..., Psalmul 50 si celelalte ale Invierii. Canonul Invierii, cu Irmosul, pe patru si al Nascatoarei de Dumnezeu, pe doi si al Praznicului, care este al glasului al patrulea, pe patru si al Sfantului Clement, tot pe patru. Catavasiile: Hristos se naste, slaviti-L... Dupa Cantarea a treia, Condacul si Icosul Praznicului, apoi Condacul Sfantului Clement si Sedealna lui, Slava...Si acum... a Praznicului. Dupa Cantarea a sasea, Condacul si Icosul Invierii. Iar la Cantarea a noua, cantam: Ceea ce esti mai cinstita... Apoi Luminanda Invierii, Slava... a Sfantului, Si acum... a Praznicului. La Laude punem patru Stihiri ale Invierii si patru ale Praznicului, cu cea de la Slava..., cu Stihurile Praznicului, Slava... Stihira Evangheliei, Si acum... Preabinecuvantata esti.... Doxologia cea mare,iar dupa Sfinte Dumnezeule... punem numai Troparul Invierii, apoi Ecteniile si Otpustul si Ceasul 1. La Ceasuri punem Troparul, intai al Invierii, apoi Slava... al Praznicului, Si acum... al Nascatoarei Ceasurilor. Dupa Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru...punem Condacul Praznicului si al Invierii schimbandu-le.

La Liturghie punem Fericirile glasului, pe sase si ale Praznicului de la Cantarea a noua, pe patru. Dupa Vohod punem Troparul Invierii apoi al Praznicului si al Sfantului, apoi Condacul Invierii, Slava... al Sfantului Clement, Si acum... al Praznicului. Prochimenul glasului si apoi al Praznicului. Apostolul, Aliluia , Evanghelia Duminicii celei de rand si apoi a Praznicului si Priceasna: Laudati pe Domnul din ceruri... si apoi a Praznicului: Paharul mantuirii...


26) IN ZIUA A DOUAZECI SI SASEA POMENIREA PREA CUVIOSULUI PARINTELE NOSTRU ALIPIE STALPNICUL

La Vecernie punem trei Stihiri ale Octoihului sau ale Nascatoarei de Dumnezeu si trei ale Sfantului, glas 1, Podobia: Prea laudatilor Mucenici...,Slava...Si acum... a Nascatoarei. Stihoavna Octoihului, apoi Acum slobozeste..., Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru...,daca nu este Aliluia, punem Troparul Sfantului: Al rabdarii stalp ai fost..., Ecteniile si Otpustul.

La Utrenie, daca nu este Aliluia, la: Dumnezeu este Domnul..., Troparul Sfantului (de doua ori), Slava...Si acum... al Nascatoarei. Apoi obisnuitele Catisme si Sedelnele Octoihului, Citirea si Psalmul 50. Amandoua Canoanele Octoihului si Canonul Sfantului, pe patru, glas 5. Dupa Cantarea a treia, Sedealna Sfantului, Slava... Si acum... a Nascatoarei. Dupa Cantarea a sasea, Condacul Sfantului glas 8, Podobia:Ca niste parga a firii...; Ca pe o pricina de fapte bune si podoaba a pustnicilor... si Icosul. Dupa Cantarea a noua, Luminanda si Stihoavna Octoihului Slava... Si acum... a Nascatoarei. Apoi Bine este a ne marturisi Domnului... , Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru...,daca nu este Aliluia, punem Troparul Sfantului, Slava... Si acum... al Nascatoarei. Ecteniile si Otpustul.

Ceasurile si Liturghia se pun dupa randuiala obisnuita.

Tot intr-aceasta zi praznuim Sfintirea Bisericii Sfantului Marelui Mucenic Gheorghe care este in Kiev la portile cele de aur. Slujba lui se canta la Bisericile care-i poarta Hramul.


