LUNA OCTOMBRIE

LUNA OCTOMBRIE ARE TREIZECI SI UNA DE ZILE. ZIUA ARE 11 CEASURI SI NOAPTEA ARE 13 CEASURI

1) ZIUA INTAI POMENIREA SFANTULUI APOSTOL ANANIA UNUL DIN CEI 70 SI AL CUVIOSULUI PARINTELUI NOSTRU ROMAN MELODUL

Seara La Vecernie, Catisma obisnuita. La: Doamne strigat-am... punem Stihirile Apostolului in numar de trei, pe glas 4, Podobia: Cela ce sus esti chemat...; si ale Sfantului Roman tot in numar de trei, pe glas 1, Podobia: Ceea ce esti bucuria cetelor ceresti....Apoi Slava... a Apostolului, acelasi glas, insusi glas: Pe vasul alegerii, pe intrarea cea mare a Duhului...; Si acum... a Nascatoarei sau a Nascatoarei Crucii. La Stihoavna, punem Stihirile Octoihului si ale Apostolului pe glas 4: Incapere de chinuri rabdatoare te-ai aratat Anania Apostole...; cu Stihul: In tot pamantul a iesit vestirea lor...;Slava... a Cuviosului, glas 6: Intaia incepatura de bunatati te-ai aratat...; Si acum... a Nascatoarei sau a Nascatoarei Crucii. Acum slobozeste... Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru... Troparul Apostolului glas 3: Apostole Sfinte...: Slava... Troparul Cuviosului pe glas 8: Intru tine Parinte cu deamanuntul s-a pazit cel dupa chip...; Si acum... a Nascatoarei sau a Nascatoarei Crucii. Ectenia si Otpustul.

La Utrenie, la Dumnezeu este Domnul... se pune Troparul Apostolului (de doua ori) Slava... al Cuviosului Si acum... al Nascatoarei. Obisnuitele Catisme si Sedelnele Octoihului si Psalmul 50. Se pune un Canon al Octoihului cu Irmosul, pe sase si unul al Apostolului pe glas 8 cu Irmosul, pe patru si unul al Cuviosului, pe glas 6 cu Irmosul, tot pe patru. Dupa Cantarea a treia, Condacul Cuviosului, glas 8:Cu Dumnezeiestile fapte bune ale duhului...; Apoi Sedealna Apostolului, Slava... a Cuviosului glas 5, Podobia: Cuvantul cel impreuna cel de inceput... Si acum...a Nascatoarei sau a Nascatoarei Crucii. Dupa Cantarea a sasea, Condacul Apostolului glas 2 ,Podobia: Pe Nascatoarea de Dumnezeu cea intru rugaciuni... ; Cela ce esti intru rugaciuni prea fierbinte sprijinitor...; Icosul si citim Sinaxarul. Dupa Cantarea a noua, Luminanda Octoihului Slava... aApostolului Si acum... a Nascatoarei. La Stihoavna Stihirile Octoihului Slava... a Apostolului glas 8: Ucenice al Mantuitorului...; Si acum... a Nascatoarei sau a Nascatoarei Crucii. Apoi :Bine este a ne marturisi Domnului... si dupa Tatal nostru...Troparul Apostolului, Slava... al Cuviosului, Si acum... al Nascatoarei, apoi Ecteniile si Otpustul si urmeaza Ceasul 1 , la care zicem Troparul Apostolului Slava... al Cuviosului Si acum...al Nascatoarei Ceasului. Dupa Tatal nostru...Condacul Apostolului si celelalte dupa randuiala.

La Liturghie punem Fericirile Octoihului le punem pe patru si ale Apostolului de la Cantarea a treia tot pe patru. Prochimenul Apostolului, glas 8: In tot pamantul a iesit vestirea lor..; cu Stihul: Cerurile spun Slava... lui Dumnezeu.... Apoi Apostolul de la Fapte: In zilele acelea era un oarecare ucenic in Damasc cu numele Anania...; Aliluia pe glas 1: Marturisi-vor cerurile minunile Tale Doamne..., cu Stihul: Dumnezeul se preamareste in faptele Sfintilor...; apoi Evanghelia de la Luca: Zis-a Domnul: Cel ce va asculta pe voi pe Mine ma asculta.... Priceasna: In tot pamantul....

TOT IN ACEASTA ZI SARBATORIM ACOPERAMANTUL PREA SFINTEI STAPANEI NOASTRE NASCATOAREI DE DUMNEZEU SI PURUREA FECIOAREI MARIA

De este Hramul ei sau daca va voi cel mai mare sa se faca Priveghere de toata noaptea apoi cantam slujba:

La Vecernia cea mica, Stihirile Samoglasnice glas 1, pe patru, Slava...Si acum... glas 6: Veniti iubitorilor de praznic...; apoi Prochimenul zilei si Invredniceste-ne Doamne... La Stihoavna, punem Stihirile glas 2, Podobia:Casa Efratului...; Apoi, Slava...Si acum... pe glas 3: Veniti toti... Acum slobozeste...Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru...Troparul glas 4: Astazi poporul cel binecredincios... Ectenia cea mica si Otpustul.

La Vecernie cea mare, cintam: Fericit barbatul..., prima Slava... . La: Doamne strigat-am... punem Stihirile pe opt, glas 1. Podobia: O, preaslavita minune... Apoi alte Stihiri glas 4 ,Podobia: Ca pe un viteaz... Slava...Si acum... pe glas 8: Astazi se bucura impreuna cu noi.... Apoi Vohodul, Prochimenul zilei si se pun trei Citiri de la Facere: Iesit-ai Iacov... si celelalte. La Litie se pun Stihirile glas 3 Slava... Si acum... tot pe glas 3: Curatindu-ne gandul si mintea... La Stihoavna Stihirile glas 2, cu Stihurile: cel dintai: Asculta fiica si vezi...; al doilea Stih: Fetei tale se vor ruga..., apoi Slava...Si acum..., pe glas 2: Ca o cununa prealuminata... La Binecuvantarea painilor,se pune Troparul ( de trei ori) apoi: Fie numele Domnului binecuvantat...(de trei ori), Slava... Si acum...; Psalmul 33 pana la: Bogatii au saracit si au flamanzit... care se canta; si Citirea.

La Utrenie, la: Dumnezeu este Domnul... se pune Troparul Praznicului (de trei ori), iar dupa Catisme, Sedelnele Acoperamantului si Citirea. Dupa Polieleu, Sedealna glas 4, Slava... Si acum... tot aceasta. Apoi se pune primul Antifon , glas 4; Prochimenul, tot pe glas 4: Pomeni-voi numele Tau... cu Stihul: Fetei Tale se vor ruga... apoi: Toata suflarea..., Evanghelia de la Luca: In vremea aceea sculandu-se Maria... si Psalmul 50; Slava... Pentru rugaciunile Nascatoarei de Dumnezeu..., Si acum... tot aceasta Apoi: Miluieste-ma Dumnezeule..., cu Stihira glas 8: Astazi se bucura impreuna cu noi... Canonul se pune al Nascatoarei cu Dumnezeu cu Irmosul, de doua ori, iar Troparele se pun pe 12. Dupa Cantarea a treia, Sedealna glas 5 Slava... Si acum...tot aceasta. Dupa Cantarea a sasea, Condacul glas 3, Podobia:Fecioara astazi...,Fecioara astazi inainte sta in Biserica...; si Icosul. Dupa Cantarea a noua, Luminanda Acoperamantului. La Laude, punem Stihirile pe patru, glas 8, Podobia: O, preaslavita minune... apoi Slava... Si acum... glas 6: Daca Te-a vazut pe Tine in vazduh minunatul Andrei... Doxologia cea mare, iar dupa Sfinte Dumnezeule... Troparul Acoperamantului, Ecteniile si Otpustul si Ceasul 1 si celelalte dupa randuiala.

La Liturghie, punem Fericirile din Canonul Acoperamantului, de la Cantarea a treia si a sasea. Prochimenul si Cantarea Nascatoarei de Dumnezeu pe glas 3: Mareste suflete al nostru pe Domnul..., cu Stihul: Ca a cautat spre smerenia roabei sale... Apoi Apostolul in Cartea cea catre Evrei: Fratilor cortul cel dintai avea indreptari de slujba...; Aliluia pe glas 8: Asculta fiica si vezi...; Cu Stihul: Fetei Tale se vor ruga... . Evanghelia de la Luca: In vremea aceea intrat-a Iisus intr-un sat...  Priceasna: Paharul mantuirii...

INSEMNARE: Se cuvine sa stim si acestea: De se va intampla Praznicul Acoperamantului Prea Sfintei Nascatoarei de Dumnezeu in orice zi a saptamanii afara de Duminica si daca va voi cineva sa cante slujba Sfantului Apostolului Anania impreuna cu a Praznicului si cu a Cuviosului Roman sa o cante asa:

La Vecernia cea mica, Stihirile Apostolului pe 4, glas 1,cele Samoglasnice; Slava... Si acum... glas 6: Veniti soboarele cele iubitoare de praznic... La Stihoavna, Stihirile glas 2, Podobia: Casa Efratului... Slava... Si acum...glas 3: Veniti toti iubitorii de praznic... Acum slobozeste... si dupa Tatal nostru...Troparul Apostolului, Ectenia cea mica si Otpustul.

La Vecernia cea mare, cantam: Fericit barbatul..., prima Slava... La: Doamne strigat-am... punem zece Stihiri si cantam patru ale Acoperamantului, trei ale Apostolului si trei ale lui Roman Melodul, Slava... a Apostolului, Si acum... a Acoperamantului . Vohodul, Prochimenul zilei si Citirile, adica trei ale Acoperamantului. Ecteniile cele obisnuite. La Litie, Stihirile Acoperamantului glas 3, Slava... a Apostolului ; Si acum... a Acoperamantului. La Stihoavna punem Stihirile Acoperamantului glas 2, cele Samoglasnicele; Slava... a Cuviosului ; Si acum... a Acoperamantului. La: Binecuvantarea painilor punem Troparul Acoperamantului (de trei ori ),apoi: Fie numele Domnului binecuvantat (tot de trei ori),cantandu-le si Psalmul 33: Bine voi cuvanta pe Domnul... pana la: Bogatii au saracit si au flamanzit... pe care il cantam pe glas 8. Apoi Citirea.

La Utrenie, la Dumnezeu este Domnul... punem Troparul Acoperamantului apoi al Apostolului, Slava... al Cuviosului ,Si acum... al Acoperamantului. Apoi obisnuitele Catisme. Dupa Catisme, Sedelnele Acoperamantului si Citirile. Urmeaza Polieleul cu Cantarile lui. Apoi Sedealna Acoperamantului (de doua ori) si dupa aceea Antifonul intai , glas 4; Prochimenul glas 4: Pomeni-voi numele Tau... cu Stihul: Fetei Tale se vor ruga... Apoi: Toata suflarea sa laude pe Domnul... Evanghelia de la Luca: In zilele acelea sculandu-se Maria...; Psalmul 50, Slava... Pentru rugaciunile Nascatoarei de Dumnezeu...,Si acum... tot aceasta si Stihira , pe glas 8: Astazi se bucura impreuna cu noi... Canonul Acoperamantului cu Irmosul, pe sase si al Apostolului pe patru si al Cuviosului tot pe patru. Catavasiile;Deschide-voi gura mea... Dupa Cantarea a treia, Condacul Apostolului si al Cuviosului si Sedealna Apostolului; Slava... a Cuviosului Si acum...a Acoperamantului, si Citirea. Dupa Cantarea a sasea, Condacul si Icosul Acoperamantului, si Sinaxarul: Dupa Cantarea a noua, Luminanda Acoperamantului, Slava...a Apostolului, Si acum...a Acoperamantului. La Laude punem Stihirile Acoperamantului pe patru Slava...a Apostolului Si acum...a Acoperamantului, apoi Doxologia cea mare. Dupa Sfinte Dumnezeule..., Troparul Apostolului, Slava... a Cuviosului, Si acum...iarasi a Acoperamantului. Ecteniile si Otpustul si Ceasul 1, la care zicem Troparul Acoperamantului, Slava...Apostolului, Si acum...a Nascatoarei Ceasurilor. Dupa Sfinte Dumnezeule... Condacul Acoperamantului si Otpustul cel final. De asemeni si la celelalte Ceasuri zicem intai Troparul Acoperamantului iar Troparele Sfintilor le zicem schimbandu-le . Iar Condacul Acoperamantului il zicem la toate Ceasurile.

La Liturghie, punem Fericirile din Canonul Acoperamantului de la Cantarea a treia pe patru, apoi ale Apostolului din Cantarea a sasea pe patru. Dupa Vohod Troparul Acoperamantului si apoi al Apostolului si al Cuviosului. Apoi Condacul Apostolului, Slava... al Cuviosului, Si acum... al Acoperamantului. Prochimenul; apoi Cantarea Nascatoarei de Dumnezeu pe glas 3: Mareste suflete al meu pe Domnul....,cu Stihul: Ca a cautat spre smerenia roabei sale...; si apoi a Apostolului: In tot pamantul a iesit... Urmeaza Apostolul in Cartea cea catre Evrei: Fratilor, cortul cel dintai avea indreptari de slujbe..., apoi al Apostolului, de la Fapte: In zilele acelea era in Damasc un oarecare ucenic cu numele Anania... Apoi Aliluia pe glas 8: Asculta fiica si vezi..., cu Stihul: Fetei Tale se vor ruga... si apoi al Apostolului: Marturisi-vor cerurile minunile tale Doamne... Evanghelia, prima de la Luca: In vremea aceea intrat-a Iisus intr-un sat... si apoi a Apostolului, tot de la Luca: Zis-a Domnul Ucenicilor sai: Cel ce va asculta pe voi pe Mine Ma asculta... Apoi prima Priceasna: Paharul mantuirii... si cealalta: In tot pamantul... Iar Apostolul si Evanghelia cele de rand le citim mai inainte.

