ATHOS

Unii dintre calugari se gandesc mereu cum ar fi sa ajunga ei in Sfantul Munte, sa traiasca acolo. Este un gand bun, desi nu s-ar putea zice ca daca ai ajuns la Sfantul Munte, gata, ai ajuns in cer. Tot oameni sunt si la Sfantul Munte. L-am intrebat odata pe un parinte de acolo, Parintele Dometie Trihenea, cind a fost la noi la manastire: "Parinte, cum sunt parintii de la Sfantul Munte?". Si a zis: "Sa nu-ti inchipui ca la Sfantul Munte sunt oameni veniti din cer pe pamint! Sunt oameni de pe pamint... care doresc sa ajunga in cer!".

Aduc aminte acuma de un cuvant de la Sfantul Munte, un fel de zicere, un fel de lozinca, care circula la Sfantul Munte si anume ca: "La Dumnezeu sa te gandesti ca la Dumnezeu, nu ca la om, si sa-L respiri pe Dumnezeu cum respiri aerul". Bineinteles ca Dumnezeu nu este ceva de respirat, dar e vorba, prin acest cuvant, sa Il avem in vedere pe Dumnezeu, sa Il avem in constiinta noastra pe Dumnezeu cat putem de des, daca putem de cate ori respiram sa ne si gandim la Dumnezeu, desi lucrul acesta nu-i cu putinta. Si "la Dumnezeu sa ne gandim ca la Dumnezeu nu ca la om", asta inseamna ca pe Dumnezeu sa-L avem la masurile maretiei Lui, cat putem intelege noi din maretia lui Dumnezeu. Va puteti inchipui ce pacat mare fac cei care-L injura pe Dumnezeu, cei care-L hulesc pe Dumnezeu si care in loc sa-L mareasca Il necinstesc, cat de departe sunt unii ca acestia de a se uimi de Dumnezeu.

Eu aveam un parinte la noi la manastire - Parintele Serafim, Dumnezeu sa-l odihneasca - si zicea ca atunci cind a fost el la Sfantul Munte, invatat fiind cu slujbe scurtate, de pe la oras si de pe la sat, si cu slujbe rare, cind s-a dus acolo si-l tinea parintele ore intregi la rugaciune, i se parea lung, si a zis catre parintele: "Tare lunga a fost slujba asta". Si parintele a zis: "E lunga lenea ta!".

Parintele Serafim, Dumnezeu sa-l odihneasca, a stat la Sfantul Munte sase luni. In aceste sase luni a fost povatuit de Parintele Antipa Dinescu, care este cuprins si in Patericul rominesc. Acolo, la Sfantul Munte, Parintele Serafim a primit o scrisoare de la Mitropolitul Nicolae Balan, care i-a dat in grija sa mearga la Atena sa se inscrie la Facultatea de Teologie, ca numai asa poate sa-i trimita bursa din tara. Se gandea mitropolitul ca parintele o sa vina si cu niste cunostinte de limba greaca. Parintele Serafim i-a spus Parintelui Antipa ca a primit scrisoarea care-l indemna sa se duca la Atena, la Teologie. Este interesant raspunsul Parintelui Antipa (sa nu uitam ca era vorba de o scoala teologica, nu de o scoala laica): "Ma, sa te tii de pravila, ca daca nu, te indracesti!".

Daca Parintele Serafim ar fi adus numai cuvantul acesta, nu s-a dus degeaba la Sfantul Munte. Nu s-a dus degeaba pentru el, nu s-a dus degeaba pentru mine si nu s-a dus degeaba pentru toti care stiu cuvantul acesta al Parintelui Antipa Dinescu: "Sa te tii de pravila, ca daca nu, te indracesti!". Scazi, te invartosezi, uiti de Dumnezeu, Il neglijezi pe Dumnezeu! Cei care-L neglijeaza pe Dumnezeu sunt mai rai decat necredinciosii!

Pentru ca a fost vorba de pravila, de rinduiala de rugaciune, de program de slujba, de participarea la sfantele slujbe, tot Parintele Dometie Trihenea, cind a venit vorba despre pescuit, a zis: "E mai bun pestele decat cartoafele (sic!), dar pierzi prea multa vreme de pravila pentru pescuit!". Iata un gand de la Sfantul Munte: pierzi vreme de pravila cind mergi la pescuit. Stai prea mult acolo si nu-ti implinesti datoriile principale; nu te-ai facut calugar ca sa pescuiesti, te-ai facut calugar ca sa-I slujesti lui Dumnezeu. Daca pescuiesti si nu-ti indeplinesti datoriile pe care le ai, ai ales pestele in loc de Dumnezeu! Ai ales pestele in loc de pravila! Deci Parintele Dometie a avut dreptate cind a zis ca pierzi timp de pravila pentru pescuit.

De curind a ajuns la mine un cuvant de la Sfantul Munte care tare mult mi-a placut. Cineva de acolo zice-asa: "Inima mea are intrari, dar iesiri nu are".

Cineva care a intrat in inima mea nu mai poate iesi. Chiar daca vrea el sa iasa, nu mai poate iesi. Sa-ncurca... si nu mai iasa.