27) IN ZIUA A DOUAZECI SI SAPTEA POMENIREA SFANTULUI MARELUI MUCENIC IACOV PERSUL

La Vecernie punem Stihirile Mucenicilor pe sase, glas 2, Podobia: Cand de pe lemn..., Slava... glas 5: Minunat te-ai facut, o Iacove, intru toate muncile indelung rabdand.... , Si acum ... a Nascatoarei. Apoi Stihoavna Octoihului, Slava... a Sfantului, glas 8: Cu credinta adunandu-ne astazi iubitorii de priveliste..., Si acum ... a Nascatoarei. Apoi Acum slobozeste..., Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru...Troparul Mucenicului glas 4: Mucenicul Tau, Doamne..., sau acest Tropar acelasi glas: Cu mucenicia cea neobisnuita infricosata si cu rabdarea cea vitejeasca pe toti i-ai minunat mult patimitorule..., apoi Ecteniile si Otpustul.

La Utrenie, la: Dumnezeu este Domnul... Troparul Sfantului (de doua ori), Slava... Si acum al Nascatoarei,apoi obisnuitele Catisme, Sedelnele Octoihului si Psalmul 50. Amandoua Canoanele Octoihului si Canonul Sfantului, pe sase, glas 2. Dupa Cantarea a treia, punem Sedealna Sfantului, glas 8, Podobia: Pe intelepciunea si cuvantul lui Dumnezeu... (de doua ori), Slava... Si acum a Nascatoarei. Dupa Cantarea a sasea, Condacul Sfantului glas 2, Podobia:Cele de sus cautand...; Plecandu-te sotiei tale celei bune... si Icosul. Dupa Cantarea a noua, Luminanda Octoihului, Slava... a Mucencului, Si acum... a Nascatoarei. Stihoavna Octoihului, Slava...a Mucenicului, glas 2: Rabdand intru patimire Mucenice Iacove..., Si acum ... a Nascatoarei.Apoi Bine este a ne marturisi Domnului... Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru...Troparul Sfantului, Slava... Si acum... a Nascatoarei, apoi Ecteniile si Otpustul. Ceasurile se pun dupa randuiala obisnuita.

La Liturghie punem Fericirile Octoihului si ale Sfantului, de la Cantarea a treia, pe patru. Prochimenul Sfantului glas 4: Sfintilor care sunt pe pamantul lui..., cu Stihul: Mai inainte vedeam pe Domnul... Apostolul din Cartea cea catre Timotei: Fiule Timotei, intareste-te in darul lui Iisus Hristos..., apoi Aliluia: Multe-s supararile dreptilor... Evanghelia de la Ioan: Zis-a Domnul Ucenicilor Sai: Acestea va poruncesc voua... Apoi Priceasna: Intru pomenire vesnica...

Tot intr-aceasta zi pomenim si semnul Prea Sfintei Nascatoarei de Dumnezeu ce a fost in marele Novogorod. Tot intr-aceasta zi si Pomenirea celui intru sfinti a Parintelui nostru Iacob episcopul Rostovului Facatorul de minuni. Se savarseste Soborul lui acolo unde se afla Moastele sale.


28) IN ZIUA A DOUAZECI SI OPTA POMENIREA SFANTULUI SI PREA CUVIOSULUI MUCENIC STEFAN CEL NOU SI A SFANTULUI MUCENIC IRINARH


La Vecernie punem trei Stihiri ale Cuviosului, glas 6, Podobia: Toata nadejdea punandu-si... si trei ale Mucenicului, Slava... acelasi glas , insusi glasul: Din pruncie te-ai daruit lui Dumnezeu prea Sfinte Stefane..., Si acum... a Nascatoarei. Stihoavna Octoihului, Slava... a Cuviosului glas 8: Pe cel dupa chip pazindu-l nevatamat..., Si acum ... a Nascatoarei sau a Crucii Nascatoare. Acum slobozeste... Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru... Troparul Cuviosului, glas 4: Pustniceste mai-inainte in munte nevoindu-te..., Slava... al Mucenicului, acelasi glas: Mucenicul Tau,Doamne... , Slava... Si acum... al Nascatoarei lui. Ecteniile si Otpustul.