INSEMNARE: Asa se cuvine ca de se va intampla Praznicul Prea Sfintei Nascatoare de Dumnezeu al Cinstitului sau Acoperamant si al Sfantului Apostol Anania Duminica, atunci:

Sambata seara la Vecernia cea mica, La: Doamne strigat-am... se pun Stihirile Invierii pe patru, Slava... Si acum... a Acoperamantului. La Stihoavna se pune Stihira Invierii o data si Stihoavna Acoperamantului se pune de la Vecernia cea mare, cu Stihurile ei, Slava... Si acum... a Acoperamantului aceea de la Vecernia cea mica. Acum slobozeste... si dupa Sfinte Dumnezeule...si Tatal nostru..., Troparul Invierii Slava... Si acum... al Acoperamantului. Ectenia cea mica si Otpustul.

La Vecernia cea mare la: Doamne strigat-am... punem trei Stihiri ale Invierii, una a lui Anatolie , apoi trei ale Acoperamantului si trei ale Apostolului, Slava... a Acoperamantului, Si acum... a Nascatoarei glasului. Se pun trei Citirile ale Acoperamantului . La Litie punem Stihirile Acoperamantului, Slava... a Apostolului, Si acum... a Acoperamantului. La Stihoavna, Stihirile Invierii Slava...a Apostolului Si acum... a Acoperamantului. La: Binecuvantarea painilor, Troparul Acoperamantului (de trei ori), iar daca nu este Priveghere spunem Troparul Invierii. Slava... al Apostolului, Si acum... al Acoperamantului.

La Utrenie, la Dumnezeu este Domnul, se pune Troparul Invierii (de doua ori) Slava... al Apostolului Si acum... al Acoperamantului. Dupa Catisme, Sedelnele Invierii cu Stihirile Nascatoarei lor, apoi Polieleul cu obisnuitele Marimuri si Troparele Invierii: Soborul ingeresc... si celelalte. Apoi Ipacoiul glasului si toate Sedelnele Acoperamantului . Apoi Antifoanele si Prochimenul glasului. Evanghelia Invierii si Invierea lui Hristos... si Psalmul 50 , si celelalte dupa randuiala. Canonul Invierii cu Irmosul, pe patru si al Acoperamantului pe sase si al Apostolului pe patru. Catavasiile: Deschide-voi gura mea... Dupa Cantarea a treia, Condacul Acoperamantului si al Apostolului, si Sedealna Apostolului, Slava...Si acum... a Acoperamantului. Dupa Cantarea a sasea, Condacul si Icosul Invierii. La Cantarea a noua, cantam: Ceea ce esti mai cinstita...; apoi Luminanda Invierii, Slava... a Apostolului Si acum... a Acoperamantului. La Laude punem patru Stihiri ale Invierii si patru ale Acoperamantului, cu aceea de la Slava... ; cu Stihurile Acoperamantului cele de seara. Slava... Stihira Evangheliei, Si acum... Preabinecuvantata esti..., apoi Doxologia cea mare. Dupa Sfinte Dumnezeule... si celelalte, Troparul Invierii numai el singur. Apoi Ecteniile si Otpustul si Ceasul 1, la care zicem Troparul Invierii, Slava... al Acoperamantului, Si acum... a Nascatoarei Ceasurilor. Dupa Tatal nostru...Condacul Invierii. De asemenea, asa se face si la celelalte Ceasuri, se zice Condacul Invierii si al Acoperamantului schimbandu-le.

La Liturghie, punem Fericirile glasului pe patru si ale Acoperamantului de la Cantarea a treia pe patru si ale Apostolului de la Cantarea a sasea tot pe patru. Dupa Vohod, Troparul Invierii si al Acoperamantului si al Apostolului. Apoi Condacul Invierii, Slava... al Apostolului, Si acum... al Acoperamantului. Apoi Prochimenul, Apostolul, Aliluia, Evanghelia si Priceasna, mai intai ale Invierii si apoi ale Acoperamantului Nascatoarei de Dumnezeu. Iar slujba Cuviosului Roman se lasa si se canta la Pavecernita.

Tot intr-aceasta zi pomenim pe Prea Cuviosul Parintele nostru Sava al Biserscului Facatorul de minuni. Se savarseste Slujba lui in locasul lui, dupa marturia arhiereului care este acolo.


2) IN ZIUA A DOUA POMENIREA SFANTULUI SFINTITULUI MUCENIC CIPRIAN SI A SFINTEI MUCENITE IUSTINA SI A SFANTULUI SI FERICITULUI ANDREI CELUI NEBUN PENTRU HRISTOS

Seara la Doamne strigat-am... se pun Stihirile pe sase, glas 4, Podobia: Ca pe un viteaz intre Mucenici...; Slava... glas 2: De ratacirea invataturii si de cunostinta idolilor...;Si acum...a Nascatoarei sau a Nascatoarei Crucii. La Stihoavna punem Stihirile Octoihului, Slava... glas 2: Pe luminatorul cel de Dumnezeu luminat..., Slava... Si acum... a Nascatoarei sau a Nascatoarei Crucii. Apoi: Acum slobozeste... Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru...Troparul Sfantului glas 4: Si partas obiceiului...; Slava...Si acum... a Nascatoarei si a Nascatoarei Crucii.

La Utrenie, la Dumnezeu este Domnul... punem Troparul Sfantului (de doua ori), Slava...Si acum... a Nascatoarei si obisnuitele Catisme. Apoi Sedelnele Octoihului si Citirile si Psalmul 50. Se pun amandoua Canoanele Octoihului fara de Mucenicine pe opt si apoi Canonul Sfintilor , glas 4, pe sase. Dupa Cantarea a treia, Sedealna Sfantului (de doua ori), Slava...Si acum... a Nascatoarei sau a Nascatoarei Crucii. Dupa Cantarea a sasea, Condacul Sfantului pe glas 1, Podobia: Ceata ingereasca...; De la mestesugul vrajitoresc intorcandu-se.... Apoi Icosul si Sinaxarul. Dupa Cantarea a noua, Luminanda Octoihului, Slava... Sfantului , Si acum...a Nascatoarei . La Stihoavna, Stihirile Octoihului, Slava... a Sfantului glas 8: Cel ce mai-naite cu deadinsul a fost aparator al rautatii..., Si acum... a Nascatoarei si a Nascatoarei Crucii. Bine este a ne marturisi Domnului... si Sfinte Dumnezeule... iar dupa Tatal nostru...Troparul Sfantului , Slava...Si acum... a Nascatoarei. Ecteniile si Otpustul.

La Liturghie, punem Fericirile Octoihului pe patru si ale Sfantului de la Cantarea a treia, tot pe patru. Prochimenul glas 7: Scumpa este inaintea Domnului...; cu Stihul: Ce vom rasplati.... Apostolul din Epistola catre Timotei: Fiule Timotei, multumesc lui Hristos, celui ce m-a intarit pe mine.... Apoi Aliluia glas 2: Preotii Tai Doamne se vor imbraca...; Evanghelia de la Ioan: Zis-a Domnul Eu sunt usa..; Priceasna: Intru pomenirea vesnica.... Slujba Sfantului Andrei celui nebun pentru Hristos se canta la Pavecernita.


3) IN ZIUA A TREIA POMENIREA SFANTULUI SFINTITULUI MUCENIC DIONISIE AREOPAGITUL

Seara la Doamne strigat-am... se pun Stihirile Sfantului pe sase, glas 1, Podobia:Ceea ce esti bucuria cetelor ceresti..., apoi, glas 2: Veniti credinciosi cu un glas...;Si acum... a Nascatoarei sau a Nascatoarei Crucii. La Stihoavna punem Stihirile Octoihului, Slava... glas 4. Adanc nevazut al cunostintei celei ceresti te vom numi pe tine.... Si acum... a Nascatoarei sau a Nascatoarei Crucii. Acum slobozeste... iar dupa Sfinte Dumnezeule... si Tatal nostru...punem Troparul Sfantului pe glas 4. Bunatatea invatandu-te si trezindu-te...; Slava...Si acum... a Nascatoarei. Apoi Ecteniile si Otpustul.

La Utrenie, la Dumnezeu este Domnul, punem Troparul Sfantului (de doua ori), Slava...Si acum... a Nascatoarei. Obisnuitele Catisme si Sedelnele Octoihului si Citire. Apoi Psalmul 50 si se pun amandoua Canoanele Octoihului, fara de Mucenicine pe opt si al Sfantului pe sase, glas 8. Dupa Cantarea a treia, Sedealna Sfantului (de doua ori) , Slava...Si acum... a Nascatoarei. Dupa Cantarea a sasea, Condacul Sfantului glas 8, Podobia:Aparatoare doamna...; Poruncile ceresti intru Duhul.... Apoi Icosul si Sinaxarul. Dupa Cantarea a noua, Luminanda Octoihului, Slava... a Sfantului Si acum....a Nascatoarei. La Stihoavna, punem Stihirile Octoihului, Slava... a Sfantului pe glas 8: Intre preoti si intre Mucenici Cuvioase ai stralucit...Si acum...a Nascatoarei sau a Nascatoarei Crucii.Apoi: Bine este a ne marturisi Domnului... Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru...Troparul Sfantului, Slava...Si acum... a Nascatoarei. Ecteniile si Otpustul si celelalte dupa randuiala obisnuita.

La Liturghie, punem Fericirile Octoihului pe patru si ale Sfantului de la Cantarea a treia tot pe patru. Prochimenul glas 8: Lauda-se-vor Cuviosii intru slava...; cu Stihul: Cantati Domnului cantare noua... Apostolul de la Fapte: In zilele acelea in Atena asteptandu-i pe dansii Pavel...; Aliluia pe glas 2: Preotii Tai se vor imbraca...; Evanghelia de la Matei: Zis-a Domnul: asemenea este imparatia cerurilor negustorului... Priceasna: Intru pomenirea vesnica....


4) IN ZIUA A PATRA POMENIREA SFANTULUI SFINTITULUI MUCENIC EROTEI EPISCOPUL ATENEI

La Vecernie, se pun trei Stihiri ale Octoihului si trei ale Sfantului , Slava... glas 4, Podobia:Dat-ai semn...; apoi Slava... Sfantului , glas 2,insusi glasul: Statut-ai inaintea Adormirii Maicii lui Dumnezeu..., Si acum... a Nascatoarei sau a Nascatoarei Crucii. La Stihoavna punem Stihirile Octoihului, Slava...Si acum... a Nascatoarei sau a Nascatoarei Crucii. Acum slobozeste... Sfinte Dumnezeule...si dupa Tatal nostru...Troparul Sfantului: Bunatatea invatandu-te si trezindu-te...; Slava...Si acum... a Nascatoarei. Ecteniile si Otpustul.

La Utrenie, la Dumnezeu este Domnul... se pune Troparul Sfantului (de doua ori) Slava...Si acum... a Nascatoarei pe glasul Troparului Sfantului . Obisnuitele Catisme si Sedelnele Octoihului,apoi Psalmul 50. Se pun amandoua Canoanele Octoihului si Canonul Sfantului pe patru, glas 8. Dupa Cantarea a treia, Condacul Sfantului glas 8, Podobia:Aparatoare doamna...; Pe tine Ierarhul Atenei te laudam.... si Sedealna Sfantului (de doua ori), Slava... Si acum... a Nascatoarei sau a Nascatoarei Crucii. Dupa Cantarea a sasea, Condacul glas 4, Podobia: Cela ce te-ai inaltat pe cruce...; Ca un stalp neclintit Erotei.... si Icosul. Dupa Cantarea a noua, Luminanda Sfantului, Slava... a Sfantului , Si acum... a Nascatoarei. Stihoavna Octoihului, apoi :Bine este a ne marturisi Domnului...; Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru...Troparul Sfantului, Slava...Si acum... a Nascatoarei. Ecteniile si Otpustul si celelalte dupa randuiala.

Tot intru-aceasta zi Aflarea Cinstitelor Moaste a celor dintre Sfinti Parintilor nostri Gurie intaiul Arhiepiscop al Kazanului si al lui Varsanufie, episcopul Tkeronului,se savarseste soborul lor in cetatea Kazanului si in Bisericile care le poarta Hramul.

5) IN ZIUA A CINCEA POMENIREA SFINTEI MUCENITE HARITINA

La Vecernie, punem trei Stihiri ale Octoihului si trei ale Sfintei , pe glas 4, Podobia: Ca pe un viteaz...; Slava... Si acum... a Nascatoarei. La Stihoavna, se pun Stihirile, Slava... Si acum... a Nascatoarei Octoihului. Acum slobozeste... si dupa Tatal nostru...Troparul Sfintei, glas 4: Mieluseaua Ta Hristoase...;. apoi Slava... Si acum... a Nascatoarei, Ecteniile si Otpustul.

La Utrenie , la: Dumnezeu este Domnul..., punem Troparul Sfintei (de doua ori) Slava... Si acum... a Nascatoarei. Obisnuitele Catisme, Psalmul 50, amandoua Canoanele Octoihului si Canonul Sfintei pe patru, glas 4. Dupa Cantarea a treia, Sedealna Sfintei, Slava... Si acum... a Nascatoarei. Dupa Cantarea a sasea, Condacul si Icosul Sfintei. Dupa Cantarea a noua, Luminanda si Stihoavna Octoihului si celelalte dupa randuiala.

Tot intr-aceasta zi Pomenirea Sfintilor Trei Ierarhi Petru, Alexie si Iona Mitropolitii Moscovei si a toata Rusia, Facatorii de minuni. Se savarseste Soborul lor unde sunt Moastele lor si unde le este Hramul.


6) IN ZIUA A SASEA POMENIREA SFANTULUI SLAVITULUI APOSTOL TOMA

Seara la Doamne strigat-am... se pun Stihirile Sfantului pe sase, glas 4, Podobia:Ca pe un viteaz...; Slava... glas 6: Ca un slujitor al cuvantului... Si acum... a Nascatoarei La Stihoavna punem Stihirile Apostolului pe patru, Podobia:Dat-ai semn..., Slava... a Sfantului, glas 6: Cele dumnezeiesti ale intelepciunii lui Hristos..., Si acum... a Nascatoarei. Acum slobozeste... Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru... Troparul Sfantului glas 3: Apostole Sfinte Toma...; Slava...; Si acum... a Nascatoarei. Ecteniile si Otpustul.

