ANATEMIZAREA

In Pateric se spune despre Avva Macarie ca s­a facut "dumnezeu pamintesc", deoarece trecea cu vederea toate greselile si neregulile celorlalti. Cum se impaca acest lucru cu necesitatea de a anatemiza pe incestuos, cum zice Sfantul Apostol Pavel in Corinteni, sau pe ereticii care sunt exclusi din Biserica?

Foarte bine se impaca! Sfantul Macarie avea in vedere niste lucruri pe care le traia el in pustie sau care nu aveau consecinte in afara. De exemplu, ai vazut pe unul ca a furat. Tu nu te gandesti la asta, la faptul c­a furat, si ii acoperi cumva pacatul, nu te intereseaza consecintele lui. E altceva sa auzi pe cineva ca spune lucruri neadevarate, care pot avea consecinte in societatea in care traiesti. Mai nou, au fost niste nereguli prin Dobrogea, la Manastirea Cocosul, unde se zicea despre unul dintre calugari ca­i intruparea lui Dumnezeu Tatal, altul ca­i intruparea lui Dumnezeu Fiul, altul ca­i intruparea lui Dumnezeu Duhul Sfant, ca­i Sfanta Treime coborta acolo. Fata de astfel de lucruri nu poti sa fii fara siguranta de a marturisi adevarul si sa le lasi asa, pentru ca daca le lasi asa, se inmultesc relele si atunci trebuie intervenit cu responsabilitatea pe care o are un conducator bisericesc sau pe care o are un staret de manastire.

Or, ce a facut Avva Macarie, putem face si noi in chestiuni care nu lezeaza, in general, bunul mers al vietii sociale. Dar in chestiuni care aduc urmari dezastruoase, nu poti sa fii ca Avva Macarie, acolo trebuie sa fii ca Sfantul Apostol Pavel! Chestiunea aceasta, cu Avva Macarie, este foarte bine venita cind e vorba de oameni rascolitori de rele. Sunt unii oameni care­s pusi sa scoata in evidenta pacatele altora, de a cauta, de a rascoli, de a scormoni, sa cunoasca pacatele si dupa aceea sa le foloseasca. Chiar aici la noi, la manastire, au fost cazuri de oameni din astia, care au umblat cu casetofoane dupa ei sa prinda anumite informatii, anumite situatii, si dupa aceea au facut caz de ele. Asta nu seamana cu Avva Macarie si nici cu Sfantul Apostol Pavel, ci seamana cu dracii!