La Utrenie, la: Dumnezeu este Domnul... punem Troparul Cuviosului (de doua ori), Slava... al Mucenicului, Si acum... al Nascatoarei. Obisnuitele Catisme, Sedelnele Octoihului si Psalmul 50. Se pune un Canon al Octoihului, cu Irmosul, pe sase si doua ale Sfintilor cu Irmoasele pe opt, amandoua pe glas 6. Dupa Cantarea a treia, Condacul Cuviosului glas 8, Podobia: Aparatoare Doamna...; Pe iubitorul Treimii si dumnezeiescul Stefan sa-l laudam... Apoi Sedealna Cuviosului glas 1, Podobia: Mormantul Tau..., Slava... a Mucenicului Si acum... a Nascatoarei. Dupa Cantarea a sasea, Condacul Mucenicului, glas 7, Podobia: Cele de sus cautand...; Stea luminoasa si negraita te-ai aratat... si apoi al Cuviosului, glas 3, Podobia:Fecioara astazi... ; Din radacina neroditoare odrasla ai crescut, Cuvioase... si Icosul. Dupa Cantarea a noua, Luminanda Octoihului, Slava...a Sfantului, Si acum... a Nascatoarei. Stihoavna Octoihului, Slava... Si acum... a Nascatoarei. Apoi Bine este a ne marturisi Domnului..., Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru..., Troparul Cuviosului, Slava... al Mucenicului, Si acum... al Nascatoarei. Ecteniile si Otpustul. Ceasurile dupa randuiala obisnuita.

La Liturghie punem Fericirile Octoihului, pe patru si ale Sfantului de la Cantarea a treia, pe patru. Prochimenul glas 8: Lauda-se-vor Cuviosii intru slava..., cu Stihul: Cantati Domnului cantare noua... Apostolul din Cartea cea catre Timotei: Fiule Timotei, sa nu te rusinezi de marturisirea Domnului nostru Iisus Hristos..., Aliluia , glas 8: Fericit barbatul care se teme de Domnul..., cu Stihul: Puternica pe pamant va fi samanta lui... Evanghelia de la Matei: Zis-a Domnul Ucenicilor Sai: Cand va vor alunga pe voi din cetatea aceasta..., apoi Priceasna: Intru pomenire vesnica.


29) IN ZIUA A DOUAZECI SI NOUA POMENIREA SFANTULUI MUCENIC PARAMON, A SFANTULUI MUCENIC FILUMEN SI A CUVIOSULUI ACACHIE CEL MARTURISIT DE SFANTUL IOAN SCARARU

La Vecernie, punem trei Stihiri ale Octoihului si trei ale Mucenicului, glas 4, Podobia: Cel ce esti chemat de sus..., Slava... Si acum a Nascatoarei. Stihoavna Octoihului, apoi Acum slobozeste... Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru... punem Troparul Sfintilor, daca nu este Aliluia, Slava... Si acum al Nascatoarei Ecteniile si Otpustul.

La Utrenie, la: Dumnezeu este Domnul... se pune Troparul Sfintilor (de doua ori), Slava... Si acum... al Nascatoarei. Obisnuitele Catisme, Sedelnele Octoihului si Psalmul 50. Amandoua Canoanele Octoihului si un Canon al Sfantului, pe patru, glas 4. Dupa Cantarea a treia punem Sedealna Sfantului, glas 4, Podobia: Degrab ne intampina..., Slava... Si acum... a Nascatoarei. Dupa Cantarea a sasea, punem Mucenicina Octoihului, iar dupa Cantarea a noua, punem Luminanda si Stihoavna Octoihului. Apoi Bine este a ne marturisi Domnului..., Sfinte Dumnezeule...si dupa Tatal nostru... , daca nu este Aliluia punem Troparul Sfintilor, Slava... Si acum... a Nascatoarei. Ecteniile si Otpustul. Ceasurile si Liturghia se pun dupa randuiala obisnuita.