La Utrenie, la: Dumnezeu este Domnul...punem Troparul Apostolului (de doua ori), Slava... Si acum...a Nascatoarei. Obisnuitele Catisme si Sedelnele Apostolului, cu Stihirile Nascatoarei lor si Psalmul 50. Se pun Amandoua Canoanele Octoihului fara de Mucenicine si Canonul Sfantului pe sase. Catavasia: Deschide-voi gura mea... Dupa Cantarea a treia, Sedealna Sfantului glas 8, Podobia:Pe intelepciunea si cuvantul lui Dumnezeu...; Cu navodul cuvintelor celor dumnezeiesti..., (de doua ori); Slava... Si acum... a Nascatoarei: Pe usa cea cereasca... Dupa Cantarea a sasea, Condacul Apostolului pe glas 4, Podobia: Aratatu-te-ai astazi...; Cel plin de darul intelepciunii....; Icosul si Sinaxarul. Dupa Cantarea a noua, Luminanda Sfantului, Podobia: Femei, auziti...; Slava... cealalta Podobie a Sfantului: Cu duhul in Biserica..., Si acum... a Nascatoarei La Laude punem Stihirile Sfantului in numar de patru, pe glas 1; insusi glasul, apoi Slava... glas 6: In caruta faptelor bune calatorind...; Si acum...a Nascatoarei. Doxologia cea mare dupa Sfinte Dumnezeule...si celelalte, Troparul Sfantului, Slava... Si acum...a Nascatoarei . Ecteniile si Otpustul. Apoi Ceasul 1 si celelalte dupa obicei.

La Liturghie, punem Fericirile din Canonul Sfantului de la Cantarea a treia si a sasea se pun pe opt. Prochimenul glas 8: In tot pamantul a iesit vestirea lor..., cu Stihul: Cerurile vestesc Slava... lui Dumnezeu....;  Apostolul din Cartea cea catre Corinteni: Fratilor, Dumnezeu pe noi Apostolii cei mai de pe urma...; Aliluia glas 1: Marturisi-vor cerurile minunile Tale, Doamne....; Evanghelia de la Ioan: Fiind seara, intr-una a sambetelor... si Priceasna: In tot pamantul....


7) IN ZIUA A SAPTEA POMENIREA SFINTILOR MUCENICI SERGHIE SI VAH

Seara la Doamne strigat-am... punem Stihirile pe sase , glas 6, Podobia: Toata nadejdea punandu-si....; Slava... glas 4: Serghie si Vahul, luminoasa si veselitoarea stralucire a Mucenicilor...; Si acum... a Nascatoarei sau a Nascatoarei Crucii. La Stihoavna punem Stihirile Octoihului Slava... a Sfintilor pe glas 8: Intariti-va asupra vrajmasilor adunarea Mucenicilor lui Hristos...; Si acum... a Nascatoarei sau a Nascatoarei Crucii... Acum slobozeste... si celelalte si dupa Tatal nostru... Troparul glas 4: Mucenicii Tai Doamne...; Slava... Si acum... a Nascatoarei, Ecteniile si Otpustul.

La Utrenie, la Dumnezeu este Domnul punem Troparul Sfintilor (de doua ori) Slava... Si acum... a Nascatoarei. Obisnuitele Catisme si Sedelnele Octoihului si Psalmul 50. Se pun amandoua Canoanele Octoihului si Canonul Sfintilor pe sase, glas 1. Dupa Cantarea a treia, Sedealna Sfintilor (de doua ori) pe glas 1, Podobia: Pe intelepciunea si cuvantul lui Dumnezeu... apoi Slava... Si acum... a Nascatoarei Dupa Cantarea a sasea, Condacul Sfintilor glas 2, Podobia: Cele de sus cautand...; Mintea voastra impotriva vrajmasilor o ati intarit... si Icosul. Dupa Cantarea a noua, Luminanda Octoihului, Slava... a Sfintilor, Si acum... a Nascatoarei. La Laude punem Stihirile Sfintilor pe patru, cele Samoglasnice: una pe glas 1, (de doua ori), si doua pe glas 4, Slava... glas 3: Cat de buna si cat de veselitoare este intelepciunea cea frateasca...; Si acum... a Nascatoarei sau a Nascatoarei Crucii. La Stihoavna punem Stihirile Octoihului, Slava... a Sfintilor glas 2: Vazand de demult biserica lui Dumnezeu...; Si acum... a Nascatoarei sau a Nascatoarei Crucii. Apoi: Bine este a ne marturisi Domnului...Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru... Troparul Sfintilor, Slava... Si acum... a Nascatoarei. Ecteniile si Otpustul si apoi Ceasul 1 si celelalte;

La Liturghie, punem Fericirile Octoihului pe patru si ale Sfintilor de la Cantarea a treia pe patru. Prochimenul glas 4: Sfintilor celor care sunt pe pamantul Lui... cu Stihul: Mai-inainte vedeam pe Domnul inaintea mea totdeauna...; Apostolul din Cartea cea catre Evrei: Fratilor, Sfintii toti prin credinta au biruit imparatii...; Aliluia, glas 2: Iata acum ce este bine...; Evanghelia de la Luca: Zis-a Domnul Ucenicilor Sai: Paziti-va de oameni caci vor pune peste voi mainile lor...; Priceasna: Bucurati-va dreptii...


8) IN ZIUA A OPTA POMENIREA PREACUVIOASEI MAICII NOASTRE PELAGHIA

La Vecernie, punem trei Stihiri ale Octoihului si trei ale Sfintei pe glas 8, Podobia: O, preaslavita minune..., Slava... a Sfintei pe glas 4: Unde s-a inmultit pacatul... La Stihoavna punem Stihirile Octoihului, Slava...Si acum... a Nascatoarei ei. Acum slobozeste... si dupa Tatal nostru...Troparul Sfintei pe glas 8: Intru tine maica...; Slava... Si acum... a Nascatoarei lui. Ecteniile si Otpustul.

La Utrenie, la: Dumnezeu este Domnul... punem Troparul Sfintei (de doua ori), Slava... Si acum... a Nascatoarei lui. Obishuitele Catisme si Sedelnele Octoihului Psalmul 50 si se pun amandoua Canoanele Octoihului si apoi Canonul Cuvioasei pe patru, glas 4. Dupa Cantarea a treia, Sedealna Sfintei, Slava... Si acum... a Nascatoarei ei. Dupa Cantarea a sasea, Condacul Sfintei , glas 2, Podobia: Cele de sus cautand... ; Trupul tau cu postiri topindu-ti...; apoi Icosul. Iar dupa Cantarea a noua, Luminanda Octoihului si celelalte dupa randuiala.


9) IN ZIUA A NOUA POMENIREA SFANTULUI APOSTOL IACOV ALFEUL SI A CUVIOSULUI ANDRONIC SI A SOTIEI LUI, ATANASIA

Seara la Doamne strigat-am... punem sase Stihiri si cantam trei Stihiri ale Apostolului pe glas 4, Podobia: Ca pe un viteaz...... si trei ale Cuviosilor, glas 6, Podobia: Toata nadejdea punandu-ti... Apoi Slava... a Apostolului pe glas 4: Darul Dumnezeiescului Duh aratat primindu-l...; Si acum... a Nascatoarei. La Stihoavna punem Stihirile Apostolului glas 4, Podobia: Dat-ai semn...; cu Stihurile ei, Slava...Apostolului glas 5: Cu credinta praznuim ziua cea cu totul cinstita a pomenirii Tale...; Si acum... a Nascatoarei acelasi glas: Biserica si usa esti...Apoi: Acum slobozeste... si celelalte si dupa Sfinte Dumnezeule... si Tatal nostru..., Troparul Apostolului , glas 3: Apostole, Sfinte Iacove...; Slava... al Cuviosului glas 1: Locuitor al pustiului si de minuni facator...; Si acum... a Nascatoarei. Ecteniile si Otpustul.

La Utrenie, la: Dumnezeu este Domnul... punem Troparul Apostolului (de doua ori), Slava... al Cuviosului, Si acum... al Nascatoarei: Piatra fiind pecetluita.... Dupa obisnuitele Catisme, Sedelnele Apostolului cu Stihirile Nascatoarei lor si Citirea. Psalmul 50 si Canoanele Octoihului, unul cu Irmosul, pe patru si al Apostolului pe sase, glas 6 si al Cuviosului pe patru, glas 8. Catavasiile: Deschide-voi gura mea... Dupa Cantarea a treia, Condacul Apostolului glas 4, Podobia: Cela ce Te-ai inaltat pe cruce...; Cela ce vanator al paganilor prealuminat te-ai aratat... Apoi Sedealna Apostolului glas 8, Podobia: Pe intelepciunea si cuvantul lui Dumnezeu...; Slava... a Cuviosului, Si acum... a Nascatoarei. Dupa Cantarea a sasea, Condacul Apostolului glas 2, Podobia: Pe propovaduitorii cei tari...; Ca pe un luceafar care a luminat toata zidirea...; Icosul si Sinaxarul. Dupa Cantarea a noua, Luminanda Apostolului (de doua ori), Slava... Si acum... a Nascatoarei. La Laude punem Stihirile Apostolului pe patru, glas 4, Podobia: Ca pe un viteaz...; (Cea de La Vecernie), Slava... glas 2: Lasand cele pamantesti ai urmat pe Hristos...; Si acum... a Nascatoarei: Toata nadejdea mea... Doxologia cea mare. Dupa Sfinte Dumnezeule... si celelalte, Troparul Apostolului, Slava... a Cuviosului Si acum...a Nascatoarei Invierii; Ecteniile si Otpustul si Ceasul 1.

La Liturghie, punem Fericirile din Canonul Apostolului de la Cantarea a treia si a sasea, pe opt. Prochimenul glas 8: In tot pamantul...; cu Stihul: Cerurile vestesc Slava... lui Dumnezeu...; Apostolul din Cartea cea catre Corinteni: Fratilor, Dumnezeu pe noi Apostolii cei mai de pe urma...; Aliluia pe glas 2: Marturisi-vor cerurile, minunile Tale Doamne...; Evanghelia de la Luca: Zis-a Domnul ucenicilor Sai: Cela ce va asculta pe voi pe Mine Ma asculta..; si Priceasna: In tot pamantul....


10) IN ZIUA A ZECEA POMENIREA SFINTILOR MUCENICI EVLAMPIE SI EVLAMPIA

La Vecernie se pun trei Stihiri ale Octoihului si trei ale Sfintilor pe glas 4, Podobia: Ca pe un viteaz... Slava... a aceluiasi glas, insusi glasul: Cu iubirea de frate o numire amestecandu-se...; Si acum...a Nascatoarei sau a Nascatoarei Crucii. La Stihoavna punem Stihirile Octoihului, Slava... a Sfintilor, glas 4: Cu lumina Treimii perechea cea de frati buni straluceste...; Slava... Si acum...a Nascatoarei sau a Nascatoarei Crucii. Acum slobozeste... si dupa Tatal nostru... Troparul Sfintilor, glas 4: Mucenicii Tai Doamne...; Slava... Si acum... a Nascatoarei. Ecteniile si Otpustul.

La Utrenie, la: Dumnezeu este Domnul... punem Troparul Sfintilor (de doua ori) Slava... Si acum... a Nascatoarei. Catismele cele obisnuite si Sedelnele Octoihului si Psalmul 50. Se pun amandoua Canoanele Octoihului si Canonul Sfintilor pe patru glas 6. Dupa Cantarea a treia, Sedealna Sfintilor glas 8, Podobia: Pe intelepciunea si cuvantul lui Dumnezeu...; Slava... Si acum... a Nascatoarei sau a Nascatoarei Crucii. Dupa Cantarea a sasea, Condacul Sfintilor glas 3, Podobia: Fecioara astazi...; Pe vitejii Mucenici si frati dupa trup...; apoi Icosul. Dupa Cantarea a noua, Sedealna Octoihului , Slava... a Sfintilor, Si acum... a Nascatoarei sau a Nascatoarei Crucii. Stihoavna Octoihului si cealalta randuiala a Utreniei si celelalte si Otpustul.


11) IN ZIUA A UNSPREZECEA POMENIREA SFANTULUI APOSTOL FILIP UNUL DIN CEI SAPTE DIACONI SI A CUVIOSULUI PARINTELUI NOSTRU TEOFAN MARTURISITORUL SI FACATORUL DE CANOANE EPISCOPUL NICEEI SI SCRISULUI

La Vecernie punem trei Stihiri ale Apostolului , pe glas 4, Podobia: Cela ce de sus esti chemat...; si trei ale Cuviosului glas 6, Podobia: Toata nadejdea punandu-ti...; Slava... Si acum... a Nascatoarei sau a Nascatoarei Crucii. La Stihoavna punem Stihirile Octoihului.Apoi: Acum slobozeste... si dupa Sfinte Dumnezeule... si Tatal nostru...,Troparul Apostolului glas 3: Apostole Sfinte Filipe...; Slava... a Cuviosului glas 8: Al dreptei credinte indreptatorule..., Si acum... a Nascatoarei sau a Nascatoarei Crucii. Ecteniile si Otpustul.

La Utrenie, la: Dumnezeu este Domnul... punem Troparul Apostolului (de doua ori), Slava... al Cuviosului, Si acum... al Nascatoarei. Obisnuitele Catisme si Sedelnele Octoihului , Citirile si Psalmul 50. Se pune un Canon al Octoihului cu Irmosul, pe sase si doua ale Sfintilor cu Irmosul, pe opt, al Apostolului glas 6 si al Cuviosului acelasi glas. Dupa Cantarea a treia, Condacul Sfantului Teofan glas 2, Podobia: Cele de sus cautand...; Dumnezeiasca intrupare a lui Hristos..., spunand-o cu glas tare; si Sedealna Apostolului glas 8, Podobia: Pe intelepciunea si cuvantul lui Dumnezeu...; Slava... a Cuviosului glas 4 ; Si acum ... a Nascatoarei sau a Nascatoarei Crucii. Dupa Cantarea a sasea, Condacul Apostolului glas 4, Podobia: Cela ce te-ai inaltat pe cruce...; Vanator al neamurilor prealuminat...; si Icosul. Dupa Cantarea a noua, Luminanda Octoihului si a Apostolului, Slava... a Cuviosului, Si acum... a Nascatoarei. Stihoavna Octoihului, apoi: Bine este a ne marturisi Domnului... Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru... Troparul Apostolului, Slava... al Cuviosului, Si acum ... al Nascatoarei. Ecteniile si Otpustul.

