SOCRII

Au venit la mine cineva si mi-au spus: "Parinte, niciodata ginerele nu ne-o zis tata si mama." Si-atunci, eu mi-am facut o intrebare la spovedit. Cind vin la mine la spovedit oamenii ii intreb: Iti traiesc parintii? "Da." Iti traiesc socrii? "Da." Le zici tata si mama? "Nu." Du-te si le zi tata si mama, si-apoi vii la mine. Fara conditia aceasta eu nu dau dezlegare de pacate! De ce? Pentru ca nu se implineste o rinduiala a lui Dumnezeu si-o rinduiala a poporului nostru. Daca poti sa-i desconsideri pe socrii tai si sa nu le zici tata si mama, ci sa le zici pe nume, sau sa ocolesti, sa nu le spui nicicum, inseamna ca nici pe sotia ta nu o iubesti, sau sotia nu-si iubeste sotul si nu cuprinde in iubire pe toti ai lui sau pe toti ai ei.

SOMNUL

Ma intreba pe mine cineva - cred ca ati citit in colaborarea mea la Convorbiri duhovnicesti - ca ce fac eu ca sa-mi alung somnul. Si am zis ca ma culc. E de fapt un fel de a-ti alunga somnul. Somnul ti l-a dat Dumnezeu nu sa-l alungi, ci ti l-a dat Dumnezeu sa te folosesti de el. Doamne fereste sa ajungi sa nu poti dormi. Eu cind ma trezesc noaptea, primul gand e: Doamne, cum sa fac ca sa dorm mai departe? Nu cum sa fac sa nu dorm. De ce? Pentru ca daca nu dormi noaptea, apoi dormi ziua, sau esti tarbacit, nici nu mai stii daca esti cu cei care dorm sau cu cei care-s treji. Asa ca toate lucrurile trebuie gandite bine si trebuie folosite bine. Noi ne rugam lui Dumnezeu si-I multumim lui Dumnezeu pentru somnul pe care ni l-a dat pentru a putea sa ne refacem.

Cind am venit eu aici, la manastire, ziceau parintii care erau atunci, ca vine vrajmasul si­-ti aduce somnul seara, ca sa nu te poti ruga. Bineinteles ca n­-am fost niciodata de acord cu afirmatia aceasta, pentru ca ziceam ca daca vine vrajmasul seara, ar trebui sa vina si dimineata, pentru ca si dimineata ne rugam, ca doar nici dimineata nu-­i place ca ne rugam. Atunci, dimineata de ce nu vine? Inseamna ca nu-­i vrajmasul, ci e altceva, e oboseala! Nu trebuie acum sa le punem toate pe socoteala diavolului.

La noi in sat era o femeie careia-­i cam venea somn seara la sezatoare si zicea: "Imi vine somnul, aduca-­l Domnul!". Somnul e o binecuvantare de la Dumnezeu, atunci de ce sa nu ni-­l aduca? Cateodata, eu si din picioare dorm, si­-mi zic, cind ma trezesc: "unde­-s aici?". Da, pentru ca e o neputinta. Bineinteles ca nu o sa ma condamne Dumnezeu ca am dormit. Poate sa ma condamne ca n­-am dormit destul acasa, dar nici asta nu se poate realiza totdeauna; suntem limitati, suntem solicitati, cu una cu alta...

Eu m-­as bucura foarte mult sa fie slujba dimineata, pentru ca dimineata nu­-mi vine somn. Sa facem slujba pe care o facem seara, Utrenia, s­o facem dimineata, si­-atunci as fi mai prezent. Am fost la Posaga in trei rinduri cind s­au organizat tabere pentru studenti si mi-­a placut foarte mult; ma duceam dimineata odihnit, puteam sa particip cu toata bucuria si cu toata simtirea la slujbe. Daca nu­i asa, atunci nu pot sa particip, pentru ca e neputinta aceasta care te impiedica.

Cel mai mult imi place slujba la care-­s cel mai odihnit, pentru ca atunci pot sa o urmaresc, pot sa ma urmaresc, pot sa ma raportez si asta este foarte important. Dar la voi nu se pune problema, voi dormiti pina va saturati, mai ales acum, in vacanta... Dar sa nu dormiti cind trebuie sa fiti la biserica, duminica! Va sculati mai devreme, ca sa fiti la biserica, iar daca dormiti si­n timpul slujbei, sa va uitati aici, unde-­i pictura cu iadul, ce se­-ntimpla cu cei care dorm in timpul slujbei!

O rugaciune facuta sub povara somnului n-are nici un efect.

Cata vreme somnul ne este necesar, el este o binefacere, nu o neputinta de care trebuie sa scapam. Sa ne gandim si la faptul ca Insusi Domnul nostru Iisus Hristos a dormit!