30) IN ZIUA A TREIZECEA POMENIREA SFANTULUI SI INTRU TOT LAUDATULUI APOSTOL ANDREI, CEL INTAI CHEMAT

Seara La Vecernia cea mare cantam Fericit barbatul..., prima Slava... La Doamne strigat-am... punem Stihirile pe opt, glas 4, Podobia: Cel ce de sus esti chemat..., Slava... acelasi glas, insusi glasul: Vanarea pestilor lasand..., Si acum... acelasi glas, al Inaintepraznuirii: Isaie dantuieste... Vohodul si Prochimenul zilei, si se fac trei Citiri. Prima din Epistola Soborniecasca a Sfantului Apostol Petru: Petru Apostolul Domnului Iisus Hristos...; a doua din Epistola Soborniceasca a Sfantului Apostol Petru: Iubitilor, Hristos a patimit pentru noi... si a treia tot din aceeasi Epistola: Iubitilor, Hristos patimind cu trupul pentru noi... La Litie punem Stihira Hramului si Stihirile Apostolului, glas 1, Slava... glas 8: Pe propovaduitorul credintei..., Si acum...: Stapana primeste rugaciunile... La Stihoavna punem Stihirile Apostolului glas 5, Podobia: Bucura-te, camara pustnicilor..., cu Stihurile Apostolesti, apoi Slava... glas 3: Pe cel de un sange cu Petru si ucenic al lui Hristos..., Si acum... acelasi glas al Inaintepraznuirii: Iosife, spune-ne noua... Acum slobozeste..., Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru... Troparul glas 4: Ca cel ce esti decat Apostolii primul chemat si al Verhovnicului frate adevarat..., Slava... Si acum...: Taina cea din veac ascunsa... si Otpustul.

La Utrenie, la Dumnezeu este Domnul... punem Troparul Apostolului (de doua ori) Slava... Si acum... al Nascatoarei. Dupa obisnuitele Catisme punem Sedelnele Apostolului, cu Stihira Nascatoarei lor si Citirea. Apoi Polieleul, cu Stihurile lui si Sedealna glas 5 (de doua ori), Slava... Si acum... a Nascatoarei. Dupa aceea primul Antifon glas 4, Prochimenul glas 4: In tot pamantul a iesit vestirea lor..., cu Stihul: Cerurile spun slava lui Dumnezeu... Apoi: Toata suflarea sa laude pe Domnul... Evanghelia de la Matei: In vremea aceea umbland Iisus pe langa Marea Galileii... Psalmul 50 si Stihira glas 8: Pe propovaduitorul credintei... (este scrisa la Slava... de la Litie). Apoi Rugaciunea: Mantuieste Dumnezeule poporul tau... Urmeaza Canonul Nascatoarei de Dumnezeu, cu Irmosul, pe sase, glas 1 si doua Canoane ale Apostolului, pe opt, glas 1. Catavasiile: Hristos se naste, slaviti-L... Dupa Cantarea a treia, Sedealna glas 8, Podobia: Pe intelepciunea si cuvantul..., Slava... cealalta Sedealna, acelasi glas si aceeasi Podobie, Si acum... a Nascatoarei. Dupa Cantarea a sasea, Condacul Sfantului glas 2, Podobia: Pe Nascatoare de Dumnezeu cea intru rugaciuni neadormita...; Pe graitorul de Dumnezeu cel numit cu numele de barbatie... si Icosul. Dupa Cantarea a noua, Luminanda Apostolului, Slava... alta Luminanda, Si acum ... a Nascatoarei. La Laude punem Stihirile Apostolului pe patru, glas 1, Podobia: Ceea ce esti bucuria cetelor ceresti..., Slava... glas 8, insusi glasul: Pe propovaduitorul credintei..., Si acum... acelasi glas a Inaintepraznuirii: Primeste Vitleeme pe mitropolia lui Dumnezeu... Doxologia cea mare, iar dupa Sfinte Dumnezeule...si Tatal nostru... punem Troparul Apostolului, Slava... Si acum... al Nascatoarei Invierii. Ecteniile si Otpustul. Ceasul 1 si celelalte dupa randuiala obisnuita.

La Liturghie punem Fericirile din Canoanele Apostolilor de la Cantarea a treia si a sasea, pe opt. Dupa Vohod, punem Prochimenul, glas 8: In tot pamantul a iesit vestirea lor...; cuStihul: Cerurile vestesc slava lui Dumnezeu... Apostolul din Cartea catre Corinteni: Fratilor, Dumnezeu pe noi Apostolii cei mai de pe urma..., Aliluia glas 1: Marturisi-vor cerurile minunile Tale,Doamne..., Evanghelia de la Ioan: In vremea aceea statea Ioan si alti doi dintre ucenicii Lui... Priceasna: In tot pamantul...


Carti Ortodoxe

Cuprins