La Liturghie, punem Fericirile Octoihului si Prochimenul: In tot pamantul..., cu Stihul: Cerurile vestesc Slava... lui Dumnezeu...; Apostolul de la Fapte: In zilele acelea ingerul Domnului a grait catre Filip...; Aliluia pe glas 1: Marturisi-vor cerurile minunile Tale Doamne...; Evanghelia de la Luca: In vremea aceea aratat-a Domnul si alti 70 de Apostoli... Priceasna: In tot pamantul...

INSEMNARE: Se cuvine a sti ca dupa a unsprezecea zi a lunii Octombrie, Duminica viitoare savarsim Pomenirea Sfintilor Parinti celor ce s-au adunat la Niceea a doua oara, adica la Sinodul al VII-lea Ecumenic, pentru lepadarea si rasturnarea dogmelor celor fara de Dumnezeu, ale uratorilor de Hristos si ale prigonitorilor de crestini, ale luptatorilor celor impotriva icoanelor si ale lui Copronim (imparatul Constantin Copronimul) si ale ticalosilor episcopi celor ce cugetau cele impreuna cu dansul si ale altor arhierei si ale nelegiuitului si preaspurcatului lor sobor.Si se va canta acest tip de Praznic in ziua a unsprezecea, daca aceasta se va intampla Duminica iar Slujba Sfantului celui de rand se lasa si se canta cand va socoti cel mai mare.

Sambata seara, la Vecernia cea mica se pun Stihirile Invierii si ale Nascatoarei de Dumnezeu din Octoih.

La Vecernia cea mare la: Doamne strigat-am... cantam trei Stihiri ale Invierii si una a lui Anatolie si sase ale Sfintilor Parinti, glas 6, Podobia: Cea deznadajduita...; Cinstitele soboare...; Slava... acelasi glas, insusi glasul: Pe trambitele cele de taina ale Duhului...; Si acum... a Nascatoarei glasului. Vohodul si Prochimenul zilei si trei Citiri ale Parintilor. Prima de la Facere: Auzind Avraam...; a doua de la II Regi: In zilele acelea zis-a Moise catre fii lui Izrael: Vedeti iata am dat inaintea voastra...; si a treia tot de la II Regi: In zilele acelea zis-a Moise catre fii lui Izrael: Iata al Domnului Dumnezeul Tau este cerul. La Litie, punem Stihira Hramului Slava... a Praznicului glas 3: Apostolestilor predanii..., Si acum... a Nascatoarei: Fara de samanta de la Dumnezeiescul Duh.... La Stihoavna punem Stihirile Invierii ale glasului; Slava... a Parintilor, glas 4: Pomenirea cea de peste an a purtatorilor de Dumnezeu Parinti...; Si acum... a Nascatoarei: Cauta spre rugaciunea robilor Tai...La: Binecuvantarea painilor punem Troparul: Nascatoare de Dumnezeu Fecioara...(de doua ori); si al Parintilor glas 8: Preabinecuvantat esti Hristoase Dumnezeul nostru... (o data). si Citire din Faptele Apostolilor.

La Utrenie, dupa cei sase Psalmi la: Dumnezeu este Domnul... Troparul Invierii de doua ori, Slava... al Parintilor, Si acum... al Nascatoarei, acelasi glas. Dupa amandoua Catismele punem Sedelnele Invierii, cu Stihira Nascatoarei lor si apoi Citire din Talcuirea Evangheliei, a Duminicii celei de rand. Polieleul si Troparele Invierii: Soborul Ingeresc... apoi Ipacoiul glasului si iarasi Citirea. Antifoanele si Prochimenul glasului, si apoi: Toata suflarea sa laude pe Domnul...; si Evanghelia Invierii. Apoi: Invierea lui Hristos vazand... , Psalmul 50 si Stihira Invierii. Canonul Invierii cu Irmosul, pe patru si al Crucii Invierii, pe doi si al Nascatoarei de Dumnezeu, pe doi si al Parintilor, pe sase. Catavasiile: Deschide-voi gura mea... Dupa Cantarea a treia, Condacul si Icosul Invierii si Sedealna Parintilor glas 4, Podobia: Degrab ne intampina pe noi...; Slava... Si acum... a Nascatoarei si Citirea. Dupa Cantarea a sasea, Condacul Parintilor, glas 6, Podobia: Chipul cel scris de mana...; Fiul cel ce din Tatal negrait a stralucit...; Icosul si Sinaxarul. Dupa Cantarea a noua, Luminanda Invierii, Slava... a Parintior, Si acum ... a Nascatoarei . La Laude punem Stihirile Invierii pe patru si trei ale Parintilor, tot pe patru, repetand-o pe prima, glas 6, Podobia: Toata nadejdea punandu-si...; Toata stiinta sufleteasca adunand...; zicand aceste Stihuri; Stihul intai: Bine esti cuvantat Doamne Dumnezeul Parintilor nostri...; al doilea: Adunati-i Domnului pe Preacuviosii lui...; apoi Slava... a Parintilor glas 8: Ceata Sfintilor Parinti...; Si acum... Preabinecuvantata esti... Doxologia cea mare. Dupa: Sfinte Dumnezeule... si celelalte urmeaza Troparul Invierii, apoi Ecteniile si Otpustul si Ceasul 1, facandu-se obisnuita iesire in pridvor, la care se canta: Slava... Si acum... Stihira Evangheliei si se citeste invatatura Sfantului Teodor Studitul si Otpustul final. La Ceasuri, punem Troparul Invierii, Slava... al Parintilor, Si acum... al Nascatoarei Ceasurilor. Dupa: Tatal nostru... punem Condacul Invierii si al Parintilor, pe care le zicem schimbandu-le.

La Liturghie, punem Fericirile glasului, pe sase si ale Parintilor de la Cantarea a treia pe patru, dupa Vohod, Troparul Invierii si al Parintilor, apoi Condacul Invierii, Slava... al Parintilor. Iar de este Hramul Nascatoarei de Dumnezeu, punem: Si acum... Condacul Hramului. Iar daca este Hramul vreunui Sfant sau a vreunei Sfinte atunci punem: Si acum... a Nascatoarei: Ceea ce esti partinitoare crestinilor... Prochimenul glasului si apoi al Parintilor, de la Cantarea a saptea a Parintilor, glas 4: Bine esti cuvantat Doamne Dumnezeul Parintilor nostrii si laudat si preaslavit este numele Tau in veci. Amin...; cu Stihul: Ca drept esti intru toate... Apostolul zilei si apoi al Parintilor din Cartea cea catre Evrei: Fratilor aduceti-va aminte de mai marii vostri...; Aliluia al glasului si apoi al Parintilor, cu Stihul intai: Dumnezeul Dumnezeiolor, Domnul a grait...; al doilea Stih: Adunati Lui pe Preacuviosii Lui...; apoi Evanghelia zilei si cea a Parintilor, de la Ioan: In zilele acelea si-a ridicat Iisus ochii Sai la ceruri...; Priceasna: Laudati-l pe Domnul din ceruri...; si cealalta: Bucurati-va dreptilor intru Domnul....


12) IN ZIUA A DOISPREZECEA POMENIREA SFINTILOR MUCENICI PROV, TARAH SI ANDRONIC SI A PREACUVIOSULUI PARINTELUI NOSTRU COSMA AGHIONOLITULUI EPISCOPUL, MAIUMEI SI FACATORUL DE CANOANE

Seara La Vecernie, la: Doamne strigat-am... punem trei Stihiri ale Mucenicilor, glas 4, Podobia: Dat-ai semn...; si trei ale Cuviosului, acelasi glas Podobia: Ca pe un viteaz...; Slava... a Mucenicilor, acelasi glas: Facandu-va astazi lui Hristos..., Si acum ... a Nascatoarei sau a Nascatoarei Crucii. La Stihoavna punem Stihirile Octoihului, Slava... a Mucenicilor glas 1: Adunarea cea de trei odrasle...; Si acum ... a Nascatoarei sau a Nascatoarei Crucii. Acum slobozeste... si dupa: Tatal nostru... Troparul Mucenicilor glas 5: De minunile Sfintilor Mucenici puterile ceresti s-au minunat...; Slava... glas 8: Al dreptei credinte indreptatorule...; Si acum... a Nascatoarei. Ecteniile si Otpustul.

La Utrenie, dupa cei sase Psalmi la: Dumnezeu este Domnul...punem Troparul Mucenucilor (de doua ori) Slava... al Cuviosului, Si acum ... al Nascatoarei. Obisnuitele Catisme si Sedelnele Octoihului, Psalmul 50. Se pune un Canon al Octoihului , unul al Sfintilor Mucenici pe patru, glas 8 si unul al Cuviosului, tot pe patru, glas 4. Dupa Cantarea a treia, Condacul Cuviosului glas 8, Podobia: Apartoare Doamna...; Impodobit fiind cu faptele bune Cozma de Dumnezeu insuflate...; si Sedealna Mucenicilor glas 8, Podobia: Pe intelepciunea si cuvantul lui Dumnezeu...; Slava... a Cuviosului acelasi glas; Si acum... a Nascatoarei sau a Crucii Nascatoarei. Dupa Cantarea a sasea, Condacul Mucenicilor glas 2, Podobia: Cele de sus cautand...; Pe Slava... Treimii, noua vitejii Mucenici aratanu-ne-o..., si Icosul. Dupa Cantarea a noua, Luminanda Octoihului, Slava... Mucenicilor, Si acum ... a Nascatoarei. Stihoavna Octoihului, apoi: Bine este a ne marturisi Domnului..., Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru... Troparul Mucenicilor, Slava... al Cuviosului; Si acum ... al Nascatoarei. Ecteniile si Otpustul. Ceasurile merg dupa randuiala obisnuita, la ele zicem mai intai Troparul Mucenicilor, Slava... al Cuviosului, Si acum ... al Nascatoarei Ceasurilor. Iar Condacele le zicem schimbandu-le.

La Liturghie, punem Fericirile Octoihului, apoi Prochimenul glas 4: Sfintilor celor care sunt pe pamantul lui...; cu Stihul: Mai inainte vedeam pe Domnul inaintea mea pururea...; Apostolul din Cartea cea catre Efeseni: Fratilor intariti-va intru Domnul...; Aliluia glas 4: Strigat-au dreptii...; Evanghelia de la Luca: Zis-a Domnul ucenicilor Sai: Paziti-va de oameni ca isi vor pune peste voi mainile lor... Priceasna: Bucurati-va dreptilor intru Domnul...


13) IN ZIUA A TREISPREZECEA POMENIREA SFINTILOR MUCENICIL CARP SI PAPIL

La Vecernie, la: Doamne strigat-am..., punem trei Stihiri ale Octoihului si trei ale Sfintilor glas 4 , Podobia: Ca pe un viteaz...; Slava... a Sfintilor, glas 6: Ca un vrednic intre vazatorii de Dumnezeu...; Si acum... a Nascatoarei sau Crucii Nascatoarei. Stihoavna Octoihului,apoi: Acum slobozeste..., iar dupa: Tatal nostru... punem Troparul Sfintilor, glas 4: Mucenicii tai Doamne... Slava... Si acum ... al Nascatoarei. Ecteniile si Otpustul.

La Utrenie dupa cei sase Psalmi la: Dumnezeu este Domnul... Troparul Sfintilor (de doua ori), Slava... Si acum... al Nascatoarei. Obisnuitele Catisme si Sedelnele Octoihului, apoi Citirile si Psalmul 50. Punem amandoua Canoanele Octoihului si un Canon al Mucenicilor pe patru, glas 1. Dupa Cantarea a treia, Sedealna Mucenicilor, glas 1, Podobia: Piatra finnd pecetluita...; Slava... Si acum... a Nascatoarei. Dupa Cantarea a sasea, Condacul Sfintilor glas 4, Podobia: Cel ce Te-ai inaltat pe Cruce...; Ca pe o vistierie de mult pret stapanul..., apoi Icosul. Dupa Cantarea a noua, Luminanda Octoihului, Slava... a Sfintilor, Si acum... a Nascatoarei sau a Crucii Nascatoarei. Stihoavna Octoihului, apoi: Bine este a ne marturisi Domnului..., Sfinte Dumnezeule... si dupa: Tatal nostru... Troparul Sfintilor, Slava... Si acum ... a Nascatoarei si celelalte dupa randuiala.


14) IN ZIUA A PAISPREZECEA POMENIREA SFINTILOR MUCENICI NAZARIE, GHERVASIE, PROTASIE SI CHELSIE. TOT INTRU ACEASTA ZI PAZNUIM AICI IN TARILE ACESTEA SI POMENIREA MAICII NOASTRE PARASCHEVA CEA NOUA, SI CANTAM SLUJBA EI IMPREUNA CUA SFINTILOR MUCENICI

Seara, la Vecernia cea mica, la: Doamne strigat-am... punem patru Stihiri ale Cuvioasei glas 2: Calea cea dreapta a Raiului...; Slava... glas 4: Veniti o adumarea credinciosilor..., Si acum ... a Nascatoarei. La Stihoavna punem Stihirile Cuvioasei glas 2, Podobia: Casa Efratului..., Slava... glas 2: Intru ispite aflandu-ne..., Si acum... a Nascatoarei. Acum slobozeste... Sfinte Dumnezeule... si dupa: Tatal nostru... punem Troparul Cuvioasei glas 8: Intru tine maica...; Slava... Si acum... al Nascatoarei Invierii. Ectenia cea mica si Otpustul.

