BISERICA

Biserica, inteleasa ca locas de inchinare, este cerul cel de pe pamint. Noi credem in existenta cerului celui mai presus de lume, dar stim ca exista si un cer pe pamint. Iar cerul cel de pe pamint este locasul lui Dumnezeu, Sfanta Biserica. Pentru ca in Sfanta Biserica, in locasul inchinat lui Dumnezeu, se fac lucruri ceresti aici pe pamint, se fac sfantele slujbe, se face Sfanta Liturghie, si acestea sunt lucruri ceresti.

M-as bucura mult sa retinem lucrul acesta, ca Sfanta Biserica, privita ca locas de inchinare a lui Dumnezeu in care se fac sfantele slujbe si mai ales Sfanta Liturghie, este cerul cel de pe pamint, si nu poate ajunge cineva in cerul mai presus de lumea aceasta decat in masura in care ia parte la slujbele dumnezeiesti in cerul cel de pe pamint. Nu are ce cauta cineva in cer daca nu merge in Sfanta Biserica.

Tot ce se face in Sfanta noastra Biserica este ca sa ne puna in legatura cu Dumnezeu, ca sa ne faca ganditori de Dumnezeu, ca sa ne faca cinstitori de Dumnezeu, ca sa ne faca purtatori de Dumnezeu, ca sa ne faca purtatori de Hristos si purtatori de Duh si sa avem Sfanta Treime lucratoare in noi. Toate lucrurile acestea se pot realiza numai in atmosfera de gand pe care ne-o da Sfanta Biserica.

Zic eu catre un tinar: "Sa te duci de acuma incolo la biserica, duminica". Zice: "Parinte, daca ziceti dumneavoastra ma duc, dar dumneavoastra nici nu stiti ce duc eu in mintea mea cind ma duc in biserica, cate spurcaciuni duc eu in minte in biserica". Si i­am zis: "Cu ele cu tot du­te la biserica, pentru ca, daca nu te duci la biserica, nu te poate ajuta cineva in afara de Biserica. Dar daca te duci in biserica faci dovada inaintea lui Dumnezeu si inaintea ta ca te vrei mai bun si vrei sa scapi de rele, dar ca sa scapi de cele de demult trebuie sa nu mai adaugi altele in vremea aceasta si atunci scapi de rautatI".

O intrebare practica: am o fetita de opt ani; pina la sase-sapte ani statea la toata Slujba Sfantei Liturghii, acum nu mai are rabdare. S­o mai iau la Slujba Sfantei Liturghii, chiar daca mai iese din cind in cind din biserica, sau s­o las acasa? Cum sa procedez?
Si intr­un fel si intr­altul: o mai aduci la biserica sa nu­si uite de biserica, o mai lasi si acasa, pentru ca nu are rabdare... Slujbele noastre sunt facute pentru oameni mari, pentru oameni pricepatori, pentru oameni care stiu pentru ce stau acolo, pentru oameni care participa la slujba. Nu sunt facute pentru copii care, la masura lor, nu inteleg. Asa ca aceia care aveti copii trebuie sa va lasati voi dupa copii, nu copiii dupa voi, la masura voastra. Se zice ca niciodata nu poti sa ceri unui copil sa mearga la acelasi pas cu un om mare. Un copil are pas de copil. Daca vrei sa mergi cu el, te lasi tu dupa el, trebuie sa­i intelegi neputinta lui; nu­i ceri niste lucruri pe care nici tu nu le­ai facut cind erai copil si nici nu le­ai fi putut face.

Cum vedeti o unire intre Rasarit si Apus, din punct de vedere religios?
Cred ca numai Dumnezeu ne mai poate uni, ca prea ne-am despartit. Cu puterea lui Dumnezeu, da, se poate orice.