BINECUVANTARILE

E un lucru extraordinar sa stii ca ultimul lucru pe care L-a facut Domnul Hristos aici pe pamint pentru oameni, pentru ucenicii Sai, a fost ca i-a binecuvantat si S-a inaltat binecuvantindu-i.

Absolut toate binecuvantarile Bisericii, cate sunt in lumea aceasta, cate sunt la Sfanta Liturghie si la celelalte sfante slujbe, toate sunt o prelungire a binecuvantarii de la Inaltarea Domnului Hristos.

Binecuvantarea lui Dumnezeu este peste toti cei vrednici de binecuvantare. Pe cine binecuvanteaza Dumnezeu? Ar trebui sa stim cu totii pe cine. Se spune in rugaciunea Amvonului: "Cel ce binecuvantezi pe cei ce Te binecuvanteaza, Doamne, si sfantesti pe cei ce nadajduiesc in Tine". Deci cei ce aduc binecuvantare lui Dumnezeu se invrednicesc de binecuvantarea lui Dumnezeu.

La manastire la noi, la Sambata, la Manastirea Brincoveanu de la Sambata de Sus, in 1971 au venit doi crestini din Germania. Cu prilejul acesta a venit vorba despre o institutie bisericeasca de ajutorare a epilepticilor, o institutie mare, care se numeste Betel. Betel inseamna "casa lui Dumnezeu". E un cuvant evreiesc pe care ei l-au luat ca denumire a casei de ajutorare de la Bielefeld. Si a venit vorba atunci, in 1971, cind au fost cei doi din Germania, doi intelectuali, a venit vorba despre faptul ca un parinte de la noi, Parintele Serafim Popescu, Dumnezeu sa-l odihneasca, a lucrat prin 1943-44 nu stiu precis cind anume, dar in vremea cat a fost in Germania, a lucrat trei luni de zile in institutia aceasta Betel, la ajutorarea bolnavilor, la ocrotirea bolnavilor. Si venind vorba despre asta, cei din Germania ne-au spus ca la intrare la Betel e scris asa : "Pace celor ce vin, bucurie celor ce raman, binecuvantare celor ce pleaca".

Noua ne-au placut tare mult cuvantele acestea si atunci ei au scris in Cartea de Onoare a manastirii noastre: "Pace celor ce vin, bucurie celor ce raman, binecuvantare celor ce pleaca, doresc doi crestini din Germania tuturor celor ce-n urma lor vor vizita aceasta manastire".

Sa stiti ca cuvantele acestea le plac tuturor celor ce stiu de cuvantele acestea: pace, bucurie si binecuvantare. E ceea ce ne da Dumnezeu la sfantele slujbe ale Bisericii noastre, la Sfanta Liturghie, binecuvantarea din care izvoraste pacea, pentru ca se spune "Pace tuturor", si din care izvoraste si bucuria pentru cei ce implinesc poruncile lui Dumnezeu.

Sa stiti ca Domnul Hristos vrea sa ne binecuvanteze, dar nu ne poate binecuvanta decat daca suntem acolo unde sunt binecuvantarile.