La Vecernia cea mare, dupa obisnuitul Psalm de seara, cantam: Fericit barbatul...,prima Slava..., iar la: Doamne strigat-am... punem Stihirile pe opt si cantam cinci ale Cuvioasei si trei ale Sfintilor. Stihirile Cuvioasei, glas 6, Podobia: Toata nadejdea punandu-si...; Stralucit-ai Paraschevo... Apoi Stihirile Sfintilor, glas 4, Podobia: Ca pe un viteaz...; Aparatorii credintei lupta savarsind..., Slava... a Cuvioasei, glas 1: Tu cu varsarile lacrimilor Tale...; Si acum...: Ceea ce este slava a toata lumea....; Apoi Vohodul si Prochimenul zilei si trei Citiri ale Cuvioasei, prima de la Intelepiunea lui Solomon: Sufletele dreptilor sunt in mana lui Dumnezeu... a doua la fel: Dreptii in viata vor fi vii ...si a treia tot la fel: Dreptul de va ajunge...; Ecteniile dupa randuiala. La Litie punem Stihirile Cuvioasei, glas 1: Dar Dumnezeiesc de la Dumnezeu luand...; Slava... glas 2: Patria si rudeniile ai parasit...; Si acum... a Nascatoarei: Toata nadejdea mea spre Tine o pun... La Stihoavna punem Stihirile Cuvioasei glas 4, Podobia: Cela ce esti chemat de sus...; Hranindu-te cu dragoste Dumnezeiasca..., Stihul intai: Scumpa este inaintea Domnului moartea Cuviosului lui... Stihul al doilea: Ce voi rasplati Domnului pentru toate cate mi-a dat mie..., apoi Slava... glas 2: Din radacina buna ai odraslit trandafir bine mirositor..., Si acum... a Nascatoarei Invierii: O, minune mai noua... La Binecuvantarea painilor punem Troparul Sfintei (de doua ori) si: Nascatoare de Dumnezeu Fecioara...(o data). Apoi: Fie numele Domnului binecuvantat... (de trei ori) si Psalmul 33. pana la: Bogatii au saracit si au flamanzit dar cei ce-L cauta pe Domnul nu se vor lipsi de tot binele... pe care le cantam pe glas 8 si apoi Citirile din viata, Sfintei.

La Utrenie dupa cei sase Psalmi la: Dumnezeu este Domnul...punem Troparul Sfintei (de doua ori), Slava...al Sfintilor, Si acum ... al Nascatoarei Invierii. Obisnuitele Catisme, dupa care zicem Sedelnele Cuvioasei de cate doua ori, Slava... Si acum... a Nascatoarei lor. Apoi Citirea si Polieleul si Sedealna Sfintei (de doua ori) glas 8: Ceea ce ai fost mai inainte aleasa de la Dumnezeu..., Slava... Si acum... a Nascatoarei ei. Antifonul intai glas 4 si Prochimenul glas 4: Scumpa este inaintea Domnului moartea Cuviosului Lui... cu Stihul: Ce voi rasplati Domnului pentru toate cate mi-a dat El mie...; Evanghelia de la Matei: Zis-a Domul: Toate imi sunt date Mie de la Tatal Meu... ; apoi Psalmul 50, Slava... Pentru rugaciunile Cuvioasei Parascheva Milostive..., Si acum... Pentru rugaciunile Nascatoarei de Dumnezeu..., cu Stihira glas 6: Pomenirea Ta ramane in veci... Canonul Nascatoarei de Dumnezeu cu Irmosul, pe sase, glas 8 si al Cuvioasei pe patru, glas 8 si al Sfintilor Mucenici pe patru, glas 4 . Catavasiile: Deschide-voi gura mea... Dupa Cantarea a treia, punem Condacul si Icosul Mucenicilor, apoi Sedealna Cuvioasei glas 4, Podobia: Aratatu-te-ai astazi...,Slava... a Sfintilor Mucenici glas 1, Podobia: Mormantul tau Mantuitorule..., Si acum ... a Nascatoarei Invierii. Dupa Cantarea a sase, Condacul Cuvioasei glas 3, Podobia: Fecioara astazi...; Pe sfanta folositoarea...; apoi Icosul si Sinaxarul. Dupa Cantarea a noua, Luminanda Cuvioasei, Slava... a Sfintilor, Si acum... a Nascatoarei. La Laude punem Stihirile Cuvioasei pe patru, glas 1, Podobia: Ceea ce esti bucuria cetelor ceresti...; Paraschevo, de Dumnezeu inteleptita..., apoi Slava... glas 6; Si acum ... a Nascatoarei. Doxologia cea mare. Iar dupa Sfinte Dumnezeule... si celelalte, Troparul Cuvioasei, Slava... a Sfintilor Mucenici, Si acum... a Nascatoarei. Ecteniile si Otpustul. Apoi Ceasul 1 si obisnuitul Otpustul final.

La Liturghie, punem Fericirile din Canonul Sfintei de la Cantarea a treia pe, patru, si din Canonul Mucenicilor, de la Cantarea a sase tot pe patru. Prochimenul Cuvioasei glas 4: Scumpa este inaintea Domnului moartea Cuviosului Lui... cu Stihul: Ce voi rasplati Domnului pentru toate cate mi-a dat mie... Apostolul din Cartea cea catre Galateni: Fratilor mai inainte de plinirea vremii... apoi Aliluia glas 1. Evanghelia de la Matei: In vremea aceea rugat-a pe Iisus un oarecare din farisei...; apoi Priceasna: Bucurati-va dreptii...


15) IN ZIUA A CINCISPREZECEA POMENIREA SFANTULUI PREACUVIOSULUI MUCENIC LUCHIAN PREOTUL BISERICII CELEI MARI A ANTIOHIEI SI A PRECUVIOSULUI PARINTELUI NOSTRU EFTIMIE CEL NOU

La Vecernie, la: Doamne strigat-am... punem trei Stihiri ale Octoihului si trei ale Mucenicilor, pe glas 4, Podobia: Dat-ai semn..., Slava... Si acum... a Nascatoarei sau a Nascatoarei Crucii. Apoi Stihoavna Octoihului si: Acum slobozeste... Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru... Troparul Mucenicului glas 4: Mucenicul Tau Doamne...; Slava... Si acum... al Nascatoarei, apoi Ecteniile si Otpustul.

La Utrenie dupa cei sase Psalmi la: Dumnezeu este Domnul... punem Troparul Mucenicului (de doua ori), Slava... Si acum ... al Nascatoarei Apoi obisnuitele Catisme si Sedelnele Octoihului, Psalmul 50 si Citirea. Se pun amandoua Canoanele Octoihului si apoi Canonul Mucenicului pe patru, glas 4. Dupa Cantarea a treia, Sedealna Mucenicului glas 8, Podobia: Pe intelepciunea si cuvantul lui Dumnezeu... , Slava... Si acum...a Nascatoarei. Dupa Cantarea a sase, Condacul Mucenicului glas 2, Podobia:Pe Nascatoarea de Dumnezeu cea intru rugaciuni...; Pe cela ce intru pustnicie mai inainte a stralucit...; apoi Icosul. Dupa Cantarea a noua, Luminanda Octoihului; Slava... a Mucenicului, Si acum... a Nascatoarei sau a Nascatoarei Crucii. Stihoavna Octoihului, apoi: Bine este a ne marturisi Domnului... Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru... Troparul Sfantului, Slava... Si acum... a Nascatoarei. Ecteniile si Otpustul. Ceasul 1 si celelalte dupa obicei.


16) IN ZIUA A SAISPREZECEA POMENIREA SFANTULUI MUCENIC LOGHIN SUTASUL CEL DE LA CRUCEA DOMNULUI

La Vecernie, la: Doamne strigat-am... punem trei Stihiri ale Octoihului si trei ale Sfantului glas 8, Podobia: O, preaslavita minune..., Slava... glas 6: In vremea patimilor Tale Hristoase..., Si acum... a Nascatoarei sau a Nascatoarei Crucii. Stihoavna Octoihului, Slava... a Sfantului glas 6: Langa cruce stand..., Si acum... a Nascatoarei sau a Nascatoarei Crucii. Acum slobozeste... Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru... Troparul Sfantului glas 4: Mucenicul tau Doamne...; Slava... Si acum... al Nascatoarei; Ecteniile si Otpustul.

La Utrenie dupa cei sase Psalmi la: Dumnezeu este Domnul... Troparul Mucenicului (de doua ori), Slava... Si acum... al Nascatoarei. Obisnuitele Catisme, apoi Sedelnele Octoihului, Psalmul 50 si punem amandoua Canoanele Octoihului si Canonul Sfantului pe patru, glas 4. Dupa Cantarea a treia, Sedealna Sfantului glas 8, Podobia: Pe intelepciunea si cuvantul lui Dumnezeu..., Slava... Si acum... a Nascatoarei. Dupa Cantarea a sasea, Condacul glas 4, Podobia: Aratatu-te-ai astazi...; Cu veselie se bucura biserica..., si Icosul. Dupa Cantarea a noua, Luminanda Octoihului, Slava... a Sfantului, Si acum ... a Nascatoarei. Apoi Stihoavna Octoihului si dupa aceea: Bine este a ne marturisi Domnului... Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru... Troparul Sfantului, Slava... Si acum... al Nascatoarei. Ecteniile si Otpustul si Ceasul 1 si celelalte.

La Liturghie punem Prochimenul glas 7: Veselise-va dreptul de Domnul... cu Stihul: Auzi Dumnezeule glasul meu... apoi Apostolul din Cartea cea catre Timotei: Fiule Timotei intareste-te in darul lui Hristos Iisus...; Aliluia glas 4: Dreptul ca finicul va inflori..., apoi Evanghelia de la Matei: In vremea aceea venind ostasii la locul capatanii...; si Priceasna: Intru pomenirea vesnica....


17) IN ZIUA A SAPTESPREZECEA POMENIREA SFANTULUI PROOROC OSEA SI A CUVIOSULUI MUCENIC ANDREI CRITEANUL

Seara La Vecernie, la: Doamne strigat-am... punem trei Stihiri ale Proorocului glas 1, Podobia: Prea laudatilor Mucenici...si apoi trei ale Cuviosului Podobia: Ca pe un viteaz... Apoi, Stihoavna Octoihului, Acum slobozeste... Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru... Troparul Proorocului glas 2: Apostolul Tau Doamne...; Slava... al Cuviosului glas 4: Pustnieceste mai inainte nevoindu-te in munte...; Si acum... al Nascatoarei. Ecteniile si Otpustul.

La Utrenie, dupa cei sase Psalmi la: Dumnezeu este Domnul... Troparul Proorocului (de doua ori), Slava... al Cuviosului; Si acum... al Nascatoarei. Apoi obisnuitele Catisme si Sedelnele Octoihului, Psalmul 50. Se pune numai un Canon al Octoihului si se pun doua Canoane ale Sfintilor, unul al Proorocului glas 1 si altul al Cuviosului glas 2. Dupa Cantarea a treia, punem Sedealna Proorocului glas 8, Slava...a Cuviosului glas 8,Podobia: Pe intelepciunea si cuvantul lui Dumnezeu..., Si acum... a Nascatoarei. Dupa Cantarea a sasea, Condacul Cuviosului: Praznuieste astazi imparateasca cetate... si Icosul. Dupa Cantarea a noua, Luminanda Octoihului, Slava... a Cuviosului, Si acum ... a Nascatoarei sau a Nascatoarei Crucii. Apoi Stihoavna Octoihului si dupa aceea: Bine este a ne marturisi Domnului... ; Sfinte Dumnezeule... iar dupa Tatal nostru... Troparul Proorocului, Slava... al Cuviosului, Si acum... al Nascatoarei, apoi Ecteniile si Otpustul si celelalte dupa obicei.


18) IN ZIUA A OPTASPREZECEA POMENIREA SFANTULUI APOSTOL SI EVANGHELIST LUCA

Seara La Vecernie, la: Doamne strigat-am... punem sase Stihiri, pe glas 8, Podobia: Ce va vom numi pe voi..., Slava... glas 6: Apostolule al lui Hristos si scriitorule..., Si acum... a Nascatoarei: Cine nu te va ferici pe tine.... La Stihoavna punem Stihirile Apostolului glas 5, Podobia: Bucura-te camara pustnicilor... cu Stihurile ei, Slava... glas 6: Prea intelepte vanatorule Sfinte ucenice..., Si acum... a Nascatoarei: Facatorul si izbavitorul meu.... Acum slobozeste... Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru... Troparul Apostolului: Apostole Sfinte si Evangheliste... Slava... Si acum... al Nascatoarei: Pe tine ce ai zamislit mantuire neamului nostru...; Ecteniile si Otpustul.

La Utrenie, la: Dumnezeu este Domnul... Troparul Apostolului (de doua ori)..., Slava... Si acum... al Nascatoarei Invierii. Obisnuitele Catisme si Sedelnele Apostolului (de doua ori), cu Stihira Nascatoarei lor, si Psalmul 50. Canoanele amandoua ale Octoihului, fara de Mucenicine si Canonul Apostolului pe sase, glas 4. Catavasiile: Deschide-voi gura mea... Dupa Cantarea a treia, Sedealna Apostolului glas 3, Podobia: De frumusetea fecioriei tale...; Slava... Apostolului glas 8, Podobia: Pe intelepciunea si cuvantul lui Dumnezeu...; Si acum... a Nascatoarei. Dupa Cantarea a sasea, Condacul Sfantului glas 4, Podobia: Aratatu-te-ai astazi...; Mucenic facandu-te Cuvantului lui Dumnezeu..;. apoi Icosul si Sinaxarul. Dupa Cantarea a noua, Luminanda Apostolului (de doua ori), Slava... Si acum... a Nascatoarei. La Laude Stihirile pe patru, glas 1, apoi Podobia: Nor al luminii pe tine...; Pe ucenicul lui Hristos si scriitorul Evangheliei..., Slava... glas 8: Adunandu-ne credinciosii ca David cu cantari..., Si acum... a Nascatoarei. Si Doxologia cea mare. Iar dupa Sfinte Dumnezeule... Troparul Apostolului, Slava... Si acum...al Nascatoarei Invierii; Ecteniile si Otpustul si Ceasul 1 si celelalte.

La Liturghie punem Fericirile Apostolului,de la Cantarea a treia si a sasea, pe opt. Dupa Vohod, Prochimenul: In tot pamantul..., cu Stihul: Cerurile vestesc Slava... lui Dumnezeu... Apostolul din Cartea cea catre Coloseni: Fratilor, cu intelepciune umblati fata de cei de afara...; Aliluia glas 1: Marturisi-vor cerurile minunile Tale Doamne..., cu Stihul: Dumnezeu cel ce se proslaveste in sfaturile Sfintilor Lui... Evanghelia de la Luca: Zis-a Domnul cel ce va asculta pe voi pe Mine Ma asculta... Priceasna: In tot pamantul a iesit vestirea lor...


