PREFATA

In toamna anului 1996 am ramas la Sambata doua saptamini cu rostul de a-l ajuta pe Parintele sa pregateasca pentru tipar cartea Lumini de gand. Atunci am bagat de seama, si bineinteles si de-atunci incoace, ca Sfantia Sa, asemenea Parintilor din Filocalie sau Pateric, are sentinte scurte, care se pot invata foarte usor - "Intai e datoria si dupa aceea bucuria"; "Ce faci te face"; "In prietenie e ca si in vasele comunicante: fiecare ofera si fiecare primeste. Primeste ce i se da si ofera ceea ce are"; "Batrinii pacatuiesc in doua feluri: cu ura si cu gura"; "Viata nu se traieste prin comparatie" s.a. Am auzit si am "cules" zilnic astfel de cuvante, pentru ca zilnic veneau credinciosi dupa un cuvant de folos.

Intrerupeam lucrul de fiecare data cind pelerinii bateau la usa chiliei, iar Parintele, cu un temperament tipic ardelenesc, le spunea raspicat si fara menajamente ce avea de spus, dar cu delicatete in acelasi timp.

De pilda, imi aduc aminte ca intr-o zi au venit doi tineri casatoriti cu un pomelnic. Parintele i-a intrebat, asa cum face cu multi, daca duminica merg la biserica. Apoi acestia, oarecum nedumeriti, au replicat: "Nu suntem noi asa de batrini ca sa mergem la biserica!". Si-atunci Parintele a exclamat: "Doamne, inmulteste batrinii!". Mi-a placut tare mult raspunsul acesta! (La fel ca el mai sunt multe altele in paginile care urmeaza).

Dupa sederea de la Sambata din '96 si pina in ziua de azi am observat ca zicerile Parintelui Teofil circula, ca multi credinciosi le stiu. Le-au invatat din predici, carti, articole sau interviuri, din convorbiri private sau scrisori, din inregistrari audio sau video, dar mai ales din mult asteptatele conferinte, "de la care oamenii ies ca din biserica, bucurosi si multumiti".

Din toate aceste locuri am ales pentru cartea de fata cuvantele care au o expresivitate proprie celebrelor apoftegme din Pateric. Deci Veniti de luati bucurie este o carte construita in Editura dintr-o suita de fragmente scrise intr-un limbaj aforistic ce reprezinta sinteza gandirii Parintelui Teofil.

Structura de dictionar pe care o propunem ofera cititorului - spre deosebire de celelalte surse mai sus pomenite - posibilitatea de a afla imediat ce anume il intereseaza din gandirea unuia dintre cei mai cautati duhovnici din Romania.

Prima parte, intitulata "O sinteza a gandirii Parintelui Teofil in 750 de capete", aduna laolalta acele teme care apar frecvent in rostirea dansului, dar si unele subiecte rare, cum ar fi "Fostii detinuti politici" sau "Sexualitatea". Cea de-a doua parte cuprinde scoliile Parintelui Teofil la cele mai frumoase cuvante ale Parintelui Arsenie Boca (cuvante pe care Parintele Teofil le popularizeaza cu timp si fara timp), iar partea a treia "Programul de angajare intr-o viata duhovniceasca autentica". Ultima parte, a patra, este una autobiografica. Am numit-o "Marturisiri". Este o selectie cu totul speciala deoarece - dincolo de "reconstituirea" pe scurt a vietii Parintelui, datorita careia cititorul poate afla intimplari frumoase si de multe ori amuzante despre trecerea prin viata a Sfantiei Sale - ea dezvaluie ganduri putin cunoscute, alese din corespondenta cu cei apropiati.

Functia acestor fermecatoare pagini este evidenta. Ele ni-l descopera pe autor indeosebi ca lucrator al bucuriei. (Sunt convins ca multe fragmente va vor face sa rdeti cu pofta). Din acest punct de vedere cartea poate fi considerata un indreptar practic pentru cel ce cauta pocainta cu bucurie. Iata de ce titlul ales de Parintele Teofil este foarte potrivit. Deci, impreuna cu prietenii mei de la Editura Teognost, zic si eu "Veniti de luati bucurie!", caci secretul bucuriei la care ne cheama Parintele Teofil se afla in aceasta carte.

Ioan Gansca