19) IN ZIUA A NOUASPREZECEA POMENIREA SFANTULUI PROOROC EOIL SI A CUVIOSULUI MUCENIC UAR

La Vecernie punem trei Stihiri ale Proorocului glas 8, Podobia: O, preaslavita minune..., si trei ale Mucenicului glas 6, Podobia: Toata nadejdea punandu-si...; La Stihoavna punem Stihirile Octoihului, Slava... Si acum... a Nascatoarei ei. Acum slobozeste... si dupa Tatal nostru...Troparul Mucenicului glas 4: Mucenicul Tau, Doamne, Uar... Slava... Si acum... a Nascatoarei, apoi Ecteniile si Otpustul.

La Utrenie, la Dumnezeu este Domnul... Troparul Mucenicului (de doua ori), Slava... Si acum... al Nascatoarei apoi obisnuitele Catisme, Sedelnele Octoihului, si Psalmul 50 . Un Canon al Octoihului cu Irmosul, pe sase, apoi doua Canoane ale Sfintilor cu Irmoasele pe opt. Al Proorocului pe glas 2 si al Mucenicului pe glas 6. Dupa Cantarea a treia, Sedealna Proorocului glas 4, Podobia: Cela ce Te-ai inaltat...; Slava... a Mucenicului glas 1, Podobia: Mormantul Tau...; Si acum... a Nascatoarei sau a Nascatoarei Crucii. Dupa Cantarea a sasea, Condacul Mucenicului glas 4, Podobia: Aratatu-te-ai astazi...; Lui Hristos ai urmat Mucenice Uare... Dupa Cantarea a noua, Luminanda si Stihoavna Octoihului si celelalte dupa randuiala Utreniei.

Tot intr-aceasta zi Pomenirea prea Cuviosului Parintelui nostru Ioan al Rascului. Praznuirea lui se face acolo unde se afla moastele.


20) IN ZIUA A DOUAZECEA POMENIREA SFANTILOR MARI MUCENICI ARTEMIE SI DUXUL

Seara la Doamne strigat-am... punem Stihirile Sfantului pe sase, glas 4, Podobia: Ca pe un viteaz..., Slava... glas 2: Pe luminatorul credintei cel gandit..., Si acum... a Nascatoarei sau a Nascatoarei Crucii. La Stihoavna punem Stihoavna Octoihului, Slava... a Sfantului glas 6: Pentru legea lui Hristos patimind..., Si acum... a Nascatoarei sau a Nascatoarei Crucii. Acum slobozeste... Sfinte Dumnezeule... ;si dupa Tatal nostru...Troparul Mucenicului glas 4: Mucenicul tau,Doamne...; Slava... Si acum... al Nascatoarei, apoi Ecteniile si Otpustul.

La Utrenie, la Dumnezeu este Domnul..., Troparul Sfantului (de doua ori) Slava... Si acum... al Nascatoarei apoi obisnuitele Catisme, Sedelnele Octoihului, Citirile si Psalmul 50 . Se pun amandoua Canoanele Octoihului, fara de Mucenicine si Canonul Sfantului pe sase, glas 2. Dupa Cantarea a treia, Sedealna Sfantului glas 8, Slava... Si acum... a Nascatoarei sau a Nascatoarei Crucii. Dupa Cantarea a sasea, Condacul Sfantului glas 2, Podobia: Pe propovaduitorii cei tari...; Pe Mucenicul cel binecredincios si purtatorul de cununa..., si Icosul. Dupa Cantarea a noua, Luminanda Octoihului, Slava... a Mucenicului, Si acum... a Nascatoarei sau a Nascatoarei Crucii. Stihoavna Octoihului, Slava... Mucenicului glas 6: Astazi toata lumea se lumineaza cu razele patimitorului..., Si acum... a Nascatoarei sau a Nascatoarei Crucii. Apoi: Bine este a ne marturisi Domnului..., Sfinte Dumnezeule... Tatal nostru...apoi Troparul Sfantului, Slava... Si acum... a Nascatoarei ; Ecteniile si Otpustul si Ceasul 1 si celelalte dupa obicei.

La Liturghie punem Fericirile Octoihului pe patru si ale Mucenicului, de la Cantarea a treia, tot pe patru. Prochimenul Sfantului glas 7: Veselise-va dreptul de Domnul..., cu Stihul: Auzi, Dumnezeule glasul meu..,. Apoi Apostolul din Cartea cea catre Timotei: Fiule Timotei, intareste-te intru darul...; Aliluia glas 4: Dreptul ca finicul va inflori... Apoi Evanghelia de la Ioan: Zis-a Domnul Mucenicilor Sai: Aceasta porunca va dau voua... Apoi Priceasna: Intru pomenire vesnica...


21) IN ZIUA A DOUAZECI SI UNA POMENIREA PREA CUVIOSULUI PARINTELUI NOSTRU ILARION CEL MARE

Seara la  Doamne strigat-am... punem Stihirile Cuviosului pe sase, glas 4, Podobia: Cela ce de sus esti chemat..., Slava... glas 2: Din tineretile tale..., Si acum... a Nascatoarei sau a Nascatoarei Crucii. Stihoavna Octoihului, Slava... a Sfantului glas 8: De Duhul Sfantului fiind..., Si acum... a Nascatoarei sau a Nascatoarei Crucii. Acum slobozeste... Sfinte Dumnezeule... si dupa: Tatal nostru...Troparul Cuviosului glas 8: Cu curgerile lacrimilor tale...; Slava... Si acum... al Nascatoarei, Ecteniile si Otpustul.

La Utrenie, la: Dumnezeu este Domnul... se pune Troparul Sfantului (de doua ori), Slava... Si acum...al Nascatoarei. Apoi obisnuitele Catisme , Sedelnele Octoihului si Citirile. Apoi Psalmul 50 si amandoua Canoanele Octoihului fara de Mucenicine si Canonul Sfantului Ilarion care se pune pe sase, glas 2. Dupa Cantarea a treia, Sedealna Sfantului glas 8, Podobia: Pe intelepciunea si cuvantul lui Dumnezeu..., apoi Slava... Si acum... a Nascatoarei sau a Nascatoarei Crucii. Dupa Cantarea a sasea, Condacul Sfantului glas 3, Podobia: Fecioara astazi...; Ca pe un luminator neapus..., apoi Icosul. Dupa Cantarea a noua, Luminanda Octoihului, Slava... a Sfantului Si acum... a Nascatoarei (din Tipicul Grecesc). La Laude punem Stihirile Cuviosului pe patru, glas 6, Podobia: Toata nadejdea punandu-si..., Slava... glas 2: Blandetile tale parinte..., Si acum... a Nascatoarei sau a Nascatoarei Crucii. Stihoavna Octoihului, Slava... a Sfantului glas 8: Multimile monahilor pe Tine indreptatorul..., Si acum... a Nascatoarei sau a Nascatoarei Crucii. Apoi: Bine este a ne marturisi Domnului... Sfinte Dumnezeule... si dupa: Tatal nostru... Troparul Sfantului, Slava... Si acum... al Nascatoarei. Apoi Ecteniile si Otpustul si Ceasul 1 si pe celelalte dupa obicei.

La Liturghie punem Fericirile Octoihului pe patru si ale Sfantului de la Cantarea a treia, tot pe patru. Prochimenul glas 7: Scumpa este inaintea Domnului moartea Cuviosului lui... cu Stihul: Ce voi rasplati Domnului... Apoi Apostolul din Cartea cea catre Corinteni: Fratilor ca fiii luminii sa umblati...; Aliluia glas 6: Fericit barbatul care se teme de Domnul... Evanghelia de la Luca: In vremea aceea statut-a Iisus la loc ses... Apoi Priceasna: Intru Pomenire vesnica...

Tot intr-aceasta zi aducerea Moastelor Prea Cuviosului Parintelui nostru Ilarion, episcopul Meglinscului . Se savarseste Soborul lui acolo unde sunt Moastele sale sau la Bisericile care-i poarta Hramul.


22) IN ZIUA A DOUAZECI SI DOUA POMENIREA SFANTULUI SI INTOCMAI CUVIOSULUI APOSTOLII AVERCHIE EPISCOPUL IERAPOLEI FACATORUL DE MINUNI SI A SFINTILOR SAPTE TINERI DIN EFES

La Vecernie punem trei Stihiri ale Sfantului, glas 2, Podobia: Cand de pe lemn... si trei ale Sfintilor Tineri , glas 4, Podobia: Ca pe un viteaz... Apoi Slava... a Sfantului glas 3: Arhiereule Cuvioase preafericite parinte..., Si acum... a Nascatoarei sau a Nascatoarei Crucii. Stihoavna Octoihului, Slava... a Sfintilor Tineri glas 8: Veniti toata zidirea in chimvale de cantari..., Si acum... a Nascatoarei. Acum slobozeste... Sfinte Dumnezeule... si dupa: Tatal nostru... punem Troparul Sfantului glas 4: Indreptatorule al credintei..., Slava... al Tinerilor, acelasi glas: Mucenicii Tai Doamne... Si acum ... al Nascatoarei , apoi Ecteniile si Otpustul.

La Utrenie, la Dumnezeu este Domnul... punem Troparul Sfantului (de doua ori) Slava... al Tinerilor, Si acum...... al Nascatoarei . Obisnuitele Catisme si Sedelnele Octoihului, apoi Psalmul 50. Canonul Octoihului se pune doar unul cu Irmosul, pe sase, si Canonul Arhiereului glas 2, pe patru si al Tinerilor glas 8, pe patru. Dupa Cantarea a treia, Condacul Tinerilor glas 4, Podobia: Cel ce te-ai inaltat...; Cel ce preamaresti pe pamant pe Sfintii Sai..., apoi Icosul si Sedealna Sfantului Averchie glas 8, Podobia: Pe intelepciunea si cuvantul lui Dumnezeu... Slava... a Tinerilor, glas 4, Podobia: Degrab ne intampina..., Si acum... a Nascatoarei. Dupa Cantarea a sasea, Condacul Sfantului Averchie glas 8, Podobia: Ca niste parga a firii...; Ca pe un arhiereu prea mare..., si Icosul. Dupa Cantarea a noua, Luminanda Octoihului si a Sfantului Averchie, Slava... a Tinerilor, Si acum... a Nascatoarei. Apoi Stihoavna Octoihului si dupa aceea: Bine este a ne marturisi Domnului..., Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru...Troparul Sfantului Averchie, Slava... a Tinerilor, Si acum... al Nascatoarei . Ecteniile si Otpustul si Ceasurile dupa randuiala.

La Liturghie, punem Fericirile Octoihului pe patru si ale Sfantului Averchie de la Cantarea a treia pe patru. Prochimenul glas 1: Gura mea va grai intelepciune... cu Stihul: Auziti acestea toate neamurile... Apoi Apostolul din Cartea cea catre Evrei: Fratilor, Arhiereu ca acesta se cuvenea sa avem...; Aliluia glas 2: Gura dreptului va grai intelepciune... cu Stihul: Legea Dumnezeului lui intru inima lui... Apoi Evanghelia de la Ioan: Zis-a Domnul:Eu sunt usa... Priceasna: Intru pomenire vesnica...

Tot intru aceasta zi praznuim pe Prea Sfanta Nascatoare de Dumnezeu a Cazancului



23) IN ZIUA DOUAZECI SI TREIA POMENIREA SFANTULUI APOSTOL IACOV FRATELE DOMNULUI

Seara la Vecernie, punem Obisnuita Catisma. La: Doamne strigat-am... punem Stihirile Sfantului pe sase, glas 4, Podobia: Dat-ai semn..., Slava... glas 6: Cu sangele marturisirii, preotia o ai intarit..., Si acum... Cine nu te va ferici pe tine... La Stihoavna,punem Stihirile Apostolului glas 1, Podobia:Ceea ce esti bucuria cetelor ceresti..., Slava... glas 8: Al lui Hristos incepatorul pastorilor frate fiind...; Si acum... a Nascatoarei: Stapana primeste rugaciunile... Acum slobozeste... Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru... Troparul Sfantului glas 2: Ca un ucenic al Domnului...; Slava... Si acum...: Toate tainele... Apoi Ecteniile si Otpustul.

La Utrenie, la Dumnezeu este Domnul... se pune Troparul Apostolului (de doua ori), Slava... Si acum... al Nascatoarei. Apoi obisnuitele Catisme , Sedealna Apostolului , cu Stihira Nascatoarei lor , Citirile si Psalmul 50. Cantandu-se amandoua Canoanele Octoihului, fara de Mucenicine si apoi se pune Canonul Apostolului pe sase, glas 4. Catavasiile: Deschide-voi gura mea..., iar dupa Cantarea a treia, Sedealna Sfantului glas 8, Podobia: Pe intelepciunea si cuvantul lui Dumnezeu... (de doua ori) Slava... Si acum... a Nascatoarei. Dupa Cantarea a sasea, Condacul Apostolului glas 4, Podobia: Cela ce Te-ai inaltat...; Dumnezeu Cuvantul cel Unul Nascut al Tatalui...; Icosul si Sinaxarul. Dupa Cantarea a noua, Luminanda Apostolului (de doua ori), Slava... Si acum... a Nascatoarei. La Laude punem Stihirile Sfantului pe patru, glas 8, Podobia: Doamne de ai si statut inaintea divanului..., Slava... glas 1: Cu stralucirea cea de foc a Dumnezeiescului Duh luminandu-te..., Si acum... a Nascatoarei. Doxologia cea mare, iar dupa Sfinte Dumnezeule... si celelalte Troparul Sfantului, Slava... Si acum... al Nascatoarei, apoi Ecteniile si Otpustul.

La Liturghie, punem Fericirile din Canonul Apostolului de la Cantarea a treia si a sasea. Prochimenul glas 8: In tot pamantul ...; cu Stihul: Cerurile vestesc Slava... lui Dumnezeu... Apostolul, din Cartea cea catre Galateni: Fratilor va fac voua cunoscuta Evanghelia... Aliluia, glas 1: Marturisi-vor cerurile minunile Tale Doamne... Evanghelia de la Matei: In vremea aceea venit-a Iisus in patria Sa... Priceasna: In tot pamantul...

Tot intru aceasta zi pomenim aducerea Cinstitelor Moaste ale Sfantului Iacob cel Nou al Voroviscului, facatorul de minuni. Se savarseste Soborul si Slujba lui acolo unde se afla Moastele lui si unde se afla Hramul lui dupa intelepciunea si binecuvantarea arhiereului.


24) IN ZIUA DOUAZECI SI PATRA POMENIREA SFANTULUI MUCENIC ARETA SI A CELOR IMPREUNA CU DANSUL

La Vecernie punem trei Stihiri ale Octoihului si trei ale Mucenicilor glas 1, Podobia: Prealaudatilor Mucenici..., Slava... glas 4: Cu cantare pe incepatorul de turma..., Si acum... a Nascatoarei sau a Nascatoarei Crucii. Stihoavna Octoihului, Slava... a Sfintilor, glas 8: Reaua sfatuire cea vicleana si necreduncioasa a Evreilor mai inainte cunoscand-o..., Si acum... a Nascatoarei. Acum slobozeste... Sfinte Dumnezeule...si dupa Tatal nostru... Troparul Sfintilor glas 1: Pentru durerile Sfintilor..., Slava... Si acum... al Nascatoarei. Ecteniile si Otpustul.

La Utrenie, la: Dumnezeu este Domnul... punem Troparul Sfintilor (de doua ori), Slava... Si acum... al Nascatoarei. Catismele cele obisnuite, Sedelnele Octoihului si Psalmul 50. Se spun apoi amandoua Canoanele Octoihului si apoi Canonul Mucenicilor pe patru, glas 8. Dupa Cantarea a treia, Sedealna glas 8, Podobia: Pe intelepciunea si cuvantul lui Dumnezeu..., Slava... Si acum... a Nascatoarei sau a Nascatoarei Crucii. Dupa Cantarea a sasea, Condacul glas 4, Podobia: Aratatu-te-ai astazi...; Praznic de veselie vestitor ne-a sosit noua..., apoi Icosul. Dupa Cantarea a noua, Luminanda Octoihului, Slava... a Sfintilor, Si acum... a Nascatoarei apoi Stihoavna Octoihului. Apoi: Bine este a ne marturisi Domnului... Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru... Troparul Sfintilor, Slava... Si acum... al Nascatoarei. Apoi Ecteniile si Otpustul si Ceasurile dupa obicei.

La Liturghie, Prochimenul glas 4: Sfintilor celor care sunt pe pamantul lui...; cu Stihul: Mai inainte vedeam pe Domnul... Apostolul din Cartea cea catre Evrei: Fratilor Sfintii toti prin credinta au biruit pe imparati... Aliluia glas 4: Strigat-au dreptii si Domnul i-a auzit pe dansii.... Evanghelia de la Matei: Zis-a Domnul ucenicilor Sai: Tot cel ce Ma va marturisi pe Mine inaintea oamenilor... Priceasna: Bucurati-va dreptilor intru Domnul...


25) IN ZIUA DOUAZECI SI CINCEA POMENIREA SFINTILOR MUCENICI SI NOTARI MARCHIAN SI MARTIRIE


La Vecernie punem trei Stihiri ale Octoihului si trei ale Sfintilor, glas 4 Podobia: Ca pe un viteaz..., Slava... a Sfintilor, glas 1: Ucenici si urmaritori v-ati facut...; Si acum... a Nascatoarei sau a Nascatoarei Crucii. Stihoavna Octoihului, Slava... glas3: Luminatori ganditi ai Bisericii..., Si acum... a Nascatoarei. Acum slobozeste... Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru... Troparul Sfintilor, glas 4: Mucenicii Tai Doamne...; Slava... Si acum... al Nascatoarei. Ecteniile si Otpustul.

La Utrenie, la: Dumnezeu este Domnul... Troparul Sfintilor (de doua ori) Slava... Si acum... al Nascatoarei. Apoi obisnuitele Catisme si Sedelnele Octoihului si Psalmul 50. Se pun amandoua Canoanele Octoihului si Canonul Sfintilor pe patru glas 4. Dupa Cantarea a treia, Sedealna Sfintilor glas 3, Podobia: De frumusetea fecioriei tale..., Slava... Si acum... a Nascatoarei. Dupa Cantarea a sasea, Condacul glas 4, Podobia: Nevoindu-se bine din pruncie..., si Icosul. Dupa Cantarea a noua, Luminanda Octoihului, Slava... a Sfintilor, Si acum... a Nascatoarei. Stihoavna Octoihului, apoi Bine este a ne marturisi Domnului... Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru... Troparul Sfintilor, Slava... Si acum... a Nascatoarei. Ecteniile si Otpustul si celelalte dupa randuiala.

La Liturghie punem Prochimenul glas 4: Minunat este Dumnezeu intre Sfintii Sai..., cu Stihul: Intru adunari binecuvantati pe Dumnezeu... Apostolul din Cartea cea catre Efeseni: Fratilor, unul oarecare dintre noi... Aliluia glas 4: Strigat-au dreptii... Apoi Evanghelia de la Matei: In vremea aceea chemand Iisus pe cei doisprezece..., si Priceasna: Bucurati-va dreptilor intru Domnul... .


26) IN ZIUA A DOUAZECI SI SASEA POMENIREA SFANTULUI MARELUI MUCENIC DIMITRIE IZVORITORUL DE MIR SI POMENIREA MARELUI SI INFRICOSATULUI CUTREMUR

De va voi cel mai mare facem Priveghere.

La Vecernia cea mica punem Stihurile pe patru, glas 1, Podobia: Ceea ce esti bucuria cetelor ceresti..., Slava... glas 6: Astazi toata lumea se lumineaza..., Si acum... a Nascatoarei, acelasi glas: Nascatoare de Dumnezeu tu esti viata cea adevarata... La Stihoavna punem Stihirile glas 2, Podobia: Casa Efratului... cu Stihurile ei. Primul Stih: Dreptul ca finicul va inflori...; Al doilea stih: Rasadit fiind in casa Domnului..., Slava... Si acum... a Nascatoarei acelasi glas: Lucrul lui Dumnezeu bine se cuvine... Acum slobozeste... Sfinte Dumnezeule... si dupa: Tatal nostru... Troparul Sfantului glas 3: Mare aparator Te-a aflat intru primejdii lumea...; Slava... Si acum... al Cutremurului: Cel ce cauti spre pamant si-l faci pe el de se cutremura... Ectenia cea mica si Otpustul.

La Vecernia cea mare cantam: Fericit barbatul... prima Slava... La: Doamne strigat-am... punem Stihirile pe opt, glas 2, Podobia: Cand de pe lemn... repetand o Stihira, apoi alte Stihiri glas 8, Podobia: O, preaslavita minune..., Slava... glas 6: Astazi impreuna ne cheama pe noi..., Si acum... a Nascatoarei: Cine nu te va ferici pe tine... Vohodul, apoi Prochimenul zilei si trei Citiri, prima din Proorocia lui Isaia: Cauta din cer Doamne..., a doua din Proorocia lui Ieremia: Acestea zice Domnul... Adusu-mi-am aminte de mila tineretilor tale... si una a Sfantului, de la Intelepciunea lui Solomon: Dreptul de va ajunge... La Litie punem Stihira Hramului, iar Samoglasnicele Sfantului, se pun pe glas 1: Veseleste-te intru Domnul..., Slava... glas 5: Sa alergam cu credinta si cu dragoste..., Si acum... a Nascatoarei, acelasi glas: Sa trambitam cu trambite de cantari... La Stihoavna se pun Stihirile Cutremurului, glas 2 insusi glasul, cu Stihurile lor: Pamantul cutremurandu-se..., Stihul intai: Clatinat-ai pamantul si l-ai tulburat pe dansul..., al doilea stih: Cel ce cauti pe pamant si-l faci pe el de se cutremura..., Slava... acelasi glas:Are adica Dumnezeiescul si fara de prihana sufletul tau...; Si acum... Fecioara nenuntita... La Binecuvantarea painilor punem Troparul Mucenicului (de doua ori) si: Nascatoare de Dumnezeu Fecioara... (o data), apoi: Fie numele Domnului binecuvantat... (de trei ori) si Citirile.

La Utrenie, la: Dumnezeu este Domnul... punem Troparul Cutremurului (de doua ori) Slava... al Mucenicului, Si acum... al Cutremurului. Apoi obisnuitele Catisme si Sedelnele Mucenicului, cu Stihira Nascatoarei lor si Citirile din Evanghelie. Dupa Polieleu punem Sedealna glas 8, (de doua ori), Slava... Si acum... a Nascatoarei si citim din Cartea cea de Praznice. Apoi Antifonul intai glas 4, Prochimenul glas 4: Minunat este Dumnezeu intre Sfintii Sai..., cu Stihul: Sfintilor care sunt pe pamantul lui... Apoi: Toata suflarea sa laude pe Domnul..., si Evanghelia de la Matei: Zis-a Domnul ucenicilor Sai: Iata eu va trimit pe voi...; Psalmul 50 si Stihira glas 6: Astazi impreuna ne cheama pe noi... Canonul Cutremurului glas 6, cu Irmosul, pe sase si doua Canoane ale Mucenicului pe opt, amandoua pe glas 4. Catavasiile: Deschide-voi gura mea... Dupa Cantarea a treia, Condacul Cutremurului glas 6, Podobia: Plinind randuiala cea pentru noi...; Izbaveste-ne pe noi pe toti Doamne de cutremurul cel greu... Apoi Sedealna Sfantului glas 8, Podobia: Pe intelepciunea si cuvantul lui Dumnezeu..., Slava... alta Sedealna acelasi glas si aceeasi Podobie; Si acum... a Cutremurului glas 4, Podobia: Cel ce Te-ai inaltat... Dupa Cantarea a sasea, Condacul Mucenicului glas 2: Cu, curgerile sangiuirilor tale Dimitrie..., apoi Icosul si Sinaxarul. Dupa Cantarea a noua, Luminanda Mucenicului (de doua ori), Slava... Si acum... a Cutremurului.

La Laude punem Stihirile Mucenicului pe sase, glas 4, Podobia: Ca pe un viteaz... si alte Stihiri glas 5, Podobia: Bucura-te camara pustnicilor..., Slava... glas 4: Cela ce a mostenit prin sulite darul coastei celei mantuitoare..., Si acum... a Nascatoarei: Izbaveste-ne pe noi din nevoile noastre... Doxologia cea mare, iar dupa Sfinte Dumnezeule... si Tatal nostru...Troparul Mucenicului, Slava... Si acum... al Cutremurului. Ectenia si apoi Otpustul si se miruiesc apoi Fratii cu untdelemn sfant din candela Sfantului dupa cum s-a aratat mai inainte. Urmeaza Ceasul 1 si Otpustul cel final.

La Liturghie, punem Fericirile din Canonul Cutremurului,de la Cantarea a treia pe patru si din Canonul Sfantului de la Cantarea a sasea pe patru. Prochimenul Cutremurului glas 6: Mantuieste Doamne poporul tau si binecuvanteaza mostenirea Ta... cu Stihul: Catre Tine Doamne voi striga Dumnezeul meu... si al Sfantului: Veseli-se-va dreptul de Domnul si va nadajdui spre dansul..., cu Stihul: Auzi Dumnezeule glasul meu... Apostolul Cutremurului din Cartea cea catre Evrei: Fratilor pe care il iubeste Domnul il si cearta..., si al Sfantului din Cartea cea catre Timotei: Fiule Timotei intareste-te in darul..., Aliluia glas 4: Dumnezeule lepadatu-ne-ai pe noi... cu Stihul: Clatinat-ai pamantul si l-ai tulburat pe el... si apoi al Sfantului...: Dreptul ca finicul va inflori... Evanghelia Cutremurului de la Matei: In vremea aceea intrand Iisus in corabie..., si a Sfantului de la Ioan: Zis-a Domnul ucenicilor Sai: Acestea va poruncesc voua... Apoi Priceasna: Laudati pe Domnul... si cealalta: Intru pomenire vesnica...

Se cuvine sa stim: De se va intampla Pomenirea marelui Sfantului Mucenic Dimitrie Izvoratorul de Mir si a Cutremurului Duminica, atunci, sambata:

La Vecernia cea mica se pun Stihirile Invierii si ale Nascatoarei de Dumnezeu dupa obicei.

La Vecernia cea mare dupa obisnuita Catisma la: Doamne strigat-am... se pun trei Stihiri ale Invierii ; trei ale Cutremurului care sunt scrise la Stihoavna Vecerniei celei mari si patru ale Sfantului Dimitrie, apoi Slava... a Sfantului Dimitrie Si acum... a Nascatoarei, Dogmatica glasului de rand. Prochimenul se pune al zilei si se pun trei Citiri. La Litie punem Stihira Hramului si Stihirile Sfantului cele Samoglasnice, Slava... a Sfantului, Si acum... a Nascatoarei. La Stihoavna se pun Stihirile Invierii, Slava... a Sfantului Dimitrie, Si acum... a Nascatoarei Invierii pe glasul Slavei... Sfantului. La Binecuvanterea painilor se pune Troparul: Nascatoare de Dumnezeu Fecioara... (de doua ori) si al Sfantului Dimitrie (o data), iar daca nu este Priveghere, dupa Tatal nostru... se pune Troparul Invierii, Slava... a Sfantului Dimitrie Si acum... a Cutremurului. Ecteniile si Otpustul.

La Pavecernita dupa Cantarea: Cuvine-se sa te fericim... si dupa Sfinte Dumnezeule... se pune Condacul Sfantului, Slava...Si acum... al Cutremurului.

La Utrenie, la: Dumnezeu este Domnul... se pune Troparul Invierii (de doua ori), Slava... al Sfantului... Si acum... al Cutremurului... Dupa obisnuitele Catisme se pun Sedelnele Invierii cu Stihira Nascatoarei lor, apoi Polieleul cu Stihirile Marimurilor lui. Troparul Invierii: Soborul ingeresc... si celelalte. Apoi Ipacoiul glasului si Sedelnele Sfantului amandoua cate o data, fara de cele ale Nascatoarei, Slava... Sedealna cea dupa Polieleu; Si acum... a Nascatoarei ei. Antifoanele si Prochimenul glasului. Evanghelia Invierii: Invierea lui Hristos vazand... Apoi Psalmul 50 si Stihira Invierii. Se pune Canonul Invierii cu Irmosul, pe patru si apoi al Cutremurului pe patru si al Sfantului tot pe patru. Catavasiile: Deschide-voi Gura mea... Dupa Cantarea a treia, Condacul si Icosul Sfantului si Sedealna (de doua ori) Slava... Si acum... a Nascatoarei. Dupa Cantarea a sasea, Condacul si Icosul Invierii. Iar dupa Cantarea a noua, Luminanda Invierii, Slava... a Sfantului, Si acum... a Cutremurului. La Laude, punem Stihirile Invierii in numar de patru, apoi cele ale Sfantului de la Slava..., tot patru, cu Stihurile lui, Slava... Stihira Evangheliei, Si acum...Prea binecuvantata esti... Urmeaza Doxologia mare, iar dupa: Sfinte Dumnezeule... si celelalte se pune numai Troparul Invierii . Ecteniile si Otpustul si Ceasul 1 . La Ceasuri zicem Troparul Invierii, Slava... al Cutremurului, Si acum... al Nascatoarei Ceasului... Dupa Tatal nostru... punem Condacul Cutremurului.

La Ceasul 3 punem Troparul Invierii, Slava... al Sfantului, Si acum... al Nascatoarei Ceasului, iar dupa Tatal nostru...Condacul Sfantului Dimitrie. Asa facem si la celelalte Ceasuri ,Troparele si Condacele le zicem schimbandu-le. Numai Troparul Invierii nu se schimba.

La Liturghie, punem Fericirile glasului, pe patru si ale Cutremurului de la Cantarea a treia tot pe patru si ale Sfantului de la Cantarea a sasea, tot pe patru. Dupa Vohod, punem Troparul Invierii si apoi al Cutremurului si al Hramului, daca este al Nascatoarei de Dumnezeu si al Sfantului Dimitrie. Condacul Invierii si al Cutremurului, Slava... al Sfantului, Si acum...al Nascatoarei de Dumnezeu. Iar daca nu este Hramul Nascatoarei de Dumnezeu, Si acum... al Cutremurului. Prochimenul Cutremurului si apoi al Sfantului. Apostolul se pune unul al Cutremurului si apoi al Sfantului,apoi Aliluia glas 4: Dumnezeule lepadatu-ne-ai pe noi..., cu Stihul: Clatinat-ai pamantul...; apoi al Sfantului: Dreptul ca finicul va inflori... Evanghelia Cutremurului si apoi a Sfantului. Priceasna: Laudati-l pe Domnul din ceruri...; si apoi a Sfantului: Intru pomenire vesnica... Iar Apostolul si Evanghelia cea de rand le citim la inceput.


27) IN ZIUA DOUAZECI SI SAPTEA POMENIREA SFANTULUI MUCENIC NESTOR

La Vecernie punem trei Stihiri ale Octoihului si trei ale Sfantului, glas 8 Podobia: O, preaslavita minune... Stihoavna Octoihului, apoi: Acum slobozeste... Sfinte Dumnezeule... si dupa; Tatal nostru...punem Troparul Sfantului, glas 4: Ucenicul tau Doamne..., Slava... Si acum... al Nascatoarei. Ecteniile si Otpustul.

La Utrenie, la: Dumnezeu este Domnul... punem Troparul Mucenicului (de doua ori), Slava... Si acum... a Nascatoarei. Apoi obisnuitele Catisme, Sedelnele Octoihului si Psalmul 50. Amandoua Canoanele Octoihului si apoi Canonul Sfantului pe patru, glas 4. Dupa Cantarea a treia, Sedealna glas 4, Slava... Si acum... a Nascatoarei. Dupa Cantarea a sasea, Condacul Sfantului, glas 2, Podobia: Cele de sus cautand...; Nevoindu-te bine... apoi Icosul. Dupa Cantarea a noua, Luminanda Octoihului, Slava... a Sfantului, Si acum... a Nascatoarei. Apoi Stihoavna Octoihului si Ceasurile dupa randuiala.

La Liturghie, se pune slujba Ucenicilor.

TOT INTRU ACEASTA ZI SE SAVARSESTE IN TARA ROMANEASCA POMENIREA PREACUVIOSULUI PARINTELUI NOSTRU DIMITRIE CEL NOU DE LA BASARABI. Se savarseste Soborul lui in Sfanta Mitropolie a Munteniei acolo unde sunt Moastele lui.


28) IN ZIUA A DOUAZECI SI OPTA POMENIREA SFINTILOR MUCENICI TERENTIE SI NEONILA SI A CUVIOSULUI PARINTELUI NOSTRU STEFAN SAVAITUL SI FACATORUL DE CANOANE

La Vecernie, punem trei Stihiri ale Mucenicilor, glas 4, Podobia: Ca pe un viteaz..., si trei ale Cuviosului, glas 8: Podobia: O, preaslavita minune... Stihoavna Octoihului, apoi Acum slobozeste... si dupa Tatal nostru... Troparul Mucenicilor glas 4: Mucenicii Tai Doamne..., Slava... al Cuviosului, glas 8: Al dreptei credinte indreptatorule..., Si acum... al Nascatoarei .Ecteniile si Otpustul.

La Utrenie, la: Dumnezeu este Domnul... punem Troparul Mucenicului (de doua ori), Slava... al Cuviosului, Si acum... al Nascatoarei. Obisnuitele Catisme, Sedelnele Octoihului si Psalmul 50. Apoi punem un Canon al Octoihului, cu Irmosul, pe sase si doua ale Sfintilor: al Mucenicului glas 4, pe patru si al Cuviosului glas 8 pe patru. Dupa Cantarea a treia, Condacul glas 4, Podobia: Cel ce Te-ai inaltat...; Servit-ai rai de fapte bune...Apoi Sedealna Mucenicilor, Slava... a Cuviosilor glas 5, Si acum... a Nascatoarei. Dupa Cantarea a sasea, Condacul Mucenicilor, glas 4, Podobia: Cel ce te-ai inaltat..., Cinstita pomenire a Mucenicilor a sosit astazi... Dupa Cantarea a noua, Luminanda Octoihului si apoi a Mucenicilor, Slava... a Cuviosului, Si acum... a Nascatoarei sau a Nascatoarei Crucii. Stihoavna Octoihului apoi: Bine este a ne marturisi Domnului...; Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru...Troparul Mucenicilor, Slava... al Cuviosului, Si acum... al Nascatoarei apoi Ecteniile si Otpustul. Ceasurile si Liturghia se fac dupa randuiala lor.

Tot in aceasta zi Pomenirea Sfintei Mucenite Parascheva, unde-i este Hramul se canta Slujba ei. Si tot in aceasta zi Pomenirea celui intru sfinti Parintelui nostru Arsenie Arhiepiscopul Serbiei. Se savarseste soborul lui unde sunt Moastele lui si unde ar fi Hramul lui.


29) IN ZIUA DOUAZECI SI NOUA POMENIREA CUVIOASEI MUCENITEI ANASTASIA ROMANA SI A PREACUVIOSULLUI PARINTELUI NOSTRU AVRAMIE INCHISUL

La Vecernie, se pun trei Stihiri ale Mucenitei, glas 8, Podobia: Ce va vom numi pe voi Sfintilor..., si trei ale Cuviosului acelasi glas, Podobia: O, preaslavita minune..., Slava... Si acum... a Nascatoarei sau a Crucii Nascatoarei. Stihoavna Octoihului, apoi: Acum slobozeste... Sfinte Dumnezeule... si dupa: Tatal nostru... Troparul Sfintei: Mieluseaua Ta Iisuse..., Slava... al Cuviosului, glas 8: Intru tine parinte...; Si acum... al Nascatoarei. Ecteniile si Otpustul.

La Utrenie, la: Dumnezeu este Domnul...punem Troparul Sfintei (de doua ori), Slava... al Cuviosului, Si acum... al Nascatoarei. Apoi obisnuitele Catisme , Sedelnele Octoihului si Psalmul 50. Se pune un Canon al Octoihului cu Irmosul, pe sase si doua ale Sfintilor, pe opt: al Mucenitei, glas 8 si al Cuviosului, acelasi glas. Dupa Cantarea a treia, Condacul Sfintei, glas 3, Podobia: Fecioara astazi...; Pe feciorie cuvioase cu apa curatitoare... si Sedealna, glas 8, Slava... a Cuviosului, glas 1, Podobia: Mormantul Tau Mantuitorule..., Si acum... a Nascatoarei. Dupa Cantarea a sasea, Condacul Cuviosului Avramie, glas 3, Podobia: Fecioara astazi...; Aratatu-te-ai pe pamant ca un inger in trup..., si Icosul. Dupa Cantarea a noua, Luminanda Octoihului si a Sfintei, apoi Slava... a Cuviosului, Si acum... a Nascatoarei. Stihoavna Octoihului, apoi: Bine este a ne marturisi Domnului..., Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru... Troparul Sfintei, Slava... al Cuviosului, Si acum... al Nascatoarei. Ecteniile si Otpustul si Ceasurile dupa randuiala lor.

La Liturghie, punem Prochimenul glas 7: Scumpa este inaintea Domnului moartea Cuviosului lui..., cu Stihul: Ce vom rasplati Domnului pentru toate...; Apoi Apostolul din Cartea cea catre Galateni: Fratilor cu roada Duhului... Aliluia glas 6: Fericit barbatul..., cu Stihul: Puternica pe pamant va fi samanta lui... Evanghelia de la Matei: Zis-a Domnul toate-mi sunt date Mie... Apoi Priceasna: Intru pomenire vesnica...

Tot intru aceasta zi pomenim adormirea Preacuviosului Parintelui nostru Avramie Arhimandritul Dumnezeiestii Aratari de la Rostov, Facatorul de minuni.Se savarseste Soborul lui in biserica lui, acolo unde zac Moastele lui sau unde ii este Hramul.


30) IN ZIUA A TREIZECEA POMENIREA SFINTILOR MUCENICI ZENOVIE SI ZENOVIA SORA LUI

La Vecernie, punem trei Stihiri ale Octoihului si trei ale Sfintilor, glas 4 Podobia: Ca pe un viteaz..., Slava... glas 6: Ceata de cantari sa adunam astazi..., Si acum... a Nascatoarei sau a Nascatoarei Crucii. Apoi Stihoavna Octoihului, Acum slobozeste..., Sfinte Dumnezeule... iar dupa Tatal nostru...Troparul Sfintilor, glas 4: Mucenicii Tai Doamne...; Slava... Si acum... al Nascatoarei. Ecteniile si Otpustul.

La Utrenie, la: Dumnezeu este Domnul...punem Troparul Mucenicilor (de doua ori) Slava... Si acum... al Nascatoarei . Obisnuitele Catisme, Sedelnele Octoihului si Psalmul 50. Punem apoi amandoua Canoanele Octoihului si Canonul Sfintilor pe patru, glas 8. Dupa Cantarea a treia, Sedealna Mucenicilor glas 1, Podobia: Mormantul Tau Mantuitorule..., Slava... Si acum... a Nascatoarei. Dupa Cantarea a sasea, Condacul glas 8, Podobia: Ca niste parga a firii...; Pe marturisitorii adevarului si propovaduitori ai binecuvantarii...; si Icosul. Dupa Cantarea a noua, Luminanda Octoihului, Slava... a Mucenicilor, Si acum... a Nascatoarei. Stihoavna Octoihului, apoi: Bine este a ne marturisi Domnului... Sfinte Dumnezeule... iar dupa Tatal nostru...Troparul Sfintilor, Slava... Si acum... al Nascatoarei, Ecteniile si Otpustul. Ceasurile si Liturghia merg dupa randuiala obisnuita.


31) IN ZIUA TREIZECI SI UNA POMENIREA SFINTILOR APOSTOLI STAHIE, AMPELIE SI A CELOR DIMPREUNA CU DANSII SI A SFANTULUI MUCENIC EPIMAX

La Vecernie, punem trei Stihiri ale Apostolilor, glas 4, Podobia: Prea laudatilor Mucenici..., si trei ale Mucenicilor, glas 4, Podobia: Ca pe un viteaz... Stihoavna Octoihului,apoi Acum slobozeste... si dupa Tatal nostru...Troparul Apostolilor glas 3: Sfintilor Apostoli rugati pe milostivul Dumnezeu... Slava... al Mucenicului: Mucenicul Tau Doamne... Si acum ... al Nascatoarei, apoi Ecteniile si Otpustul.

La Utrenie, la: Dumnezeu este Domnul...punem Troparul Apostolului (de doua ori), Slava... al Mucenicului, Si acum... al Nascatoarei. Obisnuitele Catisme, Sedelnele Octoihului si Psalmul 50. Un Canon al Octoihului cu Irmosul, pe sase si doua Canoane ale Sfintilor cu Irmoasele pe opt. Canonul Apostolilor glas 1, pe patru si al Mucenicului glas 4, tot pe patru. Dupa Cantarea a treia, Sedealna Apostolului, glas 1, Podobia: Mormantul tau Mantuitorule..., Slava... a Mucenicului, glas 4, Podobia: Degrab ne intampina pe noi...; Si acum... a Nascatoarei. Dupa Cantarea a sasea, Condacul Apostolilor glas 8, Podobia: Ca niste parga a firii...; Ca niste vistierii ale intru-tot laudatului Sfantului Duh... si Icosul. Dupa Cantarea a noua, Luminanda Octoihului, Slava... a Apostolilor, Si acum... a Nascatoarei . Stihoavna Octoihului, apoi :Bine este a ne marturisi Domnului... Sfinte Dumnezeule... si dupa: Tatal nostru...Troparul Apostolilor, Slava... al Mucenicului, Si acum... al Nascatoarei. Ecteniile si Otpustul. Ceasurile si Liturghia merg dupa randuiala obisnuita.

 



 

Carti Ortodoxe